Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bacalaureat 2021. Subiectele la proba scrisă de limba și literatura română: particularitățile nuvelei și text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”

Examen bac 2021

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Examenul de Bacalaureat a început luni, cu proba scrisă de limba și literatura română. La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum si cei de la filiera vocaționala au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, scrie Edupedu. La punctul A, candidații au avut de răspuns la o serie de cerințe referitoare la text.

La punctul B, au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

La subiectul II, absolvenții au avut de comentat poezia „Drum”, de Ion Vinea, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La Subiectul III, candidații au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

La această sesiune s-au înscris s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie, iar rezultatele vor fi afișate pe 5 iulie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stefan check icon
    La punctul B, au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”
    Asta e subiect pt niste pusti de a XII-a? Ce stiu ei despre greutatile vietii sau despre responsabilitati?.
    • Like 0
    • @ Stefan
      "Pustii" de clasa a XII-a au aproape 18 ani, deci vor fi curand adulti. Mama mea, care provenea dintr-o familie cu opt copii, s-a dus la slujba de la 17 ani, si tot de la 17 ani tata a fost luat ca soldat in al doilea razboi mondial. Cred ca subiectul este foarte potrivit pentru a demonstra daca si in ce masura adolescentul care a ajuns in pragul varstei adulte s-a maturizat, stie sa gandeasca si sa isi argumenteze in scris ideile. Sau este doar un copil de bani gata, sau un ignorant gata sa se procreeze, dar pentru care ratiunea a ramas un mister.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult