Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ar trebui o lege ca fiecare primar de oraș mare să fie obligat să deschidă cel puțin o fabrică pe an de mandat

fabrica - Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Sergey Yarochkin / Alamy / Alamy / Profimedia

Se tem unii politicieni că urmează o criză economică. Lăsând la o parte definiția „tehnică” a crizei - economiștii vor spune că nu se pune problema încă, vine stagnare, recesiune etc., adică avem timp să așteptăm cu gura căscată - cu toții constatăm că suntem în criză economică deja, marii operatori industriali simt asta din septembrie, când au venit notele de plată la utilități și de când alte țări în UE deja compensau prețurile uriașe care loveau industria. Suntem într-o criză economică provocată de prețurile la utilități care fac ca populația să sărăcească și ca operatorii industriali să devină și mai necompetitivi.

Economia României crește? O economie care pierde 100 de mii de muncitori pe an care pleacă în vest, o economie de consum din import care adâncește toate deficitele, o economie care crește din inflație – pe care au „cerut-o” românii, pentru că nimeni nu le-a spus să fie cumpătați, să nu cheltuie în 2021 în răzbunare tot ce au economisit în 2020, o economie sfâșiată de pandemie pentru care se cheltuie zeci de miliarde fără cap - nu este nimic sustenabil la acest tip de economie.

Însă, în aceeași zi în care apar declarațiile politicienilor îngrijorați, cea mai bună veste este că o companie de piese auto pregătește o investiție de 165 milioane de lei în Lugoj, extinde producția în România și creează încă 300 de joburi pe lângă cele 2500 existente. De notat că a primit și ajutor de stat, sunt oameni în Guvern care știu ce trebuie să facă. Cea mai bună veste din Lugoj, România, este că se crează joburi și rămân bani în țară.

Așadar gata cu prostiile, politicienii să lase politicianismele și să intre într-o competiție de atragere în următorii 10 ani de investiții de producție industrială, fabrici și uzine, ca să ne înțelegem bine. Am culcat la pământ vreme de 25 de ani 7.500 de fabrici și uzine, este momentul să punem în locul lor altele. Ar trebui să fie lege ca fiecare primar de oraș mare să fie obligat să deschidă cel puțin o fabrică pe an de mandat și să nu mai aibă voie să candideze din nou dacă n-a făcut-o. Ar trebui să fie lege ca fiecare premier și președinte de partid să aibă consultant un director de fabrică cu minimum 1000 de angajați, pentru a înțelege exact cât de sustenabilă și anti-criză economică este o industrie care produce pentru consum domestic și export.

Și e timpul ca politicienii, profesorii de economie și consultanții care s-au prins de abia în 2022 că nu mai producem mai nimic în România să se retragă o vreme, să stea liniștiți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu cred ca ar fi o idee rea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult