Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fost șef al Fiscului: Persoanele care apar din eroare pe lista Fiscului pot cere daune

Publicarea de către ANAF a listei datornicilor persoane fizice este considerată neconstituţională de fostul președinte al ANAF, Sebastian Bodu. În plus, Bodu este de părere că lista este posibil să conțină nume ale unor persoane care nu au restanțe, pentru că sistemul informatic al ANAF „este praf”, nefiind în totalitate funcțional, cel puțin până în 2017, conform unor ținte asumate, dar „extrem de volatile”.

„ANAF nu are o evidență exactă a contribuabililor. Multora li se întâmplă să primească certificat fiscal curat, iar a doua zi le vine somație de plată, pentru că au le-au fost descoperite nu știu ce datorii. Probabil în lista cu restanțele persoanelor fizice apar persoane care nu au datorii”, crede Bodu.

El consideră că persoanele care apar din eroare pe listă pot cere daune de la Fisc. Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat miercuri, după publicarea de către ANAF a listei datornicilor și va verifica dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat-o.

Fostul șef al Fiscului reamintește, într-o postare pe Facebook, că a trimis o petiție Avocatului Poporului, în care îi solicită acestuia să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR).

Bodu a postat în februarie pe blogul personal un model de excepţie de neconstituţionalitate ,„model pe care orice persoană al cărei nume apare pe lista ruşinii îl va putea folosi în cadrul unei acţiuni în instanţă, în cadrul căreia se vor putea solicita şi despăgubiri”.

Fostul șef al Fiscului vorbește într-un scurt interviu pentru Republica.ro, de faptul că, dacă ANAF vrea să recupereze sumele, instituția are la dispoziție instrumente pentru executarea silită a celor cu restanțe, criticând inițiativa publicării unei „liste a rușinii”, pe care o vede ca pe o măsură de presiune. 

- În modelul de excepţie de neconstituţionalitate pe care l-ați publicat pe blog în februarie spuneați că persoanele care apar pe listele restanțierilor se pot simți inferioare, renegate, proscrise.

- Da, de asta i se spune „lista rușinii”, ca să ne facă de râs.

- Dar credeți că Robert Negoiță, Gigi Becali, Marian Vanghelie se simt acum inferiori, renegați sau proscriși?

- Sunt două situații diferite. Oameni gen Gigi Becali sau Robert Negoiță sunt oameni care au făcut afaceri pe care ar fi trebuit să le facă pe firmă, dar le-au făcut pe persoană fizică. Ei de fapt sunt oameni de afaceri. Aici nu prea funcționează chestia asta cu…Eu vorbesc de persoanele fizice care nu au făcut afaceri. În cazul lor pur și simplu restanțele rezultă din contracte de închiriere, din cedarea folosinței bunurilor, din drepturi de proprietate intelectuală, situații în care pot obține venituri altfel decât din salarii. Plus că vor mai apărea și listele de restanțieri la bugetele locale. Va intra tot poporul pe liste. Oricine se poate trezi că are nu știu ce impozit calculat greșit, că mai are o „codiță” la impozitul la mașină sau pe curte. Tot din cauza sistemului informatic.

- De ce spuneați atunci că publicarea listei cu persoane fizice cu restanțe reprezintă „o violare a demnității umane”?

- Se creează impresia că persoanele care se regăsesc pe o astfel de listă sunt condamnabile pentru fapte reprobabile și, deci, trebuie supuse oprobriului public. În realitate, existența unor datorii – chiar și restante – nu este un lucru neobișnuit, ci relativ banal, ordinar, parte din viața normală a oricărui om. Ce dacă ai datorii, dar este normal și uman să ai datorii. Care e problema? Lumea e clădită pe creditori și pe debitori. Că avem la fisc, că avem la întreținere, că avem la prieteni, la rude, la bancă, nu există om pe lumea asta care să nu aibă datorii. Mai mici sau mai mari. La un moment dat, oricine, pe lumea asta, are datorii, nu e nici o problemă. Dacă Fiscul are o problemă că debitorii au datorii, să facă bine să îi execute silit. Cine îl impiedică pe Fisc să ii execute silit pe datornici?

- În alte state se publică liste cu persoane fizice cu datorii la Fisc?

- Nu există așa ceva. Este o măsură de presiune pentru a plăti datoriile, că vezi Doamne, te facem de râs. Nu e normal. Codul de procedură fiscală pune la dispoziția ANAF instrumente de executare silită. Să le folosească. Fac o paranteză. Când eram în ANAF și lucram la Legea evaziunii fiscale se trezise un deștept acolo, cu funcție, nu contează cine, să spună că este evaziune fiscală atunci când o societate comercială are datorii la fisc și ea face investiții. Și eu întreb: de ce e asta evaziune? Păi să își plătească impozitele, nu să facă investiții. Vă dați seama ce minți strălucite. Se ajunge la chestii absurde, iar acest ordin e din aceeași categorie.

- Ați spus că ați petiționat Avocatul Poporului. De ce credeți că Victor Ciorbea nu a sesizat CCR?

- Știu eu ce face Ciorbea acolo…?

- Numele lui Victor Ciorbea apare pe lista restanțierilor.

- Atunci e un conflict de interese. Cu asta ar trebui să începeți articolul. Bodu l-a petiționat, iar el nu a sesizat CCR pentru că nu are nici un interes.

- Vă așteptați ca persoane de pe listă să vă contacteze să vă ceară să îi consiliați?

- Dacă vor să ceară daune pentru că se găsesc din eroare pe lista ANAF, inclusiv cei care se găsesc în mod corect pe listă pot să dea în judecată ANAF și să ceară daune, dar cu atât mai mult cu cât se găsesc aiurea pe lista aceea.

- Au șanse să obțină daune de la ANAF cei care apar dintr-o eroare pe lista restanțierilor?

- Da. Dacă instanța decide că e neconstituțional, da, pot să ceară și daune. Pot să ceară o despăgubire morală pentru că le este afectată imaginea, reputația. Ia gândiți-vă că eu, fost șef al fiscului, m-aș fi trezit pe lista aceea. Ce ar fi zis lumea? Ia ulte-l și pe fostul sef al fiscului, are datorii la fisc. Cum sună? Nu îți face imaginea praf? Oamenii trebuie să își plătească datoriile, pe de o parte, dar pe de altă parte fiscul nu trebuie să recurgă la metode neconstituționale și abuzive pentru a recupera aceste datorii. Eu înainte să fiu șef al ANAF am lucrat în mediul privat. După ce am plecat de la ANAF am lucrat tot în mediul privat. Nu mi-am schimbat conduita când am lucrat la ANAF sau după aceea. Există pe lumea asta legi, iar legile trebuie să fie constituționale, iar dacă vrei să recuperzi o datorie să o faci în limitele Constituției. Scopul nu scuză mijloacele. Dacă avem mentalitatea aceasta, înseamnă că ne întoarcem în anii ‘50, cu „dușmanii poporului”. Ce să îi mai judecăm, îi băgăm direct la pârnaie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Vai, ce să zic! în urma divulgării rămân datornicii de pe listă cu imaginea și reputația nereperate. Cum poate fi afectată o imagine atât timp cât lentilele prin care este prezentată sunt corecte? Ăștia vor să schimbe legile opticii. Dacă se privesc într-o oglindă de bâlci, care deformează, urâți și strâmbi fiind au pretenția să se vadă frumoși și drepți. Atât timp cât numelor nu sunt asociate numere de cont, adrese sau alte informații cu caracter personal nu văd unde-i problema. Pe principiul ăsta și sutele de mii de deținători de conturi în Panama ar avea dreptul să îi dea în judecată pe cei care au prezentat lista. Sau locatarii datornici pe președintele de asociație pentru că i-a pus la avizier. Ideea asta că lumea asta e clădită pe relația strânsă dintre debitor și creditor (strînsă cu ușa, cum ar zice cămătarii) era des vehiculată și înainte de 2008, anul crizei ce a încununat cu succesuri anii bulei.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult