Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asociația Dăruiește Viață a anunțat că au fost date un milion de SMS-uri cu mesajul SPITAL la 8844. „Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie ridicată structura”

Ce mai înseamnă azi doi euro? O cafea la mall, o jumătate de pachet de țigări, două sticle mari de băutură acidulată la supermarket sau șase pachete mici de gumă de mestecat. Numărați așa, în economia unei zile care trece, doi euro nu înseamnă nimic. Într-o altfel de matematică însă, doi euro înseamnă nespus de mult. Atunci când sunt însoțiți de încredere, competență și dorința de a ajuta înseamnă o șansă la viață.

Asociația Dăruiește Viață a anunțat luni că a ajuns la un milion de SMS-uri cu mesajul SPITAL trimise la 8844, ceea ce înseamnă donații de două milioane de euro pentru primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România ultimilor 30 de ani. 

Spital de oncologie

150.000 de oameni au trimis cel puțin o dată până acum SMS-uri la acest număr, unii dintre ei în fiecare lună vreme de aproape doi ani, spune Oana Gheorghiu, care a fondat Asociația Dăruiește Viață împreună cu Carmen Uscatu.

„De la doi euro, într-un an și ceva, am ajuns la două milioane de euro, ceea ce înseamnă mai mult decât ne imaginăm noi. Un leu poate să facă diferența în viața unui om, chiar dacă asta pare o lozincă. Un leu, lângă un leu înseamnă ceva în viața bolnavilor”, arată Oana Gheorghiu. Aproape 20% din donațiile totale au fost făcute de persoane fizice și aproape 80% de companii.

Până acum, a fost turnată fundația la jumătate din suprafață și se fac săpături la următoarea. „Șantierul e în plină acțiune, noi sperăm ca până la sfârșitul anului să fie ridicată structura. Dacă reușim să strângem toți banii, mai avem de strâns 5 milioane de euro cel puțin, credem că până la finalul anului următor este gata”, explică Oana Gheorghiu. Un specialist din Spania îi va consilia în ceea ce privește echipamentel, iar Dăruiește Viață va începe apoi demersurile pentru ca Ministerul Sănătății să se implice în achiziționarea acestora.

România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității în rândul copiilor cu afecțiuni oncologice. Jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, de multe ori din cauza lipsei medicamentelor sau complicațiilor apărute ca urmare a condițiilor proaste în care sunt tratați. De aceea, este nevoie de un spital de oncologie și radioterapie pediatrică ridicat la standarde internaționale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult