Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Am întrebat la CHAT ANAF cum se impozitează banii câștigați din investiții în criptomonede. Ce răspuns am primit de la Agentul ANAF Mădălina

ANAF - fisc

Foto: Facebook

CHAT, noul serviciu electronic pus la dispoziția contribuabililor de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aflat în stadiu de testare până la finalul anului, oferă deocamdată informații doar despre serviciile disponibile pe portalul ANAF. 

Pe scurt, contribuabilii pot afla cum se pot înrola în Spațiul Privat Virtual - care permite obținerea de informaţii cu privire la obligaţiile fiscale -, sau pot fi îndrumați de unde să descarce declarații fiscale pe site-ul ANAF. Pentru alt fel de informații fiscale, contribuabililor care apelează la CHAT li se recomandă să sune la Call Center ANAF, așa cum am aflat și după ce am testat marți noul serviciu al Fiscului. Acesta poate fi accesat simplu, pe site-ul ANAF, în colțul din dreapta jos. Mai întâi, contribuabilul trebuie să își tasteze numele și să selecteze tipul de informații: generale sau IT.

După ce am selectat opțiunea pentru informații generale, am introdus o întrebare: „Cum se impozitează banii câștigați din investiția în criptomonede?”. În mai puțin de un minut, agentul ANAF Mădălina ne-a răspuns: „Prin intermediul serviciului CHAT vă oferim informații cu privire la accesarea serviciilor disponibile pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Având în vedere aspectele prezentate de dvs, vă adresăm rugămintea de a ne contacta telefonic, la nr 031.403.91.60”.


Am întrebat apoi care sunt serviciile de pe site-ul ANAF pentru care pot fi oferite informații. „Înrolarea în Spațiul Privat Virtual, descărcarea declarațiilor fiscale, tot ce este disponibil pe portalul ANAF”, a venit răspunsul agentului ANAF Mădălina.

Reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală au precizat pentru Republica.ro că aproape 500 de persoane au apelat în prima zi de la lansare la serviciul CHAT ANAF.

„Au fost aproape 500 de solicitări. Au fost întrebări despre contracte de închiriere, în principal, despre cum se face înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV). Noi oferim informații despre ce este pe portalul ANAF, astfel încât contribuabilii să acceseze foarte ușor ce au de făcut în timp real. Serviciul CHAT este în testare până la finalul anului, vrem să vedem ce ne întreabă preponderent oamenii, cam câți solicită serviciul, pentru a fi prompți cu oferirea de informații”, ne-au declarat marți reprezentanți ANAF.

În prezent sunt opt persoane care răspund la solicitările venite prin CHAT ANAF. Serviciul este disponibil între orele 8.30 și 15.30 de luni până joi, iar vinerea între 8.30 și 14.00, au precizat reprezentanții ANAF.

„Viziunea ANAF este aceea de a deveni o administrație inovatoare și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat în ianuarie anul acesta că instituția va continua derularea proiectelor de modernizare și digitalizare, pentru dezvoltarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și pentru combaterea evaziunii. Călugăreanu a spus atunci că numărul angajaților de la Call-Center ANAF va crește de la 20 la 90, astfel că aceștia vor prelua un număr mai mare de apeluri ale contribuabililor și vor furniza răspunsuri și printr-un serviciu de chat integrat în site-ul ANAF.

Cât privește răspunsul la întrebarea despre câștigurile din criptomonede, în România, câștigurile din monede virtuale se declară, potrivit Codului fiscal, în declarația unică anuală, și se impozitează în consecință. În prezent, nivelul este de 10% din câștigul obținut. Sunt exceptate tranzacții cu profit sub 200 de lei, pe tranzacție, dar însumate nu mai mult de 600 de lei profit.

În ultima lună a anului 2021, ANAF a publicat un ghid pentru contribuabili, în care explică modul în care se declară veniturile și se impozitează câștigurile din tranzacțiile cu criptomonede sau NFT (tradus de către instituțiile din România ca jeton nefungibil). 

Persoanele fizice care obțin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conținut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, au obligația de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu respectarea prevederilor art. 71 şi art. 72¹ sau art. 73, după caz, din Codul fiscal.

În situația în care un creator de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) acesta are obligația declarării veniturilor în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, la aceeaşi categorie de venit.

Puteți consulta sau descărca broșura publicată oficial de autoritățile fiscale din România de pe website-ul ANAF.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult