Desen de Dan Perjovschi
„Rezist”, scrie mare pe zăpada proaspăt căzută în Piața Victoriei.
- Ce mai caută, domne, ăștia aici? N-a făcut Guvernul ce au vrut, pentru ce mai protestează?
Cei care încă rezistă în Piață, înfruntând frigul și resemnarea, ar da fiecare un răspuns personal la întrebarea de mai sus, în funcție de resorturile proprii care i-au scos din case la sub zero grade. Dar un sentiment comun îi unește: neîncrederea în putere. Chiar dacă premierul Grindeanu a promis că nu mai face, chiar dacă Liviu Dragnea le-a dat ordin parlamentarilor PSD să adopte OUG 14, care anulează OUG 13, nimeni nu mai dă doi bani pe promisiuni. Ceva le spune că, dacă au încercat o dată să dea o spargere de țară, borfașii vor încerca din nou. Faptul că Florin Iordache a plecat din funcția de ministru al Justiției nu încălzește pe nimeni: în definitiv, executantul lui Liviu Dragnea s-a întors în Parlament, acolo unde se va purta următoarea mare bătălie în ceea ce privește legislația penală.
După euforia Revoluției luminii, am întâlnit și oameni în depresie. Mi-au spus că Piața a oferit o imagine frumoasă lumii întregi, dar a doua zi s-au trezit cu același Guvern, condus de același stăpân cu porniri dictatoriale, care-și deversează prin același aparat vast de propagandă aceleași șovoaie de jeg, venin și minciuni spre cei care au avut curajul să iasă în stradă. Corporatiștii au devenit noii inamici publici, multinaționalele au devenit sursa răului, angajații și antreprenorii învățați cu munca zi-lumină au devenit niște putori care, în loc să meargă la serviciu, să plătească taxe și impozite, o țin cu protestele.
Cum mai poate să aibă PSD grijă de oameni dacă tinerii frumoși și liberi pierd vremea pe la mitinguri?! Și înjurați, și cu banii luați, unii se gândesc la forme extreme de protest, cum ar fi greva fiscală. Iar alții se gândesc din nou la emigrare. Celor care gândesc astfel, miile de români care încă se strâng seară de seară în Piața Victoriei și în piețele marilor orașe le fac un serviciu extraordinar: țin lumina aprinsă.
Nu suntem noi, românii, cei mai tenace oameni din lume. Ne entuziasmăm repede și cădem și mai repede în melancolie. Am vrea să ne iasă totul dintr-o dată și ne descurajăm repede dacă întâmpinăm greutăți.
Să fim realiști: corupția și minciuna nu dispar după o săptămână de protest, nici dacă ies 1 milion de oameni în stradă. Sunt prea adânc înrădăcinate cultural în fibra națională. Schimbarea se va vedea în timp, în ani de zile, are legătură cu educația și cu felul în care ne învățăm copiii să fie corecți și cinstiți. Până la noua generație care va schimba țara, să reamintim victoriile mici pe care le-a înregistrat actuala generație care este în Piață:
1. I-a obligat pe guvernanți să abroge ordonanța pe care și-au dat-o „noaptea ca hoții”.
2. L-a obligat pe premier să promită că nu mai face și că, de acum încolo, nu va mai da nicio ordonanță în domeniile sensibile (justiție și finanțe) fără o dezbatere publică prealabilă.
3. L-a dat jos pe cel mai nociv ministru al Justiției din 1989 încoace.
4. L-a tuns pe Liviu Dragnea în mii de postere și pancarte purtate în toate piețele mari din țară. Un pui de Ceaușescu în devenire, care a avut aroganța în noaptea alegerilor să revendice pentru sine toată puterea din România, a fost avortat înainte să se nască. Potențialul său uriaș de a face rău a fost pentru moment diminuat. Acum o lună, era în stare să bage prin decret mustața obligatorie, chiar și la femei. Azi, mustața s-a pleoștit.
5. A arătat că nu tot PSD-ul e alcătuit din hoți și nu tot publicul acestui partid este complice: au existat voci critice și lucide în Partidul Social Democrat și în Guvern care au cerut retragerea ordonanței și o guvernare pentru toți românii, nu doar pentru un grup de privilegiați.
6. A pus în dificultate aparatul de mistificare a realității prin care Dragnea TV sperie seară de seară poporul. Pentru prima oară, poporul telespectator a bătut în ușa CNA. Tot pentru prima oară, unele multinaționale, care operează marile bugete de publicitate în România, se întreabă dacă merită să finanțeze otrăvirea deliberată a populației cu știri false sau dacă e o afacere să fie demonizate pe banii lor.
Foto: Dan Mihai Bălănescu
7. A scos în față un popor mai deștept, mai civilizat și mai creativ decât conducătorii lui. Puneți în paralel mesajele Pieței cu declarațiile politicienilor. Citiți pancartele, în paralel cu burtierele galbene ale televiziunilor. Acești oameni nu au nevoie doar de o altă clasă politică, ci și de un alt gen de presă, care să nu-i socotească simple cifre dintr-o masă amorfă bună de manevrat.
8. A scos companiile private din proverbiala lor neutralitate în legătură cu societatea și puterea politică. Niciodată „privații” nu au avut curajul să se pună rău cu puterea, care are nenumărate instrumente să facă viața unei firme un iad. De data asta, organizațiile mari, precum AmCham sau RBL, dar și oameni de afaceri, bancheri sau antreprenori, au reacționat public din 2 motive simple: 1. angajații lor, „corporatiștii”, sunt în stradă și sunt agresați de stat; 2. oricând se pot trezi ca, după modelul OUG 13, acest Guvern să dea la miez de noapte o ordonanță care schimbă dramatic regimul fiscal.
9. A făcut ca toată presa internațională să vorbescă din nou cu simpatie și cu admirație de români. Din 1989, nu a mai existat acest sentiment în media occidentale față de acest popor.
10. Ne-a făcut să ne simțim din nou ca un popor.
Sigur, sistemul se va replia, își va asmuți politrucii pe oameni, vor exista pe alocuri repercusiuni și consecințe ale ieșitului în stradă. Cu toate acestea, după aproape 3 decenii de la mineriadă, #Rezist este semnul unei noi generații de români care nu mai stă cu bagajele la ușă în așteptarea vizei de State. #Rezist este refuzul compromisului, complicității, cârdășiei, dar și renunțarea la depresie și la resemnare. Poate că, grație rezistenței eroice a acestei generații, copiii care au fost în Piață cu părinții lor vor avea România pe care o visăm cu ochii larg deschiși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pleaca de la Lege , trebuie Legi
Mai Dure, mult mai dure , ori aici s au relaxat toate pedepsele , bai oameni buni trebuie schimbate legile si constitutia , penalii la puscarie grea nu la conducere!
Nenumaratele abuzuri comise de Institutiile de forta ale Statului, si sanctionate drastic la CEDO, nu o impresioneaza cu nimic.
Dansa isi doreste doar mai multe "catuse".
Domnisoara Simona nu are habar ca toate dictaturile si regimurile autoritare s-au instaurat nu din spuma marii, ci cu complicitatea iresponsabila a cetatenilor naivi care doreau ca Statul sa aiba mai multa forta pentru a combate coruptia, furaciunile, hotii, chiaburii, dusmanii poporului, exploatarea, etc.
Dar ca sa stie aceste lucruri elementare, domnisoara Simona ar trebui sa faca efortul minim de a citi un manual de istorie.
Acolo va putea sa afle chiar si dansa ca dictaturile si regimurile autoritare, odata instalate, si-au "legalizat" si permanentizat puterea si controlul asupra cetatenilor cu ajutorul procurorilor, judecatorilor si al serviciilor secrete, iar protestele oamenilor au fost anihilate in strada cu bastoanele Ministerului de Interne sau, in unele cazuri, cu Armata.
Astfel ca Statul dictatorial sau autoritar, odata instaurat, a aruncat la cosul de gunoi drepturile si libertatile cetatenilor.
Sancta simplicitas....
Comentariul meu a fost intr-adevar generat de postarea Dvs, insa era adresat celor care mai poseda oarecari dileme sau indoieli si nu sunt dispusi sa imparta societatea in "pro" sau "anti" nu stiu ce.
Cuvantul "deconspirat", pe care il utilizati in postarea Dvs, imi trezeste amintiri sumbre, pentru ca pe vremuri era frecvent folosit de propaganda comunista impotriva "dusmanilor poporului".
Iar acei oameni care erau "deconspirati" de regimul comunist, au facut ani grei de puscarie politica, unica lor vina fiind ca au indraznit sa gandeasca altfel.
Blestemata asta de Istorie a umanitatii ne invata ca intoleranta, fanatismul, ura si incapacitatea unor oameni de a intelege si de a accepta ca exista si semeni de-ai lor care au opinii diferite, au generat numai nenorociri: razboaie, dictaturi, genocid, Inchizitie, Gestapo, Ohrana, KGB, Securitate, etc.
Imi permit sa va spun, cu tot respectul, doar cateva lucruri:
1. Libertatea e ca sanatatea: iti dai seama de valoarea ei abia dupa ce ai pierdut-o.
2. Somnul ratiunii naste monstri ( un aforism mai actual ca oricand, dar si o pictura celebra a lui Goya ).
3. Eu nu sunt dusmanul Dvs, dar gramatica limbii romane va este cu siguranta un dusman feroce.
Dar este doar o scânteie, care poate sa fie stinsa ușor de zgomotul vieții cotidiene. Cum nu si-a mai dat nimeni demisia pana acum, la fel pot sa ignore protestele si de acum încolo. Ei ce au de pierdut ? Doar sa se întâmple o rascoala din partid, dar cred ca procentajul celor corupți e mult mai mare decât cei care au mai ramas corecți. Ne înecăm in politizare, incompetenta si nepotism. Poporul, si cei care realizează asta si fac ceva, si cei dezinformați, si cei comozi. Iar cei implicați in această afacere de muls cu nerușinare munca plătitorilor de impozite sunt in aceiași barca. Sunt deja la carma si, cu micile excepții in care mai arunca pe cate unul drept momeala, vâslesc in aceeași direcție. Cum noi ne-am unit intr-un scop comun timp de câteva zile , ei au fost uniți intr-un scop comun timp de 26 de ani. Au construit aceasta pătura sociala bazata pe lipsa de moralitate si lăcomie. Si nu e doar PSD, nici măcar doar in Romania. E de când lumea si peste tot in lume. Întrebarea este de ce este nevoie ca sa facem o schimbare majora, si daca suntem dispusi sa mergem pana la capăt. Tehnologic vorbind in ziua de azi am avea toate uneltele disponibile sa creăm o forma de guvernare cu adevărat transparenta, in care politicienii sa isi asume sau sa fie trasi la răspundere. In materia de liceu sa conțină si studiul constituției si dezbaterea formelor de guvernământ , poate am avea politicieni mai de calitate in viitor.
Pe vremea Guvernului Boc-Basescu, cei cativa protestatari naivi nu iesisera in strada contra vreunei legi pur tehnice, existente dealtfel in legislatia tuturor natiunilor civilizate si menita sa rezolve problemele 2-3 mii de detinuti, ci contra unor masuri economice si politice aberante care au lovit in interesele a milioane de cetateni.
Unde or fi fost atunci zecile de mii de iubitori de dreptate de astazi ?
2. Solicitarea aberanta ca CNA sa inchida televiziunile care nu sunt "aliniate" a fost retrasa strategic, pentru ca inspiratorii din umbra ai acestui mare protest si-au dat seama ca orice limitare a libertatii la libera exprimare ar da foarte rau in Occident; a fost gasita o alta modalitate de a lovi in aceste televiziuni: atragerea in manifestatia de protest a unora dintre marile companii private din Romania; masura este mult mai subtila si mai perversa decat strigatele patriotice pentru inchiderea acestor televiziuni: firmele private care s-au alaturat protestatarilor ar putea sa-si retraga banii de publicitate alocati acestor televiziuni; astfel ca respectivele posturi TV ar putea sucomba "democratic", prin mecanisme economice, si nu prin limitarea dreptului la libera exprimare.
3. Un alt neadevar, sau adevar partial exprimat de distinsul autor al acestui articol, este ca presa internationala ar cadea pe spate de admiratie in fatza zelului protestatar al concetatenilor nostri; in realitate, tot mai multe ziare prestigioase din Occident au inceput sa observe si unele paradoxuri ale acestui maraton protestatar, ca de exemplu faptul ca protestatarii aduc osanale patriotice Institutiilor de forta ale Statului, lucru nemai-intalnit in lumea democratica.
In aceste tari, atat cetatenii cat si presa pastreaza o distanta si o rezerva de suspiciune fatza de forta Statului pentru ca stiu ca aceste Institutii represive au o tendinta naturala intrinseca de a abuza de puterea lor.
Insa concetatenii nostri protestatari, inca nu au constientizat acest aspect si scandeaza patriotic "Sus DNA !".
Protestatarii de astazi, tineri in majoritatea lor, nu au simtit pe propria lor piele forta Institutiilor Statului de pe vremea comunistilor; ei nu stiu ca inainte de 1989, regimul comunist s-a mentinut la putere exclusiv cu ajutorul Justitiei, Procuraturii si al Securitatii ( Securitatea fiind inaintasul, preluat cu cadre cu tot, actualului SRI).
Dizidentilor anti-comunisti li se inscenau procese de drept comun, in urma carora erau bagati la puscarie "cu acte in regula"; iar arestarile se faceau exact dupa tipicul de astazi: in crucea noptii sau a diminetii, cu duba plina de militieni si securisti, si cel mai frecvent in baza unui denunt; asa ajungeau la puscarie cei care indrazneau sa critice regimul. La puscarie sau la Psihiatrie, dupa cum stabileau procurorii si judecatorii implicati in acele represiuni odioase.
Protestatarii de astazi nu au revendicari politice sau economice concrete, nu s-au revoltat datorita vreunei initiative guvernamentale care sa le afecteze interesele, nu scandeaza pentru drepturile si libertatile omului care sunt frecvent si grav incalcate de forta Statului, si sanctionate la CEDO; dimpotriva, tinerii protestatari scandeaza patriotic pentru Institutiile de forta ale Statului, dorind cresterea puterii acestora.
Ei au totusi si o revendicare politica: demisia unui guvern legal si legitim, dupa doar o luna de instaurarea lui.
Studentii veniti din toata tara la acest miting, doresc exact acelasi lucru: demisia guvernului; care guvern tocmai ce le-a acordat dreptul la gratuitate pentru mersul cu trenul si le-a marit substantial bursele si alocatiile.
4. Dl. Negrutiu subliniaza ca, citez, meeting-ul "A scos în față un popor mai deștept, mai civilizat și mai creativ decât conducătorii lui". Acest popor mai destept reprezinta, statistic vorbind, mai putin de 3% din masa electoratului roman.
Ca atare, se poate deduce in mod logic faptul ca cetatenii care au adus la putere PSD ( 45% din cei prezenti la ultimul scrutin ), cu cel mai mare scor post-decembrist, sunt o masa amorfa, oarba si proasta.
5. Presedintele ales, care se pretinde a fi liberal, in alianta cu actualul PNL, uniti in cuget si-n simtiri cu DNA-ul doamnei Kovesi, au astfel o buna sansa de a rasturna rezultatul votului popular.
la urma urmei, exista un precedent juridic ce a confirmat ca votul popular poate fi calcat in picioare: referendumul de demitere a Basescului, din 2012.
Daca in 2012 a fost posibil, cu binecuvantarea Vestul-ului si fara ca alegatorii al caror vot ( peste 90% pro demitere ) a fost anihilat fara ca ei sa protesteze, de ce nu s-ar putea si astazi ?
"Articolul 1
Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unii fata de altele in spiritul fraternitatii."
asta trebuie sa stie indivizii care au pareri despre numarul de dinti sau gradul de inteligenta ce trebui sa il ai pentru ca votul si parerile tale sa conteze.
Am rezerve la gradul de inteligenta a celor ce discrimineaza si consider ca experienta de viata atirna destul de greu in alegerile pe care le facem.
Este revoltator ca oameni ce promoveaza impotriva discriminarii minoritatilor in special LGBT ,discrimineaza persoanele in virsta cu doi dinti (o minoritate).
Idiosincraziile individuale, daca nu incalca in clar drepturile vreunui minoritar, sunt inevitabile si firesti, fac parte din viata noastra; nu ne putem iubi cu totii unii pe altii, insa ar trebui sa ne acceptam reciproc asa cum suntem, si cu bune si cu rele.
2. Din cate stiu eu, LGBT organizeaza in fiecare an, nestanjeniti de nimeni, cate meeting-uri doresc ei ( sau ele ); eu nu vad unde ar fi discriminarea.
3. Exprimarea Dvs la adresa varstnicilor, adica "persoanele in varsta cu doi dinti", ca sa va citez, este cel putin ne-eleganta, asta ca sa folosesc un limbaj politicos.
Toti cei carora Dumnezeu le-a dat sansa de a ajunge la varsta senectutii merita respectul nostru; si Dvs si eu si altii vom ajunge, daca vom avea zile, sa avem doar 2 dinti....
In Romania statul a ajuns sa fie impotriva poporului incepand de la Guvern si pana la functionarul anonim si incompetent din institutiile locale. Acesti oameni nu pot fi indepartati decat prin efortul si curajul fiecaruia de a nu mai accepta abuzurile, incompetenta si sfidarea, de la cel mai mic nivel in sus.
#Rezist ?
1. Asertiunile Dvs despre incompetenta, coruptia si abuzul unor functionari publici sunt corecte; cine insa stabileste cat de competent este un functionar public ? Eu marturisesc sincer ca nu ma pricep sa evaluez decat amabilitatea si eficienta unui functionar public si imi este imposibil sa stabilesc nivelul lui de competenta.
2. Daca guvernul actual este "impotriva poporului", ca sa va citez, cum sa imi explic faptul ca Jandarmeria, care este a guvernului, nu i-a "deranjat" cu nimic pe actualii demonstranti, desi acestia nu au autorizatie de la Primarie, asa cum prevede legea ? Sa inteleg ca jandarmii fac politica ?
Spun aceste lucruri pentru ca anul trecut, cu ocazia unui meeting non-violent, perfect autorizat si perfect legal, organizat pentru un mare ideal national, Marea Unire, aceiasi jandarmi au navalit cu bastoanele peste manifestanti, i-au luat la bataie, apoi i-au bagat in dube pe liderii manifestatiei si i-au amendat. Sa inteleg ca guvernul de tehnocrati, atat de drag Presedintelui, era de fapt "impotriva poporului" ?
3. Pe vremea Basescului, o mana de oameni au infruntat seara de seara nu doar gerul iernii, cat si bastoanele jandarmeriei; la acea vreme, acei oameni, cateva sute doar, au fost intr-adevar curajosi pentru ca au "rezistat", ca sa folosesc un termen drag actualilor protestatari, nu doar intemperiilor iernii, ci si brutalitatilor jandarmeriei romane.
Revoltatii de astazi au stat bine-merci acasa la caldura, desi Basescu calcase in picioare drepturile a milioane de cetateni si isi imbogatea cu nerusinare propria familie si acolitii prin furtul banilor publici ( furaciunile de la ANRP, MIcrosoft, taierile de salarii, etc ).
Astazi, va intreb cu tot respectul, impotriva cui "rezista" protestatarii nostri, care nu sunt deranjati cu nimic de aceiasi jandarmi, chiar daca nu au autorizatie legala, si pot colinda in voie prin tot Bucurestiul, iar unii dintre ei pot pleca mai devreme de la serviciu pentru a protesta ?
http://casajurnalistului.ro/primul-meu-live-pe-facebook/
Unul din multele motive pentru care am ajuns aici este tocmai faptul ca nu am stiut cum sa fim implicati in democratie intr-un mod activ, intr-un mod in care sa putem stabili asteptari fata de institutiile publice, fata de sistemul medical, de transport, etc si ne multumeam cu firmiturile care ajungeau la noi si ne erau prezentate ca fiind mai mult decat meritam :) Nu ne putem astepta ca niste oameni cu functii publice sa ne rezolve toate problemele asa cum ne asteptam fara ca noi sa fim implicati intr-un mod activ si continuu.
Insa de atunci si pana acum am evoluat, ne-am educat (autoeducat), am dezvoltat o constiinta, am vazut ca se poate si e timpul sa fim implicati activ si responsabil in viata publica si nu numai. Sigur, ne batem si ne vom mai bate mult timp de zvacnirea coruptiei care e adanc radacinata in ADN-ul multura, insa primordial e faptul ca am inceput sa facem pasi in directia buna. Cu siguranta vom si gresi, insa vom invata din greseli, ne vom adapta si ajusta dar vom fi mereu implicati, responsabili, integri si determinati sa nu ne mai lasam tara in ghearele coruptiei si abuzurilor indiferent din partea carei coloraturi politice vor veni acestea.
Legat de ultimele 2 puncte e foarte important sa ne cunoastem trecutul ca sa putem sa ne alegem calea spre viitor, insa zabovind prea mult la ceea ce s-a intamplat (si oricum nu mai poate fi schimbat) pierdem oportunitatea de a face ceva cu adevarat important pentru noi, pentru viitorul acestei tari pe care o iubim si care are nevoie acum mai mult ca niciodata poate de noi.
Ce facem totusi cu rezultatul perfect legitim al alegerilor, alegeri care au indicat ca un procent mult mai mare de alegatori ( 45% dintre votanti) sustin acest guvern, fiind putin probabil ca doar intr-o luna preferintele alegatorilor sa se modifice radical ?
Actualii protestatari nu reprezinta totusi decat sub 2-3% din masa electoratului; sondajele facute in Piata Victoriei arata ca peste 80% dintre actualii protestatari au fost la vot si e de bun simt sa credem ca ei NU au votat la ultimele alegeri cu PSD sau cu ALDE. Este oare firesc sa se schimbe un guvern datorita protestelor unui mic procent dintre alegatori ?
Sa presupunem ca peste o luna sau peste un an vor fi alegeri anticipate si de data asta se va alege PNL plus USR; daca, din diverse motive, vor iesi din nou la meeting alti 3% nemultumiti si doritori ca guvernul nou ales sa cada, facem din nou alegeri ?
Eu nu am fost uimit sau mirat de amploarea meeting-ului, pentru ca este dreptul cetatenilor sa protesteze fatza de orice cred ei de cuviinta; insa m-au socat laudele si osanalele strigate de tinerii protestatari la adresa fortei represive a Statului ( "sus DNA", "sus Kovesi" si alte asemenea ).
Cetatenii, mai ales cei tineri, ar trebui sa militeze nu pentru cresterea aberanta a fortei de represiune a Statului, ci pentru apararea si sporirea drepturilor si libertatilor omului. E in firea unui om tanar ca sa vrea mai multa libertate, nu mai multe "catuse".
Acesti tineri admiratori si sustinatori ai "catuselor" par sa fie totalmente indiferenti fatza de nenumaratele abuzuri comise de procurori, abuzuri sanctionate drastic la CEDO cu milioane de Euro; insa acesti bani nu sunt platiti din buzunarele procurorilor si judecatorilor implicati in aceste erori sau abuzuri, ci din impozitele platite Statului de catre tinerii din Piata, mari iubitori de DNA.
Magistratii insa nu au nicio raspundere juridica pentru greselile lor, dar se pare ca nici acest aspect nu-i impresioneaza pe tineri admiratori ai "catuselor".
Pe actualii protestatari nu-i intereseaza incalcarea drepturilor omului, nu-i interesaza lipsa unei legi a raspunderii magistratilor si nici abuzurile sistematice comise de sistemul judiciar din propria lor tara.
Ei au fost profund revoltati doar de o eventuala lege a amnistiei si gratierii, lege care dealtfel exista in legislatia tuturor natiunilor democratice.
Sa ne aducem aminte de anii 2000,cazul Lele ce investiga un caz de contrabanda cu produse petroliere in interesul unor politicieni si dupa cum s-a vehiculat in presa si in interesul unor Servicii ; moartea procurorului Panait ce primise ordin sa-l ancheteze pe Lele.Ponta e ultimul om care il vede in viata ,inainte ca Panait sa zboare din balcon.
Insist asupra acestui grav caz de coruptie petrecut acum 15 ani pentru ca releva complicitatea tuturor institutiilor de stat cu importanta in pastrarea statului de drept.
Acest caz pune lumina si in traseul unui om (Ponta) care a fost pe rind sau simultan procuror,politician si om al serviciilor;a acces la functia de premier al Romaniei.Vad multi simpatizanti PSD ca ar dori sa il vada iar intr-o functie ministeriala;desi a tradat de multe ori interesele electoratului PSD.
S-a comportat ca un parvenit trimitind la gunoi rezultatul referendumului din 2012,preferind sa coabiteze cu Basescu si uneltele sale sperind ca ii va lua locul si controlul asupra acestora.Cel mai grav,a indraznit sa declare stare de necesitate (necesitatea Chevron) in Pungesti ,a pus jandarmi sa bata batrini si oameni saraci a caror singura sursa de trai era pamintul pe care Chevron voia sa-l otraveasca.Au fost intimidati si batuti oameni similari bazinului electoral PSD.
In timp vedem ca multi din cei implicati in cazul Lele au fost inchisi .
Au fost inchisi pentru alte fapte ;nu pentru ideea de justitie si dreptate;au fost inchisi ca o demonstratie de forta a colegilor lor de coruptie;vinovatii mai grave nu au fost devoalate-ar fi fost demascati si acuzatorii.
Dupa 15 ani nu pare ca s-a schimbat ceva ;avem demonstratii de forta intre procurori-procurori,politicieni-procurori,servicii-procurori,servicii-politicieni,politicieni-politicieni,servicii-servicii.Mai nimic din mizeria acestora nu apare publicului-noi stim doar ce trebuie sa " stim".
Grav e ca in aceste demonstratii de forta ,ne iau ostatici in lupta lor fratricida in coruptie, si distrug natiunea.
Inchei cu o idee fixa: nu poti merge la padure (tara) dupa uscaturi (corupti) cu toporul (justitie) stirb .
P.S. Chiar credeți, că, prin eliberarea a 2-3 mii de deținuți, rezolvăm criza din penitenciare? După grațiere, vor avea alte condiții (cei rămași), și nu o să mai fie statul, reclamat la CEDO ?
Nu e credibil nici USR care nu sustine in Parlament oprirea distrugerii padurilor de catre firma austriaca Schweighofer,nu realizeaza ca sunt alesi sa sustina voturile primite ;se comporta prosteste cu filmari si demonstratii in parlament.