Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Anii pierduți ai democrației noastre: cine și-ar fi închipuit, acum un deceniu, că vor exista oameni care îi vor duce dorul lui Traian Băsescu?

clasa politica

Puține momente din perioada postdecembristă au pus România într-o cumpănă atât de dramatică precum cea de astăzi. Privind în urmă, către anii dinainte de 1989, îmi apar în minte cozile la pâine, la butelii ori la smântână, stingerea impusă la ore fixe, tanti Ludmila și culesul castanelor pentru școală, precum și muncile agricole la care eram trimiși în sprijinul plății datoriilor externe. La Crăciun, tata reușea uneori să aducă acasă câteva portocale – mereu necoapte – iar eu nu înțelegeam de ce stârneau atât de mult entuziasm. Îmi revin în minte contrabandiștii care vindeau pe ascuns cafea Alvorada sau țigări Kent, monede paralele menite să cumpere bunăvoința unui doctor sau a unui funcționar de care aveai nevoie. Într-o lume raționalizată și sever supravegheată, până și un gest aparent neînsemnat, precum ascultarea piesei „Pasărea Colibri” a trupei Phoenix, se transforma într-un veritabil act de rezistență.

Ani mai târziu, citind “1984”, m-a uluit cât de exact descria Orwell realitatea pe care o trăisem, ca și cum Ceaușescu ar fi găsit în paginile cărții un ghid practic de guvernare. Ca în universul Orwellian pentru ambele lumi, libertatea nu era un drept garantat, ci trebuia cucerită prin încălcarea regulilor: un paradox în care opresiunea permanentă lăsa loc pentru acea clipă când printr-un mic act de rezistență puteai fi stăpân pe propriul destin.  

Dacă există un timp în care un regim folosește tehnici psihologice sofisticate pentru a îmbina toate formele de control” acela a fost, fără dubiu, și timpul nostru - ani care și-au lăsat o amprentă profundă în memoria colectivă, rămânând dificili de înțeles pentru cei care nu i-au trăit direct.

După Revoluție, ni s-a dat libertate, însă am fost azvârliți într-o lume cu reguli noi pe care nu le întelegeam. Când Silviu Brucan a estimat că vor fi necesari „20 de ani” pentru ca România să deprindă cu adevărat democrația, mulți au considerat declarația prea pesimistă, mai ales că venea de la cineva cu trecut comunist. Am primit libertate, însă ne-am trezit și cu sintagme precum „generația de sacrificiu” și „luminița de la capătul tunelului.” Ne-am dat repede seama că tranziția era dictată de aceiași oameni, doar mutați pe alte poziții, confirmând perfect zicala cinică a lui Dumitru „Mitică” Dragomir: „La vremuri noi, tot noi!”. Noile partide nu au avut busole ideologice clare: „dreapta,” „stânga” sau „centru” au devenit simple etichete care nu spuneau mare lucru, de vreme ce puterea a rămas în mâinile acelorași oameni, rotiți la nesfârșit într-un carusel al intereselor.

Ne aducem toți aminte de politicienii din toata țara care treceau prin trei sau patru partide, de la FSN/PSD la PNL și apoi spre tot felul de formațiuni create peste noapte.

În trei decenii, a crescut o generație care nu a cunoscut comunismul direct, iar clasa noastră politică pare să se fi degradat și mai mult: la fiecare rundă electorală, se pune la fel întrebarea: pe cine să alegem dintre „relele” rămase pe buletinul de vot? Cine și-ar fi închipuit, acum un deceniu, că vor exista oameni care îi vor duce dorul lui Traian Băsescu?

Pe acest fond de exasperare, a apărut Călin Georgescu, un personaj pe care, în condiții normale, nu l-ai alege nici ca manager, nici ca doctor, nici ca profesor. Totuși, milioane de oameni s-au arătat dispuși să-i ofere frâiele țării, trecând cu vederea teoriile sale conspiraționiste și derapajele retorice. După ce, prin mijloace deloc ortodoxe, Georgescu a fost înlăturat, ne-am întors la universul etern caragialesc, acest etos al compromisului românesc absurd: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Apropo de afirmația din final că Georgescu a fost înlăturat prin mijloace neortodoxe: sunt unii care consideră că Lasconi a fost cea vizată de măsura anulării turului întâi, de fapt. Și nu e vorba de fani iraționali.
    • Like 2
    • @ Corina
      Eu nici nu cred ca ar fi castigat Georgescu, acesta pare sa fi fost doar motivul oficial. Problema, legata de tema articolului, este ca alegerile sunt manipulate de toti ( incepand cu alegerea datei alegerilor) si terminand cu oferta de prezidentiabili ( o adevarata lista de neica-nimeni, o rusine nationala si o flegma in fata acestui popor)
      • Like 4
    • @ Gecaba
      Corina check icon
      Și eu cred că putea câștiga Lasconi. S-a văzut că suntem suficient de speriați de întoarcerea în întuneric. Eram pregătiți să ne mobilizăm și mai serios. Dar cum ar fi făcut față, oare, în contextul ăsta dificil și fără susținători adevărați în preajmă, printre vechii din politică?

      Grăitoare poza cu Maia Sandu, care venise să o susțină înainte de turul doi. Stăteau față în față pe scaune. Elena noastră - entuziasm pur, gata să-și ia zboru' fericită, doamna Maia Sandu - cu o față de om trecut prin greutăți, într-o solicitantă veghe permanentă, parcă-i spunea ”Oare știi ce te așteaptă, draga mea?”

      Lista de prezidențiabili e onorată de un Nicușor Dan, cel puțin. Bizar și aici : Lasconi s-a supărat că nu i-a răspuns la telefon și dintr-un asemenea motiv se pare că era în stare să nu-l sprijine. În schimb, s-a arătat favorabilă lui Crin Antonescu, deși el e un om al sistemului, totuși. (Ca să nu mai facem și alte comparații). Ne ținem de lucruri slabe la nesfârșit...
      • Like 1
    • @ Corina
      Lasconi ar fi fost raul cel mic. In rest nu are niciun merit.
      • Like 1
  • "La vremuri noi, tot noi" este titlul unui articol din 1907 scris de I.L. Caragiale ( nu vad ce are de a face cu Mitica Dragomir) Cat despre Basescu, asa au fost vremurile,iar realitatea spune altceva despre el ca presedinte, decat sugereaza articolul. 35 de ani dupa comunism nu reprezinta nici pe departe timp suficient ptr maturizarea unei democratii si nu ca i-ar fi cuiva dor de Base e ciudat, ci ca se uita ce a fost inainte de '89.
    • Like 3
  • Domnule contributor G Balamus,vă felicit pentru această "dare de seamă"concisă și interesantă,despre starea democrației noastre!Aș completa tabloul caragialesc invocat cu zicerea unui anume conu' Iorgu,din Escu-ul anilor'53 a lui T Mușatescu: "decât să trec la socialiști,mai bine mă apuc de muncă".Curat-murdar, actuală?
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Nu-i duce nimeni dorul lui "Petrov", așa cum nu-i duce nimeni dorul Lenuței lui, un alt deceniu pierdut al României, diferă doar actorii!
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Domnul doctor Balmus a pus o întrebare retorică,nu credeți?Postarea o văd ca o formă de prevenție a ceea ce se cercetează la Institutul unde activează,dacă nu și un"tratament"comparativ cu o altă zona medicală unde,probabil,a și profesat.
      • Like 1
  • mg check icon
    ..dom-doctor le-ați amețit în ultimul hal.. :))

    Evocați (se pare din auzite..) lipsurile din "epoca de aur". Coadă chiar și la smântână.. ? Apoi, stingerea se dădea la regiment, dom-doctor..
    Nouă, acasă, ni se tăia curentul 2 ore pe zi, după-amiaza..
    Iar portocalele ale gălbejite nu se aduceau de Crăciun, ci de Anul Nou..

    Phoenix n-a compus/cântat vreodată o piesă intitulată "Pasărea Colibri".. Poate că v-ați gândit la "Pasărea Calandrinon"..
    Iar trupa "Pasărea Colibri" a apărut abia în 1992, cu Baniciu, Pitiș, Vintilă și Cnejevici, având mare succes.. Pentru că era deja libertate.

    O libertate care nu "ni s-a dat". O libertate pentru care o "generație de sacrificiu" a avut curajul să-l înfrunte pe dictator și gloanțele sale..

    Vorbiți de partide care "nu avut busole ideologice clare".
    Ei bine, vă amintesc că dreapta nu a fost doar o etichetă.
    PNȚ-ul lui Ion Rațiu, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, PNL-ul lui Radu Câmpeanu, sau PSDR-ul lui Sergiu Cunescu, știau ce-i aia politica..
    Au format o opoziție credibilă față de FSN-ul lui Iliescu, s-au unit în CDR și au câștigat alegerile din 1996, fără să se pupe cu foștii..

    Trasesismul electoral a-nceput ceva mai târziu, iar confuzia ideologică a debutat cu "monstruoasa coaliție" USL, patronată de "varanul" Voiculescu, în care și-au dat mâna cu mare veselie, Ponta și Antonescu.
    Obiectivul lor era eliminarea lui Băsescu. Au reușit chiar să-l suspende până la referendumul care l-a reconfirmat mai apoi.

    Cine-i mai duce dorul lui Băsescu ? Cu siguranță nu PSD-ul, nu Adrian Năstase, nu Mircea Geoană sau Victor Ponta..

    I se pot imputa multe marinarului. Să nu uităm însă că atunci, în 2008-2009, pe timpul marii crize economico-financiare mondiale, el a fost cel care-a avut curajul să treacă la măsuri de austeritate, cu prețul pierderii capitalului politic, atât personal, cât și de partid, PDL-ul dispărând mai apoi de pe scenă..

    Halul în care arată economia românească azi, ne arată unde ajungeam dacă Băsescu ar fi fost, la rândul lui, un biet demagog populist..
    Mai țineți minte afișele electorale cu o foarfecă mare pe ele, pe care le fluturaru cu frenezie frații siamezi Ponta-Antonescu.. ?

    Spuneți că Georgescu e consecința unei stări de fapt.
    Poate, dar e nevoie de ploaie ca să apară ciupercile..
    • Like 4
    • @ mg
      Corina check icon
      Căinați degeaba PDL-ul. A fuzionat cu PNL-ul și a preluat puterea în partid, de fapt.
      • Like 0
    • @ Corina
      mg check icon
      ..e ca la măritiș, femeia ia numele bărbatului, dar ea conduce de fapt.. :))

      Serios vorbind, trebuiau să dispară, pentru că aveau lipită pe spate foarfeca tăierilor de salarii pentru bugetari.
      Să vedem cum se vor descurca cei de acum.
      • Like 2
    • @ mg
      Estibugetar. E clar. Cum poti apara bugetarii de-a valma ? 75% dintre bugetari, din toate "specialitatile" sunt niste tratori incompetenti si cu pretentii de spaga. Chiar daca nu-ti rezolva nimic, din incompetenta, au pretentia, doar ca te asculta superficial, sa le dai. Daca nu "vino mata maine". Ca sa nu mai amintesc aia din asf, consiliul concurentei, etc. E adevarat trebuiau niste criterii de pregatire si competenta, dar cine sa le aplice?
      • Like 1
  • portal check icon
    pai acum ii avem pe cei crescuti de comunisti, in sistemul educational preluat din comunism. cineva credea ca daca vor face scoli prin afara se vor cizela ? doar au adus know-how adaptat la Romania.dupa 90 nu era nicio tara dispusa, in mod gratuit, sa ne trimita un guvern sa invatam cum functioneaza democratia.
    • Like 1
    • @ portal
      Pana una alta basescu ramane singurul presedinte adevarat. Se vede influenta calitatii de comandant de nava. O nava este o microtara. Basescu are meritul de a fi "indraznit" sa aduca normalitatea in romania. De aceea este si atat de urat si ponegrit de cei, multi, care si-au vazut interesele personale meschine amenintate. Azi, nulitati nemernice precum mongoloidul ponta turcitul si neispravitul chiulangiu betiv cacarau antonescu au obraznicia de a se visa presedinti de tara. Avem o adunatura de "catindati", tot unul si unul mai ticalosi, prea mare si trec neobservati cei cu adevarat potriviti. Iar media este vanduta, in totalitate, nemernicilor ce au vandut si tradat tara, singurii cu bani sa-si permita cumpararea tv-urilor si "moderatorilor" aserviti.
      • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Valeriu check icon
      Basescu a a adus normalitatea in Romania, toti apropiatii sai au facut puscarie pentru diverse mizerii (inclusiv fratele) si el e un turnator demonstrat.
      Frumoasa normaliate...
      • Like 3
    • @ Valeriu
      Da, pentru o scurta perioada a adus. Dar cei ce s-au vazut in pericol au facut tot ce au putut pentru a-l impiedica sa finalizeze ce a inceput. Iar derbedeii cei doi ponta retardatul si "somnorosul" cacarau au "luptat din greu" sa-l dea jos. Numai ca, la acea vreme, mare parte a boborului, inca, percepea corect, pana au venit uneltele defaimatoare si sabotoare. L-au repus in drepturile cuvenite presedintelui. Dar cei doi monstri nu s-au lasat. Cu un parlament influentabil au reusit sa-i restranga din atributii si in final i-au luat si drepturile, pe care le pastreaza un criminal notoriu si o nulitate absoluta, ma refer la iliescu si constantinescu. Apoi au fost asmutite "autoritatile", infestate de comunisti vopsiti impotriva lui basescu. Neavand prea mult spor au navalit, ca niste lasi ce sunt, asupra familiei si fidelilor lui. Au adus un tigan borat sa pretinda ca a fost inselat de m. basescu. Un instabil care-si schimba declaratiile de la o audiere la alta. Intre timp javrele turbate s-au repezit asupra fratelui si l-au inchis, pentru scurta perioada, neavand in realitate decat minciuni, au fost nevoiti sa-l elibereze. S-a repetat situatia cu ioana basescu, fata cea mare, notar de profesie. Si acolo au luat-o peste ochi. S-au repezit asupra elenei udrea si azi arestata. Aici le-a mers ceva mai bine. Nu-mi explic de ce?! Poate o avea pacate reale! Dar nu e singura. Sa nu uitam ca au mers pana acolo ca au asmutit "politia" si i-au pus sa zbiere in fata portii cotroceniului "iesi afara javra ordinara". Ce poate fi mai degradant pentrutitutie de stat, institutie pentru " apararea ordinii si disciplinei", si asa prost vazuta de norod. Acum boborul, "patriotul nationale" l-a dat uitarii pe basescu, are in atentie patriotarzii georgescu cel extraterestru, simion mare suporter si membru de galerii si hidosenia, femela numita sosoaca o istrerica degenerata. Normal, autoritatile nu au ce sa le faca orcate golanii si tradari de tara ar comite. Doar e democratie, negata cu indarjire de acesti mascarici. Si hop, apar si cei doi nemernici ponta si cacarau antonescu, obraznici si cu pretentii la scaunul presidential. Probabil ca asta numesti tu normalitate! Nu m-as mira.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Pentru mine Emil Constantinescu a fost singurul președinte adevărat. Nu am fost noi pregătiți să-l apreciem.
      • Like 1
    • @ Corina
      Eu mă tot întreb ce înseamnă un „președinte adevărat”, Corina...

      Cât de pregătiți trebuie să fim „noi” pentru a aprecia prestația unui președinte? L-am împușcat pe „cel mai iubit fiu” din popor în cea mai importantă zi a creștinătății, l-am ales cu aplauze prelungite pe uzurpator, am crezut într-o schimbare care nu s-a întâmplat...

      Sistemul e mai pregătit decât noi, dragă Corina...

      • Like 2
    • @ Francisc
      Corina check icon
      Președinte adevărat e cel care ne unește, ne dă speranță și ne ridică, așa încât după întâlnirea cu el suntem mai buni decât eram.

      Aveți dreptate, sistemul e pe metereze, nu ne lasă să rătăcim după visele noastre de mai bine. Mai vedem care pe care. E o luptă de durată. Votul trebuie păstrat și folosit, în orice caz.
      • Like 0
    • @ Corina
      Emil constantinescu a fost o nulitate. Cu el am batut pasul pe loc. Ca dovada acum se ocupa cu conducerea institutului pentru studiul levantului. Ati auzit ceva despre rodul muncii acestui institut?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Despre activitatea unui institut nu se „aude” ca despre ceea ce publică Adevărul, ori difuzează ProTV, de exemplu. Poftiți surse:
      https://institutlevant.ro/ - cu secțiune de publicații
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Constantinescu - pentru amintirea unor contribuții. Intrigă numai grațierea acelui Coman. Nu știu contextul.
      • Like 0
    • @ Francisc
      “L-am împușcat pe „cel mai iubit fiu” din popor”...
      Nu "noi" l-am împușcat pe Ceaușescu. Noi, fără ghilimele, doar am aflat asta de la televizor.
      Dacă vă includeți în acel "noi", alături de Iliescu, Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu & co., asta e problema dumneavoastră. Înseamnă că vă asumați și ați fost de acord cu toată mascarada din decembrie '89, de creare și apoi de umplere în regim de maximă urgență a “vidului de putere”.
      Nu puneți acea crimă în spatele întregului popor!
      • Like 1
    • @ Corina
      pixel check icon
      ăla învins de sistem? penibil.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Noi (fără ghilimele) l-am ales pe Iliescu după o revoluție anticomunistă, domnule Tarlea. 85 la sută!

      Mi-e rușine să spun, după 35 de ani, că am fost un golan în 1990...
      • Like 0
    • @ Corina
      Știi o chestie, Corina? Pe mine unul „lupta asta de durată” începe să mă enerveze. Am îmbătrânit „luptând” cu tovarășii care ne tot promit trai pe vătrai...

      Când după 35 de ani de la „revoluție” avem un premier precum Ciolacu, putem spune că suntem liberi? Păcat de tinerețea celor muriți în 1989...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult