Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Amenzi de 6.000 de lei pentru firmele care folosesc zilieri mai mult de 25 de zile calendaristice la rând. După această perioadă angajatorul trebuie să încheie un contract de muncă

zilieri

(Foto Guliver/Getty Images)

Munca necalificată cu caracter ocazional mai poate fi prestată acum doar în câteva domenii de activitate, după ce Guvernul a restrâns drastic numărul acestora la final de 2018 prin ordonanță de urgență. Documentul stabilește și care este perioada maximă în care o firmă poate utiliza continuu munca unui zilier, după acest termen fiind necesară încheierea unui contract de muncă.

Mai multe modificări la activitatea zilierilor au fost introduse în legislație la final de 2018, prin OUG nr. 114/2018. Printre altele, documentul limitează la numai trei numărul domeniilor în care pot activa persoanele care prestează munca necalificată.

Astfel, munca necalificată cu caracter ocazional mai poate fi prestată acum în următoarele domenii:

- agricultura, vânătoare și servicii anexe – diviziunea 01;

- silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;

- pescuit și acvacultură – diviziunea 03.

Totodată actul normativ stabilește că o persoană nu poate presta activități în regim zilier pentru mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada poate ajunge la 180 de zile în decursul unui an calendaristic.

Persoanele care nu vor respecta aceste perioade vor putea fi sancționate contravențional cu amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din valoarea lor în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

Până la publicarea OUG 114/2018, legislația aplicabilă zilierilor stabilea doar perioada în care o persoană poate presta munca necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită în continuare la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. 

Documentul stabilește și care este perioada maximă în care o firmă poate utiliza neîntrerupt munca unui zilier. Astfel, potrivit documentului, un beneficiar nu poate utiliza un zilier mai mult de 25 de zile la rând, fără repaus. Dacă totuși lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează muncă necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar dacă încheie cu acesta un contract individual de muncă, pe perioadă determinată. În caz contrar, normele în vigoare prevăd o amendă de 6.000 de lei. Anterior, în legislație nu exista o astfel de limitare.

„Restrângerea domeniilor de activitate în care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv agricultura, vânătoare și servicii anexe, silvicultură, cu excepția exploatări forestiere, pescuit și acvacultură, dă posibilitatea lucrătorilor care erau folosiți înainte ca zilieri să beneficieze de contracte individuale de muncă, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, în calitate de salariati”, scrie în nota introductivă a ordonanței de urgență.

Totuși, rămâne de văzut dacă lucrurile vor rămâne așa, în condițiile în care, în ultimii ani, activitățile în care se puteau angaja zilieri erau destul de numeroase (peste 20). De exemplu, ne întrebăm cum vor proceda companiile care desfășoară activități de marketing (promoții, distribuție flyere etc), sau cele implicate în diverse festivaluri, unde se lucrează cu multe persoane, pe o perioadă scurtă de timp, numărul colaboratorilor fiind diferit de la zi la zi.

Recent ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că până la finalul lunii ianuarie vor fi aduse modificări legislației zilierilor, astfel încât anumite lucruri să fie clarificate, iar altele adăugate.

„În zona de zilieri, în ianuarie, lucrurile vor fi reglate, fie printr-o ordonanță de urgență sau o ordonanța simplă, fie, anumite aspecte, în Legea bugetului”, a spus acesta în presa centrală. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O alta "tampenie" socialista,... pur sange. Numai sa-i lezeze pe antreprenorii care nu sunt mari ci doar incearca marea cu degetul.
    Si daca o tin pe nevasta acasa sa aibe grija de copii? Trebuie sa o angajez? O abuzez?!!
    • Like 0
  • Mafia PSD-ALDE-UDMR din România trăiește și benchetuieste bine din taxele TALE. Ce ai de gând să faci în acest sens?
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult