Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Am prins ultima vacanță în Grecia verde. Din păcate, Delta a ajuns și în insulele „noastre”

La sfârșitul lui iunie, Grecia era o țară verde, deschisă larg pentru turiști.

Visam la vacanță, după două ierni apăsătoare, iar Creta, destinația aleasă, s-a dovedit nu doar cea mai întinsă insulă din Grecia, ci și cea mai prietenoasă. Creta a devenit în ultimele două decenii una dintre insulele „noastre”, unde auzi vorbindu-se des românește nu doar din partea valurilor de turiști români, ci și din partea angajaților sau patronilor din turism, mulți dintre ei provenind din România.

Localnicii ne așteptau ca pe pâinea caldă, dar, din păcate, rămân în numai câteva săptămâni, mai mult cu arșița, care a cuprins și această parte de lume.

M-am oprit într-un golf cu ape calme, lângă Agios Nikolaos. Cum altfel să se numească un orășel port, într-o insulă în care sfinții și zeii i-au binecuvântat din plin?! Restaurantele erau primitoare, gata pentru orice aflux de turiști, chiar dacă nu se bucurau de clienți la nivelul lui 2019. Nimeni nu se putea însă plânge, după o pauză ca cea din 2020. 


În această parte de lume, nici Covidul, nici lipsurile materiale nu le-au șters localnicilor zâmbetul de pe față. Cretanii par o specie aparte, primitori și generoși cu oaspeții. Vor să împărtășească și cele mai ascunse bucurii pe care ei înșiși le trăiesc în Creta. Sunt de-a dreptul îndrăgostiți de apusul care se reflectă blând în crestele munților care răsar din mare. Este o oră anume în care munții au o culoare roz arămie, pe care cretanii o păstrează în suflet în iernile reci, când se află la muncă, în Marea Britanie.

Vremurile s-au schimbat pentru toți. Un sezon întreg petrecut la muncă pe litoralul grecesc, fără vreo zi liberă, nu e de ajuns pentru localnici pentru a supraviețui tot anul și a-și întreține familiile.

Sunt povești pe care le-am aflat la un pahar de vorbă. Altfel, amărăciunea și îngrijorarea nu se citesc pe fețele lor. Vara aceasta părea bună, dar iată că neprevăzutul a venit în plin sezon, din nou, peste ei și peste planurile turiștilor români care aleg, în număr mare, această destinație.

Insula Chrissi era pe lista mea cu excursii. Se pleacă din portul unui orășel cochet, Ierapetra, la o oră de mers, pe mare, în sudul Cretei. Ajunsă în oraș, voiam să scurtez drumul spre port, din cauza căldurii. Mă urc în primul taxi, în care șoferul abia aștepta să-mi spună că iubește România, fiindcă are o nevastă frumoasă de la Buzău. Iar în primul magazin de suveniruri din port mă întâmpină o româncă basarabeancă, dornică și ea de turiști și dacă se poate de turiști care îi vorbesc limba. Toți comercianții din port fac ce știu ei cel mai bine. S-au întors la activitățile pentru care sunt celebri în lume: sunt oameni care iubesc pescuitul, mâncarea bună, serile stropite cu muzică și vin. Ca și românii, pun suflet în mâncare și de aceea tot ce am încercat aici a fost pur și simplu delicios. Părea că lumea s-a întors la vremurile bune… că umbrele pandemiei se vor șterge ușor. Dar, iată că nimic nu mai e cum știam. Ne adaptăm constant la imprevizibil.

Am savurat răsăritul unic din Creta, apele calde și vânturile care mătură uneori coasta. Am călătorit fără restricții din Creta în Santorini, tărâm de neuitat pentru toți cei care îi calcă țărmul. Totul părea încremenit în albul orbitor și albastrul mării și al ferestrelor, soarele dogorea nepăsător la îngrijorările noastre. Iar localnicii se bucurau că au putut redeschide terasele și hotelurile pe care le gestionează. Vorbeau chiar că pandemia a făcut să reziste pe piața turismului doar cei mai buni. I-am lăsat cu speranța că vor încheia un sezon bun. O lună mai târziu, Grecia intră, iată, în scenariul roșu.

Notă: Poliţie mobilizată în insule grecești. 13 insule, plasate în zona roșie de Centrul European pentru Controlul Bolilor. „Varianta Delta înseamnă că fiecare ţară se confruntă cu al patrulea val acum şi nu în noiembrie, cum era aşteptat”, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult