Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Bill și Melinda Gates: Nu este prea devreme să începem să ne gândim la următoarea pandemie. Trebuie să ne pregătim ca pentru război

Bill si Melinda Gates

Foto: Profimedia 

Bill și Melinda Gates au dat publicității scrisoarea lor anuală, în care au vorbit despre criza globală provocată de Covid-19 și au avertizat asupra riscului iminent de izbucnire a unei noi pandemii.

„Din nefericire, realitatea este că aceasta s-ar putea să nu fie ultima pandemie. Nu știm când va lovi următoarea sau dacă va fi o gripă, un coronavirus sau o boală nouă, pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar ceea ce știm este că nu ne putem permite să fim prinși din nou pe picior greșit. Amenințarea următoarei pandemii va plana mereu asupra noastră, cu excepția cazului în care lumea ia măsuri pentru a o preveni”, au scris Bill și Melinda Gates.

Aceștia au atras atenția că trebuie să ne pregătim pentru următoarea epidemie ca pentru război și că acest lucru va costa zeci de miliarde de dolari.

„Pentru ca greutățile din acest ultim an să nu se repete, pregătirea pentru pandemie trebuie luată la fel de în serios ca pregătirea pentru un război. Lumea trebuie să dubleze investițiile în cercetare și dezvoltare și în organizații precum CEPI (n.r. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) care s-au dovedit neprețuite în cazul Covid-19. De asemenea, trebuie să construim capabilități noi, care nu există încă.

Oprirea următoarei pandemii va necesita cheltuirea a zeci de miliarde de dolari pe an - o investiție mare, dar amintiți-vă că pandemia COVID-19 se estimează că va costa lume 28 de mii de miliarde de dolari. Lumea trebuie să cheltuiască miliarde pentru a economisi mii de miliarde (și pentru a preveni milioane de decese). Cred că aceasta este cea mai bună și cea mai rentabilă poliță de asigurare pe care lumea o poate cumpăra”, au subliniat Bill și Melinda Gates.

Ei au amintit că, în cazul Covid-19, lumea a beneficiat de pregătirile din timpul epidemiei de Ebola, care a arătat cât de importantă este capacitatea de a dezvolta vaccinuri în ritm accelerat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Astia au 6G-ul pe teava si au nevoie de un nou vaccin...
  • Like 1
 • Saracul Bill Gates a ajuns simbolul raului pentru prostimea mondiala, el, care cred ca a ajutat efectiv cel mai mult zonele sarace din lume!
  Mai jos, o gluma recenta:
  -Ma Gheo!
  -Ce-i, ma Ioane?
  -O zis Bil Ghet ca nu ne mai pune cip-uri, ca prea sintem prosti gramada si nu pricepem nimica, o zis ca amu' ne schimba placa de baza de tat!
  • Like 5
 • Nume check icon
  Este adevarat ca trebuie cheltuit miliarde pentru a preveni o noua pandemie. Atata timp cat economia va stagna in cel mai fericit caz, dar de fapt va scadea, sunt curios de unde o sa vina miliardele pentru cercetare. Iar daca nu facem cercetare o sa avem pandemie si o sa stam in casa. Un mic mare cerc vicios.
  Banuiesc ca cercetarea o sa se faca in continuare, vaccinuri sau medicamente o sa apara cu siguranta, dar nu la 20 euro, ci la 200 euro, 2000 euro sau chiar mai mult pana cand guvernele nu o sa isi mai permita. Si atunci chiar va scapa cine va putea...
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult