Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a importat din Rusia o cantitate dublă de păcură ​​în al doilea trimestru al acestui an

Lavrov la Riad

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu omologul lui saudit, prințul Faisal bin Farhan, la Riad, pe 1 iunie 2022. Foto: AFP/ Profimedia

Chiar în ziua în care președintele american a ajuns la Riad și s-a întâlnit cu prințul saudit Mohammed bin Salman, Reuters a dezvăluit în exclusivitate că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a importat din Rusia o cantitate dublă de păcură ​​în al doilea trimestru al acestui an. Asta în timp ce țițeiul produs de saudiți a fost rezervat pentru export la prețuri mai mari.

- Pentru cine nu știe, saudiții folosesc păcura pentru a alimenta centralele electrice pe timp de vară, atunci când consumul de energie este mai ridicat.

- Rusia a vândut combustibil la prețuri reduse după ce sancțiunile internaționale impuse din cauza invaziei sale în Ucraina au lăsat-o cu mai puțini cumpărători.

- Creșterea vânzărilor de păcură către Arabia Saudită indică provocarea cu care se confruntă președintele american Joe Biden, în timp ce administrația sa încearcă să izoleze Rusia și să-i reducă veniturile din exporturile de energie.

- În timp ce multe țări au interzis sau au descurajat achizițiile din Rusia, China, India și mai multe națiuni din Africa și Orientul Mijlociu au crescut importurile.

- Datele obținute de Reuters au arătat că Arabia Saudită a importat 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia prin porturile rusești și estoniene în perioada aprilie-iunie a acestui an. Spre comparație, Rusia a exportat către saudiți doar 320.000 de tone în aceeași perioadă din 2021. De altfel, Arabia Saudită a importat 1,05 milioane de tone de păcură rusească pe tot parcursul anului trecut.

- Acum poate vă întrebați care este motivul pentru care Arabia Saudită importă de câțiva ani păcură rusească. Ei bine, prin mecanismul ăsta nu trebuie să mai rafineze țițeiul propriu și reduce cantitatea de petrol de care are nevoie pentru a genera energie. Astfel obține mai mult petrol nerafinat care poate fi vândut pe piețele internaționale la prețuri mai mari. Costurile de producție a țițeiului sunt mai mici în Rusia față de Arabia Saudită.

- Regatul saudit apelează la petrol pentru producția de energie, când cererea este mai ridicată pe timp de vară din cauza temperaturilor mari. Unele orașe din Arabia Saudită sunt departe de zăcămintele de gaze naturale care ar putea furniza combustibil mai curat pentru generarea de energie. Ca să ne facem o imagine de ansamblu, volumul țițeiului ars este de aproximativ 600.000 de barili pe zi în lunile de vară și de 300.000 de barili pe zi în lunile de iarnă. 

- Ca să înțelegem cât de complicat este acest război și câte nuanțe are, dincolo de ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, e necesar să adăugăm contextului și faptul că exporturile chineze către Rusia de microcipuri și alte componente electronice și materii prime, unele cu aplicații militare, au crescut de când armata rusă a invadat Ucraina, complicând eforturile SUA și ale aliaților occidentali de a izola economia rusă și de a paraliza forțele armat ale lui Vladimir Putin.

- Pe scurt, livrările de cipuri din China în Rusia s-au dublat, ajungând la aproximativ 50 milioane de dolari în primele cinci luni ale anului 2022, comparativ cu un an mai devreme, arată datele vamale chineze, în timp ce exporturile de alte componente, cum ar fi circuitele imprimate, au avut o creștere procentuală de două cifre. Volumele de export de oxid de aluminiu, care este folosit pentru a face aluminiu metalic, un material important în producția de arme și aerospațial, sunt de 400 ori mai mari decât anul trecut.

- Creșterea valorilor de export raportate poate fi parțial explicată prin inflație, dar datele arată că mulți vânzători chinezi de tehnologie au continuat să facă afaceri cu Rusia, în ciuda perspectivei de izolare la care a lucrat Washingtonul.

- Exporturile chineze sunt o sursă de îngrijorare pentru oficialii americani. Departamentul de Comerț al SUA a adăugat luna trecută cinci companii chineze de electronice pe o listă neagră, pentru că ar fi ajutat industria de apărare a Rusiei, atât înainte de invazie, cât și după ce a început războiul.

- La rândul său, Nicholas Burns, ambasadorul SUA în China, a declarat săptămâna trecută că administrația de la Casa Albă au fost foarte clare încă din 24 februarie, spunând că Beijingul nu ar trebui să ofere sprijin material, economic și militar Rusiei în războiul purtat împotriva Ucrainei.

- Departamentul american al Comerțului a declarat într-un răspuns scris pentru Wall Street Journal că, deși nu crede că China a încercat să se sustragă sistematic de la controalele SUA privind exporturile către Rusia, departamentul monitorizează îndeaproape comerțul dintre cele două țări și „nu va ezita să folosească instrumentele legale și de reglementare complete împotriva entităților care oferă sprijin armatei ruse”.

- Comerțul dintre China și Rusia cu cipuri și alte componente cu potențiale aplicații militare implică atât companii mici și private, cât întreprinderi de stat, iar datele incomplete și rețelele complexe de filiale și intermediari fac dificilă urmărirea întregii activități.

- La nivel declarativ, oficialii chinezi au spus că țara nu vinde arme Rusiei, iar exporturile generale din China către Rusia au scăzut substanțial în acest an. Totuși, sprijinul Chinei, în linii mari, este esențial pentru Moscova. Veniturile din petrol și gaze reprezintă o parte considerabilă a economiei Rusiei. Pe măsură ce națiunile europene, cum ar fi Germania, încearcă treptat să elimine dependența de energia rusească, Vladimir Putin a subliniat recent importanța de a vinde mult mai multă energie Chinei și altor state din Asia în viitor.

- Este important de amintit și că liderul chinez Xi Jinping a reafirmat în mod repetat sprijinul Beijingului pentru Rusia, spunând că cele două țări împărtășesc o prietenie „fără limite”. O nemulțumire comună față de sistemul internațional de după cel de-al Doilea Război Mondial condus de SUA a unit cele două țări treptat în ultimul deceniu de când Xi e la putere, în ciuda unei lungi istorii de neîncredere strategică.

- Deși SUA și aliații săi occidentali nu au reușit încă să descurajeze Rusia și să pună capăt războiului din Ucraina, aceștia trebuie să împiedice cât mai rapid China, Arabia Saudită și alte țări să ajute în mod sistematic Rusia. Dacă nu vor reuși… oboseala din occident se va acutiza și se va transforma în voturi pentru formațiunile politice extremiste și liderii populiști, care nutresc admirație pentru regimurile autoritare.

- Cu alte cuvinte, victoria ucrainenilor împotriva invadatorilor ruși ar însemna o victorie a democrațiilor împotriva autocrațiilor, o victorie a occidentului împotriva Moscovei și a partenerilor săi, care se află în competiție directă cu SUA pentru supremația mondială. Pe de altă parte, o victorie a rușilor în Ucraina (care ar putea însemna și ocuparea doar a zonelor de est și sud pe termen nelimitat) ar însemna un eșec al occidentului și al SUA, care ar dezvălui perspectivele deloc optimiste spre care se îndreaptă lumea și falimentul Vestului de a mai livra lumii un viitor în care se pune preț pe valorile democratice. Ca în multe alte momente ale istoriei, occidentul se află acum răscruce de vânturi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pute deja a conflict mondial. Rusia vrea estul Ucrainei, China Taiwanul, Romania Moldova, iar la final ca de obicei va intra si SUA ca eliberatori/cuceritori. Nu stiu de ce dar mi se pare ca apele vor fi atat de tulburate incat rezultatul va fi imprevizibil.
    • Like 0
  • da' nu sunt singurii si nici primii, in timpul covidului mai multe firme exploatatoare din SUA au inchis din puturi (cerere scazuta si pret stagnant). Cand covid a disparut, cererea a sarit in sus iar firmele au exploatat altfel.
    Se pare ca norvegia a facut la fel de vreo 10 ani si sigilat aproximativ 30% din puturi.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult