Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

ANAF primește amendă pentru "Lista persoanelor fizice cu datorii la stat". Reacția Fiscului

ANAF a fost amendat cu 16.000 de lei de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal după publicarea așa-numitei liste a rușinii, cu persoanele fizice care au datorii la Fisc. ANSPDCP s-a autosesizat cu privire la datele conținute de listele datornicilor la Fisc.

„Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 RON, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 677/2001”, se arată într-un comunicat al ANSPDCP.

UPDATE. ANAF a anunțat că va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP” se arată într-un comunicat de la ANAF, adăugând că „ANAF a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice”.

„Cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificãri contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situației fiscale”, precizează sursa menționată.

„Începând cu data de 17 mai 2016, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus efectuarea unei investigaţii din oficiu la Agenția Națională de Administrare Fiscală – A.N.A.F., ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016”, se precizează în comunicat.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea națională de supraveghere a constatat săvârşirea următoarelor fapte:

*  ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

* ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

Pentru faptele constatate, ANAF a fost amendată 16.000 de lei, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 677/2001.

Concret, autoritatea de protecție a datelor personale precizează că atunci când sunt colectate date personale acea persoană trebuie să fie anunțată cu ce scop sunt prelucrate acele date, iar atât colectarea cât și prelucrarea datelor personale trebuie să se facă cu buna credință, în scopuri bine determinate.

Ministrul Finanțelor a declarat recent că prin publicarea listei restanțierilor ANAF nu a făcut decât să respecte un articol din Codul de procedură fiscală care dă dreptul fiscului să publice aceste date. 

ANAF a publicat recent lista persoanelor fizice cu restanțe la stat mai mari de 1.500 de lei. Pe listă figurează și politicieni, dar și Regele Mihai I al României. La scurt timp după publicara listei, mai multe persoane care apar pe listă au contestat datele. Cătălin Predoiu, candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, susține că şi-a plătit datoriile către stat la începutul lunii şi a cerut ANAF să rectifice eroarea în ceea ce îl priveşte. La rândul ei, Elena Băsescu a precizat că și-a plătit toate datoriile la stat şi a publicat pe Facebook dovada plăţii.

ANAF: „ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă”

În replică, Agenția Națională de Administrare Fiscalã susține că în Codul de procedurã fiscalã este prevăzută obligația ANAF de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice, se arată într-un comunicat. 

„Autoritatea Naționalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãții publicãrii listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria paginã și informare incompletã privind prevederile Legii 677/2001”.

Cu o lunã înainte de publicarea listei, ANAF susține că a anunțat public și a transmis notificãri contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situației fiscale.

„Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicatã stocãrii seturilor de date deschise livrate de autoritãți și instituții ale administrației publice și evitarea blocãrii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național”, a precizat Fiscul în comunicat.

O nouă listă a datornicilor va fi publicată pe 1 august, cu restanțele fiscale de la sfârșitul lunii iunie, mai adaugă comunicatul ANAF.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si amenda de unde se plateste? Tot din bugetul statului! Se ia dintr-un buzunar si se pune in altul. Ideal ar fi sa plateasca cei responsabili cu verificarea datelor inainte de publicare, din buzunarul propriu; cu siguranta ar fi mult mai atenti cu responsabilitatile pe care le au inainte de a face ceva
    • Like 2
  • Sunt nemultumit de faptul ca ANAF nu este obligata la o amenda mai mare intrucat numai in acest an (am vazut pe TV) a recuperat multe sute de milioane euro de la evazionistii cei mai importanti pe care i-a descoperit in piete vanzand legaturi de patrunjel si marar.
    Daca ar fi trecut in acea lista doar evazionistii periculosi din piete travestiti in babe prost imbracate de la tara nu se intampla nimic,nu mai plateau amenda.
    Apopo domnilor ANAF nu cred ca am vazut in lista vostra la care a-ti lucrat zi si noapte cu piciorele in lighean cu apa rece (incaltati) ceva salam,minune,guit,ekk. de manele ori tigani cu palate si masini scumpe.
    • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult