Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Amânarea plății ratelor la bănci, aprobată de Guvern, doar pentru cei afectați „direct sau indirect” de criza coronavirusului. Cum a fost modificat proiectul, față de ce anunțase anterior ministrul Finanțelor

Florin Cîțu - Guvern - captura FB

Foto captura Facebook

Guvernul a aprobat joi ordonanța de urgență pentru amănarea plății ratelor la bănci pentru persoane fizice și juridice. Față de varianta de care a vorbit ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în urmă cu două zile, și miercuri, pe Facebook, textul adoptat de Executiv a suferit modificări importante.

Astfel, de facilitate nu poate beneficia orice persoană fizică sau juridică, așa cum lăsase să se înțeleagă ministrul marți seara - „nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la această facilitate” -, ci doar cei „ale căror venituri au fost direct sau indirect afectate de pandemia de Covid-19”.

„Având în vedere că decizia Asociației Băncilor Europene si a Băncii Centrale a venit în urma pandemiei, iar decizia băncii centrale din România se referă la această pandemie, a trebuit să includem un articol care prevede clar că suspendarea plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”, a spus Cîțu, care a precizat că ce înseamnă „indirect” va fi explicat în normele care vor fi aprobate săptămâna viitoare. 

„E o plajă largă de persoane fizice ce poate să acceseze această facilitate. Azi în România cam toți am fost afectați direct sau indirect de această pandemie”, a adăugat ministrul Finanțelor, după ședința de guvern de joi.

Amintim că președintele Klaus Iohannis declarase miercuri: „Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România”.

Pe de altă parte, o altă condiție pentru ca debitorii să acceseze facilitatea este ca ei să nu înregistreze restanțe la bănci.

Cererea de păsuire, în perioada stării de urgență

Pentru a primi păsuirea la plata ratelor, debitorii vor trebui să facă solicitarea pe parcursul stării de urgență, iar suspendarea se face pe o perioadă de „până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020”. 

Cererea va putea fi depusă electronic sau prin telefon, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Întrebat despre dobânzi, ministrul a precizat că după perioada de suspendare, dobânzile se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul. 

Aflați și:

Ce spunea Florin Cîțu, înainte cu o zi de adoptarea OUG:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu unde e ajutorul daca dupa perioada suspendării , ratele devin mai mari...... sa nu uitam ca va urma o criza economică mondiala cu repercursiuni asupra tuturor .
    • Like 0
  • „V-am dat să vă săturați, năpârci cerșetoare ce sunteți”, aceasta este esența „milei” guvernului față de cetățenii cu rate la bănci și rămași fără muncă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult