Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Fiscul începe să trimită din ce în ce mai multe notificări „contribuabililor inactivi”: la ce trebuie să fiți atenți și ce riscuri apar

Notificările ANAF referitoare la declararea inactivității fiscale s-au înmulțit considerabil în ultima perioadă. Durata expirată de funcționare a societății, a actului de deținere a spațiului folosit ca sediu sau lipsa organelor statutare sunt cele trei motive ale transmiterii notificării. 

Deși se acordă un termen de 30 de zile pentru remediere, în practică pot apărea diverse situații din cauza cărora termenul să nu poate fi respectat. Consecința declarării inactivității fiscale este pierderea codului de TVA și prin urmare, a dreptului de a deduce taxa.

În ce situații se poate declara firma inactivă fiscal?

Rețineți că, din acest an, ca urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură fiscală (legea 207/2015), au fost introduse trei noi situații în care contribuabilul/plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică poate fi declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivității, respectiv:

• durata de funcționare a societății este expirată;

• societatea nu mai are organe statutare;

• durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

Fiind reglementări noi, efectele – transmiterea notificărilor – au început să devină vizibile în ultimele săptămâni.

Aceste trei situații se adaugă la cele patru care erau prevăzute și până în acest an, respectiv:

• contribuabilul nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;

• se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;

• organul fiscal central constatată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;

• contribuabilul este în inactivitate temporară înscrisă la registrul comerțului.

De menționat că pentru neîndeplinirea niciunei obligații declarative prevăzute de lege pe parcursul unui semestru calendaristic, declararea în inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile. În cazurile în care societatea nu mai are organe statutare sau durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată, declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea unei notificări.

Declararea ca inactiv se face prin decizie ANAF și este înscris în registrul contribuabililor inactivi.

În concluzie, trebuie să verificați dacă mențiunile referitoare la sediu, durata functionării societății sau organe staturare înscrise la Registrul Comerțului sunt actualizate. Trebuie să rețineți că între ANAF și Recom există o comunicare interinstituțională și, prin urmare, autoritățile fiscale primesc, periodic, informații referitoare la situația societăților.

În cazul în care ați fost notificat, trebuie să remediați situațiile semnalate în maximum 30 de zile de la comunicare, în caz contrar deveniti inactivi și vă este anulat codul de TVA. Dacă astfel de situații apar din eroarea ANAF (comunicare defectuoasă între bazele de date ale instituțiilor publice), atunci se anulează decizia de declarare a contribuabilului/plătitorului ca inactiv, cu efect atât pentru viitor cât și pentru trecut.

Procedurile de inactivare/reactivare se regăsesc în OPANAF 3846/2015.

Care sunt consecințele fiscale ale declarării unui contribuabil inactiv?

Conform Codului Fiscal, inactivitatea fiscală atrage anularea codului de TVA, cu consecințe asupra deducerii TVA-ului și ajustare a TVA aferentă mijloacelor fixe existente la data declarării inactivității. De asemenea, contribubailul declarat inactiv își pierde și dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toată perioada cât este inactiv fiscal. În același timp, sunt afectați și partenerii de afaceri pentru că, la rândul lor, aceștia pierd dreptul de a deduce cheltuielile și TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal.

Fie din lipsă de informații, fie din eroare, cei care ajung să piardă codul de TVA trebuie să îndeplinească atât obligațiile de a fi reactivați fiscal – prin remedierea problemelor care au dus la această situație -, cât și pe cele de a se reînregistra în scopuri de TVA, parcurgând procedura care implică depunerea formularului 088. Reamintim că formularul 088 și procedura au fost modificate și se vor aplica, în noua formă, de la 1 august 2016. Depunerea formularului 088 înseamnă o evaluare din partea autorității fiscale a riscului fiscal - mic, mediu, mare - care este secretă și, în urma căreia, există posibilitatea de a nu se reprimi codul de TVA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult