Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Antreprenor german: Uitați de Silicon Valley! Să-ți înființezi un start-up în România are mai mult sens

Publicația online specializată în tehnologie ZD Net vorbește, într-un articol semnat de jurnalista Andrada Fiscutean, despre avantajele înființării unui start-up în România, pornind de la un exemplu concret. În anul 2011, antreprenorul german Robert Knapp a fondat la București, cu 100.000 de euro împrumutați de la investitori, o companie de tehnologie care furnizează soluții VPN denumită CyberGhost. La acea vreme, prietenii i-au spus că este nebun să vină în România.

Șase ani mai târziu însă, Knapp vindea CyberGhost unei companii israeliene pentru suma de 9,2 milioane de euro. 

„Nu am fi avut succes în altă parte”, a declarat antreprenorul pentru ZD Net. „Am fi închis după un an și jumătate în Germania și după câteva luni în Silicon Valley”. 

Calculele au fost simple: la Londra sau în Silicon Valley, cei 100.000 de euro ai lui s-ar fi terminat în câteva luni. În România, unde atât costurile cât și salariile sunt considerabil mai mici, cu 100.000 de euro a putut să își îndeplinească visul. Iar un start-up de tehnologie poate funcționa oriunde în lume. 

Costurile în București sunt în general la jumătate față de Berlin: „fiecare euro generat în România valorează doi în comparație cu Germania” și astfel poți să susții un business cu puțini bani pentru o perioadă lungă de timp, a văzut Knapp. 

Acesta a subliniat că un atu important sunt angajații români care sunt motivați, autodidacți și capabili să se adapteze rapid. El a dat exemplul primei sale angajate, COO-ul companiei, care a primit câteva mii de euro și sarcina de a transforma un apartament dezordonat într-un sediu serios de firmă. Knapp a plecat în Germania și a lăsat-o pe ea cu toată treaba pe cap. Un german și-ar fi dat imediat demisia, ar fi sunat la sindicat și la psihiatru, însă nu și ea. „Românii duc treaba la bun sfârșit”, e de părere antreprenorul. 

Aude deseori antreprenori români spunând că vor să plece în Silicon Valley și susține că acest lucru este o prostie. „Îmi spun tot timpul: Robert, vrem să mergem în SUA. Și le spun: Ok, dar de ce? Îți dai seama că dacă acolo ai nevoie de 500.000 de dolari, aici ai nevoie doar de 50.000? Și poți obține 50.000 aici, avem angel investors. E greu pentru start-up-urile aflate la început să aibă succes în Silicon Valley, pentru că nu pot plăti salariile pe care le plătim noi în România. Așa că noroc la angajat oameni în SUA”, adaugă Knapp. Cu o parte din banii primiți după vânzarea Cyber Ghost, acesta vrea să susțină ecosistemul start-up-urilor din România, scrie ZD Net.

Publicația online ZD Net este deținută de compania americană CBS Interactive și are 24 de milioane de vizitatori lunar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Face să și plângi...a venit omul cu 100k și a făcut profit 9 milioane.
    Au muncit românii, s-au scos nemții și israelienii.
    CyberGhost? Ce-i asta?
    Grupa de săpat următoarea campanie, poatea asta a Dnei Merkel?
    • Like 1
    • @ Cioporel Oieru
      Ba da hateri sunteti, ce conteaza cine e beneficiarul? Omul asta a platit salarii si impozite timp de 6 ani statului roman. Chiar asa v-a intrat socialism-marxsimul in sange ? Am scapat de el acum 30 de ani.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Ei... uite: d-aia nu se apuca Cioporel sa investeasca in Romania, ca nu vrea sa isi bata joc de angajati cu salarii de mizerie si sclavagism! Cat despre incasarea celor 9 miloane..., cred ca ar avea mustrari de constiinta sa ii accepte!
      • Like 0
  • satanae check icon
    Te uiti la poza omului asta si vezi ca este tatuat cu chipul lui Che Guevara. Mai scrie si Freedom pe el. Libertate fata de ce? Fata de reguli si salarii mai mari pentru angajati, desigur. Acest fan al lui Che a venit in Romania pentru ca aici sint sclavii ieftini si renteaza sa deschizi o afacere aici, nu ca la el acasa, unde sclavii cer bani multi si mai trebuie sa respecte si o gramada de reguli. Aici, un angajat care face aceeasi treaba ca in Germania, este platit pina la de zece ori mai putin. Pai, sa nu-ti placa? Curat El Comandante! Sa mai vina si altii, ca aici e ca-n paradis. Bine, vin, dau banii, angajeaza citi sclavi au ei nevoie ca sa faca treaba si dup-aia pleaca la ei acasa, ca doar n-o sa stea aici, cu noi, sa vada ce bine e de fapt in tara careia ii fac ei reclama acum.
    Nu spun ca o asemenea afacere nu este legala sau ca nu este un model legitim de afaceri. Spun doar ca, atunci cind vezi tatuajul de pe mina lui si-ti imaginezi care este imaginea despre sine a acestui occidental ghiftuit, iti vine sa versi. Si te gindesti ca poate ar fi trebuit sa cunoasca si cealalta fata a tarisoarei noastre dragi, iar angajatul ala, primul, caruia i-a lasat citeva mii de euro pe mina ca sa rezolve treaba, in timp ce el a plecat linistit la casa lui cea curata, sa fi disparut peste noapte cu toti banii si sa nu-l mai gaseasca neam dup-aia. Zic si eu, nu dau cu parul.
    • Like 2
    • @ satanae
      Mai usor, ca nu va suteste acest occidental ghiftuit tarisoara cea draga si nu va ia cu arcanul la firma lui de la birtul de langa dispensar. Tatuajul e de vina, tatuajul spune tot, curat murdar! Eu zic sa nu disperati ca nici nu se inghesuie satanele imperialiste sa vina, ba chiar unele sunt pe plecate cum sunt Dacia si Ford. Atunci cand o da de coruptia pandemica, functionarii publici cu dosarul cu sina in varf de bat, birocratie, infrastructura, sfanta spaguta v-o lasa fara preget nemtalaul pe tarisoara si se duce cu coada intre picioare in Ungaria, Cipru, Croatia, Grecia sa-i sclavageasca pe aia care nu sunt la fel de destepti ca noi. Dupa aia va puteti duce acolo sa va sclavageasca si pe voi, doar ca pastrati tara intacta si nepangarita+ii luati si salariul si il sabotati din interior. Neam liber si neatarnat intru vecie.
      • Like 5
    • @ Marian Cristescu
      satanae check icon
      Inca o data, nu am spus ca afacerea lui are ceva necurat in sine. Asa se procedeaza in toata lumea asta si nu e nimic rau in asta. Orice investitor cauta o zona in care poate sa plateasca mai ieftin forta de munca, eventual una in care nu se aplica nici un fel de lege pentru protectia acesteia, asa cum este si Romania. Multe din tarile care primesc astfel de investitii straine se si dezvolta in timp si ajung sa aiba un nivel de trai decent, chiar la paritate cu tarile din care au venit investitorii initiali. Nu acesta va fi cazul tarisoarei noastre, dar asta e alta poveste.
      Pe de alta parte, nu m-am referit deloc la asa ceva. M-am referit doar la modul in care se vede pe sine acest personaj, care-si tatueaza chipul lui Che Guevara pe brat - si mare, nu asa, discret - si in acelasi timp se duce sa-si faca banii intr-o tara, in care poate sa profite de faptul ca muncitorii sint mult mai prost platiti decit cei din patrie. Omul asta probabil se vede un fel de extremist de stinga, dusman al capitalismului pina la moarte, o fi participat si la manifestatiile de la Hamburg, dar n-are nici o jena sa-i aplice procedeele cele mai blamate atunci cind vine vorba de profitul personal. Adica, untermenschen-ii astia din Est nu se pun cind vine vorba de exploatarea clasei muncitoare. Daca era un burghez arian, cu fata de contabil linistit si harnic, sau un neonazist cu creasta si chipul lui Adolf tatuat pe brat, ziceam Sieg Heil! si treceam mai departe, dar atita ipocrizie iti face greata.
      • Like 0
    • @ satanae
      Fabulos. Ati dedus toata ideologia, strategia de business si intentiile individului dupa tatuaj? E plina Romania de "extremisti" cu tatuaje cu Che, fiind unul dintre cele mai frecvente tatuaje alaturi de pisicute, catelusi, floricele. Sunt curios cum determinati ideologia si apartenenta la o casta in cazul celor cu pisicute si catelusi, direct zoofili? Totusi ar trebui sa fie si o exceptie care confirma regula, pe tovarasul Corbu ar trebui sa ni-l tatuam toti, simbol al statorniciei si vitejiei neamului nostru.
      • Like 0
    • @ Marian Cristescu
      satanae check icon
      OK, am intrat deja in zona de batut cimpii, asa ca propun sa incheiem discutia. Cred ca a fost destul de clar ce am vrut sa spun, asa ca n-are nici un rost sa o mai lungim. Sa porti tricouri cu Che si sa nu stii ce inseamna, mai merge, dar sa ti-l si tatuezi trebuie sa fii chiar imbecil, iar despre imbecili chiar nu avem ce discuta.
      • Like 0
    • @ Marian Cristescu
      Pierzi timpul , lasă ca la ăștia le place sa lucreze la Tel Drum pt tractoristul Liviu ala credincios și fără tatuaje da cu dantura varza .
      • Like 1
    • @ satanae
      Raportul intre un salariu pe IT in Romania fata de cel din Germania este mult mai apropiat de cel din articol, adica 1/2, decat cel din comentariul tau. „fiecare euro generat în România valorează doi în comparație cu Germania”
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult