Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Fiscul începe să trimită din ce în ce mai multe notificări „contribuabililor inactivi”: la ce trebuie să fiți atenți și ce riscuri apar

Notificările ANAF referitoare la declararea inactivității fiscale s-au înmulțit considerabil în ultima perioadă. Durata expirată de funcționare a societății, a actului de deținere a spațiului folosit ca sediu sau lipsa organelor statutare sunt cele trei motive ale transmiterii notificării. 

Deși se acordă un termen de 30 de zile pentru remediere, în practică pot apărea diverse situații din cauza cărora termenul să nu poate fi respectat. Consecința declarării inactivității fiscale este pierderea codului de TVA și prin urmare, a dreptului de a deduce taxa.

În ce situații se poate declara firma inactivă fiscal?

Rețineți că, din acest an, ca urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură fiscală (legea 207/2015), au fost introduse trei noi situații în care contribuabilul/plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică poate fi declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității, respectiv:

• durata de funcționare a societății este expirată;

• societatea nu mai are organe statutare;

• durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

Fiind reglementări noi, efectele – transmiterea notificărilor – au început să devină vizibile în ultimele săptămâni.

Aceste trei situații se adaugă la cele patru care erau prevăzute și până în acest an, respectiv:

• contribuabilul nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;

• se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

• organul fiscal central constatată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;

• contribuabilul este în inactivitate temporară înscrisă la registrul comerțului.

De menționat că pentru neîndeplinirea niciunei obligații declarative prevăzute de lege pe parcursul unui semestru calendaristic, declararea în inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile. În cazurile în care societatea nu mai are organe statutare sau durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată, declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea unei notificări.

Declararea ca inactiv se face prin decizie ANAF și este înscris în registrul contribuabililor inactivi.

În concluzie, trebuie să verificați dacă mențiunile referitoare la sediu, durata functionării societății sau organe staturare înscrise la Registrul Comerțului sunt actualizate. Trebuie să rețineți că între ANAF și Recom există o comunicare interinstituțională și, prin urmare, autoritățile fiscale primesc, periodic, informații referitoare la situația societăților.

În cazul în care ați fost notificat, trebuie să remediați situațiile semnalate în maximum 30 de zile de la comunicare, în caz contrar deveniti inactivi și vă este anulat codul de TVA. Dacă astfel de situații apar din eroarea ANAF (comunicare defectuoasă între bazele de date ale instituțiilor publice), atunci se anulează decizia de declarare a contribuabilului/plătitorului ca inactiv, cu efect atât pentru viitor cât și pentru trecut.

Procedurile de inactivare/reactivare se regăsesc în OPANAF 3846/2015.

Care sunt consecințele fiscale ale declarării unui contribuabil inactiv?

Conform Codului Fiscal, inactivitatea fiscală atrage anularea codului de TVA, cu consecințe asupra deducerii TVA-ului și ajustare a TVA aferentă mijloacelor fixe existente la data declarării inactivității. De asemenea, contribubailul declarat inactiv își pierde și dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toată perioada cât este inactiv fiscal. În același timp, sunt afectați și partenerii de afaceri pentru că, la rândul lor, aceștia pierd dreptul de a deduce cheltuielile și TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal.

Fie din lipsă de informații, fie din eroare, cei care ajung să piardă codul de TVA trebuie să îndeplinească atât obligațiile de a fi reactivați fiscal – prin remedierea problemelor care au dus la această situație -, cât și pe cele de a se reînregistra în scopuri de TVA, parcurgând procedura care implică depunerea formularului 088. Reamintim că formularul 088 și procedura au fost modificate și se vor aplica, în noua formă, de la 1 august 2016. Depunerea formularului 088 înseamnă o evaluare din partea autorității fiscale a riscului fiscal - mic, mediu, mare - care este secretă și, în urma căreia, există posibilitatea de a nu se reprimi codul de TVA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult