Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Prietenul meu antivaccinist a dispărut o vreme din online. Aseară mi-a scris: „Roagă-te pentru mine să trec și noaptea asta!”

Protest antivaxx

Foto: EPA-EFE/ Profimedia Images

M-a sunat cineva pe Facebook, prin apel video, un nume din lista mea de prieteni, Doinița Grigoroaia. I-am răspuns. Am văzut o femeie pe un pat de spital. Părul îi era ud de transpirație, dar ochii îi râdeau. M-a salutat. Eu doar priveam și nu știam ce să zic. O vedeam pentru prima oară în viața mea. A vorbit ea. Redau ce mi-a spus:

- Citesc tot ce scrieți. Îmi place. V-am sunat să vă spun că sunt în spital la Fălticeni cu COVID și eu și mama. Eu am 57 de ani. Mama, 83.

Vorbind, mi-a arătat-o pe mama pe patul alăturat.

Vreți să îmi reproșați ceva despre ceea ce scriu!? am întrebat speriată.

- Nu!! Nu!! Nu!

Femeia vorbea cu lacrimi în ochi și eu tremuram ca frunza de emoție.

- Doamnă, vă rog, să scrieți tot ce vă spun eu, ca să știe oamenii că e adevărat! Suntem cincizeci și trei de pacienți covid. Suntem extraordinar de bine îngrijiți. Medicamente, mâncare, spălat, schimbat. Știți ce înseamnă să spele și să schimbe cincizeci și trei de trupuri de trei, patru ori pe zi!? Mama e cu handicap gradul I, a avut un AVC. Eu am avut cinci operații, dar nu am îndurat niciodată așa ceva.

- ...

- Muream acasă cu tot cu mama. Am venit în ultimul hal. Doctorii, asistentele au făcut totul pentru noi. Sunt bătrâni aici care spun povești aberante, pe care le-au auzit pe timpul pandemiei. Mi se ridică părul pe cap când îi aud. 

- Cum e durerea? Puteți să descrieți? întreb moale și adaug: Dacă nu vreți, nu o faceți.

- Ba vreau! Urma să mă vaccinez; nu sunt antivaccin. Nu am mai apucat. Nu am crezut că pot să sufăr atât, că pot să fie atât de dureros, mai rău decât toate cele cinci operații ale mele. Simțeam că îmi iese creierul din cap pe ochi și urechi. Mă durea tot. Toate oasele. Doamnă, știți ce înseamnă să te doară până și unghiile!? Știți cum este să fii în spital, eu pe un pat și mama alături!? Scrieți, doamnă! Scrieți să ajutați oameni! Aveți o inimă mare! Nu contează cine vă înjură, dacă salvați un singur om a meritat!

- Multă sănătate! Să vă faceți bine! șoptesc și închid.

După ce am închis, m-am pus pe plâns. Devastator...

...

Am prietenă care lucrează în spital. Când o sun să o întreb, dacă mai rezistă și cum este îmi spune: „E iadul pe pământ, dar mi-am impus să rezist. Trebuie să îngrijesc oameni... Îmi fac datoria”.

...

Aveam un prieten virtual, ce îmi trimitea în fiecare dimineață pe mess salutul: „Bună dimineața, lady!” Era antivaccin și antimăsuri. Nici nu mi-am dat seama că în ultima vreme nu m-a mai salutat. Aseară mi-a scris: „Roagă-te pentru mine, lady, să trec și noaptea aceasta!”

I-am scris. L-am încurajat. I-am spus că o să treacă. I-am spus să nu intre în panică. Dimineață nu aveam curaj să îi scriu și să întreb... Ce să întreb!? Dacă trăiește!?

Am întrebat cu teamă că nu voi primi niciun răspuns: „Ești bine?”

A răspuns: „Sunt bine…”

Atât...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu ce să cred: sunt mai de condamnat antivacciniștii părerologi, sau guvernanții pentru insuccesul campaniei de vaccinare ? Dar, a existat o campanie de organizată de vaccinare, cu cel puțin atâta propagandă ca în campaniile electorale și un număr asemănător de susținători bine pregătiți, specialiști în domeniul de sănătate, care să convingă publicul despre mecanismele biologice ale vaccinurilor, despre verificare aprealabilă a efectelor benefice și a celor adverse ale vaccinurilor pe înțelesul tuturor ? Pentru că altminteri, orice ar spune sau ar declara public altceva decât trebuie oricine poate avea efect asemănător cu ceea ce îndrugă, de pildă, Șoșoaca. Și avem ca exemplu prezidentul.
    • Like 0
  • mi-ai sters comentariul pt ca adevarul supara de cele mai mute ori.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Prostia se plătește, totdeauna.
    • Like 1
  • vaccinati-va oameni buni !Nu intelegeti ca amprenta de carbon a pamantului trebuie redusa ? Un liliac nebun a dat acest virus unui pangolin , iar acest nenorocit de pangolin l-a dat unui om . Uite asa a aparut acest virus nenorocit si la scurt timp au aparut si vaccinurile.Felicitari D-na Aldea pt artcolul publicat ! Cu permisiunea dvs , vreau sa va sugerez ca pe viitor sa nu mai sugeti supozitoarele pt constipatie ;bagati-le in fund , lucru mentionat dealtfel si in prospect.Cu un regim alimentar adecvat o sa scapati si de problemele de sanatate pe care le aveti.Scaderea in greutate este cheia !Mentionez ca sunt vaccinat.
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    E bine că ați scris.
    Nu știm care tip de informație va fi declanșatorul deciziei de vaccinare pentru alții, cred că nu greșim cu nimic dacă încercăm toate variantele.
    Pe de altă parte, ar fi bine să ne abținem toți să mai înțepăm sau jignim pe aceia care inca nu s-au vaccinat, poate că unii, orgolioși, se tem că vor pierde respectul cunoscuților dacă vor accepta acum că e mai bine să se vaccineze. Haideți să ne prefacem că nu ne amintim ce ziceau acum o lună. Toți au copii acasă, părinți bătrâni care depind de ei, toți au un rol în societate și fiecare viața e prețioasă și unică.
    Trebuie să tragem toți spre a ne salva cu toții, indiferent ce au spus unii în trecut despre vaccin. După ce va fi trecut primejdia, nu avem decât să ne amintim și să tragem fiecare concluzii, dar acum chiar nu e cazul să punem gaz pe foc.

    Vă încurajez să continuați, doamnă autoare, e bine!
    • Like 3
  • Dan check icon
    Imi pare rau sa o zic insa "prietenii" dumneavoastra si-o merita. Astfel de oameni au contribuit si continua sa contribuie la degradarea societatii prin trufia personala si dispretul aratat oamenilor de stiinta, medicilor si, pana la urma, tuturor persoanelor decente care au respectat regulile de convietuire sociala. Vaccinarea nu trebuie sa fie doar un act personal, ci si unul social, prin care arati ca ii respecti si pe ceilalti. Aceste persoane lipsite de respect pot sa fuga de virus, dar nu se pot ascunde la infinit. Nu cred trebuie sa ii compatimim atunci cand inevitabil o patesc..
    • Like 3
    • @ Dan
      Problema e că și vaccinații o pățesc, și o pățesc tot mai des. Și e iadul suferinței și pentru ei. Va apărea un grup de sceptici și printre cei vaccinați.
      • Like 1
    • @ Natalia Balaur
      Delia MC Delia MC check icon
      Diferența e că cei vaccinați s-au interesat și știu la ce e bun un vaccin. Așa cum au făcut-o o vor mai face. Cei care nu, nici de acum: dați o căutare la " vaccinul da sterilitate" și o să vedeți ce găsiți. Astfel cei care cred doar un pic vor crede total din cauza algoritmilor de căutare. Pentru vaccinați e important că raportul vaccinați/nevaccinați la ATI e de 10/90. Cei mai mulți gândesc în probabilități nu în certitudini și sunt în stare să ia mai mulți factori în considerare.
      De aia vă recomand să citiți despre infecțiile de străpungere. Dacă nu găsiți în română,în engleză sunt destule materiale pe tema breakthrough infections. Ori în germană: Impfdurchbruch Infektionen. Vă urez spor la citit.
      A, era să uit, o metodă bună de apreciere: ce s-ar întâmpla în caz contrar. Dar cea mai bună metodă rămâne comparația, exemple directe, empirice: situația din România vs cea din Franța, Italia, Germania. În nici una din cele 3 țări ATI-urile nu sunt pline, ba chiar rezonabil de goale.
      • Like 4
    • @ Natalia Balaur
      Filbert check icon
      Vad ca ne place sa generalizam si sa folosim expresii vagi asa ca hai sa detaliem, ce inseamna 'tot mai des'? La fel de des ca nevaccinatii sau chiar mai des? Statisticile din tarile cu rata mare de vaccinare spun in unanimitate ca numarul cazurilor grave e de cel putin 10 ori mai mic printre vaccinati. In Ontario, 15 milioane de locuitori, rata de vaccinare de peste 70% din totalul populatiei, ieri au fost vreo 340 de cazuri si 6 decese. In Toronto, oras de marimea Bucurestiului, au fost 41 de cazuri. Asta inseamna 'tot mai des'? Sau toate statisticile oficiale mint si pe cele adevarate le stiu pop, bitman, sosoaca, becali si steer?
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Îmi pare rău că n-am să citesc cele recomandate, nu mai am răbdarea necesară. Cred că o parte mică din cei vaccinați s-au documentat, atât cât am făcut-o eu la rândul meu. Au ales doar să aibă încredere în cei avizați. Da, și eu aveam impresia că știu și sunt convinsă la ce e bun vaccinul, dar încep să-mi pun întrebări serioase cu privire la eficiența lui.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Tot mai des, mergând pe bula personală și pe experiența concretă. Momentan am 8 persoane în jur, vaccinate, infectate, din care 3 cu simptome grele. Mult mai grele decât cele îndurate de mine o dată la 10 ani de la gripă, contra căreia n-am fost vaccinată niciodată. Și încă nu șyim urmările. Luptăm doar s-o scoatem la capăt cu durerile infernale și febra prezentă, ignorați de sistemul de sănătate la maxim.
      • Like 0
    • @ Natalia Balaur
      Dorin check icon
      Cred că știi unde erau acum cele 3 persoane vaccinate cu simptome grave dacă nu va făceau vaccinul, într-un sac negru de plastic pe podeaua unui spital, așa că lasă vrăjelile antivaccin .Nimeni nu a susținut că dacă faci vaccinul treci fluierănd prin boală.
      • Like 3
    • @ Natalia Balaur
      Filbert check icon
      OK, sa zicem ca asa e, ca sint 8 vaccinati pe bune, nu doar in acte, care s-au infectat. In bula asta despre care vorbim exista doar vaccinati? Acesti vaccinati care s-au infectat s-au si protejat? Ca vaccinul nu tine virusu' la distanta, masca si distantarea fizica o fac. Nevaccinatii din bula asta, daca exista, sint bine-merci?
      Azi, in Ontario, 370 de cazuri (din care 133 la cei vaccinati complet), 1 deces, 137 de persoane in terapie intensiva.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Tara asta are prea multi trogloditi! De ce? Pentru ca , asa se vrea! Cartea, nu este pentru toata lumea! Bogati nu suntem...de unde cultura?
      • Like 0
    • @ Dorin
      Nu mai sunt saci la morgă, să știi.. Printre "nimeni" care nu a susținut că trece fluierând boala vaccinatul mă număr și eu. Îndoielile mele sunt cu privire la eficiența vaccinului. Dar se pare că e greu de înțeles și tolerat. Vacciniști și antivaxeri, toți sar la scandal, fără diferențe de comportament. Hai, sictir.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Hai să nu mai combinăm lucrurile inutil. Știm foarte bine ce înseamnă "ne ferim" în viața de zi cu zi. Purtăm mască și ne spălăm și dezinfectăm ca la chirurgie în cel mai bun caz. E chestie de timp doar, la asemenea rată de nevaccinați, până o va contacta fiecare dintre noi. Sunt tulpini tot mai agresive și mai contagioase. Scăpăm la prima infectare, dar dacă pandemia mai ține 2-3-5 ani și se reinfectează un organism deja mazilit?
      • Like 0
    • @ Natalia Balaur
      Dorin check icon
      Te deranjeză adevărul , de ai atâta Sictir în tine??Păi dacă ai îndoeli cu privire la eficiența vaccinului nu te mai vaccina data viitoare și poate înveți cum se ține o mască de oxigen pe față la ATI .
      • Like 1
    • @ Dorin
      Nu sunt foarte departe de nevoia unei măști de oxigen. "Data aia viitoare" de care pomenești te poate ajunge și pe tine în orice moment. Chiar dacă acum ai impresia că ești invincibil. Te mai aștept atunci dacă scăpăm amândoi la schimb de vorbe. Până atunci îți doresc doar ce experimentez și eu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult