Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bine ați venit la Salonul Auto Bucegi, noul loc de relaxare al românului care bagă viteză „la aer curat”

Parcul Național Bucegi

Am mers duminica trecută într-o drumeție în Parcul Natural Bucegi, pe Valea Șimonului, Bran. Nu mai fusesem de ceva vreme pe partea aceasta a Bucegilor, vremea se anunța favorabilă, așa că am pornit cu familia pe drumul forestier care pornește din satul Șimon pentru a ajunge la Cascada Moara Dracului. Îmi propusesem să încercăm să ne bucurăm de natură, de liniște, de momentele în aer liber, cunoscut fiind faptul că pe traseele în care există și acces cu mașina există posibilitatea să dai peste fel de fel de oameni care sfidează legea și intră cu autoturismele în zonele protejate.

Valea Șimonului se află în Parcul Natural Bucegi, zonă delimitată clar de un panou care arată că focul, accesul cu mașina, aruncarea gunoiului sunt clar interzise, cei care nu respectă legea trebuind să suporte consecințele prin plata unor amenzi. Dar panourile erau sparte, în degradare, semn că încălcarea legii este ușor de făcut, că există un vid de autoritate, că oricine poate face orice dorește în natură, că pădurea este lăsată pradă lăcomiei, gunoiul poate fi aruncat oriunde, iar grătarele pot fi făcute la voia întâmplării. 

Am continuat drumeția pe acest drum forestier. Credeam că ne vom bucura de liniște și siguranță, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mașini circulau pe lângă noi ca pe șosea, în viteză, iresponsabil, unele cu copiii ținuți pe locul din dreapta. Un părinte mergea cu mașina în spatele fetiței care învăța să meargă cu bicicleta: conducea impasibil, ca și cum ar fi fost un lucru firesc, normal, să înveți copilul să meargă pe bicicletă pe un drum de munte, într-un parc natural protejat prin lege. Toți șoferii care au condus pe acest drum forestier au pus în pericol siguranța celor care mergeau în drumeție.

Zona este presărată cu rămășițe ale grătarelor, gunoi, moloz provenind de la niște case în construcție. Și multe lemne, tăiate legal sau nu, zăceau tăcute, mărturii ale lipsei de grijă, de implicare a autorităților în zonă.

Valea Șimonului este de o frumusețe uimitoare, sălbatică, maiestuoasă, când treci de drumul forestier și te afunzi tot mai mult în liniștea pădurii. Dar este mutilată, schilodită de ani întregi de nepăsarea ucigașă a autorităților. De altfel, autoritatea nu este prezentă în zonă fizic, prin prezența constantă a unor patrule ale Jandarmeriei montane, care probabil, ar diminua lipsa de respect față de natură a unor indivizi.

De fapt, situația din Valea Șimonului este, în mic, situația tuturor munților și traseelor montane din întreaga țară. Este extrem de trist ce se întâmplă, tăcut, departe, în pădurile noastre. O drujbă se auzea, chiar duminică fiind, undeva în pădure, semn că tăierile nu contenesc, că totul merge ireversibil spre un deznodământ tragic.

Am făcut fotografii cu tot ce am văzut duminică, am trimis fotografiile la Garda de Mediu, care mi-a răspuns, și mi s-a spus să trimit sesizarea și la GNM-CJ Brașov, și RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Bucegi. Am trimis sesizările. Ce vor face în continuare autoritățile vom vedea. Cert este că duminica viitoare un alt tată își va învăța copilul să pedaleze pe un drum forestier protejat prin lege, încurajându-l din spate de la volanul unui autoturism…

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate nu ne mai facem bine niciodata. Este clar ca nu putem fi educati decat prin pedepse. Atata timp cat cei care trebuie sa faca acest lucru stau linistiti pe scaunele lor calde,atata timp cat o patrula formata din 2(doi) jandarmi montani trebuie sa acopere hectare intregi de munte,atata timp cat romanul intelege turismul montan ca fiind o iesire cu masina la gratar si bere....noi,cei care iubim natura,nu putem decat sa plangem si sa incercam sa ne bucuram de frumusetile care inca exista in tara noastra.
    • Like 1
  • check icon
    De ani buni nu mai comunic nici măcar prietenilor despre diverse zone frumoase pe care le am descoperit, ca să nu încurajez așa zisul turism montan românesc, turism ce doar distruge natura și umple buzunarele unora cu bani negrii de cele mai multe ori.
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult