Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bu-cha-rest, not Bu-da-pest

Proteste 12 mai

Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos

E o confuzie pe care de-a lungul timpului am întâlnit-o frecvent în rândul sportivilor sau al artiștilor străini veniți în România. O confuzie pe care opinia publică a întâmpinat-o uneori cu amuzament, alteori cu indignare. O confuzie foarte rar făcută de politicienii străini. Până de curând. Iar de data asta miza este mult mai importantă și nu este legată de cultura generală a vorbitorului.

Ultimele 12 luni au arătat o tendință din ce în ce mai marcantă a presei europene și a politicienilor din vestul Europei și chiar de peste ocean de a pune România în același grup, la grămadă, cu țări precum Ungaria și Polonia. Cele două țări reprezintă deja studii de caz pentru politicile lor naționaliste și anti-europene. Pentru ele finanțarea europeană este bună, cu condiția însă de a nu veni la pachet și cu respectarea standardelor UE legate de statul de drept sau de soliditatea instituțiilor democratice. De aici până la includerea României în acest grup „select” nu a mai fost decât un pas, prin prisma declarațiilor mai puțin fericite sau interpretabile ale unor oficiali români.

Și totuși, există o diferență importantă. Dacă este să ne referim la exemplul cel mai evident, Ungaria, la alegerile parlamentare din acest an, FIDESZ, partidul d-lui Viktor Orban a câștigat două treimi din locurile parlamentare, după o participare la vot record de aproape 70%.

Procent la care, desigur, tema imigrației a avut și ea o contribuție. Și totuși, 50% dintre maghiarii cu drept de vot au sprijinit un lider eurosceptic, care își face un titlu de mândrie din politica sa iliberală… În Polonia, partidul eurosceptic Lege și Justiție a obținut majoritatea absolută în urmă alegerilor din 2015, după o prezență la urne de peste 50%.

Cred că trebuie să explicăm foarte clar. România nu este în acest film! Bucharest is not Budapest. Pentru că ar fi o eroare majoră să se ignore faptul că, spre deosebire de Ungaria și Polonia, prezența scăzută la vot la ultimele alegeri în România și rezultatul votului sunt departe de a sugera o atitudine majoritar eurosceptică a românilor, ci mai degrabă o frustrare legată de faptul că electoratul român nu s-a regăsit în ofertă politică existentă în acel moment. Deci o cu totul altă poveste...

De altfel, un Eurobarometru publicat în mai 2018 arată că 59% dintre români consideră că aderarea țării la UE este un lucru bun. O creștere spectaculoasă, de 11 puncte procentuale, în comparație cu octombrie 2017. De altfel, această atitudine pro-europeană a fost reflectată în numeroase ocazii de un activism civic intens în sprijinul valorilor europene, pe care nu îl vedem în Ungaria și, într-o măsură mult mai mică, în Polonia. Deci de ce ar fi românii incluși în rândul euroscepticilor? 

Ultima dovadă în același sens este rezultatul referendumului de duminică pe care niciun dintre cele două tabere nu ar trebuie sa-l interpreteze în nota unei rezoluții finale, ci mai degrabă că un semnal al înțelegerii generale că România are probleme cu mize mult mai importante de rezolvat în acest moment.

Există un timp al tuturor dilemelor cu care ne confruntăm ca țara, iar acum, rămânerea României în ancora valorilor democratice oferită de UE este de departe cel mai important. Românii, indiferent de convingerile lor intime, au simțit asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Dl. Craciun are perfecta dreptate cand afirma ca, citez, ""Bucharest is not Budapest"", adica Romania nu e ca Ungaria, si nici ca Polonia. Istoria recenta ne confirma asertiunile distinsului autor al acestui articol: tratatul de aderare la UE a fost negociat ""la sange"" si cu multa fermitate de vecinii nostri unguri si polonezi, in timp ce liderii romani au acceptat cu capul plecat toate cerintele impuse de sefii UE in tratatul de aderare, inclusiv cedarea ( contra unei sume insignifiante a ) celei mai profitabile companii de stat, Petrom, catre Austria, tara fara rezerve proprii de petrol si fara nicio traditie in industria petroliera.
  Ne amintim cu totii cum Basescu tropaia lingusitor in jurul lui Barosso, tot incercand sa-i arate o hartie in care semnase nu stiu ce ""conventie"" cu Ponta.
  Deasemenea ne mai putem aminti cum acelasi fost presedinte Basescu a fost respins cu brutalitate si dispret de presedintele Frantei, la una dintre reuniunile oficialilor UE.
  Polonia si Ungaria nu au avut astfel de lideri, care sa stea ""frumos"" si sa ""dea din coada"" pentru a se gudura pe langa sefimea UE.
  Pe vremea comunismului, regimurile din Polonoa si Ungaria nu s-au dedat la nelegiuirile si abuzurile ingrozitoare comise de comunistii romani.
  Inainte de 1989, Ungaria, Germania de Est si Cehoslovacia pareau raiul pe pamant pentru turistii din Romania.
  Astfel ca dl. Radu Crăciun are perfecta dreptate: Romania nu e ca Ungaria, si nici ca Polonia.
  Romania, sub conducerea lui Basescu si apoi a lui Johannis, este un membru UE conformist, umil si fara personalitate: daca ploua la Bruxelles, staff-ul politic roman isi deschide respectuos umbrelele, in semn de solidaritate cu UE.
  Insa, la adapostul NATO, Romania se incrunta fioros la Rusia sau la China....  • Like 1
 • Ai 3-4 milioane de goniţi la muncă în vest, fără banii cărora multe din familiile din ţară şi tara însăşi ar duce-o mult mai rău, şi tu inviţi poporul la un vot anti-UE?!
  Păi cât de tâmpit să fii?!
  Uite-atâta!
  • Like 0
 • (B x T)/E = A. Unde B = Bazaconie, T = Timpul in care aceasta bazaconie este repetata agresiv , E = nivelul de eucatie, A = Gradul de adevar. Ceea ce se traduce prin : cu cit mai mare bazaconia si mai lung timpul in care ea este repetata agresiv cu atit devine mai repede un adevar acceptat de toti - mai ales daca nivelul de educatie este scazut. Cata vreme nu putem controla Bazaconiile ce apar tot ce putem face este sa incercam sa nu le permitem diseminarea agresiva si sa crestem nivelul de educatie al receptorilor. Asa incit nu cred ca ne putem culca pe-o ureche - Bucharest poate deveni Orban-Budapest pe negandite.
  • Like 0
 • Păi dacă e să consideri opțiunile, e fie Putin, fie Europa.
  Nu cred că e vreun român să aibă vreo amintire bună despre marele prieten de la Răsărit.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult