Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Bac 2020. Subiectele la limba și limba română. Absolvenților de la profilul real li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane

Bacalaureat 2020

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Absolvenții de liceu au susținut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de limba și literatura română. 155.500 candidaţi s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului de maturitate, aproape 123.800 de absolvenţi de liceu dintre aceștia fiind din promoţia curentă, iar restul din promoțiile anterioare.

La profilul real. filiera tehnologică și cea vocațională, liceenilor li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se la un text la prima vedere -  „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, dar și la experiența personală.

Un alt subiect a fost redactarea unui eseu în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Sursa: Hotnews.ro

Subiectele la proba de limba și literatura română pentru profilul uman:

Sursa: Hotnews

Ministerul Educației va afișa baremul la ora 15:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  O aiureală totală, un amestec indigest între comunicare şi literatură. Vestea bună e că se discută de eliminarea literaturii din cadrul examenelor şi păstrarea gramaticii şi comunicării. A nu se înţelege greşit: literatura va fi studiată în continuare în şcoală - la fel cum sunt studiate şi artele plastice sau muzica - dar nu va mai constitui subiect de examen. Ceea ce e foarte ok.
  În definitiv nu se cere elevilor să comenteze o lucrare de Brâncuşi sau o simfonie. Învăţământul românesc excelează prin jumătăţi de măsură: dăcă te-ai apucat să dai arta literaturii, pune şi artele plastice sau muzica. Altfel rămâne elevul cu impresia că Bacovia i-ar fi superior lui Brâncuşi.
  În realitate, literatura cu subiect de examen e o rămăşiţă a comunismului. Comunştii au văzut în literatură un vârf de lance al propagandei. Din nefericire anomalia s-a păstrat până în ziua de azi.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Nu este o aiureala, sa argumentezi, sa faci un pic de analiza literara pe baza unui text nu e mare branza. Ce document s-a semnat in legatura cu eliminarea analizei literare? Discutii sunt multe.
   • Like 2
 • Un subiect cat se poate de decent.
  • Like 4
 • Valentin check icon
  Povestea asta o să rămână o porcărie totală câtă vreme vom avea un amestec de comunicare cu literatură. Comunicarea e ok, te ajută în viaţa de zi cu zi, dar să perorezi despre planurile intertextuale ale operei lirico-epice nu prea te ajută. Şi dacă avem la bacalaureat critică literară, de ce nu se dă şi critică plastică sau muzicologie?
  Ce ne învaţă acest sistem absurd? Că Rebreanu e calitatea I, în timp ce Brâncuşi şi Enescu nu merită comentaţi în examenele de bacalaureat? Câţi fac diferenţa dintre literatură şi gramatică/comunicare?

  În sistemele normale există o arie specială numită ARTS AND LITERATURE pentru că - ce să vezi - avangarda e un curent care circulă deopotrivă şi în literatură, în artele plastice dar şi în muzică.

  Însă sistemul nostru inteligent n-a aflat încă povesta asta complicată. Sistemul nostru minunat merge înainte cu programa şi metodica moştenită din comunist, unde învăţai, nu puneai întrebări.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Nu e o porcarie si nici absurd, a fost un subiect absolut ok. Sa argumentezi, sa faci o idee de analiza literara pe baza unei comedii chiar nu e mare branza. Se face de zeci de ani, s-au luat in acest timp note de la 1 la 10. Comunismul a trecut, astazi poti sa pui intrebari si sa dezbati, depinzand desigur de profesor.
   • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult