Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Asociația Dăruiește Viață a anunțat că au fost date un milion de SMS-uri cu mesajul SPITAL la 8844. „Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie ridicată structura”

Ce mai înseamnă azi doi euro? O cafea la mall, o jumătate de pachet de țigări, două sticle mari de băutură acidulată la supermarket sau șase pachete mici de gumă de mestecat. Numărați așa, în economia unei zile care trece, doi euro nu înseamnă nimic. Într-o altfel de matematică însă, doi euro înseamnă nespus de mult. Atunci când sunt însoțiți de încredere, competență și dorința de a ajuta înseamnă o șansă la viață.

Asociația Dăruiește Viață a anunțat luni că a ajuns la un milion de SMS-uri cu mesajul SPITAL trimise la 8844, ceea ce înseamnă donații de două milioane de euro pentru primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani. 

Spital de oncologie

150.000 de oameni au trimis cel puțin o dată până acum SMS-uri la acest număr, unii dintre ei în fiecare lună vreme de aproape doi ani, spune Oana Gheorghiu, care a fondat Asociația Dăruiește Viață împreună cu Carmen Uscatu.

„De la doi euro, într-un an și ceva, am ajuns la două milioane de euro, ceea ce înseamnă mai mult decât ne imaginăm noi. Un leu poate să facă diferența în viața unui om, chiar dacă asta pare o lozincă. Un leu, lângă un leu înseamnă ceva în viața bolnavilor”, arată Oana Gheorghiu. Aproape 20% din donațiile totale au fost făcute de persoane fizice și aproape 80% de companii.

Până acum, a fost turnată fundația la jumătate din suprafață și se fac săpături la următoarea. „Șantierul e în plină acțiune, noi sperăm ca până la sfârșitul anului să fie ridicată structura. Dacă reușim să strângem toți banii, mai avem de strâns 5 milioane de euro cel puțin, credem că până la finalul anului următor este gata”, explică Oana Gheorghiu. Un specialist din Spania îi va consilia în ceea ce privește echipamentel, iar Dăruiește Viață va începe apoi demersurile pentru ca Ministerul Sănătății să se implice în achiziționarea acestora.

România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității în rândul copiilor cu afecțiuni oncologice. Jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, de multe ori din cauza lipsei medicamentelor sau complicațiilor apărute ca urmare a condițiilor proaste în care sunt tratați. De aceea, este nevoie de un spital de oncologie și radioterapie pediatrică ridicat la standarde internaționale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult