Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aplicația care te ajută cu toate documentele digitale. „Noi vom avea grijă de tot ceea ce trebuie plătit, semnat, citit, sortat și stocat”. GENERAȚIA B

De ce ar trebui să-ți ia mai mult de zece secunde pentru a ști ce depozite ai la trei bănci diferite, să plătești o factură, să transferi o sumă de bani sau să semnezi digital un document?

Younify, un startup fondat de doi tineri – Youssef Hautier, din Elveția și Bogdan Herea– a realizat o platformă de digital banking care își propune să economisească timpul pe care îl consumăm rezolvând diverse sarcini administrative.

Aplicația a obținut recent la primul festival din Transilvania dedicat tehnologiei - Techfest 2016 – organizat la Cluj-Napoca premii totale de peste 5.000 de euro.

„Cu Younify, viața ta se simplifică. Younify îți permite, în primul rând, să vezi toate facturile - gaz, energie electrică și multe altele - direct în aplicația de internet banking și apoi să le plătești cu un singur click”, ne asigură dezvoltatorii aplicației.

Pentru luna ianuarie echipa Younify pregătește lansarea variantei beta a platformei, cu 1.000 de utilizatori pe bază de invitație. Orice persoană interesată poate solicita o invitație la info@younify.ro.

„În primul rând, aș dori să spun că nu mai suntem concentrați doar pe facturi. Scopul nostru este de ajuta utilizatorul platformei noastre cu toate documentele sale digitale. Vrem să procesăm toate documentele administrative care sunt trimise digital – facturi, contracte, declarații fiscale. Noi vom avea grijă de tot ceea ce trebuie să fie plătit, semnat, citit, sortat și stocat”, ne-a explicat Youssef Hautier, co-fondator Younify.

Co-fondatorul Younify spune că totul a început când lua masa cu doi bancheri de la una dintre cele mai mari bănci din România.

„Dintr-o dată unul dintre ei a trebuit să plece după ce a primit un apel telefonic. Când s-a întors, 20 de minute mai târziu, l-am întrebat dacă totul este OK. El ne-a răspuns că soția sa l-a chemat pentru că le-au fost tăiate gazele, întrucât au uitat să plătească factura. Atunci ne-am dat seama că ideea noastră are într-adevăr potențial”, povestește antreprenorul.

Principalele provocări

Antreprenorul spune că industria IT din România s-a dezvoltat prin outsourcing. Companiile din străinătate au fost în căutare de dezvoltatori talentați, dar mai ieftini. Cu toate acestea, evoluția naturală pentru companiile de IT din România o reprezintă trecerea la dezvoltarea de produse, pentru a genera o valoare mai mare și o marjă mai mare de profit.

„Totuși, această evoluție necesită nu numai specialiști IT. Este nevoie de manageri de proiect, manageri de produs, specialiști în marketing, business analysts, experți în stabilirea prețurilor, experți UX (user experience). Iar acești specialiști sunt deocamdată relativ greu de găsit pe piața românească”, vede antreprenorul una din provocările în dezvoltarea proiectelor IT în România.

De ce România

Youssef Hautier consideră că începerea afacerii sale în România a fost „o idee excelentă” din mai multe motive. În primul rând costul de trai mai mic permite costuri mai reduse pentru un startup.

În al doilea rând, România, fiind parte a UE, este o piață de testare perfectă înainte de extinderea unui business, crede el. În plus, accesul la resurse profesionale foarte talentate și pasionate de IT a fost esențial pentru dezvoltarea platformei.

Una dintre marile satisfacții de când lucrează la startup-ul din România a fost să vadă oameni care părăsesc confortul muncii într-o bancă, de exemplu, și se alătură unui startup necunoscut, mânați de dorința de a face o schimbare și de a dezvolta un produs incredibil. El spune și că s-a bucurat atunci când unul dintre programatorii din echipa sa a declinat o ofertă mai bine plătită din partea concurenței, deoarece crede cu tărie în proiectul Younify.

Informatizarea administrației, proiect național

România, cu abundența de ingineri calificați și dezvoltatori IT, ar trebui, crede antreprenorul, să fie pe primele locuri în topul statelor cu sisteme informatice în administrația publică.

România ar putea concura, în opinia lui Youssef Hautier, cu unele dintre țările baltice, care sunt printre cele mai bune atunci când vine vorba de e-guvernare și e-administrație.

„Acest lucru ar putea deveni un proiect național, care poate crește entuziasmul tinerei generații, ar putea atrage diaspora înapoi acasă, ar putea crea un cadru pentru a încuraja crearea de noi firme, implicit noi locuri de muncă, ar duce la dispariția procedurilor administrative inutile și în cele din urmă ar crea un sector public transparent”, este de părere co-fondatorul platformei Younify.

Speră ca în 2-3 ani startup-ul său să ajungă la câteva sute de mii de utilizatori, cu operațiuni de cercetare și dezvoltare în România și o zonă de marketing și vânzări în Elveția. 

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • probabil aberez in paranoia, dar ma sperie ca miroase a big brother.
    • Like 0
  • Niște băieți visători care vor eșua lamentabil. Treaba e simpla : vor sa unifice platformele de internet banking ale mai multe bănci? Never ever possible din 2 motive : băncile nu negociază combinații din astea, vor tine aceste platforme securizate in house iar al doilea motiv este ca în spatele unei asemenea platforme se găsește o motorizare dedicata, fabricate de firme grele cu miliarde de euro CS, care activează din domeniul securității bancare și guvernamentale și care au soluții gata făcute, cu costuri mari, dar care sunt probate și de încredere. Nici o banca nu se va lăsa pe mana unor începători fără recomandari.
    Apoi vine rândul facturilor : unii au deja aplicații proprii, alții diferite sisteme care împiedică integrarea și clar n-o sa schimbe Engie sau Enel iun sistem bazat pe codificare proprie doar ca să le integreze aplicația asta. Aia cu bankeru' care nu și-a plătit o factura e o poveste frumoasa, pe baza unei asemenea experiente nefericite nu îți faci business plan... Ha ha. Anyway urez succes startup ului, e bine sa fie visători care sa schimbe paradigma asa vom schimba multe alte sisteme rigide și prostești aflate doar în slujba acestor 2 mari monopoluri : utilități și banking.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult