Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Biriș, fost secretar de stat la Finanțe: Înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri ar fi o frână pentru investiții și un impozit pe pierdere

Gabriel Biriș

Gabriel Biriș, avocat, consultant fiscal și fost secretar de stat la Finanțe în 2016, este de părere că înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, variantă avansată în programul de guvernare al Cabinetului Tudose, „nu este o opțiune”, considerând că o asemenea decizie este „economic nefezabilă” și ar putea duce la accelerarea prăbușirii unor firme. Biriș dezvăluie pe Facebook că în urmă cu câteva săptămâni i-a fost cerută o opinie pe această temă de către o persoană din conducerea Consiliului Economic și Social (CES).

Fostul secretar de stat de la Finanțe atrage atenția că impozitele pe cifra de afaceri, altul decât TVA, nu sunt permise de Directiva 112/TVA, iar pe de altă parte o asemenea măsură ar face inaplicabile o mare parte a prevederilor din Convențiile privind evitarea dublei impuneri la care România este parte.

„În al treilea și nu ultimul rând, este economic nefezabil, datorită marjelor extrem de diferite în diferite industrii”, explică Gabriel Biriș. 

Impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții și un impozit pe pierdere 

Avocatul Gabriel Biriș precizează că „nu există nicio economie care să conteze cât de cât în lumea asta care să aplice acest tip de impozit, altfel decât pentru companii foarte mici”. „Motivul este simplu: impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții (care nu vor mai fi recuperate pe calea amortizării), poate fi un impozit pe pierdere (pierderile sunt inerente în anumite etape ale unui ciclu de viață a întreprinderii) și poate accelera prăbușirea întreprinderii”. 

Fostul secretar de stat de la Finanțe spune că măsura impozitului pe cifra de afaceri creează tentația pentru evaziune și dă exemplu vânzările de imobile subevaluate pentru a nu se plăti taxa de timbru.

Biriș crede că este nevoie ca autoritățile să introducă consolidarea fiscală la grupurile românești, în felul acesta ușurând activitatea inclusiv pentru ANAF și reducând semnificativ numărul dosarelor privind prețurile de transfer. Pe de altă parte consultantul fiscal spune că este nevoie de întărirea departamentelor de analiză de prețuri de transfer din ANAF pentru a putea verifica în special tranzacțiile externe. 

Noul program de guvernare prevede, printre altele, că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare, fără să se specifice care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu spun ca e buna sau rea ideea cu impozitul pe cifra de afaceri, dar sa nu uitam ca Radu Biris si-a facut firme paravan in Cipru prin care externaliza profitul in vederea platii unor impozite mai mici. Impozitul pe cifra de afaceri va lovi in primul rand pleiada de firme paravan din diverse paradisuri fiscale. In ceea ce priveste avantajele pentru economiei, nu pot sa imi dau parerea despre o astfel de idee.
    • Like 0
  • Cind erati secretar de stat v-am spus in scris ca este imoral sa nu regularizesi CAS la PFA; plateai in avans corespunzator salariului mediu, daca la sfirsit erai sub el sau nu aveai nici o incasare, statul iti lua cu japca definitiv ceea ce iti luase cu titlu de avans. Ati recunoscut intr-un raspuns lung si savant ca nu e corect, ati spus ca veti lua masuri. Ati mai stat acolo mai bine de o jumatate de an, nu ati miscat un deget sa remediati o asa hotie. Eu zic sa o lasati jos ca macane, cit ati fost in putere nu ati facut nimic intr-o chestie relativ usor de rezolvat; acum va dati rotund cu chestiuni macro. Sincer, o sa trec pagina cind va mai vad pe undeva!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult