Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un nou formular pentru contribuabili. 2017 vine cu un nou formular fiscal pe care vor trebui să îl completeze persoanele fizice

Persoanele fizice ce au calitate de plătitor de impozit pe venit datorează asigurări sociale de sănătate sau contribuția la pensii vor trebui să completeze un nou formular: formularul 600.

Ordinul președintelui ANAF nr. 3696 din 27 Decembrie 2016 publicat în Monitorul Oficial nr. 1069 din 30.12.2016 aduce două modificări importante:

a) reglementează noul fomular de asigurare la pensii – Declarația 600 „Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”

b) introduce procedura de recalcul al impozitului, a asigurărilor sociale de sănătate și a contribuției la pensii în momentul în care au apărut elemente obiective ce impun acest recalcul. Tot acum este reglementat și modul în care se efectuează procedura efectivă de ajustare a sumelor datorate la plată.

Consultă aici actul normativ

Ajustarea impozitului și a contribuției de sănătate se realizează în următoarele situații:

* rezilierea, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere, în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor,

* încetarea activităţii în cursul anului fiscal sau suspendarea temporară a acesteia,

* corecţia normelor de venit ca urmare a încetării activităţii în cursul anului ,

* depăşirea numărului de 5 camere de închiriat în cursul anului fiscal de către persoanele care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală,

* completarea obiectului de activitate, în cursul anului fiscal, pentru contribuabilii impozitatți prin tranșe de venit,

* încadrarea, în cursul anului fiscal de impunere, în gradul de handicap grav sau accentuat a persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, din silvicultură şi din piscicultură.

Solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi contribuţii de asigurări sociale se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, desemnat potrivit legii, pe baza formularului 220 „Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit“, în formularul 220 se bifează căsuţa „Recalcularea plăţilor anticipate“

Procedura privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, stabilite prin decizie de impunere, se aplică pentru următoarele situaţii:

* încetarea activităţii în cursul anului fiscal sau suspendarea temporară a acesteia, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor de venit;

* persoanele fizice nu se mai încadrează în categoria persoanelor care au obligaţia plăţii contribuţiei, respectiv acestea intră în categoria celor care au calitatea de pensionari sau în categoria persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va rog frumos ma puteti ajuta sa descarc formularul.230??? Cel nou publicat in ianuarie 2017?? Va multumesc
    • Like 0
  • Acest formular se completează de la începutul lui 2015 deci care este noutatea?
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult