Gabriel Biriș, avocat, consultant fiscal și fost secretar de stat la Finanțe în 2016, este de părere că înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, variantă avansată în programul de guvernare al Cabinetului Tudose, „nu este o opțiune”, considerând că o asemenea decizie este „economic nefezabilă” și ar putea duce la accelerarea prăbușirii unor firme. Biriș dezvăluie pe Facebook că în urmă cu câteva săptămâni i-a fost cerută o opinie pe această temă de către o persoană din conducerea Consiliului Economic și Social (CES).
Fostul secretar de stat de la Finanțe atrage atenția că impozitele pe cifra de afaceri, altul decât TVA, nu sunt permise de Directiva 112/TVA, iar pe de altă parte o asemenea măsură ar face inaplicabile o mare parte a prevederilor din Convențiile privind evitarea dublei impuneri la care România este parte.
„În al treilea și nu ultimul rând, este economic nefezabil, datorită marjelor extrem de diferite în diferite industrii”, explică Gabriel Biriș.
Impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții și un impozit pe pierdere
Avocatul Gabriel Biriș precizează că „nu există nicio economie care să conteze cât de cât în lumea asta care să aplice acest tip de impozit, altfel decât pentru companii foarte mici”. „Motivul este simplu: impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții (care nu vor mai fi recuperate pe calea amortizării), poate fi un impozit pe pierdere (pierderile sunt inerente în anumite etape ale unui ciclu de viață a întreprinderii) și poate accelera prăbușirea întreprinderii”.
Fostul secretar de stat de la Finanțe spune că măsura impozitului pe cifra de afaceri creează tentația pentru evaziune și dă exemplu vânzările de imobile subevaluate pentru a nu se plăti taxa de timbru.
Biriș crede că este nevoie ca autoritățile să introducă consolidarea fiscală la grupurile românești, în felul acesta ușurând activitatea inclusiv pentru ANAF și reducând semnificativ numărul dosarelor privind prețurile de transfer. Pe de altă parte consultantul fiscal spune că este nevoie de întărirea departamentelor de analiză de prețuri de transfer din ANAF pentru a putea verifica în special tranzacțiile externe.
Noul program de guvernare prevede, printre altele, că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.
„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare, fără să se specifice care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.