Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Aveam de toate, război ne mai trebuia!

Putin militari

Foto: Getty Images

După anii de pandemie care ne-au furat oameni dragi și ne-au obosit sufletul, după facturile demente, mă gândeam că poate dă Dumnezeu și vine puțină liniște peste România. Alaltăieri, când am citit știrea că președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Franța va trimite trupe în România în cadrul operațiunilor NATO pentru asigurarea securității statelor din estul alianței, am simțit fiori reci pe șira spinării.

În ciuda faptului că Putin declară că ideea invadării Ucrainei de către Rusia e doar o provocare, masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina nu e provocare, ci o realitate îngrijorătoare și nimeni nu mai poate crede în cuvintele lui: „Rusia urmărește o politică externă pașnică. Dar are dreptul să-și asigure siguranța”.

De o parte trupe rusești și trenuri cu echipament militar sunt aduse masiv la granița de vest a Rusiei și în Belarus, unde se declară că se desfășoară exerciții militare comune, dar experții în trupe și strategii militare văd în aceste exerciții o încercuire a Ucrainei, de altă parte trupe NATO masate în România, dar și ajutor cu armament dat Ucrainei de Marea Britanie și SUA – toate acestea nu prevestesc pacea, chiar dacă se vorbește de ea și în numele ei se plimbă armament și trupe pe glob.

Rusia declarativ nu vrea conflict. Ucraina nu vrea nici ea, dar primește armament. NATO zice că doar se apără, dar plimbă trupe de război. Ce pace e asta pe care pretind toți că o doresc!?

Nici nu vreau să mă gândesc cine ar pierde mai mult în cazul unui război și unde s-ar desfășura. E destul să mă uit la hartă. România e la răscruce de vânturi...

Sper din toată inima într-o rezolvare diplomatică a graniței dintre NATO și Rusia, dar cheia e la Ucraina. Și dacă Ucraina spune că vrea în NATO, cine poate impune unei țări cărui pact îi poate aparține?

Aveam de toate, război ne mai trebuia!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • foarte informata autoarea in acest context strategic ! Trenuri militare , transport cu echipament militar ....ma rog , autoarea stie si este la zi cu ce se poate intampla ! De parca apartine unor servicii ...Ma uimeste pregatirea militara temeinica in care face aprecieri privind izbucnirea unui razboi, ma uimeste pregatirea medicala apropo de articolele referitoare la vaccinare , spune ca este socata de aparitia unui partid care nu-i este ei drag .Vezi-ti de gainile tale din curte Luminițo ...Sincer cred , esti bolnava !
    • Like 1
    • @ Petru Mirea
      Gandalf check icon
      domnu' PM are un dințișor împotriva Doamnei LA mai de multișor, după cum se poate oPserva pe ici, pe colo, prin parțile absolut neesențiale. In româneasca noua s-ar spune ca are un bias :D:D:D
      • Like 1
    • @ Gandalf
      d-le Gandalf ,oarecum justa observatia dvs.Dar daca cititi articolele distinsei doamne, veti observa ca tot timpul are ceva cu cineva , tot timpul impunge pe cineva , tot timpul este impotriva cuiva sau a ceva, iar cateodata ai impresia ca delireaza.Nu stiu daca este normal ; spre deosebire de articolele publicate de alti contributori.; articole pertinente, unele chiar constructive si interesante.De multe ori semenii de langa noi au nevoie de ajutor si transmit inconstient asta ! Poate si autoarea are nevoie ! Poate este prea singura , poate sufera de ceva, poate chiar nu-si permite o vizita la un medic specialist .Desigur veti spune ca nu ma obliga nimeni sa-i citesc articolele...Iar in acest caz sunt de acord cu dvs.
      • Like 0
    • @ Petru Mirea
      Gandalf check icon
      Co`ect, exact așa as spune.
      Doamna Aldea este unul (un autor, doi autori) dintre cei care scriu aici si care m-au făcut sa ma chinui sa îmi fac acest cont (nu am feisbuc) pentru a zice un "mulțumesc". Uneori. Da, unele articole ale dânsei nu strălucesc, da` compensează. Cu altele care mi-au mers la suflet. Apoi nu e chiar Anuarul Academiei Romane sa fie musai de excelenta peste tot si de fiecare data. Mie, pe ansamblu, îmi place scriitura dumneaei. Ma relaxează, îmi da un sentiment bun.
      Si eu sunt îngrijorat in legătura cu bucătăria lu` brazar Putin si ce coace el acolo si fără sa fiu mare expert militar (doar sergent, pe vremea când armata era obligatorie - da, stagiul militar se spune, nota pentru chițibușari) tot un articol cam așa as fi comis si eu. Om de rand îngrijorat. Spune ce gândește si ce simte. Simplu. Si de ajuns - cum zic inglezoii: fit for purpose.
      • Like 1
    • @ Gandalf
      stati linistit! Putin e prea destept si nu va porni nicio confruntare militara de anvergura.Isi incordeaza un pic bicepsii si agita spiritele din motive pe care doar le intuiesc.Si apoi , nu credeti ca masinariile de razboi trebue scoase si ele un pic de la naftalina ? Cheltuielile militare trebuie justificate si ele intr-un fel sau altul , iar niste firme trebuie sa castige contracte militare.E valabil si pt Xi Jinping si Taiwan ! Ar mai fi si alte considerente pe care ma abtin sa le postez aici. Nimic nou sub soare !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult