Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Biriș, fost secretar de stat la Finanțe: Înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri ar fi o frână pentru investiții și un impozit pe pierdere

Gabriel Biriș

Gabriel Biriș, avocat, consultant fiscal și fost secretar de stat la Finanțe în 2016, este de părere că înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri, variantă avansată în programul de guvernare al Cabinetului Tudose, „nu este o opțiune”, considerând că o asemenea decizie este „economic nefezabilă” și ar putea duce la accelerarea prăbușirii unor firme. Biriș dezvăluie pe Facebook că în urmă cu câteva săptămâni i-a fost cerută o opinie pe această temă de către o persoană din conducerea Consiliului Economic și Social (CES).

Fostul secretar de stat de la Finanțe atrage atenția că impozitele pe cifra de afaceri, altul decât TVA, nu sunt permise de Directiva 112/TVA, iar pe de altă parte o asemenea măsură ar face inaplicabile o mare parte a prevederilor din Convențiile privind evitarea dublei impuneri la care România este parte.

„În al treilea și nu ultimul rând, este economic nefezabil, datorită marjelor extrem de diferite în diferite industrii”, explică Gabriel Biriș. 

Impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții și un impozit pe pierdere 

Avocatul Gabriel Biriș precizează că „nu există nicio economie care să conteze cât de cât în lumea asta care să aplice acest tip de impozit, altfel decât pentru companii foarte mici”. „Motivul este simplu: impozitul pe cifra de afaceri poate fi o frână pentru investiții (care nu vor mai fi recuperate pe calea amortizării), poate fi un impozit pe pierdere (pierderile sunt inerente în anumite etape ale unui ciclu de viață a întreprinderii) și poate accelera prăbușirea întreprinderii”. 

Fostul secretar de stat de la Finanțe spune că măsura impozitului pe cifra de afaceri creează tentația pentru evaziune și dă exemplu vânzările de imobile subevaluate pentru a nu se plăti taxa de timbru.

Biriș crede că este nevoie ca autoritățile să introducă consolidarea fiscală la grupurile românești, în felul acesta ușurând activitatea inclusiv pentru ANAF și reducând semnificativ numărul dosarelor privind prețurile de transfer. Pe de altă parte consultantul fiscal spune că este nevoie de întărirea departamentelor de analiză de prețuri de transfer din ANAF pentru a putea verifica în special tranzacțiile externe. 

Noul program de guvernare prevede, printre altele, că firmele cu sediul în România vor plăti impozit pe cifra de afaceri de la 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe profit va dispărea.

„Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare“, se arată în noul program de guvernare, fără să se specifice care vor fi aceste „2 sau 3 trepte de impozitare”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu spun ca e buna sau rea ideea cu impozitul pe cifra de afaceri, dar sa nu uitam ca Radu Biris si-a facut firme paravan in Cipru prin care externaliza profitul in vederea platii unor impozite mai mici. Impozitul pe cifra de afaceri va lovi in primul rand pleiada de firme paravan din diverse paradisuri fiscale. In ceea ce priveste avantajele pentru economiei, nu pot sa imi dau parerea despre o astfel de idee.
    • Like 0
  • check icon
    Cind erati secretar de stat v-am spus in scris ca este imoral sa nu regularizesi CAS la PFA; plateai in avans corespunzator salariului mediu, daca la sfirsit erai sub el sau nu aveai nici o incasare, statul iti lua cu japca definitiv ceea ce iti luase cu titlu de avans. Ati recunoscut intr-un raspuns lung si savant ca nu e corect, ati spus ca veti lua masuri. Ati mai stat acolo mai bine de o jumatate de an, nu ati miscat un deget sa remediati o asa hotie. Eu zic sa o lasati jos ca macane, cit ati fost in putere nu ati facut nimic intr-o chestie relativ usor de rezolvat; acum va dati rotund cu chestiuni macro. Sincer, o sa trec pagina cind va mai vad pe undeva!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult