Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Antonescu, acest Rică Venturiano al zilelor noastre, împins de la spate de soție și ”condamnat” să fie președintele României

Crin Antonescu drapel

Crin Antonescu, acest Rică Venturiano al zilelor noastre, în discursul său de la Congresul PSD de desemnare a candidatului la președinție, este „condamnat” de destin să fie președintele României. S-a văzut cât de mult își dorește să fie în fruntea statului, probabil împins de soție, cu toate că doar cu câteva săptămâni în urmă își denunța unilateral, într-un mod total nefiresc și nevricos,contractul de candidatură cu PSD – PNL – UDMR, gest ce nu dădea bine nici în spațiul public românesc, nici în ceea ce privește imaginea României peste hotare.

Avansat în marea politică a țării de pe un eșafodaj în care nu a excelat prin realizări profesionale deosebite, a trecut prin toate vârtejurile vieții publice și a ajuns în poziții de vârf în politica românească. După aceea, s-a retras supărat și a trăit într-un concediu de om total obosit într-un spațiu domestic bruxellez, fiind întreținut de aceeași soție. În această perioadă, am așteptat cel puțin câteva realizări în domeniul scrisului istoric, dar se pare că ele nu au fost produse. Dintotdeauna tocător și torcător de cuvinte meșteșugite, asemenea lui Rică Venturiano, în fața unei lumi total agramate, precum cea din scrierile lui Caragiale, el s-a profilat ca un ins „care bine le mai zice”.

Discursul de la Congresul PSD a fost total dizgrațios, dezgustător prin schimbul de bezele cu Marcel Ciolacu: „Bine ai venit, Crin! Sper că ți-a fost dor de PSD” și cele aruncate slugarnic de acest Rică: „Nimeni vreodată, în partidul meu (PNL - n.n.) nu a vorbit așa frumos despre mine”. Curat murdar! Mai ales că, în 2014, când s-a despărțit de alianța cu PSD, a afirmat că „nu este bine să intri în afaceri cu PSD-ul”. 

Luându-l vorba pe dinaintea gândirii și a decenței, el face temenele indigeste pesedismului și, prin aceasta, jignește indirect partidul încare s-a născut și care l-a lansat. O altă mizerie „oratorică” pe care a emanat-o în discursul său acest fante al politichiei românești a fost aceea în care a declarat că PSD-ul , cel mai votat partid din România timp de 35 de ani, a devenit un partid „istoric”. Este o apostazie și o renegare a tradiției și a partidelor democratice care au renăscut în perioada de după 1989. Nu poți fi convingător prin ipocrizie și prin verbiajul amator și depășit și nici un „președinte puternic al României” ridicat dintr-o lene proverbială. Își reneagă definitiv și în mod slugarnic toate convingerile, inclusiv cele indirect legate de mitingurile din 2017 pentru salvarea democrației întrucât, după cum el mărturisește, „nu a sărit” în aceste mitinguri.

Altă aberație pe care a emanat-o a fost cea în care, total nepriceput, a afirmat că „identitatea este mai mult decât geografie”, aceasta însemnând că poți fi român de nicăieri, o totală aberație, sau că ești un român cu vise secrete de expansionism teritorial. Acest ins cu sclipiri „de geniu”, dar cu goluri de căpătâi, trage la răspundere elita academică a țării care, spune el, a rămas „datoare”față de poporul român care i-a dat totul. În opinia de stânga-stângii adoptată de acest trepăduș politic, elita academică este responsabilă de toate infecțiile și defecțiunile produse de clasa politică și ea trebuie să răspundă la întrebarea „Ce ați făcut pentru această națiune?”. Este știut că nu elita academică a beneficiat de mari privilegii, de poziții de vârf în viața politică și nu a trăit ca pensionar special la Bruxelles pe banii grași pe care soția, care nu se mai dă dusă, îi ia de la UE.

La sfârșitul discursului, Crin Antonescu decade într-o adevărată retorică proletară de captatio benevolentiae, adică să dea bine celor din sală și, într-un limbaj lumpenproletar, afirmă că a fost un copil de la marginea societății. Ceea ce am recunoscut pe figurile becherilor de pesediști a fost un râs ironic, în pumn, viclean și total neaderent la Crin Antonescu, de „lasă că te știm noi”

Ultima și năucitoarea afirmație de necunoscător al lumii democratice a fost aceea în care a proclamat total demagogic și populist că „Națiunea nu poate fi de dreapta sau de stânga întrucât toți suntem egali”, adică nu avem nevoie de partide, de orientări politice diferite, asemenea lui Călin Georgescu care spunea că „partidul este poporul”. A încheiat discursul prin „Dumnezeu să binecuvânteze România!”, o formulă plină de mondenitate distonantă cu lumea românească, în loc de formula simplă „Doamne, ajută-ne!

Este vorba de un discurs deosebit de măiestrit în arta demagogiei. Îl așteaptă după colț, fratele uselist Victor Ponta, „cel de-al doilea Titulescu”, pupil și copil al lui Adrian Năstase.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Națiunea este și de stânga și de dreapta și de centru conținând tot spectrul ideologic și politic, Este posibil ca domnul Crin Antonescu să fi avut în gând statul când a făcut această afirmație, ținând cont că aspiră la funcția de Președinte, reprezentant al Statului.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Unul a stat la Bruxelles pe banii nevestei, altul a stat la Viena pe banii nu se știe cui, probabil tot cei care i-au finanțat campania. Ar fi un coșmar să avem de ales între Căcălin și Căcărău.
    • Like 4
  • Gecaba Gecaba check icon
    De ce il criticati , are profilul cel mai adecvat, a facut training 10 ani pentru asta : nu faci nimic ci te plimbi, dormi, arunci haina pe capota masinilor si te dai macho, plimbi nevasta prin lume, un fel de f**e vant. Stie , simte cu toata fiinta ca este cel chemat. Mamaaaa, ce job de job! Si o observatie: afirmatia ca "am stat pe banii nevestei" poate ascunde alti bani, ca deh, asa e in politichia romaneasca. Oare chiar a stat 10 ani pe banii nevestei?
    • Like 3
  • Este jenant ca niciun partid semnificativ din Romania nu s-a straduit timp de 5 ani sa-si creasca sau sa-si educe pe cineva care sa merite sa fie presedintele Romaniei. Timp era suficient. Insa toti au mers pe mana limbricilor pe care si i-au ales sa-i conduca, iar rezultatul s-a vazut in decembrie. Acum l-au scos din borcan pe papagalul asta fandosit, unul dintre cei care au fatat USL-ul in urma cu niste ani si devenit intre timp un avorton al sistemului. O sa aiba o surpriza majora la alegeri, eu cred ca nu ajunge in turul 2. PSD-istii nu o sa-l voteze pentru ca nu-i de-al lor, iar PNL-istii adevarati nu o sa-l voteze pentru ca stiu cu cine au de-a face. Asa ca dintre doua rele (reprezentantul unui grup infractional organizat care guverneaza acum si reprezentantul regimului criminal sovietic) indemn romanii sa-l voteze pe al treilea. Indiferent cine ar fi acela.
    • Like 4
    • @ Dan Filip
      Mihai check icon
      Ce așteptări să avem de la cei de la noi dacă nici la americani nu s-a întâmplat asta?
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Andrei check icon
      Va aduna dezamăgirea cauzată de Ciucă și cea cauzată de Ciolacu. La pătrat. Trebuie votat Nicușor precum Lasconi în celălalt tur 1.. Dacă s-ar retrage madam', ar fi foarte plauzibil să ajungă Nicușor în turul 2. După care ar fi clară alegerea.
      • Like 1
  • E grav. Cu căcărău și mongoloidul ponta în zare istericii și perfizii "suveranisti nu prea au emoții. Lupta va fi cu dementul fascisto-bolșevic cg. În privința instabilului usr nicio grijă.
    • Like 2
  • Este ridicul, penibil că trei partide cu pretenții au scos de la naftalină un personaj de tipul unui Rică Venturiano combinat cu Cațavencu. Chiar moral cum poți să propui un candidat pentru președenție un individ care timp de un deceniu - recunoaște că a trândăvit - mai spune și prostia că a studiat CE? - pe banii nevestei la Bruxelles - și nu într-un sat neaoș românesc cum îl văd ce naționalist este. Sper ca votanții liberali să dea o lecție dură pnl-ului care susține acest personaj ridicul.Și pe deasupra psd-ist sadea.
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Francisc check icon
      Ajunge Antonescu președinte când îmi văd eu ceafa, domnule Podocea. Sau mai știi?

      Noi, românii suntem tare uituci. Uităm de la mână la gură...
      • Like 1
  • mg check icon
    ..de acord că piruetele oratorice ale celui în cauză, pot ameți eventualii (destul de improbabili..) inși care-l (mai..) ascultă, fără să adoarmă..

    Dar haideți să nu-l ciuruim.. Nu văd de ce a pune semnul egal între "român de nicăieri" și "identitatea este mai mult decât geografie", ar fi o "totală aberație".. Și mă gândesc în primul rând la Nadia Comăneci.
    • Like 1
  • Articolul acesta seamana cu un picamer scapat de sub control: in loc sa demoleze ce este necesar, el face totul praf, reducandu-se la absurd.
    • Like 4
    • @ bobe.razvan@gmail.com
      no. articolul e bun. putea sa mai demoleze
      • Like 3
    • @ bobe.razvan@gmail.com
      Mie mi s-a părut că pichamărul a fost foarte bine mânuit. Desemnarea lui Căcărău de către coaliție, drept candidat la alegerile prezidențiale, nu face decât să aducă și mai multe voturi lui CG. Dacă PNL și PSD ar fi avut într-adevăr dorința reformelor de mult așteptate, renunțarea la toți clienții de partid (o utopie) și scoaterea țării de pe traiectoria care o duce în prăpastie, l-ar fi ales evident pe Nicușor Dan și l-ar fi susținut cu toată infrastructura lor din teritoriu. Dar nu o să vedem așa ceva. PSDNL, dacă nu v-ați dat seama, tinde să devină “partidul unic”. Și, prin tot ce face, îl atrage pe CG spre Cotroceni. Recitiți cu atenție mărită penultimul paragraf al articolului și poate o să înțelegeți că asta se va întâmpla.
      • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Cei care (încă) mai cred că PNLSD e mânat de dorința reformelor sunt niște fraieri. Pe românește și pe șleau spus, niște proști!

      Ce mai e de sperat când această „coaliție pro-europeană” (așa s-au autodenumit tovarășii!) vin în fața electoratului cu un candidat scos de la naftalină?

      Să nu ne mirăm dacă Călin Georgescu va deveni următorul președinte al României...

      • Like 2
    • @ Francisc
      Cam asta este... avem de ales între mafia care a dus țara în pragul falimentului și secta lui Kremlin Gurulescu... jale maximă!!!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult