Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Apelul medicului Mihai Craiu către profesori: Aerisiți clasele, că nu ne trage curentul

Mihai Craiu

Pentru a demonstra că purtarea măștii de protecție nu scade saturația de oxigen, medicul MIhai Craiu a făcut de două ori un experiment: a purtat, concomitent, atât un pulsoximetru, cât și o mască. 

„În momentul în care am înțeles că există foarte multe puncte de vedere diferite, am repetat experimentul în cadrul unei conferințe, realizate de departamentul nostru de comunicare al Institutului, în care am răspuns întrebărilor părinților, purtând și mască, și vizieră. A fost o înregistrarea de aproape o oră, am răspuns și am stat cu pulsoximetrul la deget, cu un pulsoximetru profesional de spital. Și oamenii au putut să vadă că, timp de o oră, doctorul Mihai Craiu, un om de o anumită vârstă și care are astm, nu s-a desaturat, nu i s-a făcut rău. A putut să răspundă coerent tuturor întrebărilor, purtatul măștii nu produce hipoxie”, a explicat medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Din interacțiunile pe care le-a avut cu copiii la cabinet, și-a dat seama că elevilor nu le este atât de greu pe cât cred unii adulți să poarte mască. 

„Copiii nu au fost foarte sâcâiți de mască, nici măcar cei mai plinuți care au transpirat mai mult. Cred că în acest moment, la copii domină sentimentul de bucurie a revederii. Părinții și bunici sunt foarte emoționați și cel mai mare bine pe care îl pot face copiilor lor este să nu le verse în cap aceste emoții. Copiii se vor încărca de emoțiile noastre. (...) Părinții au rămas pe gardul școlii - există riscul ca să iei nu de la copilul asimptomatic, ci de la altă mamă. În toată această vânzoleală de emoții, nu dăm niciun credit copiilor. Îmi e mai frică de părinți și de bunici în drumul lor spre sau după școală”, a spus medicul.

Potrivit lui, un copil poate purta fără probleme masca timp de 45 de minute-o oră. Însă medicul recomandă o pauză de mască de câteva minute, în aer liber, cu respectarea distanțării. Un astfel de model este practicat în țările scandinave. unde elevii ies în curtea școlii la intervale regulate de timp. La noi „copiii ar putea să iasă 2  minute la fereastră, fără mască”.

Mihai Craiu a explicat că, pentru a-i proteja pe elevi de Covid, trebuie luate, concomitent, cinci măsuri. În primul rând, copiii cu simptome nu trebuie să vină sub nicio formă la școală. Elevii și profesorii trebuie să poarte mască, trebuie să evite să își atingă zona ochilor și să păstreze distanța. La fel de importantă este aerisirea claselor, pentru a împiedica acumularea de aerosoli cu încărcătură virală. „Dar în România ne trage curentul, mă tem că o să stăm cu geamurile închise”, a spus medicul, care îi asigură pe oameni că nu îi va trage curentul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnul doctor isi raceste gura de pomana. Experimentul a mai fost facut, nenumarati chirurgi stau marturie ca se poate lucra intr-un domeniu de mare concentrare, efort intelectual, efort fizic (chiar daca unii nu cred) cu masca, dar.... "intelighentia" din piata protestelor explica cu fixatia caracteristica stim noi cui ca ei judeca corect deoarece sunt oxigenati corespunzator!!! M-as tavali de ras, daca nu as fi de acord cu domnul doctor: mai periculosi sunt ingramaditii din strada decat copiii ce poarta masca in clasa! Dovada este si explozia de cazuri inainte de intervalul ce ar potea fi corelat cu inceperea scolii, explozie pe care eu o pun pe seama pregatirilor de scoala: cumparaturi, vizite la mall, etc. Cat despre curent...sunt colegi de-ai dumnealui care i-au explicat unui coleg ca a facut un mini accident vascular ... din cauza curentului!!!
  • Like 4
 • La noi legenda asta cu trasul curentului e inradacinata solid. Curentul este factorul principal de la durerea de cap din lipsa de oxigen si pana la carii. Mi.e teama sa nu se mai pastreze pe undeva si legenda medievala conform careia daca faci baie risti sa te imbolnavesti.
  Am intrebat mai multi occidentali daca pe ei ii "trage curentul". Reactiile au fost hilare, de uimire si neincredere.
  • Like 7
 • In occident se sta cu geamul deschis tot timpul zilei pana cand afara scade tempertura spre 10 grade. Ghiciti cine se sperie de geamul deschis?
  • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   Cei din est :)
   • Like 2
  • @ Calin Ungureanu
   romanii si bulgarii (desi mi-a tradus ca e "vant" )
   • Like 1
 • Pe lângă aerisire cred că în fiecare sală de clasă trebuie montat un sterilizator de aer care poate funcționa cu personalul aflat în clase, iar pentru sterilizarea suprafețelor sterilizatoare de suprafețe care vor fi folosite când sala de clasă este fără personal, S-au cheltuit bani pentru achiziționarea de termoscanere a căror utilitate este aproape de zero, reprezintă una din formele fără fond.
  Un set de norme restrictive și comportamentale impuse minorilor nu se validează prin acceptanța acestora.
  • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon