Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am întrebat la CHAT ANAF cum se impozitează banii câștigați din investiții în criptomonede. Ce răspuns am primit de la Agentul ANAF Mădălina

ANAF - fisc

Foto: Facebook

CHAT, noul serviciu electronic pus la dispoziția contribuabililor de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aflat în stadiu de testare până la finalul anului, oferă deocamdată informații doar despre serviciile disponibile pe portalul ANAF. 

Pe scurt, contribuabilii pot afla cum se pot înrola în Spațiul Privat Virtual - care permite obținerea de informaţii cu privire la obligaţiile fiscale -, sau pot fi îndrumați de unde să descarce declarații fiscale pe site-ul ANAF. Pentru alt fel de informații fiscale, contribuabililor care apelează la CHAT li se recomandă să sune la Call Center ANAF, așa cum am aflat și după ce am testat marți noul serviciu al Fiscului. Acesta poate fi accesat simplu, pe site-ul ANAF, în colțul din dreapta jos. Mai întâi, contribuabilul trebuie să își tasteze numele și să selecteze tipul de informații: generale sau IT.

După ce am selectat opțiunea pentru informații generale, am introdus o întrebare: „Cum se impozitează banii câștigați din investiția în criptomonede?”. În mai puțin de un minut, agentul ANAF Mădălina ne-a răspuns: „Prin intermediul serviciului CHAT vă oferim informații cu privire la accesarea serviciilor disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Având în vedere aspectele prezentate de dvs, vă adresăm rugămintea de a ne contacta telefonic, la nr 031.403.91.60”.


Am întrebat apoi care sunt serviciile de pe site-ul ANAF pentru care pot fi oferite informații. „Înrolarea în Spațiul Privat Virtual, descărcarea declarațiilor fiscale, tot ce este disponibil pe portalul ANAF”, a venit răspunsul agentului ANAF Mădălina.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală au precizat pentru Republica.ro că aproape 500 de persoane au apelat în prima zi de la lansare la serviciul CHAT ANAF.

„Au fost aproape 500 de solicitări. Au fost întrebări despre contracte de închiriere, în principal, despre cum se face înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV). Noi oferim informații despre ce este pe portalul ANAF, astfel încât contribuabilii să acceseze foarte ușor ce au de făcut în timp real. Serviciul CHAT este în testare până la finalul anului, vrem să vedem ce ne întreabă preponderent oamenii, cam câți solicită serviciul, pentru a fi prompți cu oferirea de informații”, ne-au declarat marți reprezentanți ANAF.

În prezent sunt opt persoane care răspund la solicitările venite prin CHAT ANAF. Serviciul este disponibil între orele 8.30 și 15.30 de luni până joi, iar vinerea între 8.30 și 14.00, au precizat reprezentanții ANAF.

„Viziunea ANAF este aceea de a deveni o administrație inovatoare și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat în ianuarie anul acesta că instituția va continua derularea proiectelor de modernizare și digitalizare, pentru dezvoltarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și pentru combaterea evaziunii. Călugăreanu a spus atunci că numărul angajaților de la Call-Center ANAF va crește de la 20 la 90, astfel că aceștia vor prelua un număr mai mare de apeluri ale contribuabililor și vor furniza răspunsuri și printr-un serviciu de chat integrat în site-ul ANAF.

Cât privește răspunsul la întrebarea despre câștigurile din criptomonede, în România, câștigurile din monede virtuale se declară, potrivit Codului fiscal, în declarația unică anuală, și se impozitează în consecință. În prezent, nivelul este de 10% din câștigul obținut. Sunt exceptate tranzacții cu profit sub 200 de lei, pe tranzacție, dar însumate nu mai mult de 600 de lei profit.

În ultima lună a anului 2021, ANAF a publicat un ghid pentru contribuabili, în care explică modul în care se declară veniturile și se impozitează câștigurile din tranzacțiile cu criptomonede sau NFT (tradus de către instituțiile din România ca jeton nefungibil). 

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.

În situația în care un creator de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) acesta are obligația declarării veniturilor în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.

Puteți consulta sau descărca broșura publicată oficial de autoritățile fiscale din România de pe website-ul ANAF.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult