Foto: EPA-EFE/ Profimedia Images
M-a sunat cineva pe Facebook, prin apel video, un nume din lista mea de prieteni, Doinița Grigoroaia. I-am răspuns. Am văzut o femeie pe un pat de spital. Părul îi era ud de transpirație, dar ochii îi râdeau. M-a salutat. Eu doar priveam și nu știam ce să zic. O vedeam pentru prima oară în viața mea. A vorbit ea. Redau ce mi-a spus:
- Citesc tot ce scrieți. Îmi place. V-am sunat să vă spun că sunt în spital la Fălticeni cu COVID și eu și mama. Eu am 57 de ani. Mama, 83.
Vorbind, mi-a arătat-o pe mama pe patul alăturat.
Vreți să îmi reproșați ceva despre ceea ce scriu!? am întrebat speriată.
- Nu!! Nu!! Nu!
Femeia vorbea cu lacrimi în ochi și eu tremuram ca frunza de emoție.
- Doamnă, vă rog, să scrieți tot ce vă spun eu, ca să știe oamenii că e adevărat! Suntem cincizeci și trei de pacienți covid. Suntem extraordinar de bine îngrijiți. Medicamente, mâncare, spălat, schimbat. Știți ce înseamnă să spele și să schimbe cincizeci și trei de trupuri de trei, patru ori pe zi!? Mama e cu handicap gradul I, a avut un AVC. Eu am avut cinci operații, dar nu am îndurat niciodată așa ceva.
- ...
- Muream acasă cu tot cu mama. Am venit în ultimul hal. Doctorii, asistentele au făcut totul pentru noi. Sunt bătrâni aici care spun povești aberante, pe care le-au auzit pe timpul pandemiei. Mi se ridică părul pe cap când îi aud.
- Cum e durerea? Puteți să descrieți? întreb moale și adaug: Dacă nu vreți, nu o faceți.
- Ba vreau! Urma să mă vaccinez; nu sunt antivaccin. Nu am mai apucat. Nu am crezut că pot să sufăr atât, că pot să fie atât de dureros, mai rău decât toate cele cinci operații ale mele. Simțeam că îmi iese creierul din cap pe ochi și urechi. Mă durea tot. Toate oasele. Doamnă, știți ce înseamnă să te doară până și unghiile!? Știți cum este să fii în spital, eu pe un pat și mama alături!? Scrieți, doamnă! Scrieți să ajutați oameni! Aveți o inimă mare! Nu contează cine vă înjură, dacă salvați un singur om a meritat!
- Multă sănătate! Să vă faceți bine! șoptesc și închid.
După ce am închis, m-am pus pe plâns. Devastator...
...
Am prietenă care lucrează în spital. Când o sun să o întreb, dacă mai rezistă și cum este îmi spune: „E iadul pe pământ, dar mi-am impus să rezist. Trebuie să îngrijesc oameni... Îmi fac datoria”.
...
Aveam un prieten virtual, ce îmi trimitea în fiecare dimineață pe mess salutul: „Bună dimineața, lady!” Era antivaccin și antimăsuri. Nici nu mi-am dat seama că în ultima vreme nu m-a mai salutat. Aseară mi-a scris: „Roagă-te pentru mine, lady, să trec și noaptea aceasta!”
I-am scris. L-am încurajat. I-am spus că o să treacă. I-am spus să nu intre în panică. Dimineață nu aveam curaj să îi scriu și să întreb... Ce să întreb!? Dacă trăiește!?
Am întrebat cu teamă că nu voi primi niciun răspuns: „Ești bine?”
A răspuns: „Sunt bine…”
Atât...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu știm care tip de informație va fi declanșatorul deciziei de vaccinare pentru alții, cred că nu greșim cu nimic dacă încercăm toate variantele.
Pe de altă parte, ar fi bine să ne abținem toți să mai înțepăm sau jignim pe aceia care inca nu s-au vaccinat, poate că unii, orgolioși, se tem că vor pierde respectul cunoscuților dacă vor accepta acum că e mai bine să se vaccineze. Haideți să ne prefacem că nu ne amintim ce ziceau acum o lună. Toți au copii acasă, părinți bătrâni care depind de ei, toți au un rol în societate și fiecare viața e prețioasă și unică.
Trebuie să tragem toți spre a ne salva cu toții, indiferent ce au spus unii în trecut despre vaccin. După ce va fi trecut primejdia, nu avem decât să ne amintim și să tragem fiecare concluzii, dar acum chiar nu e cazul să punem gaz pe foc.
Vă încurajez să continuați, doamnă autoare, e bine!
De aia vă recomand să citiți despre infecțiile de străpungere. Dacă nu găsiți în română,în engleză sunt destule materiale pe tema breakthrough infections. Ori în germană: Impfdurchbruch Infektionen. Vă urez spor la citit.
A, era să uit, o metodă bună de apreciere: ce s-ar întâmpla în caz contrar. Dar cea mai bună metodă rămâne comparația, exemple directe, empirice: situația din România vs cea din Franța, Italia, Germania. În nici una din cele 3 țări ATI-urile nu sunt pline, ba chiar rezonabil de goale.
Azi, in Ontario, 370 de cazuri (din care 133 la cei vaccinati complet), 1 deces, 137 de persoane in terapie intensiva.