Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

BOR: o încurajare ca o descurajare a vaccinării împotriva Covid

Vaccin Pfizer

Foto: Backyard Productions/ Alamy/ Profimedia

Doar 21,8% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19 imediat ce ar avea posibilitatea, 30% ar accepta doar după ce vor vedea dacă cei deja vaccinați nu au avut probleme, în timp ce 38,6% dintre români nu vor deloc să se vaccineze, arată un barometru de sănătate publică realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics și publicat la jumătatea lunii noiembrie. Tot în a doua parte a lunii trecute, un sondaj al Avangarde evidenția faptul că 30% dintre români se vor vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2, 36% vor aștepta mai întâi să vadă efectele, iar 25% se declarau împotriva vaccinării. 

Ei bine, avem vaccinul împotiva pandemiei, iar primele doze vin în România până de Crăciun, autoritățile fiind pregătite să înceapă campania de vaccinare de pe 27 decembrie. O campanie la care toți actorii din societate ar trebui să participe.

Totuși, ce face Biserica Ortodoxă Română, unul dintre cei mai importanți actori instituționali din România? Încurajează voalat ideea de repulsie față de vaccinul împotriva COVID-19.

Cum? Patriarhia Română a transmis, printr-un comunicat remis la sfârșitul săptămânii trecute către presă, că "salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie" și că "a fost și rămâne favorabilă vaccinării", însă subliniază că biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical, "cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit". BOR are printre enoriași și mulți adepți fanatici, care nu sunt de acord cu vaccinul și cred în teorii ale conspirației. Iar asta nu este doar o ipoteză, ci s-a văzut clar în ultimele luni prin exacerbarea unor caracteristici negaționiste, care au fost promovate de unii dintre liderii "Dreptei Credințe". 

În aceste condiții, Biserica Ortodoxă Română alege să nu facă ceea ce e menită să facă, adică să-și ajute aproapele. Prin susținerea vaccinului împotriva COVID-19, limitezi capacitatea de extindere a virusului prin faptul că-i convingi pe oameni să se vaccineze și să nu mai răspândească virusul. În plus, îi ajuți pe membrii comunității să supraviețuiască. Numai că BOR alege trateze totul dintr-o perspectivă detașată, înștiințându-ne că este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare și al faptului că acesta [este un drept, și nu o obligație].

Firește că nu ești obligat juridic să te vaccinezi. Cu toate acestea, există o obligație morală pentru a nu-i pune viața în pericol celui de lângă tine prin nepăsarea pe care o manifești. Asta nu înțeleg cei care predică mulțimilor despre iubire, comunitate și adevăr doar pentru propriul interes și propria influență.

Autoritățile au publicat 16 întrebări și răspunsuri despre vaccinarea anti-Covid în România, iar medicii și specialiștii în sănătate explică foarte clar pe multiple platforme că acest vaccin, dezvoltat în cel mai rapid timp de când există vaccinurile, este benefic și nu ne va face rău, ci ne va ajuta. Ce face BOR? Salută campania de vaccinare, ca să nu apară comentarii referitoare la faptul că nu au o poziție pe subiect, dar nu își manifestă implicarea directă în a-i informa pe enoriași despre cât de important este să se vaccineze.

Abordarea cu mânuși, pe care o practică Patriarhia Română, va încuraja și va întări covingerile negaționiste ale celor care aveau suspiciuni legate de vaccinul împotriva COVID-19. Și nu mă refer la oamenii din bulă, ci la oamenii din rural, care ascultă și fac în primul rând ce spune preotul din sat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Doar 21,8% dintre români s-ar vaccina împotriva COVID-19 imediat" - dintr-un punct de vedere foarte egoist, pentru mine inseamna ca as avea sansa sa ma vaccinez mai repede.
    Dar in realitate, probabil ca va trece mult timp pana cand vor exista suficiente doze chiar si pentru acesti 22%.
    • Like 1
  • Supaestimati importanta BOR la nivel rural, asa cum o face toata lumea. 90% din romanii nevaccinati sunt nevaccinati nu pentru ca le-a spus un popa, sau Olivia Steer sa nu se vaccineze, ci pentru ca nu exista doze de vaccin care sa ajunga la ei.

    Oamenii din mediul rural sunt tot oameni; injura, nu tin post, fura, mint, isi inseala nevasta sau barbatul din familia traditionala.

    Insa toti isi iubesc copiii, asa cum ii iubesc si orasenii. La ei nu ajunge insa nimic. Ce ati face dumneavoastra daca ati avea un bebe pe care trebuie sa il carati 40 de km pentru vaccinare? Costa, autobuzul, Si spaga la sora medicala, si poate le dai degeaba, ca ajungi la spital si ti se spune: Nu mai avem doze, veniti luna viitoare?




    • Like 2
  • Sa punem in balanta, "nepasarea" cu logica. Cu vaccin, tot se vor purta masti si se va impune distantarea sociala. Daca virusul sufera o mutatie(deja se intampla) vaccinul este egal cu zero, trebuie facut un alt vaccin. In Danemarca au fost euthanasiate milioane de nurci tocmai de frica ca virusul sa nu sufere o mutatie si sa se transmita la oameni facand vaccinul aflat in dezvoltare, ineficient. In situatia aparitiei efectelor secundare grave nu poti da in judecata producatorul vaccinului iar statul nu va despagubi persoanele afectate de reactii adverse si asta in Good Old USA, patria democratiei. Concret, mortalitatea inregistrata statistic este in jur de 3% din cei infectati. Se recupereaza peste 80% din cei infectati. Sant de acord, oamenii reprezinta suflete , vieti, dar se poate de muri oricand si din orice, contagios sau nu. Sa mintit(cu sau fara buna stiinta) din capul locului cu o mortalitate prognozata de 10%. Este un virus nou despre care nu stim nimic, bla, bla dupa care hopa, apare in cateva luni un vaccin dezvoltat asa "on the go". Fara vaccin. majoritatea se vindeca si nu raman cu sechele. Cum ramane cu vietile date peste cap din ratiuni financiare sau victimele colaterale datorita altor boli grave si carora le-a fost limitat sau taiat accesul la servicii medicale. Fiecare se descurca cum poate. Sa bagat groaza in populatie de au ajuns copiii sa aiba cosmaruri noaptea de se trezesc si tipa, Coronavirus, Coronavirus.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Mai mult, se pare ca, chiar daca te vaccinezi, inca exista posibilitatea sa raspindesti virusul. Autorul articolului combate.... dar nu ia in considerare toate informatiile. Si atunci despre ce vorbim?
      • Like 1
  • Iata de ce biserica, bor nu inseaamna dumnezeu. Bor ar fi trebuit, de mult, sa-si tina gura. ei sunt si au fost de la aparitie cei mai rai negationisti ai progresului si stiintei.
    • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Exact,, bine spus , bor ,traieste cu mentalitatea de Ev Mediu , care o exprima prin toti porii ,,
      --acum ca ,90 % dintre popii si toata gasca de calugari-calugarite sunt MEMBRII PARTIDULUI ,,ULTRA NATONALIST SI EXTREMIST ,LEGIONAR,, aur,, au prins ,curaj si lupta cu civilizatia constructiva ,,
      --- Ei,nu stiu ,nu se baga EI DOAR BAGA BATUL PRIN GARD !! cu macaricul ,,, petrescu macedon ,alais ,, spagoveanul & teoctist,, & sosoaca, alta ,fata intunecata la minte,
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Posibil dupa sarbatori cand ,, se va incepe ,actiunea de vaccinare,, ca;
      -- Va aparea iar ,,acel individ ,cu mutra lui plina de , dispret , acel mare stapan al inelelor ,aur ,si va striga iar cu ochii bulbucati ,ca ;;
      -- dragi romani ,,,nu va vaccinati ,ca stia vor sa va omoare ,, ca stiu eu ,, etc etc ,exact cuvintele unui poa beat de atata ,,opulenta,,
      ---Da opulenta platita de ,capii bor ,ptr ca ,bor este cea mai puternica institutie din Romania din punct de vedere financiar, si NU VOR sa plateasca impozite la stat ,, Sper ca noul Guvern sa faca Dreptatea mult astptata,
      • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Aiurea! Nu are nimeni sange in instalatie ca sa dea de pamant cu primitivii astia. Nu inteleg de ce le este frica? Ce pot face, la urma urmei niste popi? Asmut sosoacele? Si ? Nu exista posibilitatea de a pocni peste bot? Trebuie sa tremuram toti de frica unor gunoaie? Autoritatile calificate dorm in bocanci? Chiar nu inteleg. In epoca automatizarii, digitalizarii cand inteligenta a luat un avant cum nu a mai fost tremuram in fata unor popi hoti si in fata unor declasati? Asta se numeste democratie, libertate de exprimare? Te-ai tampit profund natie! Consoleza-te ca nu esti singura. Secolul XXI va fi religios? Nu. Va fi un nou ev mediu intunecat. Mai lipseste inchizitia, dar aveti "putintica rabdare", nu va intarzia sa-si iteasca chipul had.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult