Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bătrânele „antivaxx” din satul meu și-au făcut evanghelie din televiziuni iar din Șoșoacă o martiră a credinței

Gâdea- Șoșoacă

În ultimele zile, am auzit din ce în ce mai multe voci spunând: „Mai bine ne obligau să ne vaccinăm…” și asta m-a pus tare pe gânduri.

Prima dată mi-a spus-o o femeie din sat, cu care am discutat mult despre vaccinare, apoi am auzit mai multe persoane. Era la mine în curte, stăteam la masă și ea mi-a spus aceste cuvinte.

- De ce spuneți asta? o întreb.

- Dacă ne obligau, acum eram toți vaccinați și nu treceam prin asta! șoptește cu capul plecat. Mai adaugă: M-aș fi vaccinat, dacă nu mă uitam în fiecare seară la televizor... Acum mă tem să o fac, că dacă sunt infectată...

O privesc cu compasiune infinită. Îmi amintesc câte discuții am avut cu ea de-a lungul timpului pe tema aceasta și cum nu am reușit să o fac să ia o decizie pro, căci tot ce credea era ceea ce vedea la tv în fiecare seară și venea să îmi spună cu maximă încântare. Nu am putut să îi dărâm nici măcar o fărâmă din credința ei luată de la televiziunile ce îi deveniseră evanghelie.

- Deci ați fi vrut să fiți obligată!? Deci nu ați putut lua o decizie cu creierul dvs?! Deci nu vreți să fiți un om liber, care să decidă pentru el ceea ce este mai bine!? întreb bând.

Ea nu înțelege ce întreb și coboară capul, dar șoptește în barbă:

- Dacă nu mă uitam la televizor... Tu mi-ai explicat tot timpul, dar doctorița Monica Pop..., dar ziarista Oana Lovin (aici simt nevoia să adaug că de zeci de ori i-am spus că nu e ziaristă, dar ea o ținea una și bună că e, ca o vede în fiecare seară la tv.), dar Șoșoacă... Doamna doctor m-a întrebat tocmai din primăvară, printre primii, dacă vreau să mă vaccinez, dar eu nu și nu! Mi-a spus că ea s-a vaccinat. Și părinții. Și fata. Dar nici ea, nici tu nu mi-ați spus clar să mă vaccinez!

Nu am mai spus nimic. Nici nu ar fi avut rost. Ce să îi spun!? Să țip la ea: „Matale trebuia să iei o decizie! Nu altcineva pentru matale!”

Îmi amintesc cum venea în fiecare zi și îmi spunea ce a mai auzit seara la tv. Când eu m-am vaccinat a fost îngrozită. Se aștepta să mor și mă suna de trei ori pe zi să vadă dacă sunt vie. Când a făcut rapelul un alt vecin, ce venise să pună vaca la păscut pe șanț, mă cerceta ca pe moaște și m-a întrebat de cinci ori: Ești bine!? Nu ți-e rău!? Cred că a și exclamat: Cum ai putut face așa ceva!!!

...

Duminica la biserică auzeam bătrânele șoptind în pridvor cu maximă încântare:

- Ați văzut-o aseară pe Șoșoacă!? Ce bine le zice la toți! Ea luptă pentru credință, pentru biserică, pentru libertate! Ea e singura, care ține cu poporul, ca să nu ne închidă ăștia în casă.

Culmea discuției a fost după Paști, când o bătrânică, m-a întrebat direct:

- Vă place Șoșoacă? E bună de președinte! Ține cu noi!

- Ce face ea pentru dvs? De ce credeți că e bună de președinte? am întrebat moale.

- Ați văzut ce curaj are!? Cum țipă la toți!? Ține cu poporul...

Am lăsat capul în jos cu sfială. Nu am simțit nevoia să spun nimic.

...

Știam că vom ajunge aici, la mii de morți, câtă vreme campania de vaccinare și de luptă cu pandemia era condusă de șoșoace.

...

De ce spun toate acestea!? Când libertatea e mai greu de purtat decât robia, pentru oameni care nu sunt în stare să ia o decizie, numirea de către președinte a lui Nicolae Ciucă - un general excepțional - ca prim ministru nu mi se pare o greșeală. Dacă tot e să asculți pe cineva, atunci să fie un general, ce a condus trupe în Kandahar, decât orice Șoșoacă... Cred că este exact ceea ce ne trebuie acum. Pentru românii ce nu pot să își salveze viața singuri, nu pot lua decizii, nu știu ce să facă cu libertatea, e nevoie de o mână forte să îi oblige să se salveze. Apoi, după ce e să fie salvați, o să plângă că au fost obligați, că atât înțeleg despre viață și libertate: să se plângă...

...

Știu că sunt voci care spun că nu le este milă de cei ce mor, că își merită soarta, câtă vreme au avut vaccin, dar eu nu pot gândi așa. Simt compasiune și îi consider victime ale unei campanii uriașe de manipulare. Sunt români de-ai mei...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vaccinati-va , vaccinati-va si iar vaccinati-va !!!
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Autoarea surprinde un fenomen interesant pe care l-am semnalat și eu: românul nu e obișnuit să ia decizii singur, ca urmare nefericită a anilor de așa zis socialism, în fapt un regim autoritar.
    E ceea ce am numit nostalgia " tătucului ", când alții hotărau iar omul nu avea nimic altceva de făcut decât să se supună.
    Cum era statul așa și medicul: faci cum ți-am spus altfel să nu te mai prind că vii la mine. Modelul paternalist.
    Acum când omul trebuie să hotărască pentru el, dă din colț în colț: ba că nu-i garantează nimeni că nu va avea efecte adverse, ba că Farma nu plătește despăgubiri în caz de.
    De aceea spun și eu: da, vaccinarea obligatorie s-ar potrivi profilului psihologic al românului de azi. Cu toate că eu n-o susțin fie și pentru că hoardele de șoșoci ar fi fost în stare să scoată lumea în stradă iar dezavantajele ar fi depășit cu mult avantajele. Și nici legislația de până acum n-o permite.
    Mai este până ce românul scapă de fascinația " tătucului " și tentația turmei. Fiindcă nu-i așa, când altul hotărăște pentru tine nu ai responsabilitate și nici nu esti obligat să gândești ori să-ți asumi riscuri.
    • Like 0
  • Exact! Vaccinarea ar fi trebuit de la bun început să fie obligatorie, pentru binele colectiv al întregului popor. Nu numai nea Caisă și tanti Aglae cu câte clase are trenul, de la țară, de la coada vacii, ci și destui intelectuali cu diplome în alte domenii decât medical, din Capitală și marile "muncipii", nu au cum să înțeleagă totul despre vaccinuri și vaccinare, prin urmare cel mai corect este ca Statul să decidă pentru toată lumea vaccinarea obligatorie. Statul știe cel mai bine care sunt nevoile omului și îi dă fiecăruia după nevoi. Sau cel puțin așa ar trebui. Creatorul și garantul binelui colectiv al întregului popor este Statul, sau cel puțin așa ar fi trebuit și ar trebui să fie; prin urmare, tocmai de aceea, drepturile și puterile Statului ar trebui să prevaleze în orice situație asupra oricăror drepturi individuale. Chestiunea vaccinării poporului nu ar trebui să fie o excepție: Statul ar trebui să aibă puterea supremă de decizie și să oblige pe toată lumea să se vaccineze, sub sancțiunea amenzilor și a închisorii pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Încă nu este prea târziu să se introducă asemenea măsuri excepționale benefice justificate în asemenea cazuri excepționale cum este contextul pandemiei coronavirusului.
    • Like 0
  • E infiorator cand este folosita prostia pentru a te urca pe muntele de prosti si a castiga puterea, asa cum s-a intamplat in Rusia in 1917. Le spui ce vor ei sa auda si-i asmuti prin minciuni sfruntate si bine mestesugite impotriva celor pe care vrei sa-i ingropi si sa te urci tu sus, fie si peste cadavre! Pe principiul acesta au fost trimisi agentii bolsevici gen sosoaca, sa distruga autoritatea statului roman, profitand de pandemie!!!
    • Like 4
  • In sfarsit incepe lumea sa se lamureasca ce inseamna sosoaca pentru tara. Sosoaca si liota de cazaturi ce-i tin isonul. O adunatura de ticalosi, fara scrupule, in slujba dusmanilor natiei. Mai bine mai tarziu decat niciodata! Oare? Cati bani irositi, cata maunca epuizanta din partea cadrelor medicale! Oare vor fi pusi nemernicii sa plateasca? Sper din toata inima ca la urmatoarele alegeri sosoaca, aur sa devina o etapa neagra, ucigatoare si sa dispara din politica, si asa precara. Sa nu-i mai vedem si sa nu-i mai auzim. Sa-i vedem in lanturi, scuipati si huliti. Asta merita aceste ciume aservite ticalosiei.
    • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      ba , tu nu cumva esti prietenul de pahar al cercetatorului si savantului de renume mondial Octavian Jurma ?Ba , cum se face ca in timpul acestei pandemii au aparut o gramada de cercetatori , profesori emeriti , savanti epidemiologi , intelectuali rasati , mai toti niste neica-nimeni sau niste ratati in urma cu ceva timp.Este timpul oportunistilor , celor care rag mai tare ca lumea sa se vaccineze ...Ba criminalilor , orice act medical este facultativ ...Obligativitatea unui act medical apartine doctrinei naziste..Personal , m-am vaccinat , dar incep sa regret alegerea facuta, pentru ca-mi este teama ca va trebui sa fac acest lucru periodic.Si oricum virusul asta scapat intentionat dintr-un laborator...cam multe semne de intrebare...Cred in poporul roman , in cercetarea medicala romaneasca si in medicii romani patrioti.
      • Like 0
    • @ Petru Mirea
      Petru Mirea,
      Bă, mămițica ta a băut cam mult!
      • Like 0
    • @ Petru Mirea
      Ba, nu sunt "prietenul de pahar" al nimanui. In rest, nu meriti atentie.
      • Like 0
  • mi-ai sters comentariul pt ca adevarul supara de cele mai multe ori .
    • Like 0
    • @ Petru Mirea
      Delia MC Delia MC check icon
      Se pare că e aici...
      Să știți, câteodată are o întârziere dar aproape niciodată când e un răspuns la alt comentariu.
      Întârzierea e și mai mare dacă inițial ați postat via facebook.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult