Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ancheta RISE: Poți să te superi pe Hagi?

Dan Barna - FB

Foto Facebook/ Dan Barna

Înțeleg că dl. Dan Barna are un punct de vedere degajat cu privire la acea așa-zisă anchetă dată de RISE Project. „Este cumva firesc într-o campanie electorală să existe genul ăsta de demersuri”, ne transmite din alergarea sa hotărâtă.

Unii ar zice că, tocmai fiind campanie electorală, n-ar trebui să fie atât de degajat!

Deci, ce se joacă aici? O anchetă care – lungă, șchioapă, chioară, că e servită, nu mai zic (1)! - ce spune ea, vrei nu vrei? Vorbește de parcă prea mulți colegi de școală, parcă prea mult „SES-am Deschide-te!” (supertitlu de proiect social, ar trebui să-l împrumute și alții, cu redevență, desigur) în meciuri cu banul public (european), unde în tribune mai sunt și persoane dezavantajate… 

Dl. Barna pare că mizează însă pe frumusețea fotbalului: d-aia e frumos, că unde unul vede ofsaid, altul zice că e ok poziția, unul, că e henț, altul, că se acceptă; mai e și legea avantajului la o adică, mai se găsește unul că nu vezi, domnule, cine fluieră șamd. La fotbal e fain că nu-ți schimbi preferinețele în funcție de cum evoluează echipa în teren, ori ești fan ori nu ești fan.

Înțeleg, așadar, că unde e vorba de politică … Dar pe asta n-o mai înțeleg. „Barna, după acuzele Rise Project: E ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată”.

Nu că e vorba de Hagi – fiecare e liber să fie cine vrea. Doar că sunt momente când te poți supăra chiar și pe Hagi, al dracului te superi, îți vine să spargi televizoru, când auzi că tov. Hagi ală de pe teren, ăla chemat să lupte, să dea goluri, își dă cu stângu-n dreptu pentru că înaintea meciului a petrecut cu tot felul de afini, în damf de laur.

Pe vremea ailaltă, când bunică-miu mă punea să citesc ziare, că trebuie să știu pe ce lume trăiesc (ăsta da argument!), mi-aduc aminte de o „Săptămâna”: cred că era după finala Cupei Campionilor din 89 , cand Steaua a luat-o cu patru la zero de la Milan (finală, nu glumă). Sau poate era altul momentul. În orice caz, mi-aduc aminte cum trăgea autorul – cred că nu putea fi decât (Eugen) Barbu, după libertatea de exprimare - că ăștia stau prin baruri, pe la Inter și Lido, pe banii statului (încă nu le zicea publici) în loc să fie pe teren, că s-au culcat pe laurii victoriei... Sigur, eu nu aveam maturitatea politică să înțeleg că uite cine scrie, organul securiștilor, că și securiștii ăștia sunt pe categorii – buni, răi și microbiști.

Eu atâta țin minte – că m-a răcorit cum le-o zicea. Și dacă nu aveam nici maturitatea să sparg televizorul Venus când îl vedeam pe nea Nicu, sigur l-aș fi spart (televizoru) să-l fi auzit atunci pe Hagi zicând la telejurnal – și ce-ați fi vrut, să bag goluri mereu? (2)

Eu atâta am avut de zis, să mă răcoresc. În atmosfera asta de 89 care e în țara asta, n-ar trebui să se joace atât de degajat, nici măcar la televizor. Au trecut, totuși, 30 de ani!

Nu face nimic. E normal e firesc. Vă salut (pentru nostalgici, evident, sursa, aici, de la 1,12,00 la 1,13,00). 

PS. Cu ocazia asta, am înțeles și de ce nu se mai joacă fotbal ca lumea la noi. Conform Legilor fotbalului (un ceaslov oficial de 104 pagini) arbitrul „aplică avantaj și lasă jocul să continue atunci când o abatere are loc și echipa împotriva căreia s-a comis o abatere poate să obţină un avantaj şi să sancţioneze abaterea comisă iniţial dacă avantajul presupus nu se realizează în acel moment sau în câteva secunde”. Păi să nu-ți iei câmpii cu regulile astea?

Nota:

(1) Mă gândesc relaxat cât de prost e americanu, „ăl mai prost om”, vorba aia – adică, de exemplu, el chiar nu se prinde că asta cu impeachmentu’ lu’ Trump e servită? E de la unu care culmea, își zice fluierătoru – whistleblower. Într-o Românie vigilentă, nici nu stăm la discuție: parcă noi nu știm cum e cu anchetele astea? domnule, nu contează ce face, ce zice... dacă e servită, nu se pune!

(2) Peste ani, avea să vină și explicația. Iat-o aici, în toată frumusețea ei. ”Totuşi, mai există un motiv dezvăluit de Gică Hagi la emisiunea Replay pentru care s-a simţit umilit, chiar înainte de fluierul de start. "Când am intrat în cabine şi am văzut echipamentul de joc, albastrul acela urât m-am luat cu mâinile de cap. Am făcut o criză de nervi, am zis, domnule, aşa  ceva nu se poate! E finala Cupei Campionilor şi noi jucăm cu jambierele rupte! Da, da, nu vă miraţi! Aveam jambierele rupte!  Era finala Cupei, trebuia să aveam un echipament nou, frumos, ceva deosebit...", şi-a amintit Gică Hagi care s-a simţit inferior încă dinaintea începerii meciului.

Să nu se supere colegii mei, dar pe vremuri măcar aveai un motiv sa nu spargi televizorul – prindeai bulgarii!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine punctat. Toată lumea se supără însă pe Barna și nu pe modul în care, de peste 10 ani, se papă banii POSDRU. Vă reamintesc: e un program dedicat dezvoltării resurselor umane. Unii au opiniat că nu avem nevoie de el (spre exemplu o opinie frumos exprimata a lui Adrian Papahagi pe FB). Va intreb: chiar nu avem nevoie de un astfel de program? Chiar totul e lapte si miere in România in acest domeniu? Sau, mai degrabă, nu avem nevoie de lipitorile care sug acești bani de la apariția programului operațional și de birocrații care au stabilit jaloanele ce permit hoțiile? Duceti-vă cu o propunere si un dosar ca vreti sa dati de munca intr-o intreprindere sociala la zece persoane fara loc de munca dintr-o comuna saraca. Veti fi respins pentru ca nu ati explicat suficient de bine, in documentatia inaintata, cum se incadreaza propunerea dvs in nu stiu ce tinte marete si regulation - uri ale CE.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Barna...salvatorul nostru al tuturor. Cel care ar dori sa fie primit si privit de catre oameni precum Mesia. Pacat ca acest partid creat de Nicusor Dan a ajuns o gasca de lupi tineri hamesiti. Spre deosebire de PSD-isti care isi infiintau astfel de firme de devalizare a fondurilor UE dupa ce ajungeau la guvernare, domnul Barna o are deja pregatita. Aici este diferenta. Inca o data ajung la concluzia ca PLUS-ul lui Ciolos nu trebuia sa faca nici o alianta cu Barna. Pacat, pentru ca in USR sunt si oameni foarte buni care acum sufera din cauza unui individ. Rise Porject poate ca nu are puterea sa condamne un astfel de om, insa cu siguranta poate contribui la demararea unei investigatii serioase asupra lui.
  • Like 2
  • @ mike
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu era invers? USR n-ar fi trebuit să facă alianță cu PLUS, așa se spunea.
   Eu mă întreb, cine e șeful la Rise-Project? Sau cine poruncește acolo? Odată atacă pe D., acum pe Barna...cel puțin ciudat.
   • Like 0
 • Ancheta jurnalistică nu este hotărâre judecătorească, nici măcar anchetă penală, este ceea ce este, o investigație jurnalistică menită să aducă adevărul în spațiul public, în speță adevărul despre folosirea banilor europeni. Din investigația jurnalistică observăm că în acest domeniu s-au structurat adevărate grupuri organizate infracționale al căror scop este sifonarea banilor europeni în condiții de „legalitate”, eșecul putând fi motivat prin factorii de risc inerenți oricărei întreprinderi. Principalul „modus operandi” este disiparea responsabilităților până la nivelul în care nimeni nu mai poate fi vinovat, nici măcar acarul Păun. Lejeritatea răspunsului dlui. Barna la această investigație arată clar încrederea în infailibilitatea modului de operare.
  • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Perfect, fara hotarire judecatoreasca lasati o mai moale jurnalisti de mucava,pt.ca tocmai in campanie v au venit visurile cu ilegalitatile lui Barna.Am o varsta de pot sa i fiu tata laui Barna,dar voi jurnalistii(nu toti bineinteles) n aveti tata si mama,atacati pe la spate si la momentul oportun acest tanar care a castigat cu USR-ul marile resedinte de judet,si chiar capitala.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult