Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Absolvenții de liceu au susținut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de limba și literatura română. 155.500 candidaţi s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului de maturitate, aproape 123.800 de absolvenţi de liceu dintre aceștia fiind din promoţia curentă, iar restul din promoțiile anterioare.
La profilul real. filiera tehnologică și cea vocațională, liceenilor li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se la un text la prima vedere - „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, dar și la experiența personală.
Un alt subiect a fost redactarea unui eseu în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.
Subiectele la proba de limba și literatura română pentru profilul uman:
Ministerul Educației va afișa baremul la ora 15:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În definitiv nu se cere elevilor să comenteze o lucrare de Brâncuşi sau o simfonie. Învăţământul românesc excelează prin jumătăţi de măsură: dăcă te-ai apucat să dai arta literaturii, pune şi artele plastice sau muzica. Altfel rămâne elevul cu impresia că Bacovia i-ar fi superior lui Brâncuşi.
În realitate, literatura cu subiect de examen e o rămăşiţă a comunismului. Comunştii au văzut în literatură un vârf de lance al propagandei. Din nefericire anomalia s-a păstrat până în ziua de azi.
Ce ne învaţă acest sistem absurd? Că Rebreanu e calitatea I, în timp ce Brâncuşi şi Enescu nu merită comentaţi în examenele de bacalaureat? Câţi fac diferenţa dintre literatură şi gramatică/comunicare?
În sistemele normale există o arie specială numită ARTS AND LITERATURE pentru că - ce să vezi - avangarda e un curent care circulă deopotrivă şi în literatură, în artele plastice dar şi în muzică.
Însă sistemul nostru inteligent n-a aflat încă povesta asta complicată. Sistemul nostru minunat merge înainte cu programa şi metodica moştenită din comunist, unde învăţai, nu puneai întrebări.