Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Atenție la cei care vor să ne divizeze! Cui folosește zâzania din România și din celelalte țări europene

Într-un exercițiu masochist am urmărit știrile din România și am rămas perplex la amalgamul de prostie, bună credință, naivitate și mârșăvie. Energii consumate aiurea pe calcule, vorbe fără noimă cu multe procente - x% în plus și y% în minus, doar că nimeni nu spune „la sută din CE?”. Mai rău, nimeni nu spune DE CE?

Distanța de 10.000 km și detașarea mentală de România mi-au permis să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. În profesia mea de zi cu zi, detaliile contează foarte mult, dar în acest caz detaliile sunt perfect irelevante. 

Revoluția fiscală din România dată în direct și în reluare la TV se încadrează perfect în tiparul de manipulare societală de creare a zâzaniei din mai nimic. Zâzania românească se aseamănă izbitor cu gâlceava provocată de referendumul de independență a Cataloniei și cu Brexit.

Tiparul general de manipulare este exploatarea de detalii tactice/tehnice care produc ceva nemulțumiri corecte(!) și exacerbarea lor în rezolvarea unor probleme strategice care, în fapt, nu există.

Rezolvarea problemelor de detaliu (tactice) din Catalonia se putea face, cu tact, în interiorul Spaniei, fără a fi necesară zâzania cu independența Cataloniei.

Rezolvarea problemelor și frustrărilor unei părți a populației din UK se putea face fără "bomba" Brexitului.

Revenind la „oile noastre", România are o creștere economică de peste 6% față de PIB 2016. Da! creșterea nu este distribuită uniform. Da! sunt multe deficiențe în calitatea serviciilor publice. Dar, de ce e nevoie de o zâzanie suplimentară perfect inutilă? 

Ei bine, pentru că fix ăsta este scopul-crearea de zâzanie într-o societate care ar putea, foarte bine, merge înainte.

O societate (țară?) a cărei economie crește accelerat ar trebui să privească înainte și să acționeze în vederea continuării creșterii și distribuirii bună-stării între toți membrii societății (recunosc sunt un socialist).

Doar, că să vezi minune, țara crește și membrii societății se împart în tabere artificiale-salariați și pensionari; angajați la privat și bugetari etc. O zâzanie perfect inutilă care seamănă izbitor cu tipicul manipulărilor rusești din SUA.

Săptămânile trecute aflam din mass media americane că serviciile de informații ale SUA au detectat activități subversive ale Rusiei în social media menite să creeze "division" (ro: zâzanie) în societatea americană.

Cui folosește că, în România 2017 cu 6% creștere a PIB, să fie diviziune și zâzanie? Cui folosește că, în Spania 2017, să fie gâlceavă?

Vreau să fiu foarte clar, nu acuz de „colaboraționism” pe nimeni. Doar că mi se pare că Guvernul și majoritatea parlamentară din România dau dovadă de o „prostie convenabilă” celor care vor o UE slabă și „un flanc estic al UE” în zăpăceală.

În cazul României, s-a creat disensiune (certuri interne) pe probleme care nu există. Energia societății este deraiată/consumată sistematic pe non-subiecte precum „revoluția fiscală”, „referendumul pentru familia tradițională”, „drepturile pușcăriașilor” etc. 

Toate aceste manipulări dau impresia unei nevoi urgente de a consuma și mai multă energie societală fix în direcția rezolvării unor non-probleme, deviind atenția de la rezolvarea problemelor reale de dezvoltare și distribuire a beneficiilor către toți membrii societății.

În loc să ne folosim energiile în rezolvarea problemelor de dezvoltare economică, de rezolvare a inechității sociale, de reducere a corupției, de creșterea calității serviciilor publice și de creșterea calității vieții (care e diferită de creșterea puterii de cumpărare). Ne împărțim în tabere formate artificial și ne „batem” unii cu alții pe non-subiecte.

Cui îi folosește această stare de fapt? Priviți la Răsărit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • P.N.L., ca si P.S.D. nu sunt altceva decat niste abrevieri seci care au ajuns sa nu mai defineasca nimic. Sau definesc orice altceva decat o doctrina politica, o comunitate de optiuni politice adunate in acelasi grup.

    Putere - Opozitie ar insemna sa existe contradictie, contradictie care (zic gurile rele) ar naste Progresul.

    Progres pe dreaq, contradictie pe dreaq, politica pe dreaq !

    Exista doar o adunatura de unii care se zbat sa le cada cat mai bine averile adunate sau pe cale de a se aduna, unii care sa-si sporeasca si protejeze statutul si agoniseala castigate cu ajutorul asa zisei politici.

    Singura doctrina politica a Romaniei la ora asta este : "Votati-ne pe noi, ca noi va dam mai mult"
    Iar berbecii voteaza, politica merge-nainte, cu toate ca imnul tarii se cheama "Deteapta-te romane".

    Probabil ca mai e necesara o singura lege, una care sa statuteze un nou imn "Dormi in pace Romanie", ca lucrurile sa fie exact asa cum sunt !
    • Like 1
  • Sunt de acord cu faptul ca divizarea favorizează interesele străine. Toate interesele străine din România. Non-subiectele ne fac sa fim pătimași ca sa nu observam defapt realitatea. Nu înțeleg de ce nu se fac meetinguri pentru locuri de munca, pentru salarii mai mari, pentru scumpirea produselor, lucruri care afectează pe toata lumea. Noi suntem o țara de intelectuali care protestează pentru idei. Nu ne putem înjosi sa cerem lucruri concrete de care avem nevoie. Suntem o țara de inteligenți , analiști, comentatori, experți care înțeleg toate mecanismele statului în detaliu. Nu exista subiect la care noi sa nu avem o părere avizata. Poate dacă ne-am concentra strict pe nevoile noastre și am lasă speculațiile în domenii pe care nu le stăpânim am deveni mai solidari.
    • Like 0
  • Va Sile Va Sile check icon
    Total de acord până la un punct: Cresterea economica e artificiala, iar acest lucru a generat scaderea puterii leului. Efectele se vor vedea mai tarziu. Parerea mea...
    • Like 0
  • dar nici ue nu vrea o romanie puternica despre asta este vorba asa sa dam vina pe rusi mi se pare total abberant cand iubitii de yankei fac revolutii in toata lumea un articol bun dar pe final tendentios
    • Like 0
  • Constat ca si aici, ca de fapt oriunde in societatea romaneasca, primeaza atacul la persoana, intr-un limbaj cele putin suburban, in loc de combaterea unui punct de vedere cu argumente. Si aici sunt persoane care stiu tot, iar ceilalti, care au alte puncte de vedere, sunt demni cel mult de defularea abjectiilor celor omniscienti.
    Segregarea societatii romanesti are radacini adanci, inca de la Marea Unire din 1918. Rezolutia ( http://www.cimec.ro/istorie/unire/alba.htm ) adoptata atunci nu a fost respectata in totalitate, litera si spiritul ei niciodata de la adoptare si pana azi.
    • Like 1
  • Aveţi perfectă dreptate, însă, din păcate, divizarea s-a produs. Iar cu trecerea timpului apar noi forme de fracţionare a societăţii, care nu ştiu unde vor duce.
    Prima mare divizare s-a produs în anul 2010: bugetari vs. privaţi. A prins aşa de bine, nu m-aş fi gândit, încât astăzi a atins cote monstruoase. Îngrijorător este faptul că în societatea românească nu există mediator/mediatori. Nici măcar cel care oficial, conform Constituţiei României, are această îndatorire. Dacă ai îmbrăcat geaca roşie şi te-ai dus în Piaţa Victoriei, atunci nu mai poţi fi mediator. Nici alţii nu au vrut să îmbrace haina mediatorului, chiar dacă din punct de vedere legal nu au această obligaţie. Mă gândesc la Academia Română sau, de ce nu?, la ziarişti cu largă recunoaştere.
    Din păcate, în România toată lumea se află în tranşee, în multe tranşee...

    Este dreptul dumneavoastră să credeţi că doar Guvernul şi majoritatea parlamentară actuală dau dovadă de o "prostie convenabilă" celor care vor o UE slabă, eu aş lărgi lista cu cel puţin o instituţie: Preşedenţia României (din cauza faptului că a abandonat activitatea de mediere).

    Iar dacă vorbim de slăbirea UE în interesul Rusiei, eu zic să aducem în discuţie o altă "prostie convenabilă" celor care vor o Uniune slabă: negocierea preţului la gaze cu Rusia de către fiecare stat în parte. Ţara favorizată este Germania. Cine şi de ce i-a lăsat Rusiei acest instrument prin care poate influenţa politicile unor state UE? Eu cred că Germania, ţara favorizată. Aşa s-a ajuns ca Ungaria, de exemplu, să încerce o apropiere de Rusia, în speranţa că va avea şi ea avantajele Germaniei. Urmează Cehia... Iar Rusia încurajează astfel de ieşiri din rând. Plăteşte bine şi la timp... Corul ipocriţilor din UE acuză Ungaria de apropierea de Rusia, ignorând faptul că şi Germania face acelaşi lucru. Cum se explică asta? De ce nimeni nu are curajul să condamne politica duplicitară a Germaniei? O mai fac italienii, dar destul de rar, o dată la 10 ani.
    Vedeţi dumneavoastră, problema divizării în UE este destul de complexă, iar "prostia" de care dau dovadă guvernanţii actuali este doar o picătură într-un ocean.

    Da, România ar trebui să fie preocupată de rezolvarea problemelor de dezvoltare economică, de rezolvare a inechității sociale, de reducere a corupției, de creșterea calității serviciilor publice și de creșterea calității vieții.
    Dumneavoastră identificaţi pe scena politică un partid cu posibilităţi reale de a îndeplini o asemenea misiune istorică?

    Cu stimă,
    Alt socialist
    • Like 6
    • @ Constantin
      Gion check icon
      Iar minti tovarasu' Constatin si minti rau! In fisa postului nu va scrie si de anul 1990? Ala in care se striga " Moarte intelectualilor!" ? Cine era atunci la putere? Cumva aia de la care primiti simbrie azi? Cine a alimentat toata povestea care a culminat cu iunie 1990?
      Nu tine stimabile, vrajeala asta de tip Pravda! Ai impresia ca te adresezi fostelor apaciste care nu voiau Kent si valuta ?
      • Like 2
    • @ Constantin
      Cum sa identificam un partid care sa indeplineasca misiunea istorica devreme ce NCIO CLIPA nu a fost decat tot pcr-ul PESTE TOT. Noi nu am scapat dupa revolutie nici de pcr nici de securitate, ele au luat doar diverse forme de FORMA!Sa pacaleasca vestul.Nu vedeti asta clar? Totul e cameleonic!...
      • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Gion check icon
      Eeeee... si cu dumneavoastra acum! Tovarasul Constantin e aici, la datorie, cu multa vrajeala si prosteala. Nu e nimic nou ca doar istoria comunista s-a creat pe fapte inexistente si / sau jumatati de adevar. Nea Costica e "spalator" de cadavre pesediste cu state vechi.
      • Like 1
    • @
      Romanii se cred destepti...da, vestul a inghitit pastila, dar noi in tara am simtit pe pielea noastra cum mentalitatile fostilor pcr-isti si securisti nu s-au schimbat, ci doar adaptat la LIBERTATEA cea noua. Nu mai vorbesc ca agentii rusi si pro-rusi nu au plecat de pe la noi...ce sa-i faci, vecinatatea !
      • Like 0
    • @ Gion
      HABAR N-AI DESPRE CE VORBEŞTI! Nu ştiu dacă erai născut în 1990, dar în vremurile alea eu îl înjuram pe cel despre care vorbeşti. Votam PNŢ-CD-ul, CDR-ul... Şi ce-am rezolvat? În anul 2000, după guvernarea CDR-Emil Constantinescu, am mers să-l votez pe Iliescu, de frica lui Vadim. Eu am încercat toate variantele, inclusiv Băsescu în 2004... Nu mi-a ajuns CDR-ul, am ţinut să o mai iau o dată în freză. Numai catastrofe!
      Nu ştiu când este ziua ta de naştere, dar îţi fac o urare, din toată inima: Să ai venituri câtă simbrie primesc eu de la PSD!
      În anii 90, tot unii ca tine mă acuzau că primesc dolari de la Raţiu... Lumea nu s-a schimbat şi nici prostia nu s-a diminuat. Tristă ţară!
      • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Aveţi dreptate, dar avem datoria să căutăm o soluţie. Dacă nu reuşim, atunci urmează dezastrul. Tocmai ce i-am răspuns lui Anon într-o postare la ultimul editorial scris de CTP (Codul Fiscal-Revoluţia lu Peşte) şi îi spuneam cât de negru văd eu viitorul, şi-mi pare rău. Este deprimant răspunsul meu, dar dacă aveţi timp...
      Să ştiţi că n-am păcălit Vestul, ne-am păcălit pe noi, cu toate consecinţele care au urmat.
      • Like 0
    • @ Constantin
      dar este reala aceasta fractionare si vorbim clar de salarii si drepturi nu sant non-subiecte este realitatea cruda ca plimbatorii de hartii iau bani la greu si se creaza inekitate sociala
      • Like 0
    • @ Constantin
      tara este frumoasa si vesela,bogata dar cretinii sant ff multi si fenomenul se accentueaza
      • Like 0
    • @ Matei Stefan
      Pompierii, medicii, poliţiştii, profesorii sau militarii, toţi bugetari, sunt plimbători de hârtii?
      • Like 0
    • @ Constantin
      Gion check icon
      Tovarasu' nu am intalnit (inca) latrau pesedist care sa nu spuna ca el in 1990 vota cu Ratiu :)))) Daca ai impresia ca vorbesti cu "noi muncim, noi nu gandim" ti-ai cam gresit audienta.
      Ai vorbit de divizare dar acum o cotesti( ca orice postac care se respecta) pe optiuni politice.
      Deci tovarasu' Costica, sa revenim, cand s-a produs prima divizare a societatii romanesti si la indemnul cui si al carui partid ?
      • Like 1
  • Foarte interesant punctul de vedere. Un singur amendament: nu trebuie să privim spre răsărit, ci spre noi. Ca de obicei, noi le facem treaba iar ei doar aşteaptă şi culeg roadele.
    • Like 3
  • check icon
    Citind acest articol,cred ca nici de la 10.000 km nu se vede clar ce e pe aici ,pe la noi.In primul rand "viteza" de crestere economica i-a ametit pe multi si la o viteza mare te apuca voma! Si "vomiti" prostii!! Si mai cred ca si detaliile sunt importante.E ciudat ca "socialistii" nostrii,se gandesc,prin trecerea contributiilor si deci a brutului,la pensiile de pete 10-20 de ani!! Pai ca acelea sa creasca,mai bine maresti procentul la pilonul doi,pt.ca, administrat privat, acela aduce o pensie mai mare.Multe prostii fac astia din guvern, nestiind ca economia e si altceva,nu numai matematica!!Asa ca,stimate autor,disensiunile interne sunt create pe probleme care exista!!
    • Like 1
  • Moka check icon
    Exact. Despre asta este vorba.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult