Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Antreprenorii și șefii de companii din România cer Guvernului și BNR măsuri pentru limitarea efectelor economice negative generate de pandemia de COVID-19

companii - getty

Foto: Guliver/ Getty Images

Romanian Business Leaders (RBL), comunitatea care reunește antreprenori și șefi de companii importante din România, solicită atât Guvernului, cât și Băncii Naționale să ia o serie de măsuri pentru a reduce efectele pe care pandemia de COVID-19 le provoacă asupra economiei naționale.

Printre propunerile făcute de RBL se numără plata tuturor restanțelor pe care le are statul față de companii din rambursări de TVA, contribuții aferente concediilor medicale de recuperat și pentru lucrările și serviciile prestate, dar și amânarea la plată a tuturor sumelor datorate de companii bugetului de stat, pe o perioadă de minim 90 de zile, începând cu datoriile aferente lunii februarie, cu reeșalonarea la plată timp de 9/12 luni.

Oamenii de afaceri mai cer Guvernului acordarea de linii de finanțare nerambursabile sau cu dobândă 0 pentru plata angajaților și a furnizorilor către întreprinderile mici și mijlocii românești direct afectate; compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de companii pentru bugetul de stat în următoarele 90 de zile; acordarea de garanții guvernamentale companiilor pentru a contracta finanțări bancare pentru susținerea activității curente. 

Propunerile mediului de afaceri pentru Banca Națională a României sunt reducerea dobânzii de politică monetară cu minim 1 punct procentual, modificarea reglementărilor privind expunerile de risc și încurajarea băncilor comerciale pentru amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru persoanele fizice, pe o perioadă de minimum 90 de zile, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.

Totodată BNR ar trebui să încurajeze băncile să reînnoiască liniile de finanțare pentru companii care sunt scadente în următoarele 90 de zile,pe o perioadă de minim 6 luni, fără garanții suplimentare, fără a se reduce expunerile și fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate.

Conform RBL, o soluție pentru limitarea efectelor negative asupra economiei este și amânarea la plată a ratelor și dobânzilor pentru creditele de investiții și pentru orice alte credite cu grafic de rambursare, pe o perioadă de minim 90 de zile și reeșalonarea acestor datorii pe o perioadă de 9/12 luni, fără marcarea acestor credite ca fiind restructurate. 

O altă propunere făcută de oamenii de afaceri constă în menținerea sau reducerea marjelor de dobândă la credite în sold. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • M0sh0o check icon
  Brusc bișnițarii și-au dat seama că s-ar putea să piardă ceva bani
  (iar banii ăia sunt doar cei din profit, se știe) și fix din cauză de Covid. Pardon, vroiam să spun "antreprenorii" sau ceva... Si ăștia toți, acum, fuga cu jalba-n băț la stat: "Io vreau să-mi dai banii pe un TVA restant, pe concedii medicale și-alea-alea dar vreau să mă păsuiești la datorii cam pan' la anu'...Ceva contabili doar de clasa a IV-a...(a patra, nu a iva)...: "Ai de luat dar ai de dat? Ce-ar fi să facem chiar acum scăderea, aritmetic?". Aritmetică de clasa iv? Iar dacă planul tău de trecere prin pandemie implică concedierea câtorva angajați, nasol, Că io ți-as lua la puricat toate contractele cu statul începând cu anul 1990 doar ca să vedem cum ai ajuns asa rapid dintr-un bișnițar un ditamai antreprenor...Absolut toți antreprenorii care-și reduc personalul din cauză de Covid-19 ar trebui re-denumiți ca bișnițari. Simplu. Si le-as tăia toate contractele cu statul Care stat, că ce să vezi,,sunt eu. Si voi. Dar, mai ales, mai nou, doar ei...
  • Like 0
 • Subțire acest plan de măsuri, multe dintre ele putând fi rezolvate în instanță prin clauza de forță majoră. Nu văd nici o propunere care să solicite facilități fiscale și de creditare pentru producția de echipamente, dispozitive și materiale sanitare. Nu pot să cred că în România nu pot fi manufacturate măști de unică folosință, combinezoane de protecție, termo-scanere, termometre digitale, sisteme de monitorizare de la distanță, biocide și dezinfectant, izolete, aparate de ventilație, etc., etc. Dacă primarul din Matca ar solicita construirea unor izolete cred că într-o săptămână s-ar crea stocul necesar pentru toată Moldova !
  Nu văd o propunere absolut necesară pentru crearea unei linii de pregătire în regim de urgență a personalului sanitar secundar ( infirmieri și asistenți medicali ) și de repatriere a celor plecați în bejenie, inclusiv a medicilor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult