Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bac 2020. Subiectele la limba și limba română. Absolvenților de la profilul real li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane

Bacalaureat 2020

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Absolvenții de liceu au susținut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de limba și literatura română. 155.500 candidaţi s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului de maturitate, aproape 123.800 de absolvenţi de liceu dintre aceștia fiind din promoţia curentă, iar restul din promoțiile anterioare.

La profilul real. filiera tehnologică și cea vocațională, liceenilor li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se la un text la prima vedere -  „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, dar și la experiența personală.

Un alt subiect a fost redactarea unui eseu în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Sursa: Hotnews.ro

Subiectele la proba de limba și literatura română pentru profilul uman:

Sursa: Hotnews

Ministerul Educației va afișa baremul la ora 15:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    O aiureală totală, un amestec indigest între comunicare şi literatură. Vestea bună e că se discută de eliminarea literaturii din cadrul examenelor şi păstrarea gramaticii şi comunicării. A nu se înţelege greşit: literatura va fi studiată în continuare în şcoală - la fel cum sunt studiate şi artele plastice sau muzica - dar nu va mai constitui subiect de examen. Ceea ce e foarte ok.
    În definitiv nu se cere elevilor să comenteze o lucrare de Brâncuşi sau o simfonie. Învăţământul românesc excelează prin jumătăţi de măsură: dăcă te-ai apucat să dai arta literaturii, pune şi artele plastice sau muzica. Altfel rămâne elevul cu impresia că Bacovia i-ar fi superior lui Brâncuşi.
    În realitate, literatura cu subiect de examen e o rămăşiţă a comunismului. Comunştii au văzut în literatură un vârf de lance al propagandei. Din nefericire anomalia s-a păstrat până în ziua de azi.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Nu este o aiureala, sa argumentezi, sa faci un pic de analiza literara pe baza unui text nu e mare branza. Ce document s-a semnat in legatura cu eliminarea analizei literare? Discutii sunt multe.
      • Like 2
  • Un subiect cat se poate de decent.
    • Like 4
  • Valentin check icon
    Povestea asta o să rămână o porcărie totală câtă vreme vom avea un amestec de comunicare cu literatură. Comunicarea e ok, te ajută în viaţa de zi cu zi, dar să perorezi despre planurile intertextuale ale operei lirico-epice nu prea te ajută. Şi dacă avem la bacalaureat critică literară, de ce nu se dă şi critică plastică sau muzicologie?
    Ce ne învaţă acest sistem absurd? Că Rebreanu e calitatea I, în timp ce Brâncuşi şi Enescu nu merită comentaţi în examenele de bacalaureat? Câţi fac diferenţa dintre literatură şi gramatică/comunicare?

    În sistemele normale există o arie specială numită ARTS AND LITERATURE pentru că - ce să vezi - avangarda e un curent care circulă deopotrivă şi în literatură, în artele plastice dar şi în muzică.

    Însă sistemul nostru inteligent n-a aflat încă povesta asta complicată. Sistemul nostru minunat merge înainte cu programa şi metodica moştenită din comunist, unde învăţai, nu puneai întrebări.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Nu e o porcarie si nici absurd, a fost un subiect absolut ok. Sa argumentezi, sa faci o idee de analiza literara pe baza unei comedii chiar nu e mare branza. Se face de zeci de ani, s-au luat in acest timp note de la 1 la 10. Comunismul a trecut, astazi poti sa pui intrebari si sa dezbati, depinzand desigur de profesor.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult