Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Armata redevine obligatorie în mințile încinse ale unor „băieți de aur” cu ochi albaștri

Militari cu mască

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

„Armata obligatorie.” Două cuvinte magice care, probabil, cresc intenţiile de vot cu câteva procente pentru partidul care propune această idee bombastică scoasă din tolba de oferte populiste care prind electoral în Europa de Est. Încă poţi auzi destui bărbaţi trecuţi de o anumită vârstă, dezamăgiţi de toate, de la clasa politică şi până la maşinile franţuzeşti care „nu se compară cu Dacia 1300”, spunând cu o lacrimă în colţul ochilor, după al doilea rând de bere, că „armata te face bărbat!” ori „aia e sănătate, când ne scotea plotonierul la minus 10 grade să ne frecăm cu zăpadă pe piept!”

Poate că aşa este dacă îmbrăţişăm conceptul că realitatea nu este aceea care este ci este aceea din capul fiecăruia. 

Nu ştiu dacă sunt în măsură să vorbesc despre armată fiindcă m-am înscris la câteva masterate numai să nu fiu încorporat. Am trişat sistemul fiindcă discutasem cu bărbaţi care fuseseră bărbaţi şi când intraseră în cazarmă, şi când ieşiseră. Au aflat că poţi învăţa multe acolo, cum ar fi: obedienţa faţă de caporali frustraţi, poker şi cruce fiindcă timpul trece greu, nesimţirea celor proşti, dar cu pumnul greu, şi aş putea continua lista fiindcă e lungă, deprimantă şi plictisitoare. Ba am avut şi un prieten care nu intrase la facultate şi făcuse un an de militărie: după perioada de instrucţie obligatorie, unitatea lui fusese trimisă la muncă „civilă” unde învăţase cât de grele sunt şi câte vertebre paradesc şinele de cale ferată. Era prin 2000 când se întâmpla asta, pe când citisem că toate ţările lumii semnaseră o convenţie prin care se interzicea munca forţată.

Să fim organizaţi, să gândim dincolo de formule prestabilite, să cunoaştem lumea, să discernem între populism şi discurs corect: toate acestea trebuie să ne înveţe şcoala, nu armata. Când se vor bate partidele pentru portofoliul ministerului educaţiei? Când ne vor propune şi serviciile noastre secrete „băieţi de aur” care să reformeze învăţământul, și nu să ţină discursuri populiste demne de anii ’30? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O variananta utila ar fi cea a serviciului militar optional. Daca doresti sa te indrepti catre o incadrare in MAI, ISU, Jandarmerie, etc. sa ai un stagiu militar satisfacut.
    (ar simplifica si imbunatati triajul candidatilor in asemenea servicii)
    • Like 0
  • Am facut armata in urma cu mai bine de 40 de ani, am fost printre ultimii care a facut-o dupa facultate. Vorba "armata te face barbat" am auzit-o de multe ori, dar cred ca era valabila pentru secolul XIX, cand soldatii fara educatie prindeau un pic de "sleif"...
    Oricum, ce inveti sigur in armata este sa fii disciplinat, dar mai ales sa asculti neconditionat de ordinele superiorilor. Armele se mai schimba, dar disciplina si obedienta fata de superiori sunt o necesitate mostenita din antichitate.
    Eu ma simt mai in siguranta cand stiu ca avem armata de profesionisti, chiar daca mica.
    Atat timp cat nu exista un pericol in viitorul apropiat sa fim atacati, nu cred ca este necesar serviciu militar obligator. Cred ca in caz de primejdie se vor gasi destui sa lupte (chiar daca raspund prin chestionare ca nu - in caz de pericol se schimba si perceptiile si atitudinile)...
    Mai bine sa nu fie nevoie.
    • Like 0
    • @ Mircea Ghitulescu
      cred dincolo de buna vointa si entuziasmul posibil, la care faceti referinta sau pe care le sperati, cred ca e nevoie si de ceva priceopere, mai ales intr-o epoca in care nu lupta la baioneta va fi primordiala si nici priceperea in ale culesului porumbului (zestre cu care ar veni ultimii nostri recruti )
      • Like 0
    • @ Mircea Ghitulescu
      Parerist check icon
      100% de acord.
      Iar daca situatia va impune vreodata necesitatea serviciului militar obligatoriu, atunci sa se faca pe bune, nu doar de forma.
      • Like 0
  • ca o curiozitate, chiar zilele trecute un lider din opozitia franceza si presu frantei mai de mult au facut aceasta propunere, ochi albastri sau nu, s-ar putea sa conteze!
    candva
    • Like 0
  • Personal, nu cred ca armata face dintr-un barbat "un adevarat barbat". Nu mai suntem de mult in evul mediu, si chiar si atunci existau nuante..... Nu armata, ci educatia, inteligenta, curajul (care poate exista si fara armata, hai sa fim sinceri) -astea conteaza si cu astea se invata la o adica si tehnica de lupta, daca e nevoie
    • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Simple păreri de persoană (doar) beneficiară de serviciile armatei și/sau a bărbaților instruiți cât de cât. De disciplina de sorginte ierarhică nu trebuie să ținem seama ?
      • Like 0
  • Mentalitatea de smecher se face simțită și în articol. Se pune întrebarea : ”la o adică” să avem o armată redusă numeric dar care să asigure securitatea tuturor familiilor lor, a cetățenilor țării și ale obiectivelor naționale iar smecherii să fie dintre cei care nu stiu/nu vor/nu pot să facă nimic pentru țara lor ? Cât privește armatele de mercenari, cum ar fi luptat acelea pe la Mărășești și Oituz în 1918, cu ce spirit de sacrificiu ? Trebuie reintrodusă o educație militară pentru toți, fără scutiri (vezi Israelul, unde și fetele fac armată !). Felul și durata, variabile, dar toți trebuie să fie implicați !
    • Like 0
    • @ Ion Filip
      Parerist check icon
      Întrebați-vă cum s-a ajuns la Mărășești și de ce armata germana ne-a spulberat și a redus România la câteva județe. Și întrebați-vă și de ce după "victoria" de la Mărășești am încheiat pace separata cu nemții deși aliații ne-au cerut sa n-o facem.
      • Like 3
    • @ Parerist
      uuuu eu eu! E posibil sa fi fost din cauza dotarii si pregatirii? Si e posibil ca "glorioasa" istorie predata la noi sa fie poleita cu... neadavaruri si omisiuni?
      • Like 1
    • @ HateField
      Parerist check icon
      O fi fost si asta, o fi fost si faptul ca generalii nostri de parada au trimis armata in Ardeal ca sa dea bine pe facebookul epocii, in timp ce trupele germane erau in Bulgaria....
      • Like 0
    • @ Parerist
      Nu a fost chiar asa.
      1. planurile ofensivei romanesti de la intrarea Romaniei in razboi pana la pacea de la Bucuresti au fost facute impreuna cu fortele antantei.
      2. frontul de la Dunare nu a fost neglijat. Infrangerile au fost surprinzatoare in prima faza, puterile centrale avand dispozitive inferioare numeric celor romano-ruse. Pe langa aceasta beneficiam si de avantajul strategic al Dunarii si a fortificatiilor defensive.
      3. Trupele inamice de la sud de Dunare in primele luni ale razboiului au fost majoritar bulgare cu cateva divizii otomane si doar un detasament bulgaro-german.
      4. Trupele antantei se obligasera sa inceapa o noua ofensiva pe frontul macedonean ce ar fi usurat defensiva de-a lungul Dunarii.
      5. Sunt insa de acord ca intrarea in razboi a fost o decizie stupida. Practic Romania in 1916 era inconjurata de inamici, exceptie facand doar frontiera cu Rusia de-a lungul Prutului. Chiar si cu ajutor din partea Rusiei si a unor ramasite ale armatei sarbesti frontul pe care trebuia sa-l aparam era cel mai lung front din primul razboi mondial.
      • Like 0
    • @ Parerist
      Cred că pentru asta politicienii vremii ar fi trebuit să fie întrebați.
      • Like 0
    • @ HateField
      Desigur că rezultatele de pe front în prima parte de la intrarea în război (chiar și după o tergiversare de 2 ani, pentru instruire și pentru dotare ) se datorează lipsei de pregătire a armatei la acel moment.
      • Like 0
  • Vad (din comentarii) ca unii se afla intr.o grava eroare. Nu obligativitatea face calitatea. Eu am facut armata aia lunga. In afara de faptul ca m.am calit (n.aveai cum altfel in conditiile de penitenciar in care am stat) nu am invatat mai nimic despre tehnica sau tacticile militare. Nu spun ca si azi militarii in termen ar descarca vagoane si ar turna betoane, dar nu spun de jena, pentru ca defapt, cam asta ar fi adevarul.
    Trecand la problema noilor "politicieni" care sustin astfel de idei, sunt convins ca nu ar face fata unui mars normal cu o ranita incarcata cu strictul necesar in spinare.
    Senilitatea poate aparea si la varste medii, daca incepi sa crezi in aberatiile care iti trec prin cap stand pe weceu dupa ce ai vazut filme cu "Ciac Noris" si te.ai infierbantat cu sentimente justitiare.
    • Like 7
  • Uni sunt prosti și respecta legea alții sunt deștepți și o fentează.
    Pe lângă asta mai sunt și cei nesimțiți care după ce ca au fentat se mai și lauda cu asta.
    • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      Parerist check icon
      In anii 2000 la care se refera autorul, armata însemna în cel mai bun caz pierdut vremea la septic sau poker, în cel mai rău munceai la vila vreunui smecher, iar la ora 4 plecai acasă pentru ca marele stat roman și măreata armata nu mai avea bani de mâncare (sau poate erau furați, ca și materialele costa) și trebuia sa te hrănească maica-ta în timp ce tu apărai patria. În unitatea de artilerie din orașul meu militarii în termen mai norocoși au tras 5 (cinci) cartușe și niciodată cu ag-ul. Bărbați adevărați, dacă ne invada Swaziland le arătam noi lor ce înseamnă armata moderna europeana. Cu condiția sa vina familia sa aducă mâncare pe front.
      • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult