Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

PSD introduce „contribuția de solidaritate” pentru angajații din mediul privat și de stat cu venituri lunare mai mari de 14.500 lei

Noul program de guvernare prevede introducerea, de la 1 ianuarie 2018, a unei contribuții de solidaritate care ar urma să fie plătită de persoanele cu venituri de peste 14.500 de lei pe lună. Banii vor ajunge la bugetul pentru Sănătate.

„Această taxă va fi percepută peste un nivel de 10 salarii minime pe economie, deci discutăm de o impozitare peste 14.500 de lei pe lună ca și venit, dar aici facem o analiză să ne asigurăm dacă este optimă această formulă și acest mod de calcul”, a declarat joi, după audierea din Parlament, Ionuț Mișa, ministrul desemnat al Finanțelor.

Consultanții fiscali nu văd cu ochi buni noua taxă. 

„Vedem că se dorește introducerea unei taxe de solidaritate socială. Va fi plătită de cei ce câștigă mai mult de 10 salarii minime pe lună, mai mult de 2.500 de euro pe lună. Și statul ce îmi dă mie că eu voi plăti acea taxă de solidaritate socială. Îmi da ceva, îmi dă o stabilitate, îmi dă o medalie? Unde se duc banii? Toate aceste lucruri nu rezultă (din noul program de guvernare - n.n)”, a declarat la Digi24 consultantul fiscal Adrian Bența. 

Citește aici ce prevede noul program de guvernare.

Programul de guvernare nu dă detalii despre cât va fi taxa de solidaritate. 

„Vom introduce contribuţia de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxa suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei”, se arată document.

Introducerea taxei de solidaritate va fi una din cele maximum 10 taxe pe care va trebui să le achite o persoană începând de anul viitor, potrivit noului program de guvernare. 

(Foto: Facebook/ Liviu Dragnea)

„Începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate”, se arată în noul program de guvernare, care enumeră astfel opt din cele zece dări pe care le vor plăti contribuabilii persoane fizice.

Până la 1 septembrie 2017 guvernul va prezenta public nomenclatorul taxelor din România, dar și taxele, tarifele și comisioanele care vor fi eliminate, potrivit documentului prezentat joi în Parlament.

Ideea unei taxe de solidaritate a apărut în 2012, când premierul de la acea vreme, Victor Ponta, anunța intenția de a introduce o taxă de solidaritate ce ar fi urmat să fie plătită de bugetarii cu venituri de peste 1.000 euro lunar. Nivelul vehiculat al taxei a fost inițial de 10%, ulterior de 16%, iar banii strânși puteau fi folosiți pentru tariful social la energie sau pentru pensiile recalculate ale militarilor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • TAXAREA CELOR CU SALARII NEIMPOZABILE, SCOPUL MASURII DE MUTARE A CONTRIBUTIILOR LA ANGAJAT
    Guvernul minte cand spune ca mutarea contributiilor sociale in sarcina angajatului nu va afecta salariul net al romanilor ba chiar acesta va creste. Tinta acestei manevre este colectarea de mai multi bani de la cei care beneficiaza de scutire de impozit.
    Mai jos gasiti un articol cu cele declarate de ministrul de finante intr-o emisiune la Realitatea TV in data de 31 iulie 2017 si unde a dat si un exemplu de calcul pentru un salariu brut de 10000 lei pe care o sa-l folosesc si eu mai jos pentru a va arata scamatoria:
    http://www.ziare.com/…/ministrul-de-finante-explica-mecanis…
    Cele trei masuri aplicate cumulat din 2018, conform ministrului de finante, sunt:
    1. mutarea contributiilor sociale in sarcina angajatului;
    2. reducerea contributiilor sociale de la 39,25% la 35% (vor ramane doar CAS si CASS insumand 35% restul fiind eliminate);
    3. reducerea impozitului de la 16% la 10%.
    Ce ar mai fi de adaugat aici este ca guvernul mai vrea sa oblige cumva angajatorii sa majoreze salariul brut astfel incat sa includa suma corespunzatoare partii care astazi este in sarcina angajatorului desi nu este clar cum o va face, legislatia actuala nepermitand acest lucru. Aceasta masura impreuna cu reducerea impozitului de la 16 procente la 10 sunt esentiale pentru ca salariul net al celor care platesc impozit sa nu fie afectat.
    Mai jos sunt niste calcule care pleaca de la salariul brut de 10000 lei dat ca exemplu de ministrul de finante si care arata salariile nete rezultate astazi cat si pe cele care vor rezulta din 2018 odata cu aplicarea masurilor de mai sus:
    Exemplu de calcul pentru un salariu brut impozitat valabil astazi:
    Salariul brut: 10000 lei;
    Angajatul plateste statului 2986 lei (se retine din brut si reprezinta CAS, CASS, somaj si impozit 16%);
    Angajatorul plateste statului 2275 lei (se plateste de angajator si reprezinta CAS, CASS, somaj, concedii, creante salariale si fond de risc si accidente);
    Salariul net: 7014 lei (brut minus contributia angajatului 10000 minus 2986 lei);
    Salariul complet (cat plateste angajatorul total, brut + contributii angajator 10000 plus 2275 lei): 12275 lei.
    Exemplu de calcul pentru un salariu brut impozitat valabil din 2018:
    Salariul brut: 12275 lei (din 2018 include contributia angajatorului);
    Angajatul plateste statului 5094 lei (se retine CAS, CASS insumand 35% conform masurii de la punctul 2 si impozit 10% conform masurii nr. 3 si se plateste acum integral de angajat conform masurii
    de la punctul 1);
    Angajatorul nu mai plateste nimic (conform masurii de la punctul 1);
    Salariul net: 7181 lei (brut minus contributia angajatului, 10000 minus 2986 lei);
    Salariul complet : 12275 lei (net plus retineri).
    Exemplu de calcul pentru un salariu brut scutit de impozit astazi:
    Salariul brut: 10000 lei.
    Angajatul plateste statului 1650 lei (se retine din brut si reprezinta CAS, CASS si somaj, impozit 0).
    Angajatorul plateste statului 2275 lei (se plateste de angajator si reprezinta CAS, CASS, somaj, concedii, creante salariale si fond de risc si accidente).
    Salariul net: 8350 lei.
    Salariul complet 12275 lei.
    Exemplu de calcul pentru un salariu brut scutit de impozit valabil din 2018:
    Salariul brut 12275 lei (din 2018 brutul include contributia angajatorului, 10000 + 2275 lei);
    Angajatul plateste statului 4296 lei (se retine CAS, CASS insumand 35% conform masurii de la punctul 2 si impozit 10% conform masurii nr. 3 si se plateste acum integral de angajat conform masurii
    de la punctul 1);
    Salariul net: 7979 lei (brut minus contributia angajatului, 12275 minus 4296 lei).
    Asadar se poate observa cum contributia la stat creste pentru un salariu neimpozabil cu aproximativ 9 procente in detrimentul salariului net care scade cu aproximativ 5,5 procente in timp ce pentru un salariu impozitat contributia la stat scade cu aproximativ 3,2 procente in timp ce salariul net creste cu 2,3 procente.
    Personal nu am nimic de protestat in legatura cu plata taxelor la stat (sau cresterea lor) atata timp cat aceste taxe se reflecta in investitii in domeniile de interes pentru societate (sanatate, invatamant, infrastructura, etc.) dar dupa cum prea bine stim politicienii nostri numai la binele tarii si a cetatenilor ei nu se gandesc.
    • Like 0
  • Domnilor ce va jucati de-a Robin Hood,vad ca pana acum vorbiti mai mult de taxe si impozite si suplimentare,mai putin sau deloc de idei benefice pentru poporul pe care cu drag(nea) il conduceti spre rapa! O noua taxa suplimentara pentru "produsele cu impact negativ major asupra sanatatii populatiei"??? Deci vreti sa-i faceti pe saraci sa nu mai aiba nici bani de-o tigara sa-si calmeze nervii ca sa nu vina cu barda peste voi?Cate rahaturi de taxe suplimentare ve-ti mai inventa peste "nu mai mult de 50"???
    • Like 0
  • Hei,hei,'nea Dragnea si restul! Va credeti vreun fel de Robin Hood modern? Ce se spune despre el e legenda,de fapt tot talhar la drumul mare era.N-am nimic impotriva ideii ca cei bogati ar trebui sa ajute mai mult pentru sanatate, dar asta nu ca taxa obligatorie-vrea nu vrea va bagati mainile in buzunarele oamenilor! In loc sa le luati impozit pe venit(care este substantial)si banii aia sa mearga la stat ca-n fantana,convingetii sa sponsorizeze camine de copii, spitale,case de batrani.Si o vorba sa mai spun:chestia cu impozitul pe cifra de afaceri e o alta gogomanie la care sper sa renuntati! Puneti-va mintile lucru,utilizati vreun fel de deruginol cei carora va trebuie si stati sub 3% fara sa faceti pe Robin Hood!
    • Like 0
  • Aceasta idee a aparut inca din anul 2012,din perioada guvernarii PONTA,care se referea la stabilirea unei taxe de solidaritate asupra persoanelor a carui venit depaseste 1000EURO /luna de 10% sau chiar 16% , sume care acumulate ar putea sa vina in ajutorul populatiei prin reducerea tarifului social la energie si la recalcularea pensiilor militare.
    • Like 0
  • Adica a zburat porumbelul lui Tariceanu cu cota unica. Asa, ca de socialisti. Supraimpozitare a veniturilor mari. Ai mai bogati, mai dati ceva in plus ca prea sunteti bogati : 3 mii si ceva de euro??? dati-o incolo de treaba, sunteti chiar chiaburi! Asta da , prag! NU ca ala de la furtisaguri de 200.000 lei ;) pe care tot se bat sa -l puna de dau si prim-ministri jos pentru el ! Ala e fara taxa de solifdaritate ! :))) ce-mi mai place tara mea !
    • Like 2
  • Alta aberatie ce nu are nici un fel de structura pe termen lung si nici o documentare prealabila.
    • Like 1
  • Problema nu este câte taxe și impozite sunt, ci ce se face cu acei bani. Este statistic dovedit că omul este mai mulțumit de viața sa atunci când domeniul public este bine administrat, decât atunci când are mai mulți bani în buzunar. Satisfacția provine din interacțiunea sociala și din experiențe, iar nu din bunurile agonisite
    • Like 4
  • este limpede ca cei vizati sunt corporatistii, care au iesit in strada in februarie, platiti de multinationale. trebuie pedepsiti,nu? in mod foarte eficient, atigandu-i la banii aia corporatisti. sa se invete minte sa mai vina la proteste... masura anuntata nu are nicio legatura cu comunismul, ci cu primitivismul unei mentalitati care ne mananca zilele de cateva decenii.
    • Like 3
    • @ Cristiana Terenche
      Cei vizati sunt banii, care nu le ajung! Daca, in plus, ii ating si pe "aia rai" , pe care au o pata nu numai ca au iesit in strada, dar si ca gandesc (ca de aia iau si bani multi) si mai pot iesi oricand in strada, atunci e un bonus .
      • Like 3
  • Anon check icon
    Suna al dracu' de comunist.
    • Like 4
    • @ Anon
      check icon
      „Rup cămașa de pe mine ca să-ți fie ție bine”... cam asta era piatra de temelie pe care se fundamenta ideologia comunismului. Contradicția imensă, pe care trepanații votanți nu o sesizează, e că cei care promovează azi astfel de idei își fac vacanțele în Brazilia, își țin averile zidite în pereți, au limuzine cu șofer la poartă sau primesc șpaga de milioane în pungi de cărat legumele de la piață.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult