
Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos
„Armata obligatorie.” Două cuvinte magice care, probabil, cresc intenţiile de vot cu câteva procente pentru partidul care propune această idee bombastică scoasă din tolba de oferte populiste care prind electoral în Europa de Est. Încă poţi auzi destui bărbaţi trecuţi de o anumită vârstă, dezamăgiţi de toate, de la clasa politică şi până la maşinile franţuzeşti care „nu se compară cu Dacia 1300”, spunând cu o lacrimă în colţul ochilor, după al doilea rând de bere, că „armata te face bărbat!” ori „aia e sănătate, când ne scotea plotonierul la minus 10 grade să ne frecăm cu zăpadă pe piept!”
Poate că aşa este dacă îmbrăţişăm conceptul că realitatea nu este aceea care este ci este aceea din capul fiecăruia.
Nu ştiu dacă sunt în măsură să vorbesc despre armată fiindcă m-am înscris la câteva masterate numai să nu fiu încorporat. Am trişat sistemul fiindcă discutasem cu bărbaţi care fuseseră bărbaţi şi când intraseră în cazarmă, şi când ieşiseră. Au aflat că poţi învăţa multe acolo, cum ar fi: obedienţa faţă de caporali frustraţi, poker şi cruce fiindcă timpul trece greu, nesimţirea celor proşti, dar cu pumnul greu, şi aş putea continua lista fiindcă e lungă, deprimantă şi plictisitoare. Ba am avut şi un prieten care nu intrase la facultate şi făcuse un an de militărie: după perioada de instrucţie obligatorie, unitatea lui fusese trimisă la muncă „civilă” unde învăţase cât de grele sunt şi câte vertebre paradesc şinele de cale ferată. Era prin 2000 când se întâmpla asta, pe când citisem că toate ţările lumii semnaseră o convenţie prin care se interzicea munca forţată.
Să fim organizaţi, să gândim dincolo de formule prestabilite, să cunoaştem lumea, să discernem între populism şi discurs corect: toate acestea trebuie să ne înveţe şcoala, nu armata. Când se vor bate partidele pentru portofoliul ministerului educaţiei? Când ne vor propune şi serviciile noastre secrete „băieţi de aur” care să reformeze învăţământul, și nu să ţină discursuri populiste demne de anii ’30?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
(ar simplifica si imbunatati triajul candidatilor in asemenea servicii)
Oricum, ce inveti sigur in armata este sa fii disciplinat, dar mai ales sa asculti neconditionat de ordinele superiorilor. Armele se mai schimba, dar disciplina si obedienta fata de superiori sunt o necesitate mostenita din antichitate.
Eu ma simt mai in siguranta cand stiu ca avem armata de profesionisti, chiar daca mica.
Atat timp cat nu exista un pericol in viitorul apropiat sa fim atacati, nu cred ca este necesar serviciu militar obligator. Cred ca in caz de primejdie se vor gasi destui sa lupte (chiar daca raspund prin chestionare ca nu - in caz de pericol se schimba si perceptiile si atitudinile)...
Mai bine sa nu fie nevoie.
Iar daca situatia va impune vreodata necesitatea serviciului militar obligatoriu, atunci sa se faca pe bune, nu doar de forma.
candva
1. planurile ofensivei romanesti de la intrarea Romaniei in razboi pana la pacea de la Bucuresti au fost facute impreuna cu fortele antantei.
2. frontul de la Dunare nu a fost neglijat. Infrangerile au fost surprinzatoare in prima faza, puterile centrale avand dispozitive inferioare numeric celor romano-ruse. Pe langa aceasta beneficiam si de avantajul strategic al Dunarii si a fortificatiilor defensive.
3. Trupele inamice de la sud de Dunare in primele luni ale razboiului au fost majoritar bulgare cu cateva divizii otomane si doar un detasament bulgaro-german.
4. Trupele antantei se obligasera sa inceapa o noua ofensiva pe frontul macedonean ce ar fi usurat defensiva de-a lungul Dunarii.
5. Sunt insa de acord ca intrarea in razboi a fost o decizie stupida. Practic Romania in 1916 era inconjurata de inamici, exceptie facand doar frontiera cu Rusia de-a lungul Prutului. Chiar si cu ajutor din partea Rusiei si a unor ramasite ale armatei sarbesti frontul pe care trebuia sa-l aparam era cel mai lung front din primul razboi mondial.
Trecand la problema noilor "politicieni" care sustin astfel de idei, sunt convins ca nu ar face fata unui mars normal cu o ranita incarcata cu strictul necesar in spinare.
Senilitatea poate aparea si la varste medii, daca incepi sa crezi in aberatiile care iti trec prin cap stand pe weceu dupa ce ai vazut filme cu "Ciac Noris" si te.ai infierbantat cu sentimente justitiare.
Pe lângă asta mai sunt și cei nesimțiți care după ce ca au fentat se mai și lauda cu asta.