Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Antreprenorul Călin Fusu își caută înlocuitor la BestJobs, pentru un salariu brut de 10.000 euro: În prima săptămână, am primit 120 de aplicații, foarte mulți oameni din bănci și din vânzări

Călin Fusu

 (Foto Facebook/Calin Fusu)

Antreprenorul Călin Fusu, 44 de ani, care controlează compania Neogen, a anunțat recent că își caută înlocuitor pentru postul de CEO al platformei online BestJobs. Salariul brut lunar al celui care va ocupa acest post, în Târgu Mureș, va fi între 5.000 și 10.000 de euro, potrivit anunțului de recrutare postat chiar pe site-ul bestjobs.eu.

„A venit timpul să căutăm un CEO proaspăt la Bestjobs - cineva care să preia ștafeta de la fondatori și s-o ducă mai departe. Dacă știți potențiali candidați, nu ezitați să dați share (dacă aveți sugestii de îmbunătățire a anunțului – comments). Mulțumesc” a scris pe Facebook Călin Fusu.

Călin Fusu a explicat pentru Republica.ro cum a apărut ideea de a găsi un CEO BestJobs.

„Eu sunt destul de part time, postul de CEO este în Târgu Mures, copiii sunt în Paris, am investiții în alte orașe, m-am săturat să tot călătoresc. În plus, business-ul merită un CEO full time, este destul de mare deja. Așa mi-a venit ideea să găsim pe cineva full time care să se ocupe”, spune antreprenorul.

De ce nu a recurs la serviciile unei companii de head-hunting? „A fost un gest natural. Nu am stat prea mult pe gânduri, pentru că așa sunt obișnuit să funcționez. Nu doar pentru postul de CEO am procedat așa, ci și pentru orice serviciu, să fiu sincer. De exemplu când avem nevoie de un designer, mai curând pun un anunț pe un portal specializat”, a spus Călin Fusu.

Un anunț deschide o paletă mult mai largă de posibilități, crede el. Faptul că a pus anunț îi permite să se decidă pe parcurs ce vrea. „Dacă i-aș fi dat unei agenții (de head-hunting - n.n.) probabil că ar fi trebuit să decid foarte, foarte bine de la început și foarte probabil aș fi ratat o parte dintre aplicanți, care nu se încadrau perfect în predescriere”, vede antreprenorul. „Anunțul e o formă mai democratică, ce îți permite să decizi pe parcurs”, continuă el.

120 de persoane interesate, după prima săptămână

În prima săptămână de la postarea anunțului a primit aproximativ 120 de aplicații de la persoane care lucrează în domenii variate, inclusiv oameni din bănci, din vânzări. Într-un rezumat pe Facebook, Călin Fusu i-a descris pe cei care și-au arătat interesul pentru postul de CEO BestJobs: 

„- foarte mulți bancheri (i-a speriat Teodorovici cu taxa pe lăcomie?:)

- foarte mulți oameni de sales (nu este know-how de bază pentru bestjobs)”

„Am fost surprins să aplice câțiva cunoscuți, despre care nu îmi trecea prin cap că ar putea fi interesați. Am avut două-trei discuții cu cei mai promițători”, ne-a spus antreprenorul.

La începutul anului viitor va face o „listă scurtă”, iar aceștia vor merge la Târgu Mureș să vorbească cu echipa. „Pentru că nu relația cu mine este cea mai importantă, ci relația cu echipa”, spune Fusu. În total 90 de oameni lucrează în prezent la BestJobs.

„Nu există CEO bun la toate”

În anunțul de pe platforma de recrutare sunt menționate funcțiile și calitățile pe care va trebui să le aibă viitorul Chief Executive Officer la BestJobs: „CEO - Director general - Product manager - Antreprenor - Storyteller”.

„Nu există CEO bun la toate, există CEO bun pentru etape diferite și pentru firme diferite”, consideră antreprenorul, care caută pentru viitorul director general de la BestJobs o persoană care „să știe dezvoltare de produse digitale, să înțeleagă tehnologia, să înțeleagă marketingul.” Desigur, e nevoie de abilități de leadership, de comunicare ale unui brand manager, calități pe care trebuie să le aibă orice persoană care conduce o firmă.

Ce îi va spune mai întâi celui care îi va prelua postul? „Probabil că am defini mai întâi care sunt indicatorii-cheie pe care îi urmărim cu toții, pentru că e important să tragem toți într-o direcție. Aș agrea cu el întâi direcția în care tragem, aș agrea cum vede el resursele umane necesare, apoi un buget probabil, o strategie. O parte din acestea ar veni și pe parcurs, cred”, spune Fusu. „Eu nu văd schimbarea CEO ca o operație pe inimă, de genul se oprește totul, se anesteziază și reînvie apoi ca Pasărea Phoenix, o văd mai curând organic, e nevoie de cineva care se integrează bine în cultura echipei și îi dă o energie suplimentară”, adaugă antreprenorul.

Holdingul Neogen are investiții în mai multe proiecte, iar Călin Fusu spune că în perioada care urmează intenționează să se implice mult mai mult dezvoltarea acestora. „Mă văd începând să cunosc oamenii mai bine. Eu am fost destul de axat pe cărți, pe tehnologie, pe business și nu m-au interesat oamenii prea mult, decât ca resurse umane (râde). Vreau să cunosc ce fac oamenii pe pământ”, spune Fusu.

Compania Neogen a fost ȋnfiinţată ȋn anul 2000 şi este specializată pe dezvoltarea de business-uri de tip marketplace ȋn zona online, printre care BestJobs, Vivre, Clever Taxi (vândută către Daimler), iTaxi. În primăvara acestui an Neogen a preluat 27% din acțiunile portalului de comparații și informaţii financiare Conso.ro. Portalul de recrutare BestJobs a adus în 2017 o cifră de afaceri de 7 milioane de euro, potrivit ZF.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult