Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bine ați venit la Salonul Auto Bucegi, noul loc de relaxare al românului care bagă viteză „la aer curat”

Parcul Național Bucegi

Am mers duminica trecută într-o drumeție în Parcul Natural Bucegi, pe Valea Șimonului, Bran. Nu mai fusesem de ceva vreme pe partea aceasta a Bucegilor, vremea se anunța favorabilă, așa că am pornit cu familia pe drumul forestier care pornește din satul Șimon pentru a ajunge la Cascada Moara Dracului. Îmi propusesem să încercăm să ne bucurăm de natură, de liniște, de momentele în aer liber, cunoscut fiind faptul că pe traseele în care există și acces cu mașina există posibilitatea să dai peste fel de fel de oameni care sfidează legea și intră cu autoturismele în zonele protejate.

Valea Șimonului se află în Parcul Natural Bucegi, zonă delimitată clar de un panou care arată că focul, accesul cu mașina, aruncarea gunoiului sunt clar interzise, cei care nu respectă legea trebuind să suporte consecințele prin plata unor amenzi. Dar panourile erau sparte, în degradare, semn că încălcarea legii este ușor de făcut, că există un vid de autoritate, că oricine poate face orice dorește în natură, că pădurea este lăsată pradă lăcomiei, gunoiul poate fi aruncat oriunde, iar grătarele pot fi făcute la voia întâmplării. 

Am continuat drumeția pe acest drum forestier. Credeam că ne vom bucura de liniște și siguranță, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mașini circulau pe lângă noi ca pe șosea, în viteză, iresponsabil, unele cu copiii ținuți pe locul din dreapta. Un părinte mergea cu mașina în spatele fetiței care învăța să meargă cu bicicleta: conducea impasibil, ca și cum ar fi fost un lucru firesc, normal, să înveți copilul să meargă pe bicicletă pe un drum de munte, într-un parc natural protejat prin lege. Toți șoferii care au condus pe acest drum forestier au pus în pericol siguranța celor care mergeau în drumeție.

Zona este presărată cu rămășițe ale grătarelor, gunoi, moloz provenind de la niște case în construcție. Și multe lemne, tăiate legal sau nu, zăceau tăcute, mărturii ale lipsei de grijă, de implicare a autorităților în zonă.

Valea Șimonului este de o frumusețe uimitoare, sălbatică, maiestuoasă, când treci de drumul forestier și te afunzi tot mai mult în liniștea pădurii. Dar este mutilată, schilodită de ani întregi de nepăsarea ucigașă a autorităților. De altfel, autoritatea nu este prezentă în zonă fizic, prin prezența constantă a unor patrule ale Jandarmeriei montane, care probabil, ar diminua lipsa de respect față de natură a unor indivizi.

De fapt, situația din Valea Șimonului este, în mic, situația tuturor munților și traseelor montane din întreaga țară. Este extrem de trist ce se întâmplă, tăcut, departe, în pădurile noastre. O drujbă se auzea, chiar duminică fiind, undeva în pădure, semn că tăierile nu contenesc, că totul merge ireversibil spre un deznodământ tragic.

Am făcut fotografii cu tot ce am văzut duminică, am trimis fotografiile la Garda de Mediu, care mi-a răspuns, și mi s-a spus să trimit sesizarea și la GNM-CJ Brașov, și RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Bucegi. Am trimis sesizările. Ce vor face în continuare autoritățile vom vedea. Cert este că duminica viitoare un alt tată își va învăța copilul să pedaleze pe un drum forestier protejat prin lege, încurajându-l din spate de la volanul unui autoturism…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate nu ne mai facem bine niciodata. Este clar ca nu putem fi educati decat prin pedepse. Atata timp cat cei care trebuie sa faca acest lucru stau linistiti pe scaunele lor calde,atata timp cat o patrula formata din 2(doi) jandarmi montani trebuie sa acopere hectare intregi de munte,atata timp cat romanul intelege turismul montan ca fiind o iesire cu masina la gratar si bere....noi,cei care iubim natura,nu putem decat sa plangem si sa incercam sa ne bucuram de frumusetile care inca exista in tara noastra.
    • Like 1
  • check icon
    De ani buni nu mai comunic nici măcar prietenilor despre diverse zone frumoase pe care le am descoperit, ca să nu încurajez așa zisul turism montan românesc, turism ce doar distruge natura și umple buzunarele unora cu bani negrii de cele mai multe ori.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult