Puține momente din perioada postdecembristă au pus România într-o cumpănă atât de dramatică precum cea de astăzi. Privind în urmă, către anii dinainte de 1989, îmi apar în minte cozile la pâine, la butelii ori la smântână, stingerea impusă la ore fixe, tanti Ludmila și culesul castanelor pentru școală, precum și muncile agricole la care eram trimiși în sprijinul plății datoriilor externe. La Crăciun, tata reușea uneori să aducă acasă câteva portocale – mereu necoapte – iar eu nu înțelegeam de ce stârneau atât de mult entuziasm. Îmi revin în minte contrabandiștii care vindeau pe ascuns cafea Alvorada sau țigări Kent, monede paralele menite să cumpere bunăvoința unui doctor sau a unui funcționar de care aveai nevoie. Într-o lume raționalizată și sever supravegheată, până și un gest aparent neînsemnat, precum ascultarea piesei „Pasărea Colibri” a trupei Phoenix, se transforma într-un veritabil act de rezistență.
Ani mai târziu, citind “1984”, m-a uluit cât de exact descria Orwell realitatea pe care o trăisem, ca și cum Ceaușescu ar fi găsit în paginile cărții un ghid practic de guvernare. Ca în universul Orwellian pentru ambele lumi, libertatea nu era un drept garantat, ci trebuia cucerită prin încălcarea regulilor: un paradox în care opresiunea permanentă lăsa loc pentru acea clipă când printr-un mic act de rezistență puteai fi stăpân pe propriul destin.
„Dacă există un timp în care un regim folosește tehnici psihologice sofisticate pentru a îmbina toate formele de control” acela a fost, fără dubiu, și timpul nostru - ani care și-au lăsat o amprentă profundă în memoria colectivă, rămânând dificili de înțeles pentru cei care nu i-au trăit direct.
După Revoluție, ni s-a dat libertate, însă am fost azvârliți într-o lume cu reguli noi pe care nu le întelegeam. Când Silviu Brucan a estimat că vor fi necesari „20 de ani” pentru ca România să deprindă cu adevărat democrația, mulți au considerat declarația prea pesimistă, mai ales că venea de la cineva cu trecut comunist. Am primit libertate, însă ne-am trezit și cu sintagme precum „generația de sacrificiu” și „luminița de la capătul tunelului.” Ne-am dat repede seama că tranziția era dictată de aceiași oameni, doar mutați pe alte poziții, confirmând perfect zicala cinică a lui Dumitru „Mitică” Dragomir: „La vremuri noi, tot noi!”. Noile partide nu au avut busole ideologice clare: „dreapta,” „stânga” sau „centru” au devenit simple etichete care nu spuneau mare lucru, de vreme ce puterea a rămas în mâinile acelorași oameni, rotiți la nesfârșit într-un carusel al intereselor.
Ne aducem toți aminte de politicienii din toata țara care treceau prin trei sau patru partide, de la FSN/PSD la PNL și apoi spre tot felul de formațiuni create peste noapte.
În trei decenii, a crescut o generație care nu a cunoscut comunismul direct, iar clasa noastră politică pare să se fi degradat și mai mult: la fiecare rundă electorală, se pune la fel întrebarea: pe cine să alegem dintre „relele” rămase pe buletinul de vot? Cine și-ar fi închipuit, acum un deceniu, că vor exista oameni care îi vor duce dorul lui Traian Băsescu?
Pe acest fond de exasperare, a apărut Călin Georgescu, un personaj pe care, în condiții normale, nu l-ai alege nici ca manager, nici ca doctor, nici ca profesor. Totuși, milioane de oameni s-au arătat dispuși să-i ofere frâiele țării, trecând cu vederea teoriile sale conspiraționiste și derapajele retorice. După ce, prin mijloace deloc ortodoxe, Georgescu a fost înlăturat, ne-am întors la universul etern caragialesc, acest etos al compromisului românesc absurd: „Din două una, dați-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Grăitoare poza cu Maia Sandu, care venise să o susțină înainte de turul doi. Stăteau față în față pe scaune. Elena noastră - entuziasm pur, gata să-și ia zboru' fericită, doamna Maia Sandu - cu o față de om trecut prin greutăți, într-o solicitantă veghe permanentă, parcă-i spunea ”Oare știi ce te așteaptă, draga mea?”
Lista de prezidențiabili e onorată de un Nicușor Dan, cel puțin. Bizar și aici : Lasconi s-a supărat că nu i-a răspuns la telefon și dintr-un asemenea motiv se pare că era în stare să nu-l sprijine. În schimb, s-a arătat favorabilă lui Crin Antonescu, deși el e un om al sistemului, totuși. (Ca să nu mai facem și alte comparații). Ne ținem de lucruri slabe la nesfârșit...
Evocați (se pare din auzite..) lipsurile din "epoca de aur". Coadă chiar și la smântână.. ? Apoi, stingerea se dădea la regiment, dom-doctor..
Nouă, acasă, ni se tăia curentul 2 ore pe zi, după-amiaza..
Iar portocalele ale gălbejite nu se aduceau de Crăciun, ci de Anul Nou..
Phoenix n-a compus/cântat vreodată o piesă intitulată "Pasărea Colibri".. Poate că v-ați gândit la "Pasărea Calandrinon"..
Iar trupa "Pasărea Colibri" a apărut abia în 1992, cu Baniciu, Pitiș, Vintilă și Cnejevici, având mare succes.. Pentru că era deja libertate.
O libertate care nu "ni s-a dat". O libertate pentru care o "generație de sacrificiu" a avut curajul să-l înfrunte pe dictator și gloanțele sale..
Vorbiți de partide care "nu avut busole ideologice clare".
Ei bine, vă amintesc că dreapta nu a fost doar o etichetă.
PNȚ-ul lui Ion Rațiu, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, PNL-ul lui Radu Câmpeanu, sau PSDR-ul lui Sergiu Cunescu, știau ce-i aia politica..
Au format o opoziție credibilă față de FSN-ul lui Iliescu, s-au unit în CDR și au câștigat alegerile din 1996, fără să se pupe cu foștii..
Trasesismul electoral a-nceput ceva mai târziu, iar confuzia ideologică a debutat cu "monstruoasa coaliție" USL, patronată de "varanul" Voiculescu, în care și-au dat mâna cu mare veselie, Ponta și Antonescu.
Obiectivul lor era eliminarea lui Băsescu. Au reușit chiar să-l suspende până la referendumul care l-a reconfirmat mai apoi.
Cine-i mai duce dorul lui Băsescu ? Cu siguranță nu PSD-ul, nu Adrian Năstase, nu Mircea Geoană sau Victor Ponta..
I se pot imputa multe marinarului. Să nu uităm însă că atunci, în 2008-2009, pe timpul marii crize economico-financiare mondiale, el a fost cel care-a avut curajul să treacă la măsuri de austeritate, cu prețul pierderii capitalului politic, atât personal, cât și de partid, PDL-ul dispărând mai apoi de pe scenă..
Halul în care arată economia românească azi, ne arată unde ajungeam dacă Băsescu ar fi fost, la rândul lui, un biet demagog populist..
Mai țineți minte afișele electorale cu o foarfecă mare pe ele, pe care le fluturaru cu frenezie frații siamezi Ponta-Antonescu.. ?
Spuneți că Georgescu e consecința unei stări de fapt.
Poate, dar e nevoie de ploaie ca să apară ciupercile..
Serios vorbind, trebuiau să dispară, pentru că aveau lipită pe spate foarfeca tăierilor de salarii pentru bugetari.
Să vedem cum se vor descurca cei de acum.
Frumoasa normaliate...
Cât de pregătiți trebuie să fim „noi” pentru a aprecia prestația unui președinte? L-am împușcat pe „cel mai iubit fiu” din popor în cea mai importantă zi a creștinătății, l-am ales cu aplauze prelungite pe uzurpator, am crezut într-o schimbare care nu s-a întâmplat...
Sistemul e mai pregătit decât noi, dragă Corina...
Aveți dreptate, sistemul e pe metereze, nu ne lasă să rătăcim după visele noastre de mai bine. Mai vedem care pe care. E o luptă de durată. Votul trebuie păstrat și folosit, în orice caz.
https://institutlevant.ro/ - cu secțiune de publicații
https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Constantinescu - pentru amintirea unor contribuții. Intrigă numai grațierea acelui Coman. Nu știu contextul.
Nu "noi" l-am împușcat pe Ceaușescu. Noi, fără ghilimele, doar am aflat asta de la televizor.
Dacă vă includeți în acel "noi", alături de Iliescu, Stănculescu, Gelu Voican Voiculescu & co., asta e problema dumneavoastră. Înseamnă că vă asumați și ați fost de acord cu toată mascarada din decembrie '89, de creare și apoi de umplere în regim de maximă urgență a “vidului de putere”.
Nu puneți acea crimă în spatele întregului popor!
Mi-e rușine să spun, după 35 de ani, că am fost un golan în 1990...
Când după 35 de ani de la „revoluție” avem un premier precum Ciolacu, putem spune că suntem liberi? Păcat de tinerețea celor muriți în 1989...