Într-un exercițiu masochist am urmărit știrile din România și am rămas perplex la amalgamul de prostie, bună credință, naivitate și mârșăvie. Energii consumate aiurea pe calcule, vorbe fără noimă cu multe procente - x% în plus și y% în minus, doar că nimeni nu spune „la sută din CE?”. Mai rău, nimeni nu spune DE CE?
Distanța de 10.000 km și detașarea mentală de România mi-au permis să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. În profesia mea de zi cu zi, detaliile contează foarte mult, dar în acest caz detaliile sunt perfect irelevante.
Revoluția fiscală din România dată în direct și în reluare la TV se încadrează perfect în tiparul de manipulare societală de creare a zâzaniei din mai nimic. Zâzania românească se aseamănă izbitor cu gâlceava provocată de referendumul de independență a Cataloniei și cu Brexit.
Tiparul general de manipulare este exploatarea de detalii tactice/tehnice care produc ceva nemulțumiri corecte(!) și exacerbarea lor în rezolvarea unor probleme strategice care, în fapt, nu există.
Rezolvarea problemelor de detaliu (tactice) din Catalonia se putea face, cu tact, în interiorul Spaniei, fără a fi necesară zâzania cu independența Cataloniei.
Rezolvarea problemelor și frustrărilor unei părți a populației din UK se putea face fără "bomba" Brexitului.
Revenind la „oile noastre", România are o creștere economică de peste 6% față de PIB 2016. Da! creșterea nu este distribuită uniform. Da! sunt multe deficiențe în calitatea serviciilor publice. Dar, de ce e nevoie de o zâzanie suplimentară perfect inutilă?
Ei bine, pentru că fix ăsta este scopul-crearea de zâzanie într-o societate care ar putea, foarte bine, merge înainte.
O societate (țară?) a cărei economie crește accelerat ar trebui să privească înainte și să acționeze în vederea continuării creșterii și distribuirii bună-stării între toți membrii societății (recunosc sunt un socialist).
Doar, că să vezi minune, țara crește și membrii societății se împart în tabere artificiale-salariați și pensionari; angajați la privat și bugetari etc. O zâzanie perfect inutilă care seamănă izbitor cu tipicul manipulărilor rusești din SUA.
Săptămânile trecute aflam din mass media americane că serviciile de informații ale SUA au detectat activități subversive ale Rusiei în social media menite să creeze "division" (ro: zâzanie) în societatea americană.
Cui folosește că, în România 2017 cu 6% creștere a PIB, să fie diviziune și zâzanie? Cui folosește că, în Spania 2017, să fie gâlceavă?
Vreau să fiu foarte clar, nu acuz de „colaboraționism” pe nimeni. Doar că mi se pare că Guvernul și majoritatea parlamentară din România dau dovadă de o „prostie convenabilă” celor care vor o UE slabă și „un flanc estic al UE” în zăpăceală.
În cazul României, s-a creat disensiune (certuri interne) pe probleme care nu există. Energia societății este deraiată/consumată sistematic pe non-subiecte precum „revoluția fiscală”, „referendumul pentru familia tradițională”, „drepturile pușcăriașilor” etc.
Toate aceste manipulări dau impresia unei nevoi urgente de a consuma și mai multă energie societală fix în direcția rezolvării unor non-probleme, deviind atenția de la rezolvarea problemelor reale de dezvoltare și distribuire a beneficiilor către toți membrii societății.
În loc să ne folosim energiile în rezolvarea problemelor de dezvoltare economică, de rezolvare a inechității sociale, de reducere a corupției, de creșterea calității serviciilor publice și de creșterea calității vieții (care e diferită de creșterea puterii de cumpărare). Ne împărțim în tabere formate artificial și ne „batem” unii cu alții pe non-subiecte.
Cui îi folosește această stare de fapt? Priviți la Răsărit.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Putere - Opozitie ar insemna sa existe contradictie, contradictie care (zic gurile rele) ar naste Progresul.
Progres pe dreaq, contradictie pe dreaq, politica pe dreaq !
Exista doar o adunatura de unii care se zbat sa le cada cat mai bine averile adunate sau pe cale de a se aduna, unii care sa-si sporeasca si protejeze statutul si agoniseala castigate cu ajutorul asa zisei politici.
Singura doctrina politica a Romaniei la ora asta este : "Votati-ne pe noi, ca noi va dam mai mult"
Iar berbecii voteaza, politica merge-nainte, cu toate ca imnul tarii se cheama "Deteapta-te romane".
Probabil ca mai e necesara o singura lege, una care sa statuteze un nou imn "Dormi in pace Romanie", ca lucrurile sa fie exact asa cum sunt !
Segregarea societatii romanesti are radacini adanci, inca de la Marea Unire din 1918. Rezolutia ( http://www.cimec.ro/istorie/unire/alba.htm ) adoptata atunci nu a fost respectata in totalitate, litera si spiritul ei niciodata de la adoptare si pana azi.
Prima mare divizare s-a produs în anul 2010: bugetari vs. privaţi. A prins aşa de bine, nu m-aş fi gândit, încât astăzi a atins cote monstruoase. Îngrijorător este faptul că în societatea românească nu există mediator/mediatori. Nici măcar cel care oficial, conform Constituţiei României, are această îndatorire. Dacă ai îmbrăcat geaca roşie şi te-ai dus în Piaţa Victoriei, atunci nu mai poţi fi mediator. Nici alţii nu au vrut să îmbrace haina mediatorului, chiar dacă din punct de vedere legal nu au această obligaţie. Mă gândesc la Academia Română sau, de ce nu?, la ziarişti cu largă recunoaştere.
Din păcate, în România toată lumea se află în tranşee, în multe tranşee...
Este dreptul dumneavoastră să credeţi că doar Guvernul şi majoritatea parlamentară actuală dau dovadă de o "prostie convenabilă" celor care vor o UE slabă, eu aş lărgi lista cu cel puţin o instituţie: Preşedenţia României (din cauza faptului că a abandonat activitatea de mediere).
Iar dacă vorbim de slăbirea UE în interesul Rusiei, eu zic să aducem în discuţie o altă "prostie convenabilă" celor care vor o Uniune slabă: negocierea preţului la gaze cu Rusia de către fiecare stat în parte. Ţara favorizată este Germania. Cine şi de ce i-a lăsat Rusiei acest instrument prin care poate influenţa politicile unor state UE? Eu cred că Germania, ţara favorizată. Aşa s-a ajuns ca Ungaria, de exemplu, să încerce o apropiere de Rusia, în speranţa că va avea şi ea avantajele Germaniei. Urmează Cehia... Iar Rusia încurajează astfel de ieşiri din rând. Plăteşte bine şi la timp... Corul ipocriţilor din UE acuză Ungaria de apropierea de Rusia, ignorând faptul că şi Germania face acelaşi lucru. Cum se explică asta? De ce nimeni nu are curajul să condamne politica duplicitară a Germaniei? O mai fac italienii, dar destul de rar, o dată la 10 ani.
Vedeţi dumneavoastră, problema divizării în UE este destul de complexă, iar "prostia" de care dau dovadă guvernanţii actuali este doar o picătură într-un ocean.
Da, România ar trebui să fie preocupată de rezolvarea problemelor de dezvoltare economică, de rezolvare a inechității sociale, de reducere a corupției, de creșterea calității serviciilor publice și de creșterea calității vieții.
Dumneavoastră identificaţi pe scena politică un partid cu posibilităţi reale de a îndeplini o asemenea misiune istorică?
Cu stimă,
Alt socialist
Nu tine stimabile, vrajeala asta de tip Pravda! Ai impresia ca te adresezi fostelor apaciste care nu voiau Kent si valuta ?
Nu ştiu când este ziua ta de naştere, dar îţi fac o urare, din toată inima: Să ai venituri câtă simbrie primesc eu de la PSD!
În anii 90, tot unii ca tine mă acuzau că primesc dolari de la Raţiu... Lumea nu s-a schimbat şi nici prostia nu s-a diminuat. Tristă ţară!
Să ştiţi că n-am păcălit Vestul, ne-am păcălit pe noi, cu toate consecinţele care au urmat.
Ai vorbit de divizare dar acum o cotesti( ca orice postac care se respecta) pe optiuni politice.
Deci tovarasu' Costica, sa revenim, cand s-a produs prima divizare a societatii romanesti si la indemnul cui si al carui partid ?