Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Amenzi de 6.000 de lei pentru firmele care folosesc zilieri mai mult de 25 de zile calendaristice la rând. După această perioadă angajatorul trebuie să încheie un contract de muncă

zilieri

(Foto Guliver/Getty Images)

Munca necalificată cu caracter ocazional mai poate fi prestată acum doar în câteva domenii de activitate, după ce Guvernul a restrâns drastic numărul acestora la final de 2018 prin ordonanță de urgență. Documentul stabilește și care este perioada maximă în care o firmă poate utiliza continuu munca unui zilier, după acest termen fiind necesară încheierea unui contract de muncă.

Mai multe modificări la activitatea zilierilor au fost introduse în legislație la final de 2018, prin OUG nr. 114/2018. Printre altele, documentul limitează la numai trei numărul domeniilor în care pot activa persoanele care prestează munca necalificată.

Astfel, munca necalificată cu caracter ocazional mai poate fi prestată acum în următoarele domenii:

- agricultura, vânătoare și servicii anexe – diviziunea 01;

- silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;

- pescuit și acvacultură – diviziunea 03.

Totodată actul normativ stabilește că o persoană nu poate presta activități în regim zilier pentru mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada poate ajunge la 180 de zile în decursul unui an calendaristic.

Persoanele care nu vor respecta aceste perioade vor putea fi sancționate contravențional cu amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din valoarea lor în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

Până la publicarea OUG 114/2018, legislația aplicabilă zilierilor stabilea doar perioada în care o persoană poate presta munca necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită în continuare la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. 

Documentul stabilește și care este perioada maximă în care o firmă poate utiliza neîntrerupt munca unui zilier. Astfel, potrivit documentului, un beneficiar nu poate utiliza un zilier mai mult de 25 de zile la rând, fără repaus. Dacă totuși lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează muncă necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar dacă încheie cu acesta un contract individual de muncă, pe perioadă determinată. În caz contrar, normele în vigoare prevăd o amendă de 6.000 de lei. Anterior, în legislație nu exista o astfel de limitare.

„Restrângerea domeniilor de activitate în care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv agricultura, vânătoare și servicii anexe, silvicultură, cu excepția exploatări forestiere, pescuit și acvacultură, dă posibilitatea lucrătorilor care erau folosiți înainte ca zilieri să beneficieze de contracte individuale de muncă, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, în calitate de salariati”, scrie în nota introductivă a ordonanței de urgență.

Totuși, rămâne de văzut dacă lucrurile vor rămâne așa, în condițiile în care, în ultimii ani, activitățile în care se puteau angaja zilieri erau destul de numeroase (peste 20). De exemplu, ne întrebăm cum vor proceda companiile care desfășoară activități de marketing (promoții, distribuție flyere etc), sau cele implicate în diverse festivaluri, unde se lucrează cu multe persoane, pe o perioadă scurtă de timp, numărul colaboratorilor fiind diferit de la zi la zi.

Recent ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că până la finalul lunii ianuarie vor fi aduse modificări legislației zilierilor, astfel încât anumite lucruri să fie clarificate, iar altele adăugate.

„În zona de zilieri, în ianuarie, lucrurile vor fi reglate, fie printr-o ordonanță de urgență sau o ordonanța simplă, fie, anumite aspecte, în Legea bugetului”, a spus acesta în presa centrală. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O alta "tampenie" socialista,... pur sange. Numai sa-i lezeze pe antreprenorii care nu sunt mari ci doar incearca marea cu degetul.
    Si daca o tin pe nevasta acasa sa aibe grija de copii? Trebuie sa o angajez? O abuzez?!!
    • Like 0
  • Mafia PSD-ALDE-UDMR din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult