Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Ionel a terminat 11 clase la seral, a avut toată viața 5 la matematică, luat de milă și 5 la biologie. Cu toate astea, Ionel îți poate vorbi ore în șir despre Bill Gates, 5G, despre vaccinuri și microcipuri”. Tu câți Ionei cunoști?

oameni - job - cladire

Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia

Zilele trecute am primit pe WhatsApp una dintre sutele, miile de glumițe care circulă permanent. Numai că de data asta mi-a atras atenția adevărul dureros care se ascundea în spatele acestei glume, care suna cam așa:

El e Ionel. A terminat 11 clase la seral, a avut toată viața 5 la matematică, luat de milă, și 5 la biologie, tot de milă. La limba română are și acum nota 3.

Cu toate astea, Ionel îți poate vorbi ore în șir despre Bill Gates, despre 5G și despre compoziția vaccinurilor și despre microcipuri”.

M-a frapat acest adevăr și faptul că de numeroase ori se întâmplă exact așa în societatea noastră. Câți Ionei și Ionici, apăruți parcă din neant, nu se știe de unde, ajung cumva pe funcții de conducere aproape oriunde există funcții de conducere. La stat și la privat, un șef de serviciu, un directoraș, un coordonator de filială, un director general, o șefică, un director de școală, un responsabil cu cercetarea științifică etc., câteodată, chiar mai sus în ierarhie. Astfel, pare că Ionel și Ionica le știu pe toate și, dintr-o dată, trebuie să ne raportăm la ei.

Evident că Ionel și Ionica nu apar chiar din senin. Dacă ajungem să căutăm puțin, descoperim lucruri extraordinare: au fost colegi de bancă, de grădiniță, de generală, de liceu, de seral, de ong, cu potentații zilei. Descoperim relații interesante de rudenie sau de prietenie, apropiate sau foarte îndepărtate, de cumetrie, de încuscrire, de nășire, de amatlâc, de iubita prietenului, de familie extinsă. Așadar Ionel și Ionica nu sunt picați din cer, cum greșit am fi tentați să credem.

Numai că în scenă intră Gicu și Gicuța, care sunt subalterni. Atitudinea lor este extraordinar de importantă, pentru că Gicu și Gicuța își doresc din tot sufletul să fie băgați măcar puțin în seamă de Ionel și Ionica – noii șefi, își doresc puțină atenție. Gicu și Gicuța ar face orice pentru a fi și ei remarcați! Gicu și Gicuța sunt pupăcioși. Ei sunt pupăcioșii de carieră. Și pârâcioși. De asemenea, ei voi anula orice formă de opoziție, oricât de vagă ar fi, împotriva diletantismului, a ignoranței, a mediocrității.

Este extraordinar cum Ionel și Ionica, doar pentru că ocupă poziția respectivă, sunt creditați cu experiență și expertiză nelimitată și de top. Sunt gâdilați, li se cere părerea, sunt întrebați, sunt periați. Și astfel, lui Ionel și Ionicăi li se pare că sunt experți în absolut orice domeniu și că răspunsurile lor, comentariile lor sunt excelente, extraordinare. Iar aprobarea Gicuței și lui Gigel este necondiționată.

Nu este o noutate că astfel de situații vedem aproape zilnic, chiar și la televizor, nu doar la locul de muncă.

Tu câți Ionei și Ionici cunoști? Dar Gigei și Gicuțe?

Conjurația apare atunci când Ionel și Ionica se întâlnesc cu Gicu și Gicuța și apar excepționalul românesc și societatea bazată numai și numai pe merit. Pentru că, nu-i așa, ignoranța este izvor de fericire și astfel țara va atinge cele mai înalte culmi ale dezvoltării!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel cu pile, Ionel de 5 si Ionel de 10 ar reprezenta situatia reala.
    • Like 1
  • Au fost, sunt și vor fi Ioneli,Ionele,Gicuti,Gicute,Doreli și alți pe care noi ,,inteligenții" să-i criticam. Dar așa cum cele 5 degete ale mâinii nu sunt egale,nici oamenii nu au toți aceiași inteligenta. Eu cred că cea mai importanta trăsătură de caracter a omului este BUNUL SIMT. Cine are bun simt este modest,nu e lăudăros,are rușine,este respectuos și nu aleargă după funcții.
    • Like 3
  • Prietene. Eu am absolvit facultatea de Electrotehnică din Cluj Napoca în 1987 cu nota zece, am peste 30 ani de experienţă în domeniul electromagnetic şi CONFIRM că aproape tot ce zice Ionel, cel cu "suficient" la materiile de bază, este aproape de adevăr. Este o CONSPIRAŢIE a prostiei la nivel mondial, Iar, cei care nu cunosc poluarea nesimţită (nu avem nici un simţ s-o punem în evidenţă), devin victime premature ale propriei lor ignoranţe. Ionel nu ştie, nu are diplome, dar simte adevărul care celor cu pregătire extrem de îngustă, la fel de proşti, ca Ionel, în afara dom,eniului lor îngust. http://iso.ro/Dovezi-InternetMortiPremature.html
    • Like 3
    • @ Calin Mircea Gascu
      :)))) super link. Bravo, Ionel.
      • Like 0
  • Oarecumva "elitele" puteau fi invidioase pe clasa muncitoare cu Dorelul ei, chiar daca propulsat de o reclama.
    Acum, iata ca si "elitele" il au pe Ionelul lor
    Difera doar proportia...
    • Like 0
  • în parte e corect ceea ce spuneți, dar pe de altă parte lucrurile nu stau chiar așa. Sunt mulți care sunt școliți pe bune și care sunt sceptici (nu pot spune tembeli), dar sunt și alții care chiar vor să fie informați și u abuzați sau luați drept cobai sau simplii executanți. Există un război economic la nivel mondial și treaba cu 5 g sau ce or mai fi pe lumea asta este băgată tocmai ca să sperie lumea.
    Sunt unii care se uită prea mult la filme SF sau citesc pe net ,,literatură de specialitate”, nu pe ei îi condamn, ci sistemul idiot din care și noi facem parte și la care contribuim.
    Ne plângem de un program de revelion (gen TVR) , dar în toți anii aceștia ce am făcut ? Am cultivat mitocănia și prostul gust.
    Știți ce audiențe au emisiunile gen horoscop? sau serialele gen: Vacanța Mare , Las Fierbiniți, Trăzniții, etc? știți ce audiențe au emisiunile gen: știrile de la ora 5, acces direct, la măruță, schimb de mame, etc?
    Toate aceste ne definesc ca nație?
    Dacă nu, ce facem pentru a dovedi contrariul?
    Gigel sau Ionel sunt creații ale societății
    • Like 5
    • @ Mirica Adrian Ion
      Nivelul de cultura al unui popor se vede ,dupa Idolii ,care-i au ,,Mihai Eminescu
      ---Mult , adevar spune Marele Eminescu , Aceste cuvinte exuse in anii 1880 ,, sunt foarte valabile si astazi !
      --Pentru ca ,este , democratie prost inteleasa si televiziunile in goana dupa profit maxim , nu mai tin cont de bunul simt ,sau rusine ,! Da ce-i aia ?
      -- Asa este din pacate, fac tot felul de emisiuni ,de rahat , de rasul-plansul ,,Trasnitii in naoto ,, sau , acel grup ridicol , La bloc , ,grupul Voua,, etc ,Nici ,numai stiu ce sa mai inventeze , dar nimic in bine ,ci doar in rau ,negativisme,,multa mizerie umana ,,
      --- Ma mir ,de ce ,,CNA-ul ,,nu se sesizeaza , cand , se prezinta ,,asa programe ,infecte,
      --- Cred ca cele mai ,toxice ,televiziuni ,ar trebui ,urgent inchise,, ca de ex,, RTV ,, antena 3, si parerea mea , TVR1 cu emisiunea de o calitate ,foarte tendentioasa si in favoarea psd-ului cu cristache-n frunte la R9 unde mereu isi ,invita ,trompetele de serviciu,, foarte bine platite ,,ca ,de ex,, ccoroiu maestul ,,, dinescu ,,nistorescu ,, pieleanu,, etc etc,, ca imi este scarba,
      --Ma-m abonat la Netflix,, si mai urmarsc stirile adevarate si curate de la Digi 24 , apoi Digi Life, Digi World , In rest ,, gunoaie ,
      • Like 1
  • Niciunul , dar cunosc Cristinei care vorbesc despre Ioneli.
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Ionel, tu ești?
      • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult