(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat luni seara după declarațiile de la Strasbourg ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans pe tema legilor justiţiei şi a statului de drept. Dragnea a spus că este dezamăgit de atitudinea oficialului european şi că nu şi-a imaginat că o ţară intrată în Uniunea Europeană „va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal”.
„Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul acesta, atât de brutal. Aceasta de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite dinainte, o condamnare deja, înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită", a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, scrie News.ro.
Președintele PSD a precizat că au fost trimise documente, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus concret care sunt articolele din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei.
Despre referendum. Ce a spus Liviu Dragnea și ce spusese Frans Timmermans
Liviu Dragnea a comentat şi afirmaţiile lui Frans Timmermans despre referendumul pentru familie.
„În ceea ce privește referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul Uniunii Europene poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Totuși eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fircăruia dintre noi. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea să dăm bine la nu știu ce. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni, putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu nu pot să fac asta”, a afirmat Liviu Dragnea.
Dar iată ce spusese Frans Timmermans despre referendum: „Uniunea Europeană nu are competențe pe această temă. Dreptul familiei este de competența statelor membre. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea pe acest subiect. Eu cred în valorile familiei, sunt soț, tată, am patru copii, însă nu vreau ca ele să fie transformate în arme sau argumente pentru a justifica homofobia sau pentru a justifica respingerea altor tipuri de familie. Nu pot eu decide dacă un stat deschide posibilitatea cuplurilor de același sex să se căsătorească.”
O rezoluție privind situația România urmează să fie votată în luna noiembrie în Parlamentul European.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Axa Bucuresti-Washington-Phenian.