Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bine ați venit la Salonul Auto Bucegi, noul loc de relaxare al românului care bagă viteză „la aer curat”

Parcul Național Bucegi

Am mers duminica trecută într-o drumeție în Parcul Natural Bucegi, pe Valea Șimonului, Bran. Nu mai fusesem de ceva vreme pe partea aceasta a Bucegilor, vremea se anunța favorabilă, așa că am pornit cu familia pe drumul forestier care pornește din satul Șimon pentru a ajunge la Cascada Moara Dracului. Îmi propusesem să încercăm să ne bucurăm de natură, de liniște, de momentele în aer liber, cunoscut fiind faptul că pe traseele în care există și acces cu mașina există posibilitatea să dai peste fel de fel de oameni care sfidează legea și intră cu autoturismele în zonele protejate.

Valea Șimonului se află în Parcul Natural Bucegi, zonă delimitată clar de un panou care arată că focul, accesul cu mașina, aruncarea gunoiului sunt clar interzise, cei care nu respectă legea trebuind să suporte consecințele prin plata unor amenzi. Dar panourile erau sparte, în degradare, semn că încălcarea legii este ușor de făcut, că există un vid de autoritate, că oricine poate face orice dorește în natură, că pădurea este lăsată pradă lăcomiei, gunoiul poate fi aruncat oriunde, iar grătarele pot fi făcute la voia întâmplării. 

Am continuat drumeția pe acest drum forestier. Credeam că ne vom bucura de liniște și siguranță, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mașini circulau pe lângă noi ca pe șosea, în viteză, iresponsabil, unele cu copiii ținuți pe locul din dreapta. Un părinte mergea cu mașina în spatele fetiței care învăța să meargă cu bicicleta: conducea impasibil, ca și cum ar fi fost un lucru firesc, normal, să înveți copilul să meargă pe bicicletă pe un drum de munte, într-un parc natural protejat prin lege. Toți șoferii care au condus pe acest drum forestier au pus în pericol siguranța celor care mergeau în drumeție.

Zona este presărată cu rămășițe ale grătarelor, gunoi, moloz provenind de la niște case în construcție. Și multe lemne, tăiate legal sau nu, zăceau tăcute, mărturii ale lipsei de grijă, de implicare a autorităților în zonă.

Valea Șimonului este de o frumusețe uimitoare, sălbatică, maiestuoasă, când treci de drumul forestier și te afunzi tot mai mult în liniștea pădurii. Dar este mutilată, schilodită de ani întregi de nepăsarea ucigașă a autorităților. De altfel, autoritatea nu este prezentă în zonă fizic, prin prezența constantă a unor patrule ale Jandarmeriei montane, care probabil, ar diminua lipsa de respect față de natură a unor indivizi.

De fapt, situația din Valea Șimonului este, în mic, situația tuturor munților și traseelor montane din întreaga țară. Este extrem de trist ce se întâmplă, tăcut, departe, în pădurile noastre. O drujbă se auzea, chiar duminică fiind, undeva în pădure, semn că tăierile nu contenesc, că totul merge ireversibil spre un deznodământ tragic.

Am făcut fotografii cu tot ce am văzut duminică, am trimis fotografiile la Garda de Mediu, care mi-a răspuns, și mi s-a spus să trimit sesizarea și la GNM-CJ Brașov, și RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Bucegi. Am trimis sesizările. Ce vor face în continuare autoritățile vom vedea. Cert este că duminica viitoare un alt tată își va învăța copilul să pedaleze pe un drum forestier protejat prin lege, încurajându-l din spate de la volanul unui autoturism…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate nu ne mai facem bine niciodata. Este clar ca nu putem fi educati decat prin pedepse. Atata timp cat cei care trebuie sa faca acest lucru stau linistiti pe scaunele lor calde,atata timp cat o patrula formata din 2(doi) jandarmi montani trebuie sa acopere hectare intregi de munte,atata timp cat romanul intelege turismul montan ca fiind o iesire cu masina la gratar si bere....noi,cei care iubim natura,nu putem decat sa plangem si sa incercam sa ne bucuram de frumusetile care inca exista in tara noastra.
    • Like 1
  • check icon
    De ani buni nu mai comunic nici măcar prietenilor despre diverse zone frumoase pe care le am descoperit, ca să nu încurajez așa zisul turism montan românesc, turism ce doar distruge natura și umple buzunarele unora cu bani negrii de cele mai multe ori.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult