Publicația online specializată în tehnologie ZD Net vorbește, într-un articol semnat de jurnalista Andrada Fiscutean, despre avantajele înființării unui start-up în România, pornind de la un exemplu concret. În anul 2011, antreprenorul german Robert Knapp a fondat la București, cu 100.000 de euro împrumutați de la investitori, o companie de tehnologie care furnizează soluții VPN denumită CyberGhost. La acea vreme, prietenii i-au spus că este nebun să vină în România.
Șase ani mai târziu însă, Knapp vindea CyberGhost unei companii israeliene pentru suma de 9,2 milioane de euro.
„Nu am fi avut succes în altă parte”, a declarat antreprenorul pentru ZD Net. „Am fi închis după un an și jumătate în Germania și după câteva luni în Silicon Valley”.
Calculele au fost simple: la Londra sau în Silicon Valley, cei 100.000 de euro ai lui s-ar fi terminat în câteva luni. În România, unde atât costurile cât și salariile sunt considerabil mai mici, cu 100.000 de euro a putut să își îndeplinească visul. Iar un start-up de tehnologie poate funcționa oriunde în lume.
Costurile în București sunt în general la jumătate față de Berlin: „fiecare euro generat în România valorează doi în comparație cu Germania” și astfel poți să susții un business cu puțini bani pentru o perioadă lungă de timp, a văzut Knapp.
Acesta a subliniat că un atu important sunt angajații români care sunt motivați, autodidacți și capabili să se adapteze rapid. El a dat exemplul primei sale angajate, COO-ul companiei, care a primit câteva mii de euro și sarcina de a transforma un apartament dezordonat într-un sediu serios de firmă. Knapp a plecat în Germania și a lăsat-o pe ea cu toată treaba pe cap. Un german și-ar fi dat imediat demisia, ar fi sunat la sindicat și la psihiatru, însă nu și ea. „Românii duc treaba la bun sfârșit”, e de părere antreprenorul.
Aude deseori antreprenori români spunând că vor să plece în Silicon Valley și susține că acest lucru este o prostie. „Îmi spun tot timpul: Robert, vrem să mergem în SUA. Și le spun: Ok, dar de ce? Îți dai seama că dacă acolo ai nevoie de 500.000 de dolari, aici ai nevoie doar de 50.000? Și poți obține 50.000 aici, avem angel investors. E greu pentru start-up-urile aflate la început să aibă succes în Silicon Valley, pentru că nu pot plăti salariile pe care le plătim noi în România. Așa că noroc la angajat oameni în SUA”, adaugă Knapp. Cu o parte din banii primiți după vânzarea Cyber Ghost, acesta vrea să susțină ecosistemul start-up-urilor din România, scrie ZD Net.
Publicația online ZD Net este deținută de compania americană CBS Interactive și are 24 de milioane de vizitatori lunar.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Au muncit românii, s-au scos nemții și israelienii.
CyberGhost? Ce-i asta?
Grupa de săpat următoarea campanie, poatea asta a Dnei Merkel?
Nu spun ca o asemenea afacere nu este legala sau ca nu este un model legitim de afaceri. Spun doar ca, atunci cind vezi tatuajul de pe mina lui si-ti imaginezi care este imaginea despre sine a acestui occidental ghiftuit, iti vine sa versi. Si te gindesti ca poate ar fi trebuit sa cunoasca si cealalta fata a tarisoarei noastre dragi, iar angajatul ala, primul, caruia i-a lasat citeva mii de euro pe mina ca sa rezolve treaba, in timp ce el a plecat linistit la casa lui cea curata, sa fi disparut peste noapte cu toti banii si sa nu-l mai gaseasca neam dup-aia. Zic si eu, nu dau cu parul.
Pe de alta parte, nu m-am referit deloc la asa ceva. M-am referit doar la modul in care se vede pe sine acest personaj, care-si tatueaza chipul lui Che Guevara pe brat - si mare, nu asa, discret - si in acelasi timp se duce sa-si faca banii intr-o tara, in care poate sa profite de faptul ca muncitorii sint mult mai prost platiti decit cei din patrie. Omul asta probabil se vede un fel de extremist de stinga, dusman al capitalismului pina la moarte, o fi participat si la manifestatiile de la Hamburg, dar n-are nici o jena sa-i aplice procedeele cele mai blamate atunci cind vine vorba de profitul personal. Adica, untermenschen-ii astia din Est nu se pun cind vine vorba de exploatarea clasei muncitoare. Daca era un burghez arian, cu fata de contabil linistit si harnic, sau un neonazist cu creasta si chipul lui Adolf tatuat pe brat, ziceam Sieg Heil! si treceam mai departe, dar atita ipocrizie iti face greata.