Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Asocierea cu Trump, cel mai riscant pariu din cariera lui Elon Musk. Ce are de câștigat și ce ar putea pierde fondatorul Tesla

Elon Musk susținându-l pe Donald Trump

Foto: Jen Golbeck/ SOPA Images/ Shutters/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

Pariul lui Elon Musk pe candidatura lui Donald Trump pare a fi unul dintre cele mai riscante pe care acesta le face în cariera sa. Miza este mare pentru Tesla, SpaceX și X, care ar putea beneficia de accelerarea unor inițiative sub administrația Trump dar, în cazul unui eșec, fondatorul Tesla ar rămâne atât fără susținerea politică pentru proiecte, cât și cu imaginea asocierii politice care i-ar putea înlătura clienții democrați.

După vânzarea Zip2 către Compaq în 1999, Musk a obținut 22 milioane de dolari, pe care i-a investit aproape în totalitate în PayPal. Atunci când compania a fost vândută către eBay trei ani mai târziu, viitorul CEO al Tesla a obținut peste 180 de milioane de dolari, o sumă impresionantă la acea dată.

În vreme ce alți antreprenori ar fi ales o viață cu mai multă relaxare sau hobby-uri excentrice, Musk a decis să investească 100 milioane de dolari în SpaceX, 70 de milioane în Tesla și 10 milioane în SolarCity. Deși diversificarea tinde să însemne, de obicei, o dispersare a riscurilor, Musk se îndrepta către afaceri noi în zona de producție industrială avansată, în regiuni cu forță de muncă foarte scumpă și în domenii noi sau operate la nivel guvernamental, precum cel al spațiului.

Toleranța sa la risc ultra-ridicată nu e doar vizibilă în deciziile de re-investire aproape integrală a capitalului în noi startup-uri riscante după ce au fost culese roadele proiectelor precedente, ci este și recunoscută de cei care au lucrat cu el. Potrivit unui fost director al Zip2, Ed Ho, Musk e deschis la ”un nivel nebun al riscurilor asumate personal", iar alegerile sale de business "fie funcționează, fie ajungi (să locuiești) undeva într-o stație de autobuz”. 

Știind că Tesla a fost de câteva ori la limita falimentului, o dată salvată printr-o rundă de finanțare cu poate zile înaintea blocajului financiar, în timp ce cu altă ocazie, Musk a recunoscut că s-a aflat, cel mai aproape, la ”o lună distanță de incapacitate de plată” în timpul expansiunii modelului 3 între 2017 și 2019, evenimentele recente pot fi văzute într-o altă lumină.

Pariul pe Trump, parte din apetitul pentru risc al lui Musk

Pariul pe Donald Trump la alegerile din noiembrie este unul din cele mai mari riscuri pe care și le asumă Musk. Privind în urmă, la biografia sa de business, aceasta este doar o continuare firească a atitudinii sale ultra-favorabile riscului, transferată în alt domeniu și la altă scară.

În același timp, provocările pentru conglomeratul său de companii sunt uriașe. Lansarea unor noi produse Tesla la scară largă va cere investiții uriașe, în timp ce concurența ”brutală” a Chinei se vede în prețurile propuse automobilelor electrice și cotele de piață. În Europa, Volkswagen are în vedere închiderea de fabrici, înghețarea salariilor după reduceri de 10% și disponibilizări, generând proteste ale angajaților.

Acțiunile au scăzut cu 19.2% anul acesta. Iar situația nu este una izolată: titlurile Porsche au scăzut din ianuarie cu 16,6%, ale BMW au cu 27,5% iar Daimler a pierdut 9,3%. Prinse între nevoia de a rămâne atractive pe piața internă și cea de a continua să opereze în profitabila piață din China, firmele auto germane au solicitat o atitudine reținută în privința taxelor vamale.

Europa a anunțat un nivel de 45% în locul celui de 10% pentru vehicule electrice din China. Candidatul Donald Trump a vorbit, la rândul lui, despre un nivel de 60%. Dincolo de comentariile despre poziția sa delicată în cazul unei victorii a democratei Kamala Harris, Musk vede eventualele beneficii pentru Tesla ale unei politici comerciale protecționiste, subliniază consultantul de strategie în cadrul XTB România.

În același timp, poziția financiară pe termen lung a companiei depinde de o serie de politici guvernamentale, retragerea unor măsuri de sprijin precum schema de credite pentru automobile electrice sau proiecte pentru infrastructura de alimentară electrică fiind riscante pentru Tesla în fața investițiilor majore necesare.

Pe de altă parte, cuantificarea acestor beneficii și, mai ales, a riscurilor, este foarte dificilă. La conferința de presă din octombrie, mai mulți acționari au vrut să afle în ce măsură activismul în favoarea lui Trump ar afecta acțiunile Tesla, dar întrebările nu au fost preluate. Tesla deține și o divizie de baterii și acoperișuri solare, cu care ar avea de câștigat prin reducerea competiției din China.

În același timp, într-un mediu divizat politic, nu e greu de imaginat ca anumiți cumpărători, favorabili taberei democrate, să ocolească produsele companiei conduse de un CEO văzut ca fiind prea implicat politic. Doar 13% din susținătorii republicani au în plan achiziția unui automobil electric, față de 45%, cei democrați. Efectul net în decizia finală este totuși dificil de estimat, dar Elon Musk a ales. Donațiile sale au depășit 75 de milioane de dolari, iar pe platforma sa, unele conturi favorabile fostului președinte au expunere ridicată, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

SpaceX, marele câștigător dacă Trump ajunge la Casa Albă?

Dificultățile financiare ale X, fostul Twitter, se aliniază de asemenea favorabil, cu o creștere a interacțiunii cu utilizatorii și a abonamentelor acestora, în timp ce o serie de companii în dezacord cu direcția lui Musk s-au retras din campanii de publicitate.

SpaceX ar putea fi, însă, marele câștigător al unei victorii a lui Donald Trump în alegeri. Deși a beneficiat de contracte guvernamentale în timpul administrației Biden, Musk a criticat în repetate rânduri agențiile guvernamentale pentru ”birocrație” și ”lentoare”.

Fondatorul Tesla ar dori orbite mai joase și un număr total mai mare pentru sateliții săi, în timp ce FCC aduce în discuție riscul de interferențe electronice. California a respins creșterea numărului de lansări de rachete, iar SpaceX a pornit un proces acuzând ”pedepsirea companiei pentru vederile politice ale CEO-ului și acționarului său cel mai mare”.

Dorința lui Musk de a conduce o nouă entitate guvernamentală care să simplifice agențiile și reglementările actuale ar putea fi legată de accelerarea proiectelor companiilor sale. DOGE, pe scurt pentru Department of Government Efficiency, ar fi o instituție care ar avea autoritate asupra altor agenții ale statului, grăbind derularea unor proiecte.

Dincolo de numele care face o aluzie ludică la criptomoneda susținută de Musk, crearea sa ar fi un reflector și accelerator al viziunii lui Elon Musk, și unul dintre beneficiile centrale ale pariului său de mare risc.

În cazul unei victorii a lui Trump, fondatorul Tesla și companiile sale ar ajunge să culeagă roadele unuia dintre cele mai mari riscuri din cariera sa. După o eventuală înfrângere, însă, Musk ar rămâne și fără susținerea politică pentru ideile sale, și cu întreg costul asocierii pentru unii dintre clienții democrați, înaintea unei perioade dificile. Acțiunile Tesla vor oferi o excursie cu peripeții înainte și, mai ales, imediat după alegerile din 5 noiembrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am citit recent un interviu al unui ziarist englez-puțin cunoscut la noi, nu contează numele- respectat din câte știu eu pe plan internațional.
    Acesta a numit cele mai mari pericole la adresa omenirii la ora actuala. Prima o reprezintă schimbările climatice dar mai ales faptul că nu este recunoscuta influența nefastă a omului în acestea. A doua- o posibila alianță Rusia-China-Coreea de Nord într-un ipotetic război care ar duce la sfârșitul civilizației umane. Și, surprinzător pentru mine, a subliniat și rolul din ce în ce mai important pe care îl au bogații lumii în deciziile politice cruciale. Aceștia, sublinia el, își folosesc influența în promovarea oamenilor politici în fruntea țărilor strict în interes personal. Iar manipularea opiniei publice, răspândirea de zvonuri false și oferirea de bunuri materiale sunt folosite din ce în ce mai frecvent. Se poate ajunge astfel ca să votăm inconștient- exact cum doresc eminențele cenușii din spatele politicienilor. Privind actuala campanie electorala din SUA dar și din România, mi se pare că noi, cetățenii obișnuiți, devenim prizonieri într-o lume care nu ne mai aparține.
    • Like 2
  • Nu stiu ce ( si de ce) risca Musk ca sa-l suporte pe Trump ,dar pot spune cu siguranta ,ca daca Trump castiga alegerile , ii datoreaza victoria lui Musk , de departe cea mai populara figura care-l sustine. Sper sa stie ce face ... caci credintele celor doi sa cam bat cap in cap. Unul vrea sa salveze omenirea prin tehnologii avansate si alternative, celalalt ne arata viitorul intr-un mod conservator de tip strut cu capul in nisip : ziduri , izolationism si nepasare pe plan extern.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult