Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Anunțul optimist al Consiliului Investitorilor Străini pentru 2021: Investițiile planificate în România sunt foarte mari

santier - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că perioada următoare este deschisă oportunităților și va fi caracterizată de o creștere economică peste media europeană, iar previziunile Comisiei Europene, precum și cele ale instituțiilor internaționale (FMI, Banca Mondială) arată că anul 2021 se conturează în această direcție, se arată într-un raport despre percepţia membrilor FIC privind mediul de afaceri din România.

Previziunile economice ale Comisiei Europene (CE) din primăvara anului 2021 arată o îmbunătăţire a perspectivelor de creştere în comparaţie cu previziunile din iarna trecută. În cazul României, prognozele de creștere ale economiei au fost ajustate la 5,1% pentru anul 2021 și 4,9% pentru anul 2022, spre deosebire de cele din iarnă ce indicau creșteri de 3,8% și respectiv 4%.

„Se așteaptă ca economiile tuturor statelor membre să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârşitul anului 2022, pe măsură ce vaccinarea populației progresează, iar măsurile de distanțare socială se vor putea ridica treptat. Introducerea graduală a proiectelor din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență va contribui la impulsionarea creșterii investițiilor”, se arată în raportul FIC.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că există un sentiment de optimism moderat cu privire la direcția în care se îndreaptă dezvoltarea afacerilor în perioada următoare. 

„Această percepție pozitivă din prezent poate fi explicată prin depășirea momentelor incerte care au caracterizat lunile anterioare de criză și de asemenea, de apariția vaccinului și a succesului campaniilor de vaccinare din ultima perioadă. Încrederea investitorilor în piața din România se reflectă în răspunsurile cu privire la investițiile planificate pentru următoarele 12 luni: mai mult de jumătate dintre respondenți (51,1%) se așteaptă să crească investițiile și doar 13% le vor pune în așteptare. Acest rezultat reprezintă cel mai mare scor înregistrat de la prima iterație BSI, surprinzând un nivel maxim pentru creșterea investițiilor programate pentru anul următor de către companii”, punctează raportul FIC.

În plus, deși investițiile planificate sunt foarte mari, se așteaptă ca cele alocate pentru forța de muncă să crească într-un ritm mai lent (33,3% dintre respondenți au în plan creșteri), adaugă autorii studiului. Acest lucru ar putea fi rezultatul faptului că investițiile planificate sunt legate de digitalizare și nu implică neapărat crearea de noi locuri de muncă.

Investitorii consideră că experiența anului trecut a oferit lecții importante care pot duce la oportunități viitoare. Printre cele mai importante lecții învățate de mediul de afaceri și puse în aplicare pentru creșterea rezilienței business-ului propriu sunt accelerarea transformării digitale, o creștere a agilității și flexibilității afacerii și optimizarea costurilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult