Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Antreprenorii și șefii de companii din România cer Guvernului și BNR măsuri pentru limitarea efectelor economice negative generate de pandemia de COVID-19

companii - getty

Foto: Guliver/ Getty Images

Romanian Business Leaders (RBL), comunitatea care reunește antreprenori și șefi de companii importante din România, solicită atât Guvernului, cât și Băncii Naționale să ia o serie de măsuri pentru a reduce efectele pe care pandemia de COVID-19 le provoacă asupra economiei naționale.

Printre propunerile făcute de RBL se numără plata tuturor restanțelor pe care le are statul față de companii din rambursări de TVA, contribuții aferente concediilor medicale de recuperat și pentru lucrările și serviciile prestate, dar și amânarea la plată a tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie, cu reeșalonarea la plată timp de 9/12 luni.

Oamenii de afaceri mai cer Guvernului acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate; compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de companii pentru bugetul de stat în următoarele 90 de zile; acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a contracta finanțări bancare pentru susținerea activității curente. 

Propunerile mediului de afaceri pentru Banca Națională a României sunt reducerea dobânzii de politică monetară cu minim 1 punct procentual, modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și încurajarea băncilor comerciale pentru amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru persoanele fizice, pe o perioadă de minimum 90 de zile, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.

Totodată BNR ar trebui să încurajeze băncile să reînnoiască liniile de finanțare pentru companii care sunt scadente în următoarele 90 de zile,pe o perioadă de minim 6 luni, fără garanții suplimentare, fără a se reduce expunerile și fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.

Conform RBL, o soluție pentru limitarea efectelor negative asupra economiei este și amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru creditele de investiții și pentru orice alte credite cu grafic de rambursare, pe o perioadă de minim 90 de zile și reeșalonarea acestor datorii pe o perioadă de 9/12 luni, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate. 

O altă propunere făcută de oamenii de afaceri constă în menținerea sau reducerea marjelor de dobândă la credite în sold. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    Brusc bișnițarii și-au dat seama că s-ar putea să piardă ceva bani
    (iar banii ăia sunt doar cei din profit, se știe) și fix din cauză de Covid. Pardon, vroiam să spun "antreprenorii" sau ceva... Si ăștia toți, acum, fuga cu jalba-n băț la stat: "Io vreau să-mi dai banii pe un TVA restant, pe concedii medicale și-alea-alea dar vreau să mă păsuiești la datorii cam pan' la anu'...Ceva contabili doar de clasa a IV-a...(a patra, nu a iva)...: "Ai de luat dar ai de dat? Ce-ar fi să facem chiar acum scăderea, aritmetic?". Aritmetică de clasa iv? Iar dacă planul tău de trecere prin pandemie implică concedierea câtorva angajați, nasol, Că io ți-as lua la puricat toate contractele cu statul începând cu anul 1990 doar ca să vedem cum ai ajuns asa rapid dintr-un bișnițar un ditamai antreprenor...Absolut toți antreprenorii care-și reduc personalul din cauză de Covid-19 ar trebui re-denumiți ca bișnițari. Simplu. Si le-as tăia toate contractele cu statul Care stat, că ce să vezi,,sunt eu. Si voi. Dar, mai ales, mai nou, doar ei...
    • Like 0
  • Subțire acest plan de măsuri, multe dintre ele putând fi rezolvate în instanță prin clauza de forță majoră. Nu văd nici o propunere care să solicite facilități fiscale și de creditare pentru producția de echipamente, dispozitive și materiale sanitare. Nu pot să cred că în România nu pot fi manufacturate măști de unică folosință, combinezoane de protecție, termo-scanere, termometre digitale, sisteme de monitorizare de la distanță, biocide și dezinfectant, izolete, aparate de ventilație, etc., etc. Dacă primarul din Matca ar solicita construirea unor izolete cred că într-o săptămână s-ar crea stocul necesar pentru toată Moldova !
    Nu văd o propunere absolut necesară pentru crearea unei linii de pregătire în regim de urgență a personalului sanitar secundar ( infirmieri și asistenți medicali ) și de repatriere a celor plecați în bejenie, inclusiv a medicilor.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult