Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bacalaureat 2021. Subiectele la proba scrisă de limba și literatura română: particularitățile nuvelei și text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”

Examen bac 2021

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Examenul de Bacalaureat a început luni, cu proba scrisă de limba și literatura română. La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum si cei de la filiera vocaționala au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, scrie Edupedu. La punctul A, candidații au avut de răspuns la o serie de cerințe referitoare la text.

La punctul B, au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.

La subiectul II, absolvenții au avut de comentat poezia „Drum”, de Ion Vinea, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La Subiectul III, candidații au avut eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

La această sesiune s-au înscris s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie, iar rezultatele vor fi afișate pe 5 iulie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stefan check icon
  La punctul B, au avut de redactat un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”
  Asta e subiect pt niste pusti de a XII-a? Ce stiu ei despre greutatile vietii sau despre responsabilitati?.
  • Like 0
  • @ Stefan
   "Pustii" de clasa a XII-a au aproape 18 ani, deci vor fi curand adulti. Mama mea, care provenea dintr-o familie cu opt copii, s-a dus la slujba de la 17 ani, si tot de la 17 ani tata a fost luat ca soldat in al doilea razboi mondial. Cred ca subiectul este foarte potrivit pentru a demonstra daca si in ce masura adolescentul care a ajuns in pragul varstei adulte s-a maturizat, stie sa gandeasca si sa isi argumenteze in scris ideile. Sau este doar un copil de bani gata, sau un ignorant gata sa se procreeze, dar pentru care ratiunea a ramas un mister.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult