Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Blockchain: ghid de utilizare în diverse industrii, de la medicină și energie, la sistemul electoral

blockchain

Foto: Getty Images

Chiar dacă este asociată în principal cu criptomonede și cu zona financiară, tehnologia blockchain are o paletă largă de aplicații în diverse industrii. Orice industrie are zone în care operațiunile se pot face mai ușor, mai rapid și mai sigur, folosind blockchain. Dar hai să vedem exact câteva domenii în care aceasta poate fi implementată pentru a rezolva anumite probleme.

Mai întâi vom explica, pe scurt, ce înseamnă blockchain-ul. Explicația este concisă și destinată în principal începătorilor. Dacă știi deja informațiile de bază, poți trece la următoarea secțiune a articolului: Cum va influența blockchain viitorul.

Ce înseamnă blockchain

Blockchain e o bază de date. Ca o „carte” imensă în care sunt notate în ordine cronologică toate informațiile. Informațiile astea, odată notate, nu mai pot fi șterse în niciun fel. Și nici nu mai poți adăuga o informație pe care ai uitat-o cu câteva pagini în urmă. Sunt adăugate date noi în continuarea celor scrise deja. Această caracteristică a blockchain-ului se numește imuabilitate.

Fiecare informație din această carte este mai întâi validată de 51% din participanții rețelei. Se numește mecanism de consens. Dacă toți zic “Da, este corectă informația, o validăm!” atunci se consemnează. Ok, și cine sunt participanții din rețea care au acest drept de vot? Calculatoarele. Poate fi și calculatorul meu, al tău, sau al tuturor.

Devine și mai interesant! Fiecare computer din rețea are o copie a acestei „cărți” în care notează aceleași informații în același timp. Astfel, computerele noastre devin noduri ale rețelei, ceea ce înseamnă că validează tot ce se întâmplă în rețeaua blockchain și notează în registru. Deci, blockchain-ul este o rețea imensă de calculatoare. Ca o pânză de păianjen activă și descentralizată.

De exemplu, dacă facem o tranzacție în blockchain, adică îți trimit 1 Bitcoin, toate calculatoarele din rețea știu că ți-am trimis 1 Bitcoin și fiecare a notat deja tranzacția. Partea bună este că nimeni nu poate minți în legătură cu tranzacția, pentru că toate aceste calculatoare au notat-o deja. În multe privințe, tehnologia blockchain este similară cu tehnologia internetului, dar mult mai cool.

Cum va influența blockchain viitorul

Azi trăim în era digitală. Era asta vine cu multe oportunități, avansul tehnologic este din ce în ce mai rapid, se fac multe progrese și descoperiri. Blockchain-ul poate fi considerat o descoperire importantă.  Să vedem exact domeniile în care tehnologia blockchain poate fi implementată și ce probleme poate rezolva.

Segmentul financiar și economic

Datorită faptului că informațiile din blockchain sunt transparente, sistemul este sigur. Acesta exclude tranzacțiile ilegale, frauda și alte acte rău intenționate, care pot avea adesea loc într-un sistem financiar învechit. În plus, viteza tranzacțiilor este mult mai mare decât în instituțiile financiare actuale. Tranzacțiile se fac instant, iar costurile pot fi minime, în funcție de rețea.

Medicina

Blockchain permite procesarea și stocarea tuturor informațiilor despre pacient. Astfel, se rezolvă problema pierderii dosarelor medicale și a istoricelor fragmentate ale pacienților în mai multe sisteme. Blockchain poate reduce cantitatea de practică medicală și monitorizare de 2 ori, economisind atât timp, cât și resurse, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Tehnologia poate îmbunătăți în mod eficient starea pacienților, cu costuri mult mai reduse. Elimină toate obstacolele și barierele în autentificarea pe mai multe niveluri, cum ar fi înregistrările incomplete la punctul de îngrijire și accesul dificil la informațiile de sănătate ale pacienților, într-un mod sigur și pseudo-anonim.

Blockchain permite pacienților să partajeze informații, să ofere acces la propriile lor date și să invoce un contract inteligent pentru plăți automate pentru cererile lor medicale. Este important de menționat că blockchain garantează confidențialitatea înregistrărilor pacienților. În plus, deși Blockchain este vizibil, este și privat, ascunzând identitatea oricărui individ în spatele algoritmilor complicati și siguri care pot păstra sensibilitatea datelor medicale. Pacientul va putea urmări unde se îndreaptă informațiile pe care le distribuie în blockchain, oferindu-i în același timp confidențialitate și control total asupra datelor personale. 

Cercetări științifice

Cercetătorii pot folosi această tehnologie pentru a analiza un volum masiv de cunoștințe colectate de la un anumit grup de indivizi. Blockchain permite o infrastructură complet nouă, ușurând utilizarea și urmărirea fiecărui pas al cercetării.

Sistemul juridic

Marea descoperire pentru sistemul juridic este existența contractelor inteligente (Smart Contracts) pe baza cărora orice tip de afacere poate crea o bază complet legală. Blockchain permite eficientizarea și simplificarea muncii tranzacționale și a semnăturilor digitale. Reducerea masivă a sarcinilor manuale și efectuarea acestora în mod automat va scădea semnificativ orele alocate redactării și modificării documentelor legale. Costurile vor scădea masiv, mai ales pentru clienți. Astfel, toți cei care au nevoie de servicii juridice vor avea un acces mult mai mare și mai ieftin la acestea.

Unele dintre cele mai importante domenii în care blockchain-ul va afecta industria juridică sunt:

- semnătura electronică - aduce viteză, eficiență și economii de costuri procesului de autentificare.

- proprietatea intelectuală - o inovație-cheie bazată pe blockchain care are un impact asupra proprietății intelectuale este tokenul nefungibil sau NFT.

- drepturi de proprietate - proprietarii de proprietăți pot elimina intermediarii și își pot vinde proprietățile pe blockchain într-un mod transparent și imuabil, cu o reducere masivă a costurilor de tranzacție.

- lanțul de custodie - procesul de manipulare a probelor din momentul în care acestea sunt colectate și până în momentul în care sunt prezentate ca probă la o instanță de judecată.

Drepturile de proprietate

Acestea nu vor mai fi contestate niciodată. Profesionistii creativi (artiști, muzicieni, pictori, scriitori, etc) pot elimina problema dreptului de autor, protejându-și operele de plagiat, copiere sau falsificare cu ajutorul tehnologiei blockchain.

Sectorul energetic

Multe procese din acest sector vor fi eficientizate. Unele dintre acestea sunt managementul sistemelor inteligente de alimentare, rezolvarea problemelor din domeniul producerii, consumului, managementului și comerțului de energie, măsurarea în timp real a nivelului de producere și consum de energie electrică și alți indicatori.

Sistemul electoral

Dilema votului electronic poate fi rezolvată cu blockchain. Tehnologia blockchain poate rezolva una dintre cele mai presante probleme ale lumii politice - transparența și descentralizarea. Actualul sistem de numărare a voturilor este nu doar greu de aplicat, ci și nesigur.

Managementul lanțului de aprovizionare

Acesta este unul dintre cele mai promițătoare cazuri de utilizare a blockchain-ului, deoarece oferă urmărirea în timp real a mărfurilor de-a lungul punctelor cheie ale lanțului de aprovizionare. Blockchain facilitează procesul, făcându-l mai rapid și mai ieftin. În același timp, asigură o mai bună organizare și coordonare între toate părțile: furnizori, bănci și clienți.

Acestea sunt doar câteva dintre aplicațiile blockchain în viitorul apropiat în industriile cu care toată lumea este familiarizată. Luându-le pe acestea în considerare, imaginați-vă ce altceva poate deveni posibil în următorii ani, în alte industrii și domenii noi ale profesiilor care abia se dezvoltă și ar putea deveni populare în următoarele decenii. Consilierii genetici, detectivii de date, specialiștii în prevenirea incendiilor forestiere și așa mai departe - toți pot beneficia de tehnologia blockchain, într-un fel sau altul. Blockchain va fi integrat în joburile de zi cu zi, la fel cum este internetul astăzi.

NB: Acest conținut este creat pe baza experiențelor mele de învățare de la echipa Disruptive Digital, partener oficial de staking și membru al comunității Elrond. Povestesc din mers despre ce învăț de la acești oameni faini, din cursuri online și ”teancuri” de documentație, cât mă prind și cum mă pricep, exclusiv pentru Republica. Pentru conținut oficial sau întrebări la care eu nu reușesc să răspund în comentarii, poți accesa site-urile organizațiilor, în link-urile de mai sus. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult