Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Banca Centrală Europeană a deschis drumul reducerii dobânzilor. Să fie acesta singurul sprijin din 2024 pentru blocul comunitar?

BCE - IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Foto: MAGO / imago stock&people / Profimedia 

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis recent să taie rata de dobândă de referință la 3,75%, de la nivelul record de 4%. Rata de referință (pentru depozite, în timp ce cea pentru credite se află cu 0,5 puncte mai sus) fusese actualizată în creștere în repetate rânduri, ajungând de la -0,5% înainte de iulie 2022, la 4% în septembrie 2023, într-o încercare de a stăvili inflația.

Avansul anual al prețurilor zonei Euro a revenit în apropierea nivelurilor anterioare, coborând de la vârful de 10,6% la 2,6%, potrivit estimărilor pentru luna mai. Cum în aprilie, inflația ajunsese la 2,4%, apăruseră unele incertitudini despre abordarea BCE. Totuși, cântărind avantajele și riscurile, banca centrală a înclinat să respecte semnalele anterioare și să taie dobânda.

Blocul european, greu încercat de dificultăți structurale, prețul energiei - în special în ultimii 3 ani -, provocări geopolitice, logistice și comerciale, are nevoie de sprijin de oriunde îl poate primi. Economia zonei Euro a plusat 0,3% în primul trimestru, ușor peste estimări, ieșind din recesiunea tehnică din a doua jumătate a anului trecut. Tendințele deglobalizării, presiunea pe taxe vamale și alte bariere în ascensiune au presat perspectivele economiei europene, în special prin turația mai redusă a motorului german de export.

România a resimțit, de asemenea, prin canalul energiei și canalul de export - Germania fiind primul partener comercial - o presiune în industrie, care abia recent, la fel ca și în Germania, dă semne de diminuare semnificativă.

Viteza ajustărilor în scădere rămâne subiect de dezbatere, având numeroase elemente în mișcare. Economistul-șef al BCE a afirmat că această mișcare nu ar fi o „declarație de victorie”, iar dacă vor apărea surprize în privința inflației, vor fi oglindite în viteza reperului de politică monetară.

Primul pas va fi probabil urmat de alții, câtă vreme nu înregistrăm vreun nou șoc al energiei, sau o creștere înflăcărată a salariilor în sectorul de servicii. Dobânzi mai scăzute înseamnă o mai mare ușurință în plata ratelor la creditele în derulare cu dobândă variabilă, lăsând mai mulți bani în buzunarul consumatorilor, dar și o accesibilitate mai ridicată a creditelor noi. 

BCE, care a deschis drumul tăierilor de referință înainte de Banca Angliei și Rezerva Federală cu, poate, câteva luni, ar urma, potrivit estimărilor noastre, să reducă dobânda de încă două ori anul acesta.

Piețele, însă, văd în prezent șanse mari pentru o tăiere suplimentară, și de sub 50% pentru o a doua, anul acesta. Tendința continuată ar ține seama de dezvoltările globale, inclusiv din SUA, și ar fi o veste bună pentru consum, dar și pentru sectorul construcțiilor și prețurile imobiliare în Europa, însă totul va depinde de spațiul lăsat liber de inflație. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult