Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bac 2020. Subiectele la limba și limba română. Absolvenților de la profilul real li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane

Bacalaureat 2020

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Absolvenții de liceu au susținut luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de limba și literatura română. 155.500 candidaţi s-au înscris pentru a susține probele scrise ale examenului de maturitate, aproape 123.800 de absolvenţi de liceu dintre aceștia fiind din promoţia curentă, iar restul din promoțiile anterioare.

La profilul real. filiera tehnologică și cea vocațională, liceenilor li s-a cerut să argumenteze dacă mass-media contribuie la crearea imaginii publice a unei persoane, raportându-se la un text la prima vedere -  „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu, dar și la experiența personală.

Un alt subiect a fost redactarea unui eseu în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Sursa: Hotnews.ro

Subiectele la proba de limba și literatura română pentru profilul uman:

Sursa: Hotnews

Ministerul Educației va afișa baremul la ora 15:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    O aiureală totală, un amestec indigest între comunicare şi literatură. Vestea bună e că se discută de eliminarea literaturii din cadrul examenelor şi păstrarea gramaticii şi comunicării. A nu se înţelege greşit: literatura va fi studiată în continuare în şcoală - la fel cum sunt studiate şi artele plastice sau muzica - dar nu va mai constitui subiect de examen. Ceea ce e foarte ok.
    În definitiv nu se cere elevilor să comenteze o lucrare de Brâncuşi sau o simfonie. Învăţământul românesc excelează prin jumătăţi de măsură: dăcă te-ai apucat să dai arta literaturii, pune şi artele plastice sau muzica. Altfel rămâne elevul cu impresia că Bacovia i-ar fi superior lui Brâncuşi.
    În realitate, literatura cu subiect de examen e o rămăşiţă a comunismului. Comunştii au văzut în literatură un vârf de lance al propagandei. Din nefericire anomalia s-a păstrat până în ziua de azi.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Nu este o aiureala, sa argumentezi, sa faci un pic de analiza literara pe baza unui text nu e mare branza. Ce document s-a semnat in legatura cu eliminarea analizei literare? Discutii sunt multe.
      • Like 2
  • Un subiect cat se poate de decent.
    • Like 4
  • Valentin check icon
    Povestea asta o să rămână o porcărie totală câtă vreme vom avea un amestec de comunicare cu literatură. Comunicarea e ok, te ajută în viaţa de zi cu zi, dar să perorezi despre planurile intertextuale ale operei lirico-epice nu prea te ajută. Şi dacă avem la bacalaureat critică literară, de ce nu se dă şi critică plastică sau muzicologie?
    Ce ne învaţă acest sistem absurd? Că Rebreanu e calitatea I, în timp ce Brâncuşi şi Enescu nu merită comentaţi în examenele de bacalaureat? Câţi fac diferenţa dintre literatură şi gramatică/comunicare?

    În sistemele normale există o arie specială numită ARTS AND LITERATURE pentru că - ce să vezi - avangarda e un curent care circulă deopotrivă şi în literatură, în artele plastice dar şi în muzică.

    Însă sistemul nostru inteligent n-a aflat încă povesta asta complicată. Sistemul nostru minunat merge înainte cu programa şi metodica moştenită din comunist, unde învăţai, nu puneai întrebări.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Nu e o porcarie si nici absurd, a fost un subiect absolut ok. Sa argumentezi, sa faci o idee de analiza literara pe baza unei comedii chiar nu e mare branza. Se face de zeci de ani, s-au luat in acest timp note de la 1 la 10. Comunismul a trecut, astazi poti sa pui intrebari si sa dezbati, depinzand desigur de profesor.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult