Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Șaguna, a făcut echipă cu elevii săi și a pus bazele unei platforme de e-learning: „Într-o oră, copiii au făcut rost de server”

Cătălin Ciupală

Cătălin Ciupală este profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, iar pentru el perioada pandemiei, în care a trebuit să își adapteze stilul de predare, a reprezentat un context de învățare.

„Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost să fii deschis și să ai curaj să mergi mai departe față de ce știai că poți să faci. Vrei, nu vrei, elevii te văd pe tine ca model. Dacă ei nu te văd că înveți, nici ei nu vor învăța”, a explicat dascălul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Profesorul folosea instrumentele digitale în procesul de predare încă de dinainte de criza provocată de coronavirus.

La orele de matematică, utiliza tableta și proiecta pe tablă figurile geometrice despre care trebuia să discute cu elevii. Astfel scutea timp, pe care îl folosea pentru explicații. „Îmi e mult mai ușor să folosesc un soft și să fac matematică pe tabletă, decât să stau 10 minute la tablă și să desenez o figură, când aia se face automat”, spune Cătălin Ciupală.

„Eu nu aștept să mi se spună ce trebuie să fac. Sunt adult, sunt profesor și iau lucrurile în propriile mâini”

În urmă cu doi ani, unitatea de învățământ a deschis, cu bani din granturi și sponsorizări, un laborator de realitate virtuală, iar părți din acest proiect au fost folosite pentru a a asigura acum predarea la distanță. 

Mai mult, Cătălin Ciupală a obținut fonduri pentru a dezvolta, un sistem de e-learning.

„Eu nu aștept să mi se spună ce trebuie să fac. Sunt adult, sunt profesor și iau lucrurile în propriile mâini. Și anul acesta, în vară, am depus un proiect, a fost un fond în Brașov care a oferit 20.000 de lei pentru dotări, învățământ, ecologie. Și am câștigat, am fost primii. Vom cumpăra pentru colegii de matematică implicați 6 tablete care sunt performante. Pe termen lung, după ce trece pandemia, tu trebuie să schimbi modul de a preda. Pentru că, dacă nu îți schimbi modul de a preda, ai pierdut clasa. Iar aceste tablete trebuie să funcționeze și după 4-5 ani de zile. O a doua componentă a proiectului este să facem o platformă, doar pentru matematică, pentru elevii de la 3 școli implicate. Și o facem singuri, pentru că nu mai așteptăm. Eu nu mai aștept de la minister să facă ceva util”, a subliniat profesorul.

În dezvoltarea platformei sunt implicați și elevii liceului.

„Copiii participă. Știți cum s-a întâmplat? Am venit cu ideea cu platforma. Și au auzit că se poate instala undeva în cloud, că poți să iei un server de la Google. Ș,i într-o oră, copiii au făcut rost de server și au instalat o platformă open source, asemănătoare cu cea de la majoritatea universităților din Europa”, a spus profesorul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult