Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ar fi putut face istorie, dar... ghinion!

Klaus Iohannis - pliant - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

În 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, în România au murit, în medie, aproximativ 260.000 de cetățeni în fiecare dintre acești ani. O cifră relativ constantă. În 2020 au decedat aproape 297.000 de români, iar în 2021, dacă vom continua tot așa, vom trece mult peste 300.000 de decese.

Ce s-a schimbat în acești ultimi doi ani? Covid. Indiferent de cifre, explicații și analize, e evident faptul că s-au stins zeci de mii de oameni în plus față de anii anteriori. Și acesta este doar costul (provizoriu) în vieți omenești, cuantificabil. Nu știu cine ar putea să calculeze care va fi costul total al acestei tragedii pentru România. Cât ne va costa migrația celor care s-au convins în acești ultimi doi ani că România este un stat eșuat din care ei trebuie să plece? Care va fi prețul pe care îl vom plăti pentru generațiile care au trecut prin școala online și examene ca gâsca prin apă? Cât vom pierde din miliardele de euro pompate de Uniunea Europeană în „reziliența" gestionată de cleptocrația mioritică?

Un astfel de eveniment catastrofal schimbă cursul istoriei. Ca simplu cetățean, mă înfior la acest gând și nu pot să nu îmi pun întrebări: câte vieți ar fi putut fi salvate, ce și cum vom face de aici încolo?

Președintele „tuturor românilor", Klaus Iohannis, pare însă să nu fie defel frământat de anvergura evenimentelor pe care le traversăm. Ar fi putut intra în istorie, pardon, ar fi putut face istorie și să fie pomenit în cărțile (sau podcast-urile) generațiilor viitoare drept vrednicul conducător care s-a confruntat cu „furtuna" care apare odată la 100 de ani și a ieșit din ea plin de răni, pentru că s-a luptat pentru poporul său. Ar fi putut, dar... ghinion! Președintele va rămâne în istorie drept personajul care își făcea selfie la piramide îmbrăcat ca într-o reclamă la Dero. Și care era mai degrabă preocupat de medalii, de partidele de golf de la Pianu de Sus și de vizitele prin țări străine. De parcă ar fi plătit după tahograf. Toate acestea în timp ce poporul său se sufoca sau ardea prin spitale cu o viteză medie de 500 de morți/zi.

Și poate că nu călătoriile, hobby-urile sau culoarea ițarilor domnului președinte sunt problema țării. Dar, cu o totală și impardonabilă inadecvare, nu pare să sesizeze nicidecum pericolul: că apa învolburată se pregătea să-i ia casa pe sus. „Noi, practic, am învins pandemia” și „Nu e nicio criză” ne-a aruncat în zeflemea, peste gard, întâiul gospodar al țării atunci când a fost chestionat. În loc să salveze vitele din bătătură, dansul a fost mai degrabă preocupat să lege câinii și să mute mobila prin casă, pentru a-și invita tovarășii la masa îmbelșugată cu miliarde de euro trimise pachet de mătușa din Bruxelles. Asta e (sau ar trebui să fie) problema țării.

„Dacă mâine ar avea lor referendumul pentru demiterea Președintelui, cum ai vota?" Aș vota DA, la fel cum am votat și pentru a fi ales în această funcție. Pentru că, în situația de-acum, Klaus Iohannis ne este la fel de folositor precum o furculiță în fața unui blid cu supă. Sigur, într-o astfel de situație, putem să filozofăm și să dezbatem dacă este constituțional sau nu să schimbăm tacâmurile în timpul cinei. Pentru că, în final, să murim prostește, de foame, cu farfuria plină. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bre nu ai avut blid cu supă sub nas și nici flămînd nu ai fost!
    Flămîndul pune blidul la gură direct , pune și oala .
    Anapoda comparație făcuși.
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Va aduc aminte ca s-a facut totul ca acest impostor sa intre cu Dancila in turul 2. La aceasta lupta si-au dat mana oameni de afaceri si trusturi de presa, ziaristi altadata onorabili, si evident, acest popor care nu gandeste cu mintea lui. O sa repet la infinit, poporul are rolul de a critica permanent, nu de a sustine pe careva, caci se dovedeste a mia oara ca niciun politician nu a avut ca scop interesul tarii. Oamenii nu inteleg ca sunt intentionat divizati pentru interesul politicienilor. Personal, astept sa vad cand ziaristii, care au manipulat prin presa,o sa isi ceara scuze public, sau macar sa isi recunoasca greselile. Ar fi un inceput.
    • Like 0
  • Înainte de 89, în RO. nu exista o noțiune distinctă ”națiuni conlocuitoare”, față de populația nativă, română, toți formam un popor care trăia egal, fără ”națiunea cea mai favorizată, bla, bla... În toate zonele se construia industria aia poluantă, că nu aveai aer de respirat decât pe culmile munților, toți mâncam salam cu soia, tacîmuri (gheare) de pui, copite, etc... nu avea armeanul, turcul, sasul, etc... mai mult decât românul!... DUPĂ 89., au început partidele, găștile, formațiunile etnice, etc... și ”națiunile conlocuitoare au cerut din găștile etnice, să pretindă tot ce le-a ignorat, luat sau desființat regimul comunist Dej - Ceaușescu!... Așadar, au intrat în parlament tot felul de năpîrstoci care l-au transformat într-o tarabă de la care își pretindeau toate drepturile , ca și cum românii le-au obținut și machedonii, tătarii, nemții, etc...nu !!... Un tupeu pe ei, uluitor!!!... Așa a fost propulsat în funcții politice, mai întâi locale, ca să ajungă apoi chiar președinte peste RO., un sas fără nici o veleitate, cultură, patriotism, bun simț, care nici meditații nu avea cui să dea, Fizica fiind un obiect la care nu ai ce să meditezi și matematica lui e la nivel primar!!... Dar e etnic german și regula era: oricât de nevolnic, trebuie să-l promovăm, să ne iasă procentual !. Omu* a prins un jilț și cu voturile românilor, sasul l-a ridicat din treaptă-n treaptă, până la Palatul voievozilor noștri!.. De pe poziția aia l-a racolat Merkel, căreia i-a semnat tot ce i-a pus sub nas kaghebista și aia i-a tot spânzurat niște medalii ridicole pe gât, dar pt. o minte simpluță, a însemnat enorm!.. Habar nu avem noi de ce datorii istorice a ”salvat” astfel, statul german, al cărui Wermacht a ruinat RO. în 40 - 44 !... Poate va fi cândva un Nuremberg II, și va răspunde Klaus, acolo, că istoria se schimbă în fiecare minut, nu??... Poate de aceea și ”zburdă” ca un mînz, cu perechea lui, pe la schi, pe la Golf, pe la Egipt, etc... pe bănuții noștri, ca să se pregătească pt. ce-l așteaptă, că nimic nu a fost, nu este și nu va fi bătut în piroane, ( după o logică antică!)....
    • Like 0
  • Dan I check icon
    An votat. L-am votat! Ce era să facem?! Sa stau acasă, sa o votez pe Dancilă?!
    Asta chiar dacă se vedea din avion ca omul are probleme psihice, după vorbă, după port.
    Acum însă sunt convins că e un zombie coordonat de o echipă (proastă) din servicii. Ca altfel nu ieșea din Sibiu nici până la Poplaca.
    Iohanus e un caz de studiat la psihiatrie sau la comportament patologic. Vezi felul în care vorbește, cum articulează și accentuează aiurea cuvintele...
    Dar cu Dancilă cum ar fi fost?!
    • Like 1
    • @ Dan I
      Da, romanii sunt nevoiti sa voteze personaje anoste sa chiar ticalosi carismatici pusi in contrast cu monstri sau cu prostanaci sinistri. E clar ca sunt adusi acolo pe scena dupa o cumpanire adanca din partea serviciilor secrete care servesc cauza MAFIEI POSTDECEMBRISTE. Johannis a fost o alegere geniala de robot util. Un autist afon !
      • Like 1
    • @ Dan I
      Nu, nu trebuia să o votezi pe Dăncilă, dar nici pe Werner. În turul 2 zarurile erau deja aruncate. Trebuia votat cum trebuie încă din turul 1, cu Mircea Diaconu sau măcar cu Dan Barna. Putea să fie un tur 2 între aceștia, fără Dăncilă, fără Werner. Ar fi fost infinit mai bine. Dar ia spune, nu cumva l-ai votat pe Werner încă din turul 1? Iar acum vă plângeți toți în mod fals că nu aveați alternative :(:(
      • Like 0
  • Este, este,
    Ne-am păcălit cu sasul rău.......
    Sasul asta nu făcea nici o brânză dacă emigra în Germania.....
    A rămas aici și a ajuns președinte......
    De necrezut,.....
    Ce om slab,
    Să vorbesc elegant.......
    Ar trebui să-i spun câteva de la obraz dar dacă nu are obraz????
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult