Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am întrebat la CHAT ANAF cum se impozitează banii câștigați din investiții în criptomonede. Ce răspuns am primit de la Agentul ANAF Mădălina

ANAF - fisc

Foto: Facebook

CHAT, noul serviciu electronic pus la dispoziția contribuabililor de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aflat în stadiu de testare până la finalul anului, oferă deocamdată informații doar despre serviciile disponibile pe portalul ANAF. 

Pe scurt, contribuabilii pot afla cum se pot înrola în Spațiul Privat Virtual - care permite obținerea de informaţii cu privire la obligaţiile fiscale -, sau pot fi îndrumați de unde să descarce declarații fiscale pe site-ul ANAF. Pentru alt fel de informații fiscale, contribuabililor care apelează la CHAT li se recomandă să sune la Call Center ANAF, așa cum am aflat și după ce am testat marți noul serviciu al Fiscului. Acesta poate fi accesat simplu, pe site-ul ANAF, în colțul din dreapta jos. Mai întâi, contribuabilul trebuie să își tasteze numele și să selecteze tipul de informații: generale sau IT.

După ce am selectat opțiunea pentru informații generale, am introdus o întrebare: „Cum se impozitează banii câștigați din investiția în criptomonede?”. În mai puțin de un minut, agentul ANAF Mădălina ne-a răspuns: „Prin intermediul serviciului CHAT vă oferim informații cu privire la accesarea serviciilor disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Având în vedere aspectele prezentate de dvs, vă adresăm rugămintea de a ne contacta telefonic, la nr 031.403.91.60”.


Am întrebat apoi care sunt serviciile de pe site-ul ANAF pentru care pot fi oferite informații. „Înrolarea în Spațiul Privat Virtual, descărcarea declarațiilor fiscale, tot ce este disponibil pe portalul ANAF”, a venit răspunsul agentului ANAF Mădălina.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală au precizat pentru Republica.ro că aproape 500 de persoane au apelat în prima zi de la lansare la serviciul CHAT ANAF.

„Au fost aproape 500 de solicitări. Au fost întrebări despre contracte de închiriere, în principal, despre cum se face înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV). Noi oferim informații despre ce este pe portalul ANAF, astfel încât contribuabilii să acceseze foarte ușor ce au de făcut în timp real. Serviciul CHAT este în testare până la finalul anului, vrem să vedem ce ne întreabă preponderent oamenii, cam câți solicită serviciul, pentru a fi prompți cu oferirea de informații”, ne-au declarat marți reprezentanți ANAF.

În prezent sunt opt persoane care răspund la solicitările venite prin CHAT ANAF. Serviciul este disponibil între orele 8.30 și 15.30 de luni până joi, iar vinerea între 8.30 și 14.00, au precizat reprezentanții ANAF.

„Viziunea ANAF este aceea de a deveni o administrație inovatoare și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat în ianuarie anul acesta că instituția va continua derularea proiectelor de modernizare și digitalizare, pentru dezvoltarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și pentru combaterea evaziunii. Călugăreanu a spus atunci că numărul angajaților de la Call-Center ANAF va crește de la 20 la 90, astfel că aceștia vor prelua un număr mai mare de apeluri ale contribuabililor și vor furniza răspunsuri și printr-un serviciu de chat integrat în site-ul ANAF.

Cât privește răspunsul la întrebarea despre câștigurile din criptomonede, în România, câștigurile din monede virtuale se declară, potrivit Codului fiscal, în declarația unică anuală, și se impozitează în consecință. În prezent, nivelul este de 10% din câștigul obținut. Sunt exceptate tranzacții cu profit sub 200 de lei, pe tranzacție, dar însumate nu mai mult de 600 de lei profit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult