Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ar trebui o lege ca fiecare primar de oraș mare să fie obligat să deschidă cel puțin o fabrică pe an de mandat

fabrica - Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Se tem unii politicieni că urmează o criză economică. Lăsând la o parte definiția „tehnică” a crizei - economiștii vor spune că nu se pune problema încă, vine stagnare, recesiune etc., adică avem timp să așteptăm cu gura căscată - cu toții constatăm că suntem în criză economică deja, marii operatori industriali simt asta din septembrie, când au venit notele de plată la utilități și de când alte țări în UE deja compensau prețurile uriașe care loveau industria. Suntem într-o criză economică provocată de prețurile la utilități care fac ca populația să sărăcească și ca operatorii industriali să devină și mai necompetitivi.

Economia României crește? O economie care pierde 100 de mii de muncitori pe an care pleacă în vest, o economie de consum din import care adâncește toate deficitele, o economie care crește din inflație – pe care au „cerut-o” românii, pentru că nimeni nu le-a spus să fie cumpătați, să nu cheltuie în 2021 în răzbunare tot ce au economisit în 2020, o economie sfâșiată de pandemie pentru care se cheltuie zeci de miliarde fără cap - nu este nimic sustenabil la acest tip de economie.

Însă, în aceeași zi în care apar declarațiile politicienilor îngrijorați, cea mai bună veste este că o companie de piese auto pregătește o investiție de 165 milioane de lei în Lugoj, extinde producția în România și creează încă 300 de joburi pe lângă cele 2500 existente. De notat că a primit și ajutor de stat, sunt oameni în Guvern care știu ce trebuie să facă. Cea mai bună veste din Lugoj, România, este că se crează joburi și rămân bani în țară.

Așadar gata cu prostiile, politicienii să lase politicianismele și să intre într-o competiție de atragere în următorii 10 ani de investiții de producție industrială, fabrici și uzine, ca să ne înțelegem bine. Am culcat la pământ vreme de 25 de ani 7.500 de fabrici și uzine, este momentul să punem în locul lor altele. Ar trebui să fie lege ca fiecare primar de oraș mare să fie obligat să deschidă cel puțin o fabrică pe an de mandat și să nu mai aibă voie să candideze din nou dacă n-a făcut-o. Ar trebui să fie lege ca fiecare premier și președinte de partid să aibă consultant un director de fabrică cu minimum 1000 de angajați, pentru a înțelege exact cât de sustenabilă și anti-criză economică este o industrie care produce pentru consum domestic și export.

Și e timpul ca politicienii, profesorii de economie și consultanții care s-au prins de abia în 2022 că nu mai producem mai nimic în România să se retragă o vreme, să stea liniștiți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu cred ca ar fi o idee rea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult