Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Anatomia unui fake news de manual: Ce a spus Timmermans despre referendum, cum a tradus Dragnea pentru telespectatorii Antenei 3

Liviu Dragnea - 2018

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat luni seara după declarațiile de la Strasbourg ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans pe tema legilor justiţiei şi a statului de drept. Dragnea a spus că este dezamăgit de atitudinea oficialului european şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană „va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal”.

„Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, scrie News.ro.

Președintele PSD a precizat că au fost trimise documente, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei.

Despre referendum. Ce a spus Liviu Dragnea și ce spusese Frans Timmermans

Liviu Dragnea a comentat şi afirmaţiile lui Frans Timmermans despre referendumul pentru familie.

„În ceea ce privește referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Totuși eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fircăruia dintre noi. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea să dăm bine la nu știu ce. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni, putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu nu pot să fac asta”, a afirmat Liviu Dragnea.

Dar iată ce spusese Frans Timmermans despre referendum: „Uniunea Europeană nu are competențe pe această temă. Dreptul familiei este de competența statelor membre. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea pe acest subiect. Eu cred în valorile familiei, sunt soț, tată, am patru copii, însă nu vreau ca ele să fie transformate în arme sau argumente pentru a justifica homofobia sau pentru a justifica respingerea altor tipuri de familie. Nu pot eu decide dacă un stat deschide posibilitatea cuplurilor de același sex să se căsătorească.”

O rezoluție privind situația România urmează să fie votată în luna noiembrie în Parlamentul European.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Daca nu-i place de Timmermans, sa-i scrie lui Kim. Cica Trump s-a indragostit de Kim, poate reuseste si Daddy. Apoi sa vina la antene sa ne faca o propunere. Parca si vad cum, Ciuvica si toti ceilalti de pe acolo, incearca sa ne convinga sa ne aliem cu Coreea de Nord.
  Axa Bucuresti-Washington-Phenian.
  • Like 3
 • Cam câți dintre telespectatorii Antenei 1 credeți că au avut interesul să vadă discursul domnului Timmermans? Și-a ales bine publicul. Nimeni nu va merge la sursa sa verifice! Toți vor lua de bună afirmația lui Dragnea! Daca nu el, cu inteligenta și buna credință înnăscute, atunci cine ne poate traduce mai bine discursul demnitarului european?
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Expertul nostru in fake news don Livio! Poate nu este fake news, poate a incercat sa ne traduca ce a vrut sa spuna Timmermans. Numai ca, se vede clar ca nu stie engleza don Livio. Data viitoare poate-l ajuta Viorica, sa vedeti atunci ce iese :)
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult