Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce să faci ca să te vinzi mai bine

Job interview

Foto: Getty Images

Personal branding este abilitatea de a comunica pieței în care funcționezi ce te face special, care este valoarea pe care o poți oferi ca profesionist, cum te poți diferenția din marea masă de profesioniști cu profile similare și cu roluri similare.

În baza experienței mele ca Personal Branding Strategist, iată principalele tendințe în personal branding pentru piața din România:

1. Cine investește? Investiția în personal branding nu mai este doar apanajul celor cu funcții de CEO sau top management în general. Din ce în ce mai mulți profesioniști cu roluri non manageriale aleg să investească în brandul lor personal cu scopul de a asigura succesul tranziției lor în carieră în special în situațiile în care vor să migreze către alte roluri, în alte organizații.

2. Talent Management. Companiile au înțeles că investiția în personal branding pentru proprii angajați este utilă, astfel tot mai multe companii vor alege să-și susțină membrii programelor de Talent Management prin procese de personal branding și coaching care să le asigure vizibilitatea necesară în interiorul companiei sau în comunitățile unde au nevoie să fie vizibili pentru construirea următorului nivel al carierei lor.

3. Ambasadorul companiei. Din ce în ce mai mulți CEO, lideri seniori din corporații își vor asuma rolul de ambasadori ai organizației lor cu scopul de a promova imaginea de bun angajator al companiei sau imaginea acesteia (antreprenorii o făceau oricum) dincolo de eforturile oficiale ale departamentelor de PR. Astfel dacă în trecut un procent considerabil din profesioniști cu rol de CEO în România nu aveau o imagine digitală decentă, în 2020 va crește numărul senior leaderilor care investesc în imaginea lor digitală și care interacționează cu comunitățile lor online.

4. Networking strategic. Din ce în ce mai mulți profesioniști au înțeles că nu este suficient să-ți cultivi brandul personal doar pe canalele online și că apartenența la comunități de business și abilitatea de a face networking strategic sunt tactici bune de promovare a brandului personal. Profesioniștii cu interese antreprenoriale vor fi mult mai dispuși să investească în efortul lor de networking, spre deosebire de cei angrenați în roluri în cadrul organizațiilor mari – tentați să facă networking cu predilecție în interiorul organizațiilor.

5. Legacy/Give back. O serie de profesioniști cu realizări frumoase în carierele lor încep să-și promoveze subtil brandul personal prin public speaking la diverse evenimente locale organizate de comunități în afaceri sau asociații studențești, dar vor fi interesați să se implice mai mult în cauze comunitare în care cred.

6. Tranziții de la corporate la antreprenoriat. Viitorii antreprenori, în prezent angajați în diverse organizații, au înțeles că nu pornesc de la zero, că au deja o reputație – vor apela la procese de personal branding pentru a se prezenta pieții cu noua lor pălărie de antreprenori, pentru a-și pregăti această tranziție la antreprenoriat și a tracta într-o primă fază propriul business prin forța brandului lor personal.

7. Promovarea pe verticală. 80% dintre situațiile în care profesioniștii din România apelează la personal branding – sunt legate de tranziții în carieră – în special pe verticalele organizațiilor. Și în 2020, când miza va fi mare, profesioniștii vor alege să lucreze cu profesioniști în personal branding pentru a primi suportul necesar în construirea cu succes a nivelului următor al carierei lor.

8. Personal branding pentru liceeni. Scade vârsta celor angrenați în procese de personal branding. Cât de devreme ar trebui să începem? În experiența mea am întâlnit părinți preocupați de portofoliul adolescenților lor, de modul în care se prezintă aceștia la diverse interviuri, de modul în care reușesc să-și evidențieze plusurile, pentru a reuși în această etapă a drumului lor profesional și da – se poate începe încă din etapa liceului/pre-admiterii la universități.

9. Team Branding – din ce în ce mai multe companii vor alege să investească în procese de team branding – evidențierea inventarului de competențe speciale pe care fiecare membru al echipei le are și valoarea pe care o aduce acesta în business – în acest fel echipele vor influența mai mult atragerea de business în România de la headquartere, vor atrage bugete mai mari sau proiecte speciale.

Investiția în personal branding devine un proces natural pentru orice profesionist și nu numai apanajul celor de la vârfurile companiilor. Așadar decizia de a investi în brandul tău personal e strâns legată de obiectivul tău de carieră, de acel nivel următor pe care-l planifici pentru viitor.

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vai, ce plicticos.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Personal branding este un rau necesar. Bine, pentru ca te poti face cunoscut si ce valoare poti adauga, dar si rau pentru ca sunt situatii unde este mult prea mult branding fara continut.
    Ne place sau nu traim timpuri in vorbele "vorbesc" inaintea faptelor.
    Eu nu am reusit inca sa ma adaptez si am pierdut vreo 2-3 trenuri de cariera foarte bune. Am prins unul bunicel pana la urma, nu de pe urma personal branding-lui ci datorita faptelor, dar este departe de ce pot face sau ce valoare as putea adauga.
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Eu stiu destui a caror personal branding incepe intrauterin.
    • Like 1
    • @ Parerist
      ion check icon
      HAHAHAHA
      • Like 0
  • ion check icon
    merge pe " tendinte" .......ca la posete....hahahaha !
    • Like 2
    • @ ion
      GabiC check icon
      bineinteles. Si daca nu vrei sa ramai in urma, apeleaza la Stereasca sa te personal-branduiasca...
      Am crezut ca spune ceva demonstrativ si aplicabil dar... tot la teorie ramanem...
      Reclame-reclame!
      • Like 1
    • @ GabiC
      ion check icon
      HAHAHAHA
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult