Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

B-21 Raider va domina cerul. SUA au prezentat oficial primul bombardier nuclear invizibil de generația a șasea

B21 Raider

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

B-21 Raider a fost lansat. Cel mai nou bombardier nuclear invizibil al Americii își face debutul public după ani de dezvoltare secretă și ca parte a răspunsului Pentagonului la preocupările crescânde legate de un viitor conflict cu China.

B-21 Raider este primul bombardier american nou în peste 30 de ani

Aproape fiecare aspect al programului este clasificat. Înaintea prezentării sale vineri, la o bază a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite din Palmdale, California, au fost făcute publice doar randări artistice ale avionului de război. Aceste imagini dezvăluie că B-21 Raider seamănă cu bombardierul nuclear invizibil negru pe care îl va înlocui în cele din urmă, B-2 Spirit.

B-21 Raider face parte din eforturile Pentagonului de a moderniza toate cele trei ramuri ale triadei sale nucleare. Aceasta include rachete balistice nucleare lansate din silozuri și focoase nucleare lansate din submarine, în timp ce trece de la campaniile de combatere a terorismului din ultimele decenii pentru a face față modernizării militare rapide a Chinei.

China este pe cale să aibă 1.500 de arme nucleare până în 2035, iar progresele sale în domeniul hipersonic, al războiului cibernetic, al capacităților spațiale și în alte domenii reprezintă “cea mai consecventă și sistemică provocare pentru securitatea națională a SUA și pentru sistemul internațional liber și deschis”, a declarat Pentagonul în această săptămână în raportul său anual privind China.

Secretarul Apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, și alți invitați de rang înalt au fost prezenți la lansarea B-21 Raider.

“Aveam nevoie de un nou bombardier pentru secolul XXI care să ne permită să facem față unor amenințări mult mai complicate, cum ar fi amenințările cu care ne temem că ne vom confrunta într-o zi din partea Chinei, a Rusiei”, a declarat Deborah Lee James, secretarul Forțelor Aeriene atunci când contractul Raider a fost anunțat în 2015. “B-21 Raider este mai ușor de utilizat și poate face față acestor amenințări mult mai dificile”.

În timp ce Raiderul poate semăna cu B-2, odată ce intri înăuntru, asemănările încetează, a declarat Kathy Warden, director executiv al Northrop Grumman Corp, care construiește bombardierul de generația a șasea.

“Modul în care funcționează în interior este extrem de avansat în comparație cu B-2, deoarece tehnologia a evoluat atât de mult în ceea ce privește capacitatea de calcul pe care o putem încorpora acum în software-ul B-21 Raider”, a declarat Warden.

Alte schimbări probabile includ materiale avansate folosite pentru a face bombardierul mai greu de detectat, noi modalități de control al emisiilor electronice, astfel încât B-21 Raider să poată păcăli radarele adversarilor și să se deghizeze ca un alt obiect, precum și utilizarea de noi tehnologii de propulsie, au declarat mai mulți analiști din domeniul apărării.

Într-o fișă informativă, Northrop Grumman, cu sediul în Falls Church, Virginia, a declarat că folosește “noi tehnici de fabricație și materiale pentru a se asigura că B-21 Raider va învinge sistemele anti-acces și de negare a zonei cu care se va confrunta”.

Warden nu a putut discuta detalii despre aceste tehnologii, dar a spus că bombardierul va fi mai invizibil.

“Atunci când vorbim despre observabilitate scăzută, este vorba de o observabilitate incredibil de scăzută”, a spus Warden. “O veți auzi, dar chiar nu o veți vedea”.

Șase bombardiere B-21 Raider sunt în producție. Forțele Aeriene intenționează să construiască 100 care pot lansa fie arme nucleare, fie bombe convenționale și pot fi folosite cu sau fără echipaj uman. Atât Forțele Aeriene, cât și Northrop subliniază, de asemenea, dezvoltarea relativ rapidă a Raider-ului: B-21 Raider a trecut de la atribuirea contractului la debut în șapte ani. Alte programe noi de nave și de luptă au necesitat zeci de ani.

Costul B-21 Raider este estimat la cca. 750 milioane de dolari

Forțele Aeriene au estimat anterior prețul pentru o achiziție de 100 de avioane la un preț de cca. 550 de milioane de dolari în 2010. Prețul estimat actual este de aproximativ 753 de milioane de dolar. Dar nu este clar cât de mult cheltuiește de fapt Forțele Aeriene.

Faptul că prețul nu este public îi deranjează pe oficialii guvernamentali.

“S-ar putea să fie o mare provocare pentru noi să facem o analiză normală a unui program major ca acesta”, a declarat Dan Grazier, cercetător senior în domeniul politicii de apărare la Project on Government Oversight. “Este ușor să spui că B-21 Raider este încă în grafic înainte ca acesta să zboare efectiv. Pentru că doar atunci când unul dintre aceste programe intră în faza de testare efectivă sunt descoperite problemele reale. Și astfel, acesta este punctul în care programele încep să alunece cu adevărat și costurile încep să crească cu adevărat.”

B-21 Raider nu va efectua primul zbor decât în 2023

Cu toate acestea, cu ajutorul calculatoarelor avansate, a declarat Warden, Northrop Grumman a testat performanțele Raider-ului folosind un geamăn digital, o replică virtuală a celui care va fi dezvăluit.

B-2 a fost, de asemenea, prevăzut să fie o flotă de peste 100 de avioane, dar Forțele Aeriene au construit în cele din urmă doar 21 de avioane, din cauza depășirilor de costuri și a schimbării mediului de securitate după căderea Uniunii Sovietice.

Mai puține de atât sunt gata să zboare în orice zi, din cauza nevoilor semnificative de întreținere a bombardierelor îmbătrânite, a declarat Todd Harrison, specialist în domeniul aerospațial și director general la Metrea Strategic Insights.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult