Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Azi începe dezbaterea publică pe prag. Petiție: „CCR vrea prag pentru abuz. Să fie 1 leu!”

1 leu

Peste 26.000 de oameni au semnat, până la ora redactării acestei știri, o petiție online pentru stabilirea pragului valoric pentru abuzul în serviciu la un leu. 

„România va avea un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Aceasta este decizia CCR luată pe 21 iunie 2017. Opțiunea “fără prag” nu mai există, deși a fost exprimată de zeci de mii de cetățeni în stradă și chiar și de Procurorul General al României. Noțiunea pragului valoric din OUG13 a primit legitimitate, iar acum Guvernul se grăbește să o pună în practică. Deja organizează consultări pentru a lua pulsul celor interesați. Îl lăsăm să-și facă de cap sau punem piciorul în prag? Un prag prea mare ar fi nimic altceva decât un stimulent pentru corupție. 1 leu ar fi suma simbolică ce ne-ar face pe toți egali în fața legii. Semnează petiția! Nu sta deoparte în timp ce instituții ale statului îi scapă basma curată pe penali. Primul set de semnături va fi depus pe 28 iunie la dezbaterea organizată de Ministerul Justiției cu societatea civilă.”, se arată în petiția publicată pe platforma de activism civic de-clic.ro

Azi, prima dezbatere publică pe prag

Miercuri are loc, la Ministerul Justiției, o dezbatere cu reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri, pe tema impunerii unui prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu. O a doua debatere urmează să fie organizată de Ministerul Justiției pe 3 iulie, iar la aceasta urmează să ia parte reprezentanţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, ai mediului academic şi ai profesiilor juridice liberale. 

Curtea Constituțională a României a obligat Parlamentului să impună un prag valoric pentru abuzul în serviciu. „Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arată în motivarea deciziei prin care CCR a respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, în procesul în care este judecată pentru abuz în serviciu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a declarat împotriva pragului. „Noi suntem de părere ca nu trebuie niciun prag", a spus Lazăr.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În cazul în care legiuitorul nu precizează în mod explicit un prag, există un prag implicit care este de '0' lei!
    Deci legea respectă cerința CCR și nu trebuie modificată sau completată!
    • Like 1
  • Nu am fost explicit.Criterii de candidatura foarte stricte(judecator cel putin 10 ani,cadru didacticcel putin10 ani...)reducand aria de selectie la foarte putini oameni specialisti in drept.Reducand aria de candidatura ,cred ca este o solutie foarte buna.Nu-mi place sa polemizez dar ce are Mirel Radoi ,Becali,Tepesi cu CCR?
    Zecile de ministrii calificati la locul de munca au fost propusi de popor?


    • Like 0
  • Dee Dee check icon
    Acum vă chinuiți să le băgați în cap victimelor propagandei și infracțiuni din codul penal al micului stalinist. Denigrarea țării se pedepsește fără prag cu oricât e nevoie. :)
    Securiștii nu dau doi bani nici pe voi, nici pe praguri. Pentru execuții și abuzuri au nevoie de o legislație permisivă.
    Legea răspunderii magistraților trimite Securitatea în șomaj.

    Și observați că ați ieșit degeaba în stradă cu OUG 13? Cum naiba să observați, doar sunteți aici să Cocoșilă și Mitică, și lătrați și nu înțelegeți și continuați până nu mai puteți. :)
    • Like 2
  • Alta pseudodezbatere care ascunde scopul real, pragul a fost deja decis de la bun inceput in CEX. In Romania nu exista dezbateri cu autoritatea, autoritatea stie si gata, cetatenii au dreptul doar sa existe cat timp platesc taxe, nu sa si puna intrebari. Acum ministrul se va face foarte interesat, va asculta, va da grav din cap sa para ca toata treaba e serioasa, sigur, stim toata potemkiniada. In sala probabil vor fi prezenti tot oameni ca "duamna" aia cu fii-su care a furat, scumpetea si inima de el, "decat" trei masini. Sa-i puna MJ prag si pe masinile furate, de la 5 in sus constitutie infractiune ca saraca femeie are febletea de baiat destept in inchisoare. Pragul va fi nu ca la Iordache 200.000, ca nu e nevoie sa forteze nota chiar pentru toti hotii. Va fi putin peste 100.000 cat sa scape Dragnea si sa deblocheze administratiile care nu mai pot semna achizitii exorbitante pentru neamuri si proiecte de tocat bani publici. Primarii pot de acum sa isi pregateasca vacantele in Caraibe, unii se rezumasera sa isi trimita doar beizadelele de frica, dar acum pare ca totul se asaza cum trebuie in datina noastra strabuna.
    • Like 4
    • @ Marian Cristescu
      Iar daca, Doamne-Fereste, beizadeaua lui Daddy comite (sa luam ceva, aproape la intamplare) un viol...
      O sa-i aranjeze Daddy un "prag" si acolo?!
      • Like 0
  • check icon
    Nu un leu, un ban să fie pragul!
    • Like 2
  • check icon
    Normal ar trebui să nu existe nici un prag, abuzul/furtul trebuie pedepsit oricum,punct.Pt. polticieni și /sau bugetari, pedeapsa ar trebui să fie de la 20 de ani în sus.
    • Like 3
  • check icon
    Eu zic sa fie pragul câte fire de par are Dragnea în mustață, ca observ ca legile în tara asta se fac după oameni și nu după principii. Eu nu cred ca Comisia de la Veneția îl avea în vedere pe Dragnea atunci când a stabilit prag cât mai înalt la abuzul în serviciu, cred totuși ca aveau în vedere niște principii de drept. Nefiindu-mi Dragnea drag, eu as da o lege cam asa "oricine îl desemnează pe Tudose premier, sa ia 10ani cu executare"...a,și încă ceva, se confundă în continuare abuzul în serviciu cu fapte de corupție sau alte infracțiuni precum furtul,dar ce mai contează.
    • Like 1
    • @
      check icon
      @Yo Razvan , abuzul în serviciu este și furtul,mascat sau nu, căci atunci când angajezi pe cineva pe bani publici fictiv, tot furt se numește chiar dacă nu iei tu salariul ci persoana fictivă pe ștat căci ea nu se prezintă și nu muncește la acel loc de muncă ci doar încasează banii.Deci,da și furtul poate fi abuz în serviciu, chiar și crima indirectă prin nerespectarea protecției muncii,etc.În domeniul administrativ central este tot corupție, căci tu ca mare șef de minister sau senator, îl mituiești(hai bă că te cinstesc eu..) și/sau forțezi pe un subaltern direct/ indirect prin interpuși să-ți ofere beneficii diverse(nu numai materiale) la care nu ai dreptul nici tu nici protejatii tăi.Deci nu se fac confuzii.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Deci, da, confundați.Din câte observ, cam toate infractiunile din codul penal sunt abuz în serviciu, ma și mir de ce juriștii le tratează ca pe niște infracțiuni distincte de abuzul în serviciu. Ma întreb de asemenea de ce sa mai pedepsim pe linie administrativa un funcționar public(mai nou sunt și profesorii) atunci când comite o neglijenta, un abuz în serviciu, când putem sa-i facem dosar penal și să-l băgăm direct la pușcărie pentru un leu.
      • Like 0
    • @
      check icon
      @Yo Razvan , tot nu pricepeți că abuzul este tot o infracțiune trebuie pedepsit,(din punctul meu de vedere mega drastic) direct proporțional cu funcția „abuzatorului„. Până una alta văd că dvs. din dorința de a lua apărarea tuturor javrelor din această țară, faceți o confuzie gravă între abuz în serviciu și neglijență(mai citiți legea și vedeți diferența) și da, dacă am prins un profesor că a luat mită să-l treacă clasa aiurea în tramvai pe feciorul unuia sau altuia, da pârnae până la loc comanda,fiindcă românii nu știu decât de frică,n-au treabă cu bunul simț și rațiunea.Deci abuzul trebuie pedepsit fiindcă este chiar dacă nu vreți să pricepeți o infracțiune penală.
      • Like 2
  • John check icon
    NU sunt jurist, de aceea am consultat Codul Penal actualizat. Acolo, abuzul de serviciu este definit prin art 297, iar neglijența în serviciu prin art 298.
    Abuzul de serviciu – traduc în limbaj cotidian – este fapta unui funcționar public , care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, NU face sau face defectuos un lucru, prin care cauzează o pagubă ori vătămare a unei persoane fizice sau juridice. Este abuz și îngrădirea exercitării unui drept al unei persoane sau cauzarea unei situații de inferioritate pe orice bază ( rasă, sex etc. etc ). Se pedepsește cu 2 – 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcție publică.
    Neglijența în serviciu se cheamă încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Se pedepsește cu 3 luni – 3 ani, sau amendă.

    Este evident că mărimea sau gravitatea abuzului sau neglijenței comise pot fi diferite, de la caz la caz. În ințelegerea mea, introducerea unui prag valoric, cerut de CCR ( chiar și pentru vătămare, sau îngrădirea exercitării unui drept ) înseamnă că SUB acel prag fapta NU mai este abuz sau neglijență, ci altceva pentru care nu avem definiție, în plus, nici nu se pedepsește.
    Ca și în cazul postului precedent ( ascundem realitatea sub preș ): dacă nu ne plac rezultatele la evaluările naționale, dăm probleme mai ușoare sau schimbăm grila , aici, SUB anumită valoare nu mai incadrăm fapta funcționarului public ca abuz sau neglijență.
    De fapt, există două lumi, cu sisteme de măsură diferite: lumea funcționarilor publici care pot lucra prost, neglijent, culpabil și nu vor fi trași la răspundere SUB anumită pagubă și lumea dincolo de ei, în care orice salariat este cântărit după fapte.
    Întrebări ( retorice ) : chiar funcționează statul și în el funcționarii așa de bine că putem să le dăm a marjă de eroare considerabilă, DIFERITĂ de ceea ce exista până-n prezent ? Dacă da, pe ce ne bazăm ? Putem să ne așteptăm ca de acum înainte statul și în el funcționarii publici să lucreze mai atent, mai operativ, mai economic, mai conștiincios ? Pe ce ne bazăm ? Nu există oare pericolul, ca prin aceste măsuri să se formeze o clasă clientelară din funcționarii statului ?
    • Like 6
  • Chiar propunerea de 1 leu arata ca nu este nevoie de prag pentru abuzul in serviciu.CCR ori este ticaloasa ori nu am inteles noi ce doreste.
    Daca este atat de importanta CCR propun: VOTAREA MEMBRILOR CCR DE CATRE POPOR.
    • Like 2
    • @ Vasile Ciucur
      Asta mi se pare cea mai proasta solutie. Sa dai mana libera oricarui om neinstruit sa aleaga componenta CCR. Vor fi alesi probabil: Gigi Becali, Vlad Tepes si Mirel Radoi. Nu stiti de ce e in stare poporul asta? Elena Basescu (analfabeta) era parlamentar european, nu mai zic de altii...
      Ar fi poate mai bine sa poata pune si CSM 3 membri.
      Si ar trebui probabil schimbata procedura de 'numire'. Sa fie doar oameni care au activat ca magistrati pentru o perioada de timp, desi statutul de magistrat nu ofera nici el prea multe garantii de moralitate... dar ce sa punem?
      Ne vedem frecvent nevoiti sa schimbam mecanismele de franare a abuzurilor de putere ale institutiilor statului, tocmai pentru ca cei alesi ajung mereu la limita cu cate o chichita.
      Implicati-va in viata publica! asta e o solutie.
      • Like 3
    • @ Vasile Ciucur
      check icon
      @Vasile Ciucur , NU,poporul este prea ignorant și extrem de ușor manipulabil.Normal ar fi ca membrii CCR. să fie aleși exclusiv de întreaga suflare a procurorilor și judecătorilor din România, ca reprezentanți direcți ai puterii de stat numită justiție,punct.
      • Like 0
  • check icon
    CCR să-și dea foc și membrii ei să-și facă harakiri, până nu-i spânzurăm noi cu capul în jos!
    De unde și până unde este autorizată CCR să emită păreri personale de genul „pragului”?
    Dacă CCR emite părerea că e bine să fii homosexual suntem obligați cu toții să-ncercăm?!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult