Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

BUGET INTERACTIV. Unde se duc banii pe care ți-i ia statul

Aplicația interactivă Open Budget îți arată ce se întâmplă cu taxele pe care le plătești către stat, cine și sub ce formă îi cheltuiește, dar și sum arată proiectul de buget pe 2016.

Accesând aplicația, poți vedea care sunt cele mai mari cheltuieli ale statului român, dar și care este nivelul veniturilor înregistrate

Principalele coordonate ale bugetului pe 2016

-Bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015.

-PIB-ul pentru 2016 este estimat la 746,6 miliarde de lei, cu 6% mai mare față de cel preconizat pentru acest an

-Deficitul bugetar estimat este de 2,95% din PIB pe metodologia ESA (raportarea după metodologia europeană), la o creștere economică de 4,1%. Ținta deficitului bugetar pentru 2016 pentru a păstra MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este de 1,2% din PIB pe ESA.

-Cheltuielile de personal, incluzând toate creșterile salariale aprobate în 2015 își majorează creșterea în PIB la 7,7%.

- Cheltuielile cu investițiile de stat vor fi de 37,7 miliarde de lei pentru 2016, adică 5,1% din PIB. În 2015 inițial au fost alocați pentru investiții 45 de miliarde de lei (6,34% din PIB), dar statul a cheltuit doar 33,7 miliarde de lei (4,79% din PIB).

-Salariul minim pe economie a fost înghețat la 1.050 de lei, desi vechiul executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

-Contributia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, creste doar cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, desi operatorii din piata asteptau o crestere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6% stabilit de Lege.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In tarile Nordice si multe alte State 10 %din salarul Brut Anual se intoarce in contul salariatului in fiecare an luna Iulie .
    Daca ai castigat 489 000 kr in cont intra 48900 kr si plus o luna pe an Noembrie ai jumatate de impozit doar taxa ☺
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult