Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Bill și Melinda Gates: Nu este prea devreme să începem să ne gândim la următoarea pandemie. Trebuie să ne pregătim ca pentru război

Bill si Melinda Gates

Foto: Profimedia 

Bill și Melinda Gates au dat publicității scrisoarea lor anuală, în care au vorbit despre criza globală provocată de Covid-19 și au avertizat asupra riscului iminent de izbucnire a unei noi pandemii.

„Din nefericire, realitatea este că aceasta s-ar putea să nu fie ultima pandemie. Nu știm când va lovi următoarea sau dacă va fi o gripă, un coronavirus sau o boală nouă, pe care nu am mai văzut-o până acum. Dar ceea ce știm este că nu ne putem permite să fim prinși din nou pe picior greșit. Amenințarea următoarei pandemii va plana mereu asupra noastră, cu excepția cazului în care lumea ia măsuri pentru a o preveni”, au scris Bill și Melinda Gates.

Aceștia au atras atenția că trebuie să ne pregătim pentru următoarea epidemie ca pentru război și că acest lucru va costa zeci de miliarde de dolari.

„Pentru ca greutățile din acest ultim an să nu se repete, pregătirea pentru pandemie trebuie luată la fel de în serios ca pregătirea pentru un război. Lumea trebuie să dubleze investițiile în cercetare și dezvoltare și în organizații precum CEPI (n.r. Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) care s-au dovedit neprețuite în cazul Covid-19. De asemenea, trebuie să construim capabilități noi, care nu există încă.

Oprirea următoarei pandemii va necesita cheltuirea a zeci de miliarde de dolari pe an - o investiție mare, dar amintiți-vă că pandemia COVID-19 se estimează că va costa lume 28 de mii de miliarde de dolari. Lumea trebuie să cheltuiască miliarde pentru a economisi mii de miliarde (și pentru a preveni milioane de decese). Cred că aceasta este cea mai bună și cea mai rentabilă poliță de asigurare pe care lumea o poate cumpăra”, au subliniat Bill și Melinda Gates.

Ei au amintit că, în cazul Covid-19, lumea a beneficiat de pregătirile din timpul epidemiei de Ebola, care a arătat cât de importantă este capacitatea de a dezvolta vaccinuri în ritm accelerat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Astia au 6G-ul pe teava si au nevoie de un nou vaccin...
  • Like 1
 • Saracul Bill Gates a ajuns simbolul raului pentru prostimea mondiala, el, care cred ca a ajutat efectiv cel mai mult zonele sarace din lume!
  Mai jos, o gluma recenta:
  -Ma Gheo!
  -Ce-i, ma Ioane?
  -O zis Bil Ghet ca nu ne mai pune cip-uri, ca prea sintem prosti gramada si nu pricepem nimica, o zis ca amu' ne schimba placa de baza de tat!
  • Like 5
 • Nume check icon
  Este adevarat ca trebuie cheltuit miliarde pentru a preveni o noua pandemie. Atata timp cat economia va stagna in cel mai fericit caz, dar de fapt va scadea, sunt curios de unde o sa vina miliardele pentru cercetare. Iar daca nu facem cercetare o sa avem pandemie si o sa stam in casa. Un mic mare cerc vicios.
  Banuiesc ca cercetarea o sa se faca in continuare, vaccinuri sau medicamente o sa apara cu siguranta, dar nu la 20 euro, ci la 200 euro, 2000 euro sau chiar mai mult pana cand guvernele nu o sa isi mai permita. Si atunci chiar va scapa cine va putea...
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult