
Foto: Getty Images
O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, care a cerut cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”, relatează AFP, citată de Agerpres.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, spune că SUA continuă să vadă semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina.
Invazia militară poate „interveni oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a declarat Jake Sullivan în fața jurnaliștilor, la Casa Albă.
„Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a precizat consilierul preşedintelui american. El consideră că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie și a anunțat că se așteaptă ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin.
Sullivan a afirmat că administrația americană nu știe dacă președintele rus Vladimir Putin a luat sau nu o decizie finală de a invada Ucraina. Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden a avertizat că Moscova caută un pretext pentru a justifica o acțiune militară, care, potrivit acestuia, ar putea începe cu un bombardament aerian intens.
Der Spiegel: CIA preconizează că atacul asupra Ucrainei va avea loc miercuri, 16 februarie
Pe de altă parte, pe baza unor noi informații transmise de CIA, serviciile de informații americane, există temeri că atacul militar asupra Ucrainei ar putea avea loc miercuri, 16 februarie, potrivit unui comunicat al serviciilor secrete americane, scrie publicația Der Spiegel, preluată de G4Media. Aceste informații, care descriu rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și sarcinile pe care urmau să și le asume, au fost aduse la cunoștința guvernului federal și a statelor NATO. Autoritățile germane cred totuși că nu se poate prezice cu certitudine dacă este vorba despre un atac iminent. Se fac speculații și că SUA ar răspândi în mod deliberat asfel de informații pentru a dejuca planurile de atac ale Rusiei.
Klaus Iohannis a participat la consultări în format restrâns cu președintele Joe Biden
Președintele Joe Biden a vorbit vineri la telefon cu o serie de aliați, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, după o ședință pe care a avut-o la Casa Albă în „Situation Room” pentru a discuta despre cele mai recente informații despre deasfășurarea militară rusă de la granițele Ucrainei și despre ce ar putea face Putin în continuare, scrie The Guardian.

Foto: Getty Images
Un comunicat al Administrației Prezidențiale arată că președintele Klaus Iohannis a fost invitat de Joe Biden să participe la consultări în format restrâns „pe tema evoluțiilor îngrijorătoare ale securității regionale, europene și euroatlantice generate de desfășurarea masivă de forțe și echipamente ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre”.
„Au fost prezentate evaluări și concluzii în urma dialogului recent cu partea rusă și au fost analizați pașii următori care trebuie avuți în vedere, inclusiv măsurile cuprinzătoare de răspuns, necesare pentru creșterea nivelului securității pe continentul european și descurajarea utilizării forței militare”, precizează comunicatul.
În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, așa cum o arată desfășurarea în aceste zile în România a trupelor americane sau decizia Franței privind trimiterea de trupe în țara noastră și asumarea rolului de națiune cadru la prezența militară avansată a NATO în România.
Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri liderilor aliați, și în mod special președintelui Statelor Unite, președintelui Franței, prim-ministrului Italiei și cancelarului Germaniei, pentru solidaritatea arătată pentru securitatea României și a cetățenilor săi, dar și a celorlalți aliați de pe Flancul Estic.

Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis (foto: Getty Images), la baza militară Mihail Kogălniceanu, Constanța
Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea sa pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional.
La discuții au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Chiar articolul din "Der Spiegel" precizează că:
"Deocamdată la Berlin nu s-a putut afla pe ce informații se bazează avertismentul usa" - deci Germania are dreptate să se îndoiască!