Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Anularea codului de TVA: Declarația 088 trebuie depusă în 15 zile de la notificare. Decizia ANAF va fi luată doar după interviu

Societățile cu risc fiscal identificate de analiza ANAF trebuie să depună declarația 088, conform unei noi proceduri, aprobată prin ordinul 2.393/2016.

Principala modificare este că ANAF nu va mai anula din oficiu codul de TVA, fără o invitație la sediu și un interviu cu reprezentantul legal al contribuabilului. În acest mod, se creează premisele evitării unor situații neplăcute, când, de exemplu, din lipsă de comunicare eficientă, unele societăți se trezeau peste noapte fără coduri de TVA, fiind expuse riscului de a li se bloca activitatea. Trebuie să remarcăm importanța interviului. Sperăm că acesta nu va reprezenta doar o formalitate, mai ales în condițiile în care, chiar în procedură, se stabilește că, în urma informațiilor furnizate de contribuabil în cadrul acestuia, ANAF poate lua decizia de menținere a codului de TVA.

Mai precis, conform noii proceduri, ANAF va face o analiză lunară a tuturor societăților, persoanelor înregistrate în scop de TVA, în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltată la nivel central, în baza criteriilor de risc. Parțial, criteriile sunt enumerate de procedură, dar mai există o serie de condiționalități păstrate secrete de autorități.

În urma acestei evaluări, este transmisă o notificare pentru depunerea D088 și a documentelor care trebuie să o însoțească. Termenul de depunere este de 15 zile, cu posibilitatea unei singure prelungiri motivate și doar cu aprobarea autorităților fiscale.

După depunerea 088, urmează o evaluare a informațiilor declarate de contribuabil și în urma căreia se stabilește riscul fiscal mic, mediu sau mare. În cazul riscului fiscal scăzut, codul de TVA este menținut și se emite o decizie în consecință. În celelalte cazuri, urmează un interviu la sediul ANAF.

Foarte importantă este introducerea prevederii care face trimitere la dreptul contribuabilului de a fi ascultat, conform Codului de procedură fiscala, și care stabilește că orice decizie va fi luată după un interviu cu reprezentantul legal al persoanei impozabile.

De asemenea, este important că, în urma interviului, dacă sunt furnizate corect și complet informațiile solicitate de ANAF, decizia poate fi de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA chiar daca initial societatea a fost incadrata la risc fiscal mare.

Cum se derulează procedura?

Ordinul a fost emis în temeiul art 316 alin. (11) lit. h) din Codul Fiscal care prevede anularea codului de TVA dacă nu se justifică intenția și capacitatea de a desfășura activități economice. Practic, ordinul aprobă o procedură separată față de celelalte situații în care codul de TVA poate fi anulat din oficiu, respectiv: declararea inactivității fiscale conform Codului de procedură fiscală sau a inactivității temporare la registrul comerțului, înscrierea de fapte în cazierul fiscal al asociaților majoritari (peste 50%), administratorilor sau a persoanei impozabile înseși, nedepunerea niciunui decont de taxă în termen (6 luni sau 2 trimestre consecutive, în funcție de perioada de depunere lunară sau trimestrială) sau neevidențierea niciunei operațiuni în decontul de taxă. Pentru aceste situații, procedurile de reobtinire a codului de TVA sunt prevăzute in ordinul 2011/2016.

Atenție! Solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA este respinsă, fără a se mai verifica celelalte criterii, dacă persoana impozabilă se află într-una din aceste situații. 

Ce presupune analiza de risc?

Analiza de risc ar presupune aplicarea, în mod automat, a unui set de indicatori/criterii de risc care se referă la (fără a se limita la):

* gradul de conformare la declarare și plată a acestor persoane impozabile

* existența sediului social sau a sediilor secundare unde se desfășoară activitatea pentru care au obținut autorizație de funcționare

* existența angajaților în vederea realizării obiectului de activitate

* prezența neconcordanțelor între livrările și achizițiile de bunuri declarate de către partenerii acestor persoane impozabile în cadrul relațiilor economice desfășurate, etc.

Ce se întâmplă după depunerea D088?

Dacă după depunerea D088, este indentificat risc mediu, reprezentantul legal al persoanei impozabile este invitat la ANAF. Dacă acesta se prezintă și furnizează corect și complet datele și informațiile solicitate, se întocmește un referat cu propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.

În cazul în care nu se prezintă la sediul ANAF sau se prezintă, dar fără toate documentele solicitate, referatul va fi de respingere a înregistrării în scopuri de TVA și va fi înaintat Directiei Antifrauda.

Chiar și în cazul in care se identifica un risc fiscal mare si se emite o decizie de respingere a inregistrarii, persoana impozabilă va fi invitată la audiere.

Orice decizie a ANAF poate fi, ulterior, contestată în termen de 45 de zile.

Conținutul formularului D088 este prevăzut de ordinul 2.048/2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult