Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Autostrada Moldova se face cu slujbe: șase preoți au sfințit noul sediu al Direcției de Drumuri Iași, unde chiria se ridică la 180.000 de euro pe an. Un deputat USR cere BOR, „cu mare smerenie și în genunchi” să se implice în această lucrare de infrastructură

Sobor de preoți

Foto: Radio Hit Iași

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, subunitate a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, și-a inaugurat marți noul sediu printr-o slujbă se sfințire ținută de șase preoți.

Instituția este condusă de un lider local PSD, Mugurel Laicu. Acesta i-a acuzat pe activiștii pentru autostradă că fac „mai mult gălăgie”.

În condițiile în care toate amendamentele care vizau creșterea fondurilor alocate completării studiului de fezabilitate pentru A8 au fost respinse de PSD, DRPD Iași plătește, potrivit presei locale din localitate, o chirie lunară de 15.000 de euro pentru clădirea de 2.500 de metri pătrați. Rezultă o sumă de 180.000 de euro pe an. 

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi și CNAIR sunt implicate în realizarea A8, pentru care guvernul nu a alocat fonduri în versiunea inițială a proiectului de buget pe 2019. Parlamentari ai opoziției, dar și Asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Moldova Vrea Autostradă au criticat dur proiectul de buget pentru 2019 prezentat de guvern și au reclamat lipsa alocărilor pentru Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

Autoritățile s-au bâlbâit, apoi au vorbit de credite bugetare în valoare de 9 milioane de lei și credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei. Deși opoziția a cerut suplimentarea cu suma de 15 milioane de lei, amendamentele au fost respinse.

Față în față cu imaginea celor șase preoți care sfințeau un sediu cu oficiali și manechine frumos îmbrăcate, deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai cere BOR să reprezinte o voce în apărarea intereselor moldovenilor. „ Dacă tot au fost șase preoți la sfințire, fac un apel la BOR , cel mai mare ONG din țară să înțeleagă că nevoia de primenire spirituală nu poate să treacă dincolo de nevoile concrete de fiecare zi. BOR reprezintă cel mai important actor social din Moldova. Cer cu mare smerenie, prietenos și în genunchi, să reprezinte o voce critică, constructivă în apărarea intereselor Moldovei în chestiuni care țin de infrastructură. Vorbim de A8. Vorbim de chestuini de infrastuctură care se traduc în oameni rămași acasă alături de familiile lor. Dacă susținem familia tradițională atunci să susținem investițiile în infrastuctură care țin închegați membrii unei familii. BOR trebuie să ia această problemă în considerare. Ne-ați chemat la sfințirea sediului, haideți să punem presiune. Să facem autostrada.”

Asociațiile civice din Moldova au anunțat deja că vor face o interpelare guvernului pe tema finanțării A8 și au contactat o casă de avocatură pentru a da în judecată guvernul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 180.000 de euro chirie ?
    Daca aflam cine incaseaza bani acestia s-ar putea sa avem o surpriza neplacuta.Sigur este un baron local al PCR-ului(psd).
    PSD+BOR=LOVE
    Autostrada va fi gata la sfantul asteapta...
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Popii stiu numai luatul nu și datul..
    • Like 1
  • Tot 6 preoti frumosi au sfintit si piatra de temelie a Catedralei Notre-Dame in sec.XI si a fost gata in sec XIV.Nu-i graba.
    • Like 3
    • @ Muntean Aurelian
      Max Max Max Max check icon
      HAHAHAHAHA
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult