Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Pleșu: „Românii sunt pofticioși, sunt vanitoși, vor să arate că dacă dau o masă te îngroapă cu abundența ei. Rămâi lat după sărbători”

Andrei Pleșu Crăciun

Ceea ce ar trebui să fie o perioadă de liniștire interioară se transformă, în România, într-un mare prilej de agitație, crede scriitorul Andrei Pleșu. „Românii sunt pofticioși, sunt vanitoși, vor să arate că dacă dau o masă te îngroapă cu abundența ei și asta face ca sărbătorile, care în mod normal trebuie să fie un episod de liniște, de concentrare, de așezare interioară, să devină un mare prilej de neliniște. E o agitație extraordinară. Rămâi lat după sărbători, rămâi lat și digestiv, și cu somnul și cu energia”, a spus Andrei Pleșu în emisiunea  „În fața ta” de la Digi24.

„Îmi aduc aminte de ce spunea Alexandru Paleologu: Nu îi înțeleg pe oameni cu concediile. Eu dacă am concendiu folosesc prilejul să mă odihnesc. Ei nu: oamenii se agită, programează călătorii, fac bagaje, închiriază camera la hotel, vin zdrobiți după concediu”. Aceeași mentalitate o avem și când parcurgem sărbătorile ca pe un mare festival”, a continuat scriitorul.

Acesta este de părere că dorința românilor de a pune tot ce e mai bun pe masă atunci când au oaspeți are în ea o doză de trufie. „Aici e și un coeficient de mică trufie. Se întâmpla asta înainte de 89, când nu prea se găsea mâncare. Dacă aveai un oaspete străin, lucrai o lună ca să faci o masă și la masa aia, care era rezultatul unor eforturi supraomenești ca să fie o masă consistentă, vorbeai cu invitatul străin despre sărăcie. Ăia nu mai înțelegeau nimic. Plecau cu informația că totul e la pământ, ceea ce era adevărat, numai că noi depășeam criza printr-o agitație, un dinamism de subterană”, amintește Andrei Pleșu.

Scriitorul avertizează că este complet greșit ca guvernanții să pună semnul egal între consum și prosperitate. 

„Dacă se descurcă guvernanții, până la urmă găsesc procedee mai modeste și cei din popor. E bine că consumăm. E prost când consumul e luat de guvern drept un indice de bunăstare globală și constantă. Asta e fals. Și când e luat drept un indice de creștere a bogăției naționale. Economiștii o spun: creșterea consumului nu echivalează cu creșterea averii, dimpotrivă”, explică el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Articolul arata ca avem un deficit de educatie nu de consumatie.
  Descurcareala romanului, ajunsa astazi un atribut guvernamental, ne va duce la ce am avut si dupa comunism; ne vom "descurca" pana nu va mai ramane nimic in picioare - elevii se vor descurca prin copiat, parlamentarii vor deveni "doctori" prin plagiat, noi vom consuma pe credit, guvernul va da cu o mana si va lua cu doua, tinerii buni de munca se vor descurca parasind tara si, noi, cei ramasi in tara, vom continua sa construim "socialismul multilateral dezvoltat" de unde l-am lasat in 1989.
  Multe " succesuri " tovarasi !
  • Like 0
 • Tripleta anti Iohannis, Antena 3, RTV, b1tv.

  Iată că duetului A3, Rtv, de denigratori ai președintelui Iohannis i s-a alăturat și televiziunea lui Boby Păunescu, b1tv. Ceea ce părea cu ceva timp în urmă doar atacuri răzlețe la adresa președintelui prin difuzoarele Silviu Mânăstire și Radu Banciu, odată cu intruziunile destul de intempestive și total inadecvate ale patronului însuși în câteva talkshow-uri, s-a evidențiat, tot mai clar, schimbarea de macaz a politicii editoriale a postului, în sensul interpretării partiturii coralei PSD-iste. Această schimbare de macaz a fost ilustrată indubitabil în emisiunea acarului Tudor Barbu de seara trecută. Pe parcursul emisiunii sale, altminteri o emisiune destul de curajoasă prin formatul său de a intra în direct cu telespectatorii ce au ceva de spus în legătură cu tema propusă dezbaterii, pe jumătate din ecranul televizorului erau derulate, în buclă, portretele lui Nicolae Ceaușescu și K.W. Iohannis, însoțite de prețurile produselor alimentare de bază, carburanți, energie, curs valutar, etc., din perioada de dinainte de 1989 și cele de astăzi. De o manipulare mai grotescă decât aceasta nu sunt capabili nici chiar cei de la Antena 3. Lăsând la o parte faptul că unul dintre portrete întruchipa dictatura comunistă iar celălalt instituția prezidențială a unui stat democratic, a compara prețurile din ziua de azi cu cele de acum 30 de ani e o prostie atât de mare, încât nici chiar oameni precum Codrin Ștefănescu nu și-ar permite s-o facă, nemaipunând la socoteală că președintele n-are nici o atribuțiune executivă cu privire la prețuri, bugete, coș zilnic, etc., toate astea fiind în sarcina guvernului. Asta e ! Nu ne place Klaus Werner, și asta pentru simplul motiv că "nu e de-al nostru", e croit din altă plămadă. Și pentru ca oftica să fie și mai mare, nici nu-i putem reproșa că, "n-a mâncat salam cu soia".
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult