Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, la „Inside BT”: Nu trebuie să fii de nota 10 ca să poți să mergi înainte, dar trebuie să ai o oarecare determinare și o dorință. Dacă ești focusat pe ceva, crezi în puterea ta, atunci poți să ajungi unde dorești

Întotdeauna când te urci într-un avion, deși statistic este cel mai sigur mijloc de transport, trebuie să ții cont că există o infimă șansă ca lucrurile să meargă rău. Cam așa e și cu investițiile, crede Aurel Bernat, CEO al BT Asset Management SAI, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Inside BT”, un proiect ce își propune să aducă în față oamenii din spatele celei mai puternice bănci din România.

„Acest lucru cred că ar trebui să îl discutăm deschis și cât mai mult: nu există investiții sigure, nu s-ar mai numi investiții sau nu ar avea randament. Orice siguranță, cu cât este mai mare, vine cu un cost mai mare. Trebuie știut de la început că investițiile pot avea un grad de risc. Îți asumi cât de mult risc vrei să pui în ele, dar una peste alta, pe măsură ce începi să faci acest demers, pofta vine mâncând și plăcerile investiționale la fel”, a spus Aurel Bernat.

Unele persoane care aleg să-și investească banii prin intermediul diviziei de asset management a Băncii Transilvania vin și întreabă cât de repede pot să își crească valoarea portofoliilor, iar răspunsul pe care îl primesc ține de riscul pe care doresc să și-l asume.

„Nu sunt o persoană adeptă a câștigurilor peste noapte. Multă lume ne întreabă - cât de repede poți să aduci portofoliul la X valoare (...). Nu sunt adeptul arderilor de etapă. În investiții, ca și în viață, cred că e foarte important confortul - puțină lume îl înțelege, confortul în investiții înseamnă că decizia pe care ai luat-o a fost asumată, discutată, cei din jurul tău o susțin și nu sunt impactați negativ dacă se întâmplă ceva și ai sprijinul familiei de a face așa ceva.

„E mult mai ușor să duci dorul banilor, decât grija lor. Asta e un lucru pe care l-am învățat în asset management”

În prezent este o perioadă bună pentru cei care vor să înceapă să investească pe piața de capital pe perioade lungi. „Pot cumpăra ieftin sau pot cumpăra pe parcurs. Te poți poziționa în zona unde există potențial”, vede CEO-ul BT Asset Management. „Cert este că e mult mai ușor să duci dorul banilor, decât grija lor. Asta e un lucru pe care l-am învățat în asset management”.

Întrebat ce sfat ar da unui tânăr atras de zona investițională, Aurel Bernat a răspuns că oricărui tânăr i-ar spune ceva ce poate sună a clișeu, dar în cazul lui a funcționat: „I-aș spune oricărui tânăr: urrmează-ți visul, pentru că se poate. Aș spune că eu sunt exemplul pentru așa ceva. Am fost o persoană care nu ieșea din comun în perioada când eram la școală. Deci nu neapărat trebuie să fii de nota 10 ca să poți să mergi înainte, dar trebuie să ai o oarecare determinare și o dorință. E bine să nu te prea uiți în spate și nu e bine nici să ai foarte multe opțiuni, pentru că începi să fii divergent. Dar dacă ești focusat pe ceva, crezi în puterea ta, atunci poți să ajungi unde dorești, să devii absolut oricine. Și asta ți-o spun eu, care am doi copii și o gospodărie. Pentru că tinerii care încă nu au aceste zone în jurul lor, ei azi, cu posibilitatea lor de a călători, de a comunica, au toată lumea, nu doar Europa, în fața lor”, spune Andrei Bernat. 

El a povestit cum a învățat de la un fost coleg de facultate să creadă cu tărie în puterile sale. „Fără să îl cunosc, în prima zi de facultate, m-am pus lângă el în bancă și când l-am întrebat salut, ce planuri ai, mi-a spus: în anul 2 eu voi pleca în Germania, în anul 4 mă voi angaja la o companie multinațională. Se întâmpla în anul 1999. M-am uitat la el și mi se părea doar o poveste. Și vreau să spun că acea persoană exact așa a făcut, precum și-a țintit. (...) Fiecare ar trebui să își pună o țintă care să fie una suficient de mare, încât să îți dorești să sari, nu doar să calci peste ea, și în rest lumea asta îți oferă absolut orice ai nevoie”, vede CEO BT Asset Management.

Urmăriți discuția dintre Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, și jurnalistul Claudiu Pândaru, în podcastul „Inside BT”, atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult